Da li ljudi koji ne žive u Srbiji mogu imati pravu sliku o životu u Srbiji?

U Nikoziji je SNS pripalo 50,43 odsto glasova, a SPN 33,91 odsto, u Moskvi SNS 35,91 odsto, SPN 20 odsto, dok je Nestorović dobio 11,82 odsto, a u Istanbulu SNS 44,93 odsto, SPN 21,01 odsto, SDA Sandžaka 9,42 odsto.

U Abu Dabiju je SNS na 47,9 odsto, a SPN 36,23 odsto glasova. U Čigagu 52,96 odsto za SNS i 32,51 odsto za SPN.

U glavnom gradu Francuske Parizu SNS je imao 43,63 odsto, Srbija protiv nasilja 41,08 odsto.

S druge strane, manje od 10 odsto SNS je zabeležila u Vankuveru, Oslu, Hagu, Ženevi, Madridu, Helsinkiju.

Koalicija Srbija protiv nasilja najviše glasova osvojila je u Otavi (53,75 odsto), Vankuveru (71,43), Torontu (64,46), Minhenu (53,7), Oslu (74,23), Briselu (66,34), Rimu (58,78), Milanu (49,19), Luksemburgu (42,73), Berlinu (61,6), Frankfurtu (36,83), Hamburgu (49,83), Londonu (81,88).

U Hagu je SPN dobila 81,88 odsto glasova, u Pragu 65, Cirihu 41,37, Bernu 45,68, Ženevi 84,82, Stokholmu 65,82, Madridu 77,04, Helsinkiju 79,55, Malmeu 44,81
SNS je najviše glasova osvojio u Kopenhagenu (50,56 odsto), Bukureštu (76,92 odsto), Sofiji (84,48 odsto), Luganu (65,27 odsto)…

Pojam diktature evoluira.Nije isti za vreme hladnog rata i danas. I Kastro sebe nije smatrao diktatorom jer da citiram "nije imao spomenike dignute njemu u cast" za zivota.
Za Evropske standarde pogotovo neku Svedsku,Finsku,Norvesku, mi smo po demokratiji neko pleme sa neartikulisanim kricima i mene je sramota toga
Za eVROPSKE standarde i USA je pojam drzave u kome zivi divlje pleme. A opet je ta USA sampion svetske demokratije i vrhovni sudija za sve ostale u oblasti demokratije.

Često na nekim temama se susrećem sa mišljenjima ljudi, naših ljudi, koji ne žive u Srbiji da je Srbija sada idealna zemlja za život. Naravno da imaju sva prava da tako misle ali me zanima na osnovu čega oni dobiju tu sliku, da li je nostaligija ili odgovor leži u uzrocima zašto su otišli iz svoje zemlje.
gde da idemo mi devizni penzioneri, kada se penzionisemo? sigurno da ce mnogi da idealizuju srbiju, jer ne znaju gde drugde da se penzionisu, ne znaju jezik, komplikovano im je, tu su im ljudi, rodjaci, zemljaci... jeftinije im je

msm, ja bih se snasao gde god, ali mnogi ne bi, pa se zato vracaju, i zato idealizuju, meni razumljivo

Poslednja izmena:
S druge strane, manje od 10 odsto SNS je zabeležila u Vankuveru, Oslu, Hagu, Ženevi, Madridu, Helsinkiju.
Daj ne zayeb.avajte se, u Vankuveru je glasalo 84 (osamdeset i cetiri) glasaca. Od 15 hiljada Srba u tom gradu ( i 20 hiljada u celoj provinciji). To je recimo oko 1 (jedan) % svih Srba koji imaju pravo da glasaju, odnosno drzavljani su Srbije iznad 18 godina. I onda ces na osnovu tih 70-tak baba/deda koji provode vreme u dalekom Vankuveru gledajuci TV dnevnike i politicke emisije iz Srbije (jer nikada nisu naucili engleski jezik) ili 10-tak propalih novinarki sa RTS-a ili B92 koje su se udale u Kanadu da tvrdis kakvo je politicko raspolozenje medju dijasporom u Vankuveru.

Jednostavno ljude mrzi da pale kola i idu nekih 25-30km daleko na glasacko mesto vikendom kada obavljaju sve one stvari koje ne mogu radnim danom. Na izbore izlaze samo zaludni i to pod uslovom da su maksimalno popaljeni na srpske medije, svi ostali zive svoje zivote jer im apsolutno nista ne znaci ko je na vlasti u Srbiji. Mnogo vaznije im je da skinu ili odbrane manekena iz Ottawe.

95% Srba koji zive u Vankuveru (i celoj Kanadi pa i u USA) je doslo u novu domovinu jos pre nego sto je Vucic zajahao pa nemaju osecaj koji imate vi u Srbiji prema njemu. Kad ti Srbi jednom u godinu-dve-tri dodju u Srbiju i vide da ona izgleda bolje nego pre 15 ili 25 godina jos im je manje stalo da se upustaju u politicke obracune u Srbiji.

Nije šampion. Na svim indeksima demokratije, SAD je negde oko 30. mesta, a u vrhu su skandinavske zemlje, Švajcarska, Holandija, NZ i još neke.
Razumes sarkazam?

OK, ipak je USA daleko vaznija za pojam demokratije, za svet u celini nego neka Finska, NZ ili Danska. Jednostavno, danasnji svet ne bi izgledao isto da nema USA a poprilicno isto bi izgledao da nema Danske ili NZ. U bilo kom pogledu.

Mnogi u Srbiji imaju i kablovsku televiziju pa biraju kanale odnosno televizije koje im odgovaraju a i opozicione televizije pokrivaju delove zemlje koji su najgušće naseljene.
Već sam napisao da danas ogromna većina ima pristup internetu.
Ne može se sloboda govora vezati isključivo za televizije sa nacionalnom frekvencijom.
