Da li ljudi koji ne žive u Srbiji mogu imati pravu sliku o životu u Srbiji?

Da ponovim:

Medjutim, u Srbiji makar formalno postoji ustav koji jasno propisuje sta moze predsednik, sta vlada, parlament....

Vidis,
U tome lezi problem. Ako razumes.
Ti si na primer vodoinstalater i ne smes da se bavis hirurgijom. Nije tvoje. Ne znas.
Isto vazi i za predsednika.
Nije nadlezan.

Korisnik prvepruge je objasnio u nekoj od poruka na ovoj temi.

E onda imamo različito iskustvo. Iz moje sredine u inostranstvo idu kamiondžije i keramičari. Još ne znam nikog ko studira u inostranstvu.

Ps ne znam brate gde ti živiš i sa kim se družiš…
..ali i kamiondžije i kerimaciri su kvalifikovana radna snaga, koji legalno konkurišu i dobijaju posao u inostranstvo na osnovu ispunjenih uslova, a svakako nisu “emigracija” o kojo si naveo u prvom postu.

A ako i dalje misliš da svako tek tako može da ode na rad u inostranstvo, evo ti započni priču ovde kako ti zamisljas te korake, na primer hoćeš da ides na rad u Nemacku ili Englesku ili Kanadu, a ja ću iz svog iskustva da odgovorim šta sve treba da se ispuni, da bi se tako nesto desilo.

Nije poenta u postojanju ili nepostojanju opozicije nego u mogućnosti postojanja ili nepostojanja opozicije.Teoretski zamisliva je situacija da u jednoj državi podržava sto od sto procenata stanovništva i da postoji samo jedna partija a to opet bude demokratija ukoliko postoji sloboda govora i ukoliko postoji mogućnost pojave i organizovanja opozicinih partija.
U Srbiji nema nikakvih ni zakonskih ni faktičkih prepreka za delovanje opozicije.Žutih ovih onih.Sasvim svejedno.
Niko u Svetu čija je to struka a reč je raznim profilima profesija iz oblasti društvenih nauka. Srbiju ne svrstava u diktature.

..o cemu ti diskutuješ… posredno i sam priznaješ da je jedan tezak autokrata, i pokusavas da ga opravdaš da nije diktator po definiciji. …svašta..

A na kraju ipak deluje da je diktator modernog doba, gde se koriste više sofisticirane metode vladanja i ugnjetavanja ljudi.

Ps ne znam brate gde ti živiš i sa kim se družiš…
..ali i kamiondžije i kerimaciri su kvalifikovana radna snaga, koji legalno konkurišu i dobijaju posao u inostranstvo na osnovu ispunjenih uslova, a svakako nisu “emigracija” o kojo si naveo u prvom postu.
Ne znam o čemu govoriš tačno. Prvo si tvrdio da odlaze mladi, ja kažem da nisu baš mladi nego zreli ljudi koji imaju porodice i uglavnom su preko 40+. Ne kapiram u kojem si pravcu poveo diskusiju o ispunjenjima uslova kao da uslove ne moraju da ispunjavaju podjednako i stari i mladi.
A ako i dalje misliš da svako tek tako može da ode na rad u inostranstvo, evo ti započni priču ovde kako ti zamisljas te korake, na primer hoćeš da ides na rad u Nemacku ili Englesku ili Kanadu, a ja ću iz svog iskustva da odgovorim šta sve treba da se ispuni, da bi se tako nesto desilo.
Pa ja mogu bilo gde u EU, uključujući Švajcarsku. Ionako većina koji odu iz Srbije odlaze u inostranstvo sa dokumentima susednih država, a ne tako što se prijave na zavod pa zatim čekaju vizu. Bar 3-4 puta više ljudi iz Srbije rade u Nemačkoj sa mađarskim ličnim kartama nego sa srpskim dokumentima.

Back