Da li me volis?

anajade

Elita
Poruka
17.969
Novi zavet belezi.

А кад обедоваше, рече Исус Симону Петру: Симоне Јонин! Љубиш ли ме већма него ови? Рече Му: Да, Господе! Ти знаш да Те љубим. Рече му Исус: Паси јагањце моје.

I tako isys Petra pita tri puta zaredom Volis me? Sta je On hteo da nam kaze kroz ova tri pitanja? Koju nam je poruku isys zeleo preneti.?

Novi zavet belezi.

А кад обедоваше, рече Исус Симону Петру: Симоне Јонин! Љубиш ли ме већма него ови? Рече Му: Да, Господе! Ти знаш да Те љубим. Рече му Исус: Паси јагањце моје.

I tako isys Petra pita tri puta zaredom Volis me? Sta je On hteo da nam kaze kroz ova tri pitanja? Koju nam je poruku isys zeleo preneti.?
Најпростије речено три пута га је питао јер га се Петар три пута одрекао у последњим сатима пред распеће. На крају му је показао судбину и задатак. Јован остаје док се не врати.
Како год то разумели.
Петар је истицао да би уз њега умро и пружила му се прилика.

Порука што већи међу једнакима то већа одговорност за изречено.
Још мало ходате док имате светло.
Ученици не посте јер је са њима кад оде од њих постиће.

То са Петром је било прилично лично јер је Јован јако упоран да нам пренесе одрицање Петра.

Конкретно ту нема шта посебно сем да је код планине Хермон која је проклета код Израелаца где су врата пакла пећина где су обожавали баала.
Према веровању Израелаца и Грка Панус.
Код Еноха имаму ту спиштање палих анђела на планину Хармон.
Где су се огрешили о људске жене.
На том месту доводи Петра и пита га шта мислиш ко сам ја?
Петар му одговори нс шта он каже и ја кажем ти ди Петар (Кифа) камен на којем ћу поставити цркву литерално пред вратима подземног света.

На жалост постоје ствари које не можемо разумети што се погубило у преводима што је искасапљено.

За читаву причу 4 јеванђеља је јако мало али са друге стране довољно да потражиш и истражиш ствари.

Међутим мислим да није случајно што толико мало података имамо.

После 1. века н.е људи више нису могли разумети Библију у изворном наративу. Настале су теологије које су различито интерпретирале односно тумачиле догађаје.
Наравно теологија хришћанства римске империје сасвим сигурно не би задржало нешто против идеје римске империје нешто политички дестабилизирајуће.

Нама изгледа1. век 4. век то је то.
Међутим само треба упоредити 15. век док још нисмо пали под Турке и 18. век да ли се ради о истој перцепцији људи.

Treba pročitati i nastavak teksta gde sam Isus daje odgovor. SSP Jovan 21:

Исус и Петар

15 Када су доручковали, Исус упита Симона Петра: »Симоне сине Јованов, волиш ли ме више него ови?«
»Да, Господе«, одговори му Петар, »ти знаш да те волим.«
А Исус му рече: »Напасај моју јагњад.«
16 Онда га Исус упита по други пут: »Симоне сине Јованов, волиш ли ме?«
А Исус му рече: »Чувај моје овце.«
17 Онда га Исус упита трећи пут: »Симоне сине Јованов, волиш ли ме?«
А Петар се растужи што га је трећи пут упитао: »Волиш ли ме?« па му рече: »Господе, ти знаш све, и знаш да те волим.«
А Исус му рече: »Напасај моје овце. 18 Истину ти кажем: када си био млађи, опасивао си се сâм и ишао си куда си хтео. Али, када остариш, раширићеш руке, па ће те други опасати и одвести куда нећеш.«
19 То је рекао наговештавајући каквом ће смрћу Петар прославити Бога. И када му је то казао, рече: »Пођи за мном.«

Treba pročitati i nastavak teksta gde sam Isus daje odgovor. SSP Jovan 21:

Исус и Петар

15 Када су доручковали, Исус упита Симона Петра: »Симоне сине Јованов, волиш ли ме више него ови?«
А Исус му рече: »Напасај моју јагњад.«
16 Онда га Исус упита по други пут: »Симоне сине Јованов, волиш ли ме?«
А Исус му рече: »Чувај моје овце.«
17 Онда га Исус упита трећи пут: »Симоне сине Јованов, волиш ли ме?«
А Петар се растужи што га је трећи пут упитао: »Волиш ли ме?« па му рече: »Господе, ти знаш све, и знаш да те волим.«
А Исус му рече: »Напасај моје овце. 18 Истину ти кажем: када си био млађи, опасивао си се сâм и ишао си куда си хтео. Али, када остариш, раширићеш руке, па ће те други опасати и одвести куда нећеш.«
19 То је рекао наговештавајући каквом ће смрћу Петар прославити Бога. И када му је то казао, рече: »Пођи за мном.«
У реду то можемо у раном хришћанству посматрати као вехабизам. Потребу да се умре или осуда смрћу за реч Божју.
На то сам се осврнуо до Константина па Анастазија када хришћанство постаје званична религија Рима. Када је Јеванђеље разнешено. Дакле јак је акценат на Петру који је отац заједнице након Исуса такође писац је на себе указао.
Јованово јеванђеље је дошло последње након пада храма у Јерусалиму.
Пре тога осим Јуде који је Ђаво снажан акценат да је Исус прорекао да ће га се док петао кукурикне 3 пута одрећи.
Васксао 3 пута га пита Петре волиш ли ме више од осталих?
Њему једином приказује СМРТ!
Јовану ЖИВОТ!
Дакле чини се да се неки култ Петров учвршћује негде. Ако би апокалипса потицала од истог аутора 7. цркава ко зна.
Ужасно је комплексно не можемо само литерално посматрати јеванђења читава теологија и религија осим усмене традиције се темељи на 4 јеванђеља.

У реду то можемо у раном хришћанству посматрати као вехабизам. Потребу да се умре или одуда смрћу за реч Божју.
На то сам се осврнуо до Константина па Анастазија када хришћанство постаје званична религија Рима. Када је Јеванђеље разнешено. Дакле јак је акценат на Петру који је отац заједнице након Исуса такође писац је на себе указао.
Јованово јеванђеље је дошло последње након пада храма у Јерусалиму.
Дакле чини се да се неки култ Петров учвршћује негде. Ако би апокалипса потицала од истог аутора 7. цркава ко зна.
Apokalipsis je od sv. apostola Jovana.

Novi zavet belezi.

Voliš li me sotono upita ga Isus

Ако ко не љуби Господа Исуса Христа да буде проклет, маран ата.

Bez da ga volis a on zna srca nasa zeznuti ga ne mozes sic u pakao haha.

Back