Da li mislite da religija starog egipta jos uvek zivi?

Jednom sam naleteo na neku emisiju o starom egiptu.Autor je izmedju ostalog intervjuisao studente istorije (ako se ne varam) i oni su bili...kao neko ko je shvatio da nacionalni,kulturoloski koreni sezu mnogo dublje nego sto im servira vladajuca vera i rezim.Naprosto su ponovo otkrivali sebe.Drugo je pitanje koliko ce to njihovo ponovno otkrivanje samih sebe da ima uticaja na sirem planu...
Nemam podatke koliko je stara religija ziva.Znam da je nesto preuzeto i inkorporirano u nekim zapadnim magijski bratstvima,za vise od toga nemam informacije.
Mozda ,cak donekle i verovatno,negde i postoji ziva vera starog egipta,ali ako i postoji,onda je to u neznatnom delu drustva.
Imas li ti neke informacije?

po nekim knjigama sto sam citala...prica ide da su svestenici pobegli u etiopiju (gde isto imaju i coptic crkvu). znam da kopticka crkva isto ima neke korene starog egipta.
citala sam knjige od Christian Jacq-a (vise istorijski romani) i veoma je interesantno. Al nisam mogla da naidjem na neke informacije o religiji tj da to jos uvek negde postoji.
nasla sam na sajtu 'sektu' vise koja se kao zove Isis al je smejurija....nemam sad sajt al ono sto sam videla slike je bas bezveze.
meni je zanimljivo to da su imali vise bogova i da su se svi bogovi postovali i normalo da su imali jednog boga stvaralaca...cini mi se da je bilo manje klanja nego za vreme hriscanstva...
ja jesam ortodox al ponekad mislim da je religija (jedan bog) "smisljena" da se kontrolisu mase (vecinom siromasni i srednji sloj) dok bogate to nesto i ne interesuje.
sta mislis?

FARMACEUT:
Nexus 6:
U Grckoj postoji (ili je postojala, ako je nisu ukinuli) "organizacija" koja praktikuje staru grcku religiju. Verovatno isto postoji i u Egiptu...
A bilo je manje klanja zbog nivoa civilizacije...nema to veze sa religijom

izvini,ali učenje politeizma u sadašnje vrijeme je nonsens prve vrste... :roll:

potpuno si u pravu...ja tome vise prilazim sa istorijske strane.

[quote="Shalala"
ja jesam ortodox al ponekad mislim da je religija (jedan bog) "smisljena" da se kontrolisu mase (vecinom siromasni i srednji sloj) dok bogate to nesto i ne interesuje.
sta mislis?[/quote]

Znas,covek uvek vidi neki izgovor da sve pretvori u politiku.Pa tako i religiozna osecanja ljudi.To nije nista novo.
A prelazak na monoteisticku veru...ne znam bas da li je to zbog lakseg manipulisanja narodom...Iskreno,svi mi imamo neku pretstavu sta je npr bog...Moj je stav da smo mi suvise suzenog uma da bi neke stvari spoznali direktnim uvidom.Razne "biblije" i ostala pomocna sredstva su,po meni,tu da nam ,koliko se to uopste moze,docaraju,priblize nesto sto ne mozemo,kao sto rekoh,prepoznati sa ovakvim umom.Pitanje je dalje na kakvog "prevodioca" ili ucitelja cemo u zivotu naici,koliko ce on iskreno da nam pomogne da "progledamo" a koliko ce da nas dezavuise.I tu je ta najosetljivija tacka u manipulativnom smislu.Ne znam da li te ova price uopste interesuje a ja oduzih...

Pitanje je dalje na kakvog "prevodioca" ili ucitelja cemo u zivotu naici,koliko ce on iskreno da nam pomogne da "progledamo" a koliko ce da nas dezavuise.I tu je ta najosetljivija tacka u manipulativnom smislu.Ne znam da li te ova price uopste interesuje a ja oduzih...

nagore na sta svi nailazimo je na propagande....preko novina, televizije..cisto ispranje mozga. Onda sekte, cisto da te bude strah.
Neko mi rece ili sam cak to i citala u Biblijskom kodu (a bas se pitam sto bas mora da bude na hebrejskom da bi se tkz dekodiralo) kako je biblija zakljucana knjiga tj. da postoje delovi biblije koji nama smrtnicima nisu pristupacna jer to drze svestenici, hodze, rabii itd itd i kada bi narod saznao sta je to da bi sve bilo drugacije...tu mi padne na pamet matrix prvi deo....

