Da li ljudi koji ne žive u Srbiji mogu imati pravu sliku o životu u Srbiji?

Srbija je imala najbolji komunizam, danas stremimo ka najboljem kapitalizmu, nista neocekivano. Istorija se ponavlja jer smo briljantna nacija sa velikim potencijalom.
Često na nekim temama se susrećem sa mišljenjima ljudi, naših ljudi, koji ne žive u Srbiji da je Srbija sada idealna zemlja za život. Naravno da imaju sva prava da tako misle ali me zanima na osnovu čega oni dobiju tu sliku, da li je nostaligija ili odgovor leži u uzrocima zašto su otišli iz svoje zemlje.
Na osnovu toga sto porede Srbiju sa njihovim zemljama. Nije ni Svajcarska idealna sama po sebi, nego je bolja od Engleske i Litvanije.
Pored nostalgije tu je i poistovećivanje tj. gledanje zemlje kroz njenog trenutnog šefa. Nije tako kod svih, ali je dosta prisutan taj iracionalni momenat.
Bas obrnuto, kod vas koji ne priznajete danasnje stanje u Srbiji je prisutan iracionalni momenat da ga posmatrate kroz trenutnog sefa (neprihvatljivo nam je da vas radikali vode u prosperitet iz emotivnih razloga) a ne kroz cinjenice.

Često na nekim temama se susrećem sa mišljenjima ljudi, naših ljudi, koji ne žive u Srbiji da je Srbija sada idealna zemlja za život. Naravno da imaju sva prava da tako misle ali me zanima na osnovu čega oni dobiju tu sliku, da li je nostaligija ili odgovor leži u uzrocima zašto su otišli iz svoje zemlje.
То су особе које немају појма о животу. Уосталом, када просечни пензионер у Србији воли Вучића, и мисли да му је он "дао пензију" како би неко из иностранства имао другачију слику ако само прати исте медије.
Једино ако редовно посећујеш, или барем мало претражиш интернет, тек онда можеш да видиш какво је срање у питању.

Ja nagovaram moju sister da se vrati kad ode u penziju pa da uživamo, ona sa svojom deviznom, ja sa mojom socijalom :rotf::rotf:
Zanimljivo kako podrazumevas da se Srbija biti socijalisticka beda i u sledecoj deceniji? :kafa: Mislis da ne mozemo da budemo bolji od Engleske? Ili ne bi ni volela, iskreno? Nekako su ipak oni drazi...

Poslednja izmena:
Ja nagovaram moju sister da se vrati kad ode u penziju pa da uživamo, ona sa svojom deviznom, ja sa mojom socijalom :rotf::rotf:
na kraju tako ispada, gde te hoce tamo zivis, ili deca, ili porodica, uza, sira, kad covek dodje pod stare dane nikome ne treba, tako da cu ja sebi da ostavim dve stolice, a znam slucajeve da nece, dok ovi sa jednom, neki se vracaju, neki nece nikada vise doci u srbiju, nema pravila

kada covek nabere dovoljno para, moze i da putuje, sta ga briga da zivi negde da se dosadjuje, nego svuda po malo, ali prijatelji, familija, i uza odlucuju, povuku coveka, ili ne, jer ima ih koji se nikada nece vratiti... a opet znam one koji se zasigurno vracaju, ja licno nemam pojma jos uvek, ali pola-pola isto nije los plan

Poslednja izmena:
Zaista me ne zanima da sagledavam celokupnu sliku društva jer bih - poludeo
Ako bih svakom pričao ti radi ovako a ti ovako pa to bi ličilo na fašizam kao u mravinjaku
Dodje tako radnik, muka mu od svega, žena omatorila nije kao kada su se upoznali, deca il ne uče il ne rade, svima pouzimao po kredit celu platu nije video evo peta godina, napije se i ode na posao.
E problem je što se napio a ne zašto se napio.
I sad ja treba da raspravljam da se ne rešavaju posledice nego uzroci....

Najbolje ćeš pomoći društvu ako daš sve od sebe u onome što trenutno radiš
A onda i tu imaš lelelmude koji bi da parazitiraju ili jasle ili dilovanje ili bar kelner ako nema hrabrosti a voli ekstra
I ajd sad ti sagledaj život u Srbiji?

