Da li loši ljudi mogu da vole?

Džudi S

Brišem spam
Moderator
Poruka
11.392

PSIHOLOGIJA.jpg

Svi se sećamo Diznijevog filma "Lepotica i zver". Glavna junakinja Bel je slučajno ušla u dvorac zlog princa. Sve dok Bel nije ušla u njegov život bio je loš. Zao.

Bel je zavolela zver. Belina ljubav je učinila da Zver postane dobar princ. Dobar čovek.

Sve bajke imaju srećan kraj.

U stvarnosti, sociopate i psihopate nisu sposobni da pokažu ljubav niti druga osećanja.

Da li su loši ljudi koji nemaju te psihičke bolesti. spremni na ljubav? Da li imaju emocije?

Moje lično mišljenje je pomalo romantično. Da, kriminalci mogu da zavole i da vole. Mogu da vole svoje porodice, prijatelje, imaju emotivne veze. Mislim da ih prava, velika ljubav može promeniti.

Da li loša osoba može nekog da zavoli?

Da li se ta osoba može promeniti zbog ljubavi?

Šta mislite?

Ovo nije potforum "Ljubav i sex " nije ni Politika. Zato vas molim da samo diskutujemo o lošim ljudima i njihovim osećanjima.

Možemo da razgovaramo i o stokholmskom sindromu u kome se žrtva vezuje za svog zlostavljača, iz logora u ratu, npr?

Trebalo bi, isrpva, definisati termin "loš čovek". Koje to osobine neko ima da bi bio loš? Stičem utisak da je sam termin naša percepcija i da je različit od čoveka do čoveka.

Da li može da se da zavoli?
Verovatno može, ali je pitanje koliko je skupa ta ljubav.
Da li se može promeniti zbog ljubavi?
Čovek se menja samo zbog sebe i onda kada on to želi. Moguće je.

Trebalo bi, isrpva, definisati termin "loš čovek". Koje to osobine neko ima da bi bio loš? Stičem utisak da je sam termin naša percepcija i da je različit od čoveka do čoveka.

Mislim da je loš čovek onaj koji ima negativne osobine. I kriminalci koji su ubili nekoga su loši ljudi.

To je neka moja definicija lošeg čoveka.

Ne znam da li su zlostavljači osobe koja ima stokholmski sindrom osećali nešto prema svojoj žrtvi.

Mislim da je loš čovek onaj koji ima negativne osobine. I kriminalci koji su ubili nekoga su loši ljudi.
Jesu ubili i po toj definiciji jesu loši ljudi, ali to ne znači da nemaju kapaciteta za ljubav, na drugoj strani. A, i zavisi zbog čega su ubili.. Ako je otac ubio zlostavljača svog deteta, tu ne možemo govoriti o lošem čoveku.. Ne govorim o teškoj patologiji.

Ne znam da li su zlostavljači osobe koja ima stokholmski sindrom osećali nešto prema svojoj žrtvi.
Na izvitoperen i njima sasvim logičan način , verovatno jesu.

...voljeti svoju porodicu
kao što to vole kriminalci
prije svega je statusno
i tako falš uračunato
u poslovičnost
nediranja porodice
toboš
oni imaju emocije ali
samo za svoju porodicu
...kvalifikacija Loši
proizvoljna je i ko to ima taj validni sud
kad često veliki Konrolori su i
veliki manipulatori...

Pa sad istinski loši ljudi su zapravo sociopate i nemaju empatije niti osećaja za druge ljude pa tako nisu u stanju ni da vole (već možda samo da se pretvaraju i to uglavnom zarad neke lične koristi), dok recimo sa druge strane "loši" ljudi može biti širok pojam i sad mi često "lošim" ljudima nazivamo one koji se možda samo ne uklapaju u neke nametnute društvene i socijalne norme ili ne znam ljude koji su možda ukrali nešto ili se možda bave nekim ilegalnim stvarima, ili koji možda imaju neke poroke ili slabosti, ili ljude koji su možda samo malo živčaniji i preče naravi, neprijatni ili šta ti ja znam ali ne znači nužno da su loše osobe, da su sociopate, da imaju loše namere ili da su emotivno hendikepirani.

Rekao bih da su loš/dobar reputacione karakteristike koje mi dodeljujemo drugima, kada malo dublje zagrebemo ne mora biti nudžno:
da ako je nam je neko "dobar" da to bude pozitivna karakteristika
niti da ako nam je neko "loš" to mora da bude negativna karakteristika
Više se to svede na naš odnos prema drugima no na bilo šta drugo.
Valjda je i u Hamletu bilo:
„Nema ni dobrih ni loših stvari, već način na koji o njima razmišljamo to čini takvim.”