Ma da..Bas sam citao nesto o nekom istocnom sistemu samorazvoja i u toj knjizi sam naisao na podatak da su se ucenici tog sistema (ali druge skole)zaprepastili kada su ugledali knjigu koja govori o onome sto su njihovi ucitelji godinama ljubomorno cuvali od njih!Eto to je problem...Ali kada ucenik dodje do nekog odredjenog nivoa mislim da je potrebna obazrivost od strane ucitelja...U smislu da neko od ucenika ne zloupotrebi neka znanja.Ali kako biti siguran u proceni?Nije to laka dilema..Znas ono o biserima i svinjama..A sada,ima naznaka da se i vojske sveta pocinju debelo interesovati za para-,ili nad- sposobnosti,kako god hoces...Sta ces,kad na coveka moras gledati kao na ...zivotinju,podmuklu i zlu...Ono ne bi trebalo,kao gledaj uvek samo ono pozitivno,ali nekako nas surovi zivot uvek razuveri i razocara...Ma ne znam,dodje mi da ...ali o tome drugi put.Kako ti vidis taj problem?

Harborym:
Ovde postoji veliki problem. Vecjina egiptologa je muslimanskog porekla. Ako kazhu da je recimo Sfinga stara par hiljada godina, oni idu protiv Kurana (a to je no-no).
Postoje razni ljudi koji slede Egipatski panteon.

hmmm po cemu predpostavka da je vecina egiptologa muslimanskog porekla....rekla bi da ima dosta nemaca, engleza, frnacuza u sustini svi onih sto su se nakrali na vreme
bas sada citam knjigu od egiptologa Chistian Jacq-a "For the love of Philea", to je prica (tj kao istorijski roman) o hriscanstvu i kraju egipatske religije....tek sam pocela tako da ne mogu da komentarisem nista....toliko toga ima sto me odusevljava iz starog egipta kad pogledas nece nikad biti takve civilizacije....ostaju samo divljaci koju mogu samo da ostave atomsku bombu kao primerak ove civilizacije tj ako iko prezivi;-)

Shalala:
Harborym:
Ovde postoji veliki problem. Vecjina egiptologa je muslimanskog porekla. Ako kazhu da je recimo Sfinga stara par hiljada godina, oni idu protiv Kurana (a to je no-no).
Postoje razni ljudi koji slede Egipatski panteon.

hmmm po cemu predpostavka da je vecina egiptologa muslimanskog porekla....rekla bi da ima dosta nemaca, engleza, frnacuza u sustini svi onih sto su se nakrali na vreme
bas sada citam knjigu od egiptologa Chistian Jacq-a "For the love of Philea", to je prica (tj kao istorijski roman) o hriscanstvu i kraju egipatske religije....tek sam pocela tako da ne mogu da komentarisem nista....toliko toga ima sto me odusevljava iz starog egipta kad pogledas nece nikad biti takve civilizacije....ostaju samo divljaci koju mogu samo da ostave atomsku bombu kao primerak ove civilizacije tj ako iko prezivi;-)

CHRISTIAN JAQUE!!!!!!! RAMZES!!!!!!!!!!! MAJKA!!!! :) :) :)
Jeste, slazhem se za tobom za Egipat, chak sam se i nosio sa mishlju da zapravo studiram arheologiju, ali sam se setio gde zhivim i ******. Ali Egiptologija je moja velika ljubav i hobi. Znam prilichno o Egiptu. Pazi, ako te zanima egipatski panteon, mozhesh slobodno sama da ga prouchavash. Ali zaista jesu vecjina Egiptologa muslimanskog porekla. Pa, pogledaj samo.... Vecjina njih i ne sme da kazhe koliko su zapravo STARE gradjevine, jer bi opovrgnuli knjigu lazhi 2 (kuran).
Ja sam henoteista. Moj vrhovni bog je PTAH, a sa ostalima radim na prijateljskoj osnovi.

CHRISTIAN JAQUE!!!!!!! RAMZES!!!!!!!!!!! MAJKA!!!! :) :) :)
ja imam skoro sve njegove knjige....ramzes mi se najvise svideo i kako je opisao moses-a....
citala sam isto knjigu od wilbur smith-a "the river god", i mogu ti reci da je isto dobra
i ja sam se davno mislila da budem arheolog al kao zensko ne verujem da bi daleko dogurala:-( da budemo iskreni zar ne..
bila sam u London-u u British Museum-u, i odusevila sam se....Jos mi je zelja da odem u Egipat i da vidim sve znamenitosti.....stvarno se nadam da cu to uspeti ove godine..ahhh

