Da li mislite da romantike izumire?

Baby Yoda

Contributor
Poruka
21.753
Sve mi se nekako čini da je sve manje i manje romantike u svetu. Kao da se izgubila želja, ta strast da pokažemo koliko nam je stalo. Danas razmenjujemo na hiljade i hiljade poruka putem društvenih mreža i sve je tako jednostavno. Poruke su tako često beznačajne, nemaju na težini. Reči nisu nešto ni odmerene. Jesmo li podbacili kao čovečanstvo ubijajući romantiku? Nije li to inteligentan i kreativan način da pokažemo osećanja?

Šta je sa kupovinom cveta iznenada, bilo kada? Ne mora to biti dan zaljubljenih ili dan žena. Zašto ne pišemo ljubavna pisma? Zašto je to tako strano? Uhvatiš papir, napišeš neku lepu poruku i daš devojci. Ceniće tvoj trud. Nisi poruku poslao preko društvenih mreža, nego si morao ručno da napišeš to! Da, takvo je vreme došlo kad je pisanje poruke na papiru neko grandiozno dešavanje.

Meni se čini da se romantika danas smatra nečim patetičnim. Nažalost.

Da li ste vi romantični i kako pokazujete to svom partneru?

tumblr_mf1775HEWd1qaboboo1_500.gif

Nestala je zajedno sa ljudima...kako gde...instant veze, seks, nazovimo ljubav sve sto je lalalaa....
i jeste ova moderna romantika patetika...meni barem...
sama po sebi romantika nicemu ne vredi...bez ljubavi...
sam cin, gest bez ljubavi nije romantika...a ako imas ljubav sve je romanticno...
skuvana kafa...dodir...poljubac...reci...pogled...svaka sitnica...svaki momenat proveden sa tom osobom...

Živimo u jednom od najromantičnijih doba ikada, ono psihološki prevazilazi kugu, malariju, ebolu, koleru, izrabljavanje slabijih po fabrikama, razne društvene fenomene do sad...
Više nismo jedni drugima tako daleki iako nas ''dele'' nacije, rase, boje, religije, tradicije... ali romantika, svučena, ogoljena, svedena na gestove i koliko puta kažemo voljenima da ih volimo, koliko se grlimo, ljubimo, poklanjamo jedni drugima čokoladice...
Pa, to se preselilo na kućne ljubimce i cveće u mom slučaju!
Kad bi neko imao priliku da vidi kako se ponašam sa njima u svoja četiri zida ili u bašti, tačno bi pomislio da sam najromantičnija osoba na svetu!

Iz nekog razloga već odavno kad nas neko na ulici pita koliko je sati-reagujemo kao da nam je uzurpirao sve naše dimenzije, nije dobrodošao, on je strano telo i najverovatnije neko potpuno nepoželjan.
Svakom trenutku tražimo svrhu-svaki sekund hoćemo da upotrebimo najbolje što znamo, makar i na puko blejanje u tačku na zidu... i ne ostaje mnogo vremena za spontanost, za neočekivano, novo, uzbudljivo.

Više i ne želimo da nas bilo šta uzbuđuje, poučeni i motivisani lošim iskustvima. Postali smo prepametni, previše prevejani, ofarbani, napojeni tuđim iskustvom da bi poželeli da ugostimo romantiku u svom životu.

Ipak, postoje i oni koji ništa ovo i dalje ne znaju. Oni srljaju u nešto, sami stvaraju romantiku i romansu... Njih se čak i gadimo u ovo neko čudno vreme, ne razumemo njihov jezik, ali negde u dubini duše znamo da su upravu jer traže, žele, hoće taj kvalitet u svom životu bez obzira na žrtve.
Želeti da te neko voli i doživljava romantično makar iz bilo kog tvog kvaliteta...
Šta znam.
Mene to ne zanima, ali znam nekog koga mnogo volim, a kome je toliko romantike potrebno u životu da konačno bude srećna, da ja ne znam...
Čak ja ovakva se nađem pametna da kažem da je tako dekadentna... i... starija od mene iako bih praktično mogla da je rodim!

Nestala je zajedno sa ljudima...kako gde...instant veze, seks, nazovimo ljubav sve sto je lalalaa....
i jeste ova moderna romantika patetika...meni barem...
sama po sebi romantika nicemu ne vredi...bez ljubavi...
sam cin, gest bez ljubavi nije romantika...a ako imas ljubav sve je romanticno...
skuvana kafa...dodir...poljubac...reci...pogled...svaka sitnica...svaki momenat proveden sa tom osobom...
Upravo tako. Malo stvari, sitne, baš kao što si ih nabrojala. Meni je devojka sakupljala fotografije, lepila ih u spomenar koji je sama napravila. I korice, i spojila sve sa belim papirom. Stavljala fotografije, pisala svašta nešto ispod njih, neka naša sećanja. Upravo to, takav čin, nešto što je pokazatelj da je njoj stalo je romantika.

Mislim da si u pravu. Nažalost.
z:cry:

Mislim da se mi kao čovečanstvo rugamo kada je u pitanju pokazivanje emocija. To se danas smatra slabošću. Kod muškaraca se gleda na to kao "mlakonja" jer je recimo napisao ljubavni pismo devojci. Ne znam momka koji bi smeo da kaže da je napisao ljubavno pismo. Svi bi mu se smejali.