Ako ti se radi radi ako ti se ne radi zaobidji me i tako to

Vidim da imas dobru nameru, pa i dalje odgovaram na tvoje poruke.
Takodje vidim da nemas iskustva sa odlaskom i pronalaskom posla u unostranstvu.

Razne drzave imaju razne programe, za privremene poslove ili sturcne poslove, a kasnije sticanjem boravka sansa i za duzi ostanak. Vrlo malo zemalja ima program koji nudi direktno apliciranje za trajni boravak, na primer kao Kanada ili Australija.

Velika vecina mladih koji idu u inostranstvo pokusavaju da stvore uslove da studiraju, bilo od pocetka pa sve do doktorske studije i sl, pa na osnovu toga traze posao u toj zemlji.
Profesionalno ostvareni mogu da konkurisu za odredjene poslove, ponekad moraju privremenod da rade odredjene manje odgovorne poslove dok ne sertifikuju diplomu
Ljudi sa srednjom skolom i dalje imaju sansu za posao ako se bave trazenjim zanimaljem u odredjenoj zemlji.
Ljudi sa osnovnom skolom nemaju verovatno 99% sanse da nadju legalno zaposlenje.

Za sve kategorije mora da postoji neka diploma i odredjeno znanje jezika...bez toga odlazak je unapred cesto osudjen na propast. I pored toga, osba mora da je ubedjena da zeli da promeni sredinu, da proba nesto novo, i spremna da prihvati druge narode i njihove obicaje..inace ih ubi nostalgija..i pitanje je vremena kada ce se razocarati.

Primere koji ti navodis, nije odlazak u inostrastvo, nego cisto snalazenje u sivoj zoni ...otici cu u Nemacku pa ce komsija Mika da mi nadje zenu da se ozenim za pare, ili ce da mi da njegovu vozacku da vozim taxi...itd..

Sta hocu da kazem je da odlazak u inostranstvo je ozbilja rabota, koja zahteva vreme za istrazivanje mogucnosti, volju, nesto novca i puno vremena da se radi na sebi.
Ne razumem baš najbolje. Po tvojoj definiciji ispada da se sele odabrani, sto i jeste tacno ali definises na drugi nacin. Ja ciljam suštinu. Hoću da kazem da nisu mladi bas ti koji odlaze vec iz mog iskustva to rade zreliji ljudi, pa cak i ljudi pred penzijom odlaze u inostranstvo. Ne znam nikog ko je 18 godina, bez žene i dece, a da je otišao bilo gde u inostranstvo da se trajno preseli.

Ne razumem baš najbolje. Po tvojoj definiciji ispada da se sele odabrani, sto i jeste tacno ali definises na drugi nacin. Ja ciljam suštinu. Hoću da kazem da nisu mladi bas ti koji odlaze vec iz mog iskustva to rade zreliji ljudi, pa cak i ljudi pred penzijom odlaze u inostranstvo. Ne znam nikog ko je 18 godina, bez žene i dece, a da je otišao bilo gde u inostranstvo da se trajno preseli.

Očigledno se ne razunemo..

Ne idu “odabrani” kao definicija čoveka, nego oni koji imaju odredjene kvalifikacije za tražene poslove…i to je odgovor da neobrazovani i šta god si još napisao idu u emigraciju. Bas da vidim gde de to danas da nadju posao…

Drugo osim par zemalja (ponavljam se) koje nude imigracione programi, ostali idu da rade, studiraju itd, pa možda ako im se u novoj sredini svidi, oni odluče da potraže način (ispune uslove) za trajni boravak.

Plus 40+ i pred penziju ne idu u inostranstvo osim ako ih muka ne natera. Možda neko spajanje porodice, ili možda neki doktor ili profesor za neku super poziciju, ali generalno odlazak i takva drastična promena sredine u starijoj dobi je najblaže rečeno veoma neprijatna.

Stvar je mnogo komplikovana, papiri, ovlašćenja, penzija iz dve zemlje, puno aspekata za koje saznas tek kad kreneš sa tim procesom.

Ako se neko npr. u Kini informiše o Srbiji čitajući Danas, ima ispravniju sliku o stanju u zemlji, od onoga u Srbiji ko čita Informer.

Upravo mladi uglavnom odlaze na privremeni ili rad na crno na po mesec dana. Na ozbiljan odlazak u pravom smislu se odlučuju zreliji, sa porodicom, sa radnim iskustvom, ne odlaze za trajno klinci od 18 godina.

