Da li moguće decu učiti filozofiji?

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
354.261
Da li filozofija može da bude praktična, i da nas od osnovne škole pripremi za karijere u onome za šta cemo se obrazovati i raditi.
Prema Montenjeu, „filozofija je umeće koje nas uči kako da živimo, a pošto deca moraju to da nauče kao i mi sami, zašto ih ne bismo poučavali filozofiji?“
Da li je moguče decu ućiti filozofijio od malih nogu i naučiti ih razmišljanju i zaključivanju ,kritičkom mišljenju i kreativnosti.
Ako je moguće, ostaje još pitanje : na koji način ?

Da li filozofija može da bude praktična, i da nas od osnovne škole pripremi za karijere u onome za šta cemo se obrazovati i raditi.
Prema Montenjeu, „filozofija je umeće koje nas uči kako da živimo, a pošto deca moraju to da nauče kao i mi sami, zašto ih ne bismo poučavali filozofiji?“
Da li je moguče decu ućiti filozofijio od malih nogu i naučiti ih razmišljanju i zaključivanju ,kritičkom mišljenju i kreativnosti.
kroz filozofiju neće naučiti kritičko razmišljanje....kritičko razmišljanje i eksperimentalno učenje kroz igru treba da bude uključeno u sve predmete....
od filozofije deci bi koristilo da izučavaju etiku...

Decu je moguće svašta naučiti. Mada, ja bih decu radije pustila da nas uče.
Očigledno smo negde zapeli i mnogo toga radimo na pogrešan način. Sa
kakvim pravom ih onda možemo učiti bilo čemu?

Montenjevi filozofski principi bili su preteča filozofije Dekarta, iako je Dekart smatrao logiku za prihvatljivu dogmu.
Njegovo nepristrasno viđenje sveta i liberalna misao bili su temelj tradiciji francuskih moralista, i uticali su na
brojne filozofe i pisce, kao što su Volter, Šekspir ili Niče.

moguće je ali nije moguće da deca nešto i nauče jer deca su glupa
Osim blagog trolovanja za sada ne vidim tvoj smisleniji pristup forumu al' ajd da odgovorim..
Dječije gluposti su uglavnom prolazne varijante, bez ozbiljnijih posledica, dok su gluposti odraslih one stečene i prihvaćene kroz život deo zrelih ljudi koji se ne mijenjaju lako i za posledicu imaju raznorazna zla, za same njih i za druge, sa druge strane odrasli od djece mogu naučiti i to da je jedna obična prosta dječija igra dovoljna za kolektivnu sreću bez negativnih posledica jednih po druge..

Osim blagog trolovanja za sada ne vidim tvoj smisleniji pristup forumu al' ajd da odgovorim..
Dječije gluposti su uglavnom prolazne varijante, bez ozbiljnijih posledica, dok su gluposti odraslih one stečene i prihvaćene kroz život deo zrelih ljudi koji se ne mijenjaju lako i za posledicu imaju raznorazna zla, za same njih i za druge, sa druge strane odrasli od djece mogu naučiti i to da je jedna obična prosta dječija igra dovoljna za kolektivnu sreću bez negativnih posledica jednih po druge..
Netačno

Filozofija je analitički način mišljenja, gde se uvek ide u prapočetke i pronalaženje veza (kauzalnosti) uzroka i posledica.

Nekada se znalo, na gore opisan način uglavnom razmišljaju Ere, nesvesni da se to zove filozofski način razmišljanja.

Ja sam se iznenadio kada sam prvi put bio dole u užičkom kraju, mala deca pitaju što, zašto, kako ... Kad nešto pričaju obavezno daju i neku svoju analizu, recimo pitaš ih gde je neki mlin, oni ti pokažu put, pa dodaju "To ti je tamo gde potok ima pad !"

Kao u Crnoj Gori što od malena bruse pravdu i psihologiju, u Vojvodini zdravu paorsku lukavštinu, među Romima nauku opstanka itd itd.

Znači određeni način razmišljanja deca preuzimaju od roditelja, nema ništa na silu i ajde sine sad ti ovako ...

Jok !

Back