Shalala:
po nekim knjigama sto sam citala...prica ide da su svestenici pobegli u etiopiju (gde isto imaju i coptic crkvu). znam da kopticka crkva isto ima neke korene starog egipta.
citala sam knjige od Christian Jacq-a (vise istorijski romani) i veoma je interesantno. Al nisam mogla da naidjem na neke informacije o religiji tj da to jos uvek negde postoji.
nasla sam na sajtu 'sektu' vise koja se kao zove Isis al je smejurija....nemam sad sajt al ono sto sam videla slike je bas bezveze.
meni je zanimljivo to da su imali vise bogova i da su se svi bogovi postovali i normalo da su imali jednog boga stvaralaca...cini mi se da je bilo manje klanja nego za vreme hriscanstva...
sta mislis?
e prvo nesto procitajte a ne samo da skupljate informacije sa tv-a, kakve veze ima koptska crkva sa starom egipatskom religijom molim te prosvetli me.
ima koliko i badnjak sa starom slovenskom religijom

stara egipatska religija se vodi kao mrtva a to sto danas prikazuju to je neka vrsta neo egipatske
e ajde nesto pametnije nadjite...

e prvo nesto procitajte a ne samo da skupljate informacije sa tv-a, kakve veze ima koptska crkva sa starom egipatskom religijom molim te prosvetli me.

stara egipatska religija se vodi kao mrtva a to sto danas prikazuju to je neka vrsta neo egipatske

jesi negativan...ja bar ne pokusavam da se prepucavam i da navlacim ljude na neku religiju bilo to islam ili hriscanstvo....kao sto vidim na ovom forumu. sve neka dokazivanja sta biblija ili ti kuran kazu....svet se menja a i navike i obicaji a pogotovo ljudi. ne postoji bolja religija postoji samo ono sto cini coveka duhovno sretnim
prijatan dan

Shalala:

jesi negativan...ja bar ne pokusavam da se prepucavam i da navlacim ljude na neku religiju bilo to islam ili hriscanstvo....kao sto vidim na ovom forumu. sve neka dokazivanja sta biblija ili ti kuran kazu....svet se menja a i navike i obicaji a pogotovo ljudi. ne postoji bolja religija postoji samo ono sto cini coveka duhovno sretnim
prijatan dan
zaista si mi ucinila prijatan dan ali moj predlog je da informacije koje cujete prvo proverite pogotovo sa tv-a...prijatan rucak... smlcko

rdeki:
srdiv:
Ne razumem. Hoces reci da nema?
neznam koliko pratis desavanja u religijama....hehehe
ali ma dugacko je za objasnjenje.ali uglavnom jedan od elemenata religije je kult a on je povezan sa nasim nacinom iskazivanja osecanja prema Bogu.tako da svaki narod ima neki svoj nacin iskazivanja, pokusao sam ali...oprosti :cry:

Shalala:
srdiv:
Shalala:
srdiv:
e jutros sam gledao odlican crtic sa bobom kockalonom o odrastanju i danas mi je super...
izvini nisam upoznata.....ja sam iz vremena volt diznija
b 92 jutarnji crtaciiii
:roll: :wink:
ne vatam te kanale....sigurna sam da mi mozes opisati radnju tj crtani jutarnji 8)
pa bob zeli da odraste, zeli da bude kao i velike cike.odlazi kod svoje bake sa namerom da joj pokaze koliko je zreo ali na nesrecu povede svog druga patrika koji kad otvori teglu svati koliko je uspesan ukratko neverovatan lenjivac ali ima dobru dusu verovatno kao niko na ovom forumu.i uglavnom kada ulaze kod bake ona ih nudi kolacicima za bebe koje patrik usisava zatim mleko pa pajkenje poklon za patrika posto je bob veliki.bob to stoicki podnosi ali na kraju priznaje da za neke ljude ce uvek biti mali...

Shalala:
srdiv:
Shalala:
srdiv:
e jutros sam gledao odlican crtic sa bobom kockalonom o odrastanju i danas mi je super...
izvini nisam upoznata.....ja sam iz vremena volt diznija
b 92 jutarnji crtaciiii
:roll: :wink:
ne vatam te kanale....sigurna sam da mi mozes opisati radnju tj crtani jutarnji 8)
pa bob zeli da odraste, zeli da bude kao i velike cike.odlazi kod svoje bake sa namerom da joj pokaze koliko je zreo ali na nesrecu povede svog druga patrika koji kad otvori teglu svati koliko je uspesan ukratko neverovatan lenjivac ali ima dobru dusu verovatno kao niko na ovom forumu.i uglavnom kada ulaze kod bake ona ih nudi kolacicima za bebe koje patrik usisava zatim mleko pa pajkenje poklon za patrika posto je bob veliki za njega nema.bob to stoicki podnosi ali na kraju priznaje da za neke ljude ce uvek biti mali...

Back