Da li mrzite pečurke?

Obožavam pečurke dok moji roditelji ne baš. Otac i nekako a majka nikako muči je želudac zbog njih.
Moje omiljene pečurke su : sunčanica,bukovača,šampinjon po mogućnosti šumski ali volim i lisičarke. Vrganj sušeni u čorbi. Šampinjon i one japanske po ukusu su mi zadnje.

volim, ne kuvam mnogo ali pečurke sam spremala češće, nekad i one neobične s pijace, još sam živa :D

u zadnje vreme ne radim to češće ali eto. eksperimentisala sam malo s tim šumskim, mada manje više pečurka je pečurka :P ako nije šumsko pile

Volim pečurke svuda sa razlogom.
Svakom jelu dodaju jestivost, blag ukus koji prijanja uz nepce.
Recimo rižoto sa pečurkama je prihvatljiv, sam bez ičeg je bezveze. Može i piletina i pečurke.
Isto sa testeninom.

Pica bez pečuraka meni nije pica prosto jer pečurke savršeno dodaju taj blag ukus koji picu čini prihvatljivijom i stvori različitost nakon čega se stiče utisak da to što se jede ipak nije hleb već neki specijalitet.

Glavna uloga pečurki IMO je da povećavaju jestivost, lagodnost i pristupačnost hrane. Svako jelo je bogatije i lepše sa njima. Meso nije toliko jako, pirinač nije toliko bland, pica nije toliko teška za stomak kad se dodaju pečurke.

Evo na primer ko istovremeno jede meso i krompir ima da dobije velike gasove zato se stave pečurke sa nekim sosom i sve bude lakše i pristupačnije.

Sličnu ulogu kao pečurke imaju i na primer tikvice.

Volim pečurke svuda sa razlogom.
Svakom jelu dodaju jestivost, blag ukus koji prijanja uz nepce.
Recimo rižoto sa pečurkama je prihvatljiv, sam bez ičeg je bezveze. Može i piletina i pečurke.
Isto sa testeninom.

Pica bez pečuraka meni nije pica prosto jer pečurke savršeno dodaju taj blag ukus koji picu čini prihvatljivijom i stvori različitost nakon čega se stiče utisak da to što se jede ipak nije hleb već neki specijalitet.

Glavna uloga pečurki IMO je da povećavaju jestivost, lagodnost i pristupačnost hrane. Svako jelo je bogatije i lepše sa njima. Meso nije toliko jako, pirinač nije toliko bland, pica nije toliko teška za stomak kad se dodaju pečurke.

Evo na primer ko istovremeno jede meso i krompir ima da dobije velike gasove zato se stave pečurke sa nekim sosom i sve bude lakše i pristupačnije.

Sličnu ulogu kao pečurke imaju i na primer tikvice.
Nisam ubeđena. Biološka iskoristljivost proteina iz pečuraka je duplo manja od piletine , a jaja imaju 100%. Blag ukus ima povrće , začini daju šmek , totalno su mi nezanimljive- nešto tipa kada se ubaci soja u mleveno meso a radi volumena.

Nije soja radi volumena u mlevenom mesu , a sto se tice ukusa jeste radi volumena jer je netralna ali belancevinasto nije...
Suprotno od crnog luka, on jeste za volumen, a nije ukusom neutralan....
Win win...iz mog ugla gledano...ili neko ko trazi dijetalno....

Ali sto se tice pecurki , mlade su malo teksture i ostalo volumen...ali skupo za volumen...volumen se gleda sta je jeftinije...npr razumeo bih da je suncokret volumen mesu....ili soja samo sto ima belancevina pa i nije bas volumen...
Trenutno ispada da je pasulj medju jeftinijim volumenima....

Moze to da bude dobra tema...npr ja ne mogu da nadjem dobar volumen za neka jela...krompir ne moze, on napravi uzasan ukus sa uljem u tim jelima...
Dominira onda ukus krompira...
zivotinjske iznutrice tipa creva , bubac, one nemaju neki ukus agresivan pa mogu biti punila...volumeni...

A da najjeftiniji volumen, punilo je pirinac, to je vec legendarno...

OK je l još neko jede ove _neobične_ pečurke, tj neke ubrane, da nisu gajeni šampinjoni, bukovače i od skora ima lavlja griva isto valjda gajena? ;)

tj je l kupujete negde ili možda sami berete :sad2:

ako berete onda valjda nađete nekog ko se baš razume da vam proveri :sad2:

nekako kupujem te, ne znam koliko se proveravaju, nije bilo u novinama skoro, ali en znam ipak kupujem. nisam skoro više jer nisam stizala da se bakćem spremanjem. mada ukus je meni samo kod vrganja malo drugačiji, ovde nisam uspela da izvučem nešto posebno, mada bude lepo kad se spremi, uglavnom dodajem luk samo, kao neki paprikaš

Back