Npr. ima serija Daredevil u kojoj je Wilson Fish u ulozi sociopate koji se zaljubljuje u Vanessu i tokom cele serije on iako radi ekstremno loše stvari drugima, gleda nju da održi bezbednom, čak pravi izbor da se zarad njene sigurnosti preda i ode u zatvor.
Generalno je kao osoba loš, no sa druge strane voli i poštuje svoju ženu.
Šta misliti u ovakvoj situaciji?

Svi se sećamo Diznijevog filma "Lepotica i zver". Glavna junakinja Bel je slučajno ušla u dvorac zlog princa. Sve dok Bel nije ušla u njegov život bio je loš. Zao.

Bel je zavolela zver. Belina ljubav je učinila da Zver postane dobar princ. Dobar čovek.

U stvarnosti, sociopate i psihopate nisu sposobni da pokažu ljubav niti druga osećanja.

Da li su loši ljudi koji nemaju te psihičke bolesti. spremni na ljubav? Da li imaju emocije?

Moje lično mišljenje je pomalo romantično. Da, kriminalci mogu da zavole i da vole. Mogu da vole svoje porodice, prijatelje, imaju emotivne veze. Mislim da ih prava, velika ljubav može promeniti.

Šta mislite?

Ovo nije potforum "Ljubav i sex " nije ni Politika. Zato vas molim da samo diskutujemo o lošim ljudima i njihovim osećanjima.

Možemo da razgovaramo i o stokholmskom sindromu u kome se žrtva vezuje za svog zlostavljača, iz logora u ratu, npr?

Neki ljudi deluju zlo dok su zapravo povredjeni. Zver je u bajci bila usamljena, povredjena, ogorcena i tuzna...zato je mogla da voli duboko i tiho, ali tek onda kada je osetila da je prihvacena takva nikakva, ruzna, sama i mracna.

Istinsko zlo ne moze da voli.

Šta mislite?

Ne, velika je pogreska misliti da ce necija ljubav izmjeniti karakter.Sociopate, i psihopate mogu odlicno glumiti ljubav, jer su urodjeni manipulatori
Ne zna sta znaci kod tebe "los covek", posto su etika/moral/drustvene norme razlicite u delovima sveta.To sto je neko "kriminalac" ne znaci da je los covek

Ne dozvolite da vas definišu vaši postupci. Netačno. Ima zlih ljudi koji po ceo život idu po selu od kuće do kuće i zavađaju a nisu nikoga ubili.
Kriminalac nije nužno zao, a ubistvo se moglo desiti ako je recimo u toku pljačke nešto krenulo naopako.

Ne dozvolite da vas definišu vaši postupci. Netačno. Ima zlih ljudi koji po ceo život idu po selu od kuće do kuće i zavađaju a nisu nikoga ubili.
Kriminalac nije nužno zao, a ubistvo se moglo desiti ako je recimo u toku pljačke nešto krenulo naopako.

Možda nisam bila jasna u prethodnom postu.

Ne znam da li može nekoga da voli osoba koja je serijski ubica, neko ko je svestan šta radi ( ubija ) ali ne misli da je to što radi loše.

Ali, tu se onda radi o osobi koja ima težak psihički poremećaj.

Možda nisam bila jasna u prethodnom postu.

Ne znam da li može nekoga da voli osoba koja je serijski ubica, neko ko je svestan šta radi ( ubija ) ali ne misli da je to što radi loše.

Ali, tu se onda radi o osobi koja ima težak psihički poremećaj.
Verovatno može da voli takva osoba. Voli na svoj način, koji je za nju normalan, a za nas ne mora da bude.
Neke osobe i postaju loše zbog neuzvraćene ljubavi. Ili zbog nedostatka ljubavi majke, oca, partnera,...
Ima više nijansi ljubavi.

Čovek je duhovna kategorija, ne telesna. Kad je neko dobar prema drugima, kad je spreman da oprosti kad je milostiv, zahvalan ne laže ne krade, ne vara, ne otima, nije siledžija, onda je on čovek. Suprotno čoveku je nečovek ili da kažemo loš čovek. I budući da je čovek duhovna kategorija i žensko može da bude veliki čovek. Negde sam naišao na priču da je u rusiji neko bio ukrao crkveni zlatni pribor. i budući da je bio uhvaćen sa zlatom sledila mu je smrtna kazna. Kada su došli kod starešine crkve da potvrde krađu starešina je rekao da mu je on dao to zlato i da nije u pitanju krađa.
Ovaj događaj je toliko pogodio lopova da je odlučio da postane pošten čovek i da i on bude takav ko ovaj starešina.
Pravi hrišćanin je upravo čovek koji je uvideo svoje zlo i kolika je Božija ljubav prema njemu da mu prašta sve grehe ako se okrene ka dobru. I stoga donosi odluku da svoj život posveti dobru. Nažalost puno je formalnih hrišćana koji su i dalje u zlu i ne vide potrebu za preobražajem.

Back