Da li mogu da dam detetu ime kakvo ja želim?

Sensei

Master
Moderator
Poruka
51.405
Mladi par u Francuskoj trenutno vodi pravnu bitku za pravo da svoju bebu nazove „Had“, ime koje je proslavio bog podzemlja iz grčke mitologije.

Kristina Degre i Rodrigo Velaskez, mladi par iz istorijskog francuskog lučkog grada Sen Malo, koji ima najviše i najspektakularnije plime u Evropi, dobili su svoju prvu bebu u septembru prošle godine. Međutim, još uvek nemaju svoj „livret de Famille“, obavezan dokument koji se dobija kada se dete rodi ili usvoji od strane pojedinca ili para, jer javni tužilac Sen Malog odbija da prihvati ime bebe. Beba Had je mali anđeo, ali za svakoga ko poznaje grčku mitologiju, njegovo ime je sinonim za boga podzemlja, carstva mrtvih.

baby-in-parents-hands-sleeping-newborn.jpg


Kakav je zakon kod nas?
Šta ne sme?
Koliko ste spremni da se borite da date detetu ime po svojoj želji?
 

Sizif

Strani posmatrač
Moderator
Poruka
48.050
Ne razumem sto ne moze da se da ime koje zelite?
Kako je 1949 godine Adolf (Dado) Topic dobio ime Adolf,zamislite tog cinovnika kome je dosao Dadov otac i rekao ime deteta :)
Adolf je regularno ime... u Nemačkoj postoji recimo lista imena koja su dozvoljena, jedna za mušku a druga za žensku decu. Tamo recimo po zakonu ne možeš muškom detetu da daš ime Ana, na primer.
 

tuzni decko

Zainteresovan član
Poruka
439
Ime Adolf nije zabranjeno, cak ni u Njemackoj, ali je u praksi vrlo rijetko.

Rijetko kada ce upravno tijelo odbiti dati suglasnost, osim ako npr. dijete ne zelis nazvati Seronja, Burek Sa Sirom, Vodovodna Cijev i sl.
Nije stvar da li je ime Adolf zabranjeno ali sigurno je bilo najomrazenije tih posleranih godina i zamisli da ti se neko pojavi u to vreme i kaze "hocu sinu da dam ime Adolf".
 
Poruka
19.446
cuo sam da kod svaba skoro da i nema imena Adolf.
Dal je zabranjeno il nije preporucljivo, ne znam.
Nije zabranjeno, otac mog prijatelja iz dijetinjstva se zvao Adolf, a rodjen debelo nakon rata.
Medjutim, da se sada pred upravnim tijelom pojave roditelji koji imaju povijest desnog ekstremizma, tetovirane rune po sebi i sl., dobre su sanse da nece dobiti dozvolu.
Isto tako nije jednako zelis li sinu dati ime Adolf u Saskoj ili nekoj SDP-njarskoj saveznoj drzavi.
 
Poruka
19.446
Nije stvar da li je ime Adolf zabranjeno ali sigurno je bilo najomrazenije tih posleranih godina i zamisli da ti se neko pojavi u to vreme i kaze "hocu sinu da dam ime Adolf".
Otac mog prijatelja iz dijetinjstva.
Ali da, nijednog drugog Adija nisam znao osim njega.
Osim toga, taj moj prijatelj se zvao Raphael, znaci tesko da je tata Adi bio neki nacist, Raphaelov deda mozda.
 

Top