Zavisi u kojoj oblasti radiš. Osim doktora praktično niko sa fakultetskom diplomom ne odlazi iz Srbije u EU. Makar ja ne znam nikoga ko je u inostranstvu a da ima fakultet. Fakultetska diploma iz Srbije ne vredi ništa ni u Severnoj Makedoniji a kamo li negde u EU, master psihologije iz Srbije može samo da vozi taxi u Nemačkoj ili da lepi pločice.

Šta znači to pita se jedan čovek ? Šta tebe kao simpatizera opozicije briga da li će u vladajućoj partiji pa i u vladi koja je kreacija te partija pitati Vučić ili Brnabić ili Vesić.To je interna stvar te partije.
Nije to karakteristika diktature.Diktatura podrazumeva nepostojanje opozicije odnosno nepostojanje slobode govore.Daleko je Srbija od toga da se može da kaže da u istoj ne postoji sloboda govora.
Da li u Srbiji postoji opozicija?

Pa sav "zuti olos" je danas u SNS???

Medjutim, u Srbiji makar formalno postoji ustav koji jasno propisuje sta moze predsednik, sta vlada, parlament....

Vidis,
U tome lezi problem. Ako razumes.
Ti si na primer vodoinstalater i ne smes da se bavis hirurgijom. Nije tvoje. Ne znas.
Isto vazi i za predsednika.

Da li u Srbiji postoji opozicija?

Pa sav "zuti olos" je danas u SNS???

Medjutim, u Srbiji makar formalno postoji ustav koji jasno propisuje sta moze predsednik, sta vlada, parlament....

Vidis,
Ti si na primer vodoinstalater i ne smes da se bavis hirurgijom. Nije tvoje. Ne znas.
Nije poenta u postojanju ili nepostojanju opozicije nego u mogućnosti postojanja ili nepostojanja opozicije.Teoretski zamisliva je situacija da u jednoj državi podržava sto od sto procenata stanovništva i da postoji samo jedna partija a to opet bude demokratija ukoliko postoji sloboda govora i ukoliko postoji mogućnost pojave i organizovanja opozicinih partija.
U Srbiji nema nikakvih ni zakonskih ni faktičkih prepreka za delovanje opozicije.Žutih ovih onih.Sasvim svejedno.
Niko u Svetu čija je to struka a reč je raznim profilima profesija iz oblasti društvenih nauka. Srbiju ne svrstava u diktature.

Nije poenta u postojanju ili nepostojanju opozicije nego u mogućnosti postojanja ili nepostojanja opozicije.Teoretski zamisliva je situacija da u jednoj državi podržava sto od sto procenata stanovništva i da postoji samo jedna partija a to opet bude demokratija ukoliko postoji sloboda govora i ukoliko postoji mogućnost pojave i organizovanja opozicinih partija.
U Srbiji nema nikakvih ni zakonskih ni faktičkih prepreka za delovanje opozicije.Žutih ovih onih.Sasvim svejedno.
Niko u Svetu čija je to struka a reč je raznim profilima profesija iz oblasti društvenih nauka. Srbiju ne svrstava u diktature.
Da ponovim:

Vidis,
Nije nadlezan.

Očigledno se ne razunemo..

Ne idu “odabrani” kao definicija čoveka, nego oni koji imaju odredjene kvalifikacije za tražene poslove…i to je odgovor da neobrazovani i šta god si još napisao idu u emigraciju. Bas da vidim gde de to danas da nadju posao…

Drugo osim par zemalja (ponavljam se) koje nude imigracione programi, ostali idu da rade, studiraju itd, pa možda ako im se u novoj sredini svidi, oni odluče da potraže način (ispune uslove) za trajni boravak.

Plus 40+ i pred penziju ne idu u inostranstvo osim ako ih muka ne natera. Možda neko spajanje porodice, ili možda neki doktor ili profesor za neku super poziciju, ali generalno odlazak i takva drastična promena sredine u starijoj dobi je najblaže rečeno veoma neprijatna.

Stvar je mnogo komplikovana, papiri, ovlašćenja, penzija iz dve zemlje, puno aspekata za koje saznas tek kad kreneš sa tim procesom.
E onda imamo različito iskustvo. Iz moje sredine u inostranstvo idu kamiondžije i keramičari. Još ne znam nikog ko studira u inostranstvu.

Back