Mislim da se mi kao čovečanstvo rugamo kada je u pitanju pokazivanje emocija. To se danas smatra slabošću. Kod muškaraca se gleda na to kao "mlakonja" jer je recimo napisao ljubavni pismo devojci. Ne znam momka koji bi smeo da kaže da je napisao ljubavno pismo. Svi bi mu se smejali.
Da, evo upravo sam pitao sina o tome, gledao me je kao da sam pao s Marsa. U kom veku ti živiš matori ... eto ...

Da, evo upravo sam pitao sina o tome, gledao me je kao da sam pao s Marsa. U kom veku ti živiš matori ... eto ...
Znas kako, jeste to tuzno. Ali znas sta mi daje nadu? Cinjenica da se snimaju romanticni filmovi i pisu knjige koje ukljucuju romantiku. Jer, da ljude ne zanima romantika, filmovi se ne bi gledali, knjige se ne bi citale.
Samo ta sitnica mi nesto znaci. Makar mala.

Ne znam za druge,ali kod mene to jos traje i posle 37 godina zajednistva.I dan danas se poljubimo,kada zena negde krene,a isto tako i kada se vrati.Nema veze dal' oma koga ili ne.Cesto se zagrlimo i tako par minuta uzivamo.Ne znam,tako je od pocetka i traje do sada.
Eto primera. To me veoma raduje! Kada znam da romantika jos dise kroz druge. Samo me plase danasnie generacije. Imaju li one to sto imas ti? Ili je sve to povrsno?
Svodi li se mladost na konbinacije, povrsnu privlacnost bez stvarnih osecanja?

Eto primera. To me veoma raduje! Kada znam da romantika jos dise kroz druge. Samo me plase danasnie generacije. Imaju li one to sto imas ti? Ili je sve to povrsno?
Svodi li se mladost na konbinacije, povrsnu privlacnost bez stvarnih osecanja?
Mislim da je sve manje toga,jer dok su na ovim raznim mrezama na netu,oni se dobro slazu,a cim se sretnu par puta,odmah nadju manu jedno drugom.Nazalost,zato danas i ima dosta razvedenih brakova,ili se ne udaju i ne zene.

Mislim da je sve manje toga,jer dok su na ovim raznim mrezama na netu,oni se dobro slazu,a cim se sretnu par puta,odmah nadju manu jedno drugom.Nazalost,zato danas i ima dosta razvedenih brakova,ili se ne udaju i ne zene.
Upravo! Online stvaraju iluziju bliskosti. Uzivo ne znaju o cemu da pricaju jer to i nije ljubav. Smatram da ljubav koja ne ukljucuje romantiku nije prava ljubav. Bez nje, ljudi se istrose kada nestane fizicka privlacnost i ostaju sami.

Ne znam zašto to predstavljate kao "druga vremena, izgubilo se", nije se izgubilo, samo je promenilo formu. Kao što će dizelaši da kukaju za pejdžerom, jer, zamisli kad ti stigne poruka "javi se ...". Sve to što je nekad bilo na papiru sada je digitalno, od novca na nekim računima, neke cifre tamo, do teksta koji šalješ nekome. Mislim da se ništa nije izgubilo, već su ljudi malo prepadnuti, velika očekivanja, masovno povređeni ljudi itd, pa se malo foliraju ili plaše. Ljudi koji su voleli romantiku sigurno nisu prestali da je vole, jer, eto, postoji neki viber, whatsapp, instagram.

Sve mi se nekako čini da je sve manje i manje romantike u svetu. Kao da se izgubila želja, ta strast da pokažemo koliko nam je stalo. Danas razmenjujemo na hiljade i hiljade poruka putem društvenih mreža i sve je tako jednostavno. Poruke su tako često beznačajne, nemaju na težini. Reči nisu nešto ni odmerene. Jesmo li podbacili kao čovečanstvo ubijajući romantiku? Nije li to inteligentan i kreativan način da pokažemo osećanja?

Šta je sa kupovinom cveta iznenada, bilo kada? Ne mora to biti dan zaljubljenih ili dan žena. Zašto ne pišemo ljubavna pisma? Zašto je to tako strano? Uhvatiš papir, napišeš neku lepu poruku i daš devojci. Ceniće tvoj trud. Nisi poruku poslao preko društvenih mreža, nego si morao ručno da napišeš to! Da, takvo je vreme došlo kad je pisanje poruke na papiru neko grandiozno dešavanje.

Meni se čini da se romantika danas smatra nečim patetičnim. Nažalost.

Da li ste vi romantični i kako pokazujete to svom partneru?

tumblr_mf1775HEWd1qaboboo1_500.gif
Појавом овог мобилног сокоћала и разних социјалних сајтова романтика је отишла у три лепе.
Срећа те сам растао у време када тога није било када, да би привукао пажњу неке девојке, требало је бити махером.
Видим девојку, лепа, згодна али не знам ништа о њој и почнем да мислим 200 на сат како започети разговор а да буде оригиналан, да јој привучемо пажњу?
Данас, данас одем на неку од соц мрежа и као на алиекспресу, све описано до детаља, једино без гаранције.
Кликнем, бацим поруку ко мамац на пецању и чекам.
Нема пуно филозофије, нека риба ће се закачити.

Ne izumire, samo što je malo tko danas prepoznaje. A, doduše i nije za svatkoga. Ona je tu, oko nas. Samo je treba prepoznati. To je bilo i prije, ništa drugačije, samo onda ljudi nisu buljili u ekrane, nego u ljude. A, malo tko je i onda znao iskazati, opisati, pružiti i primiti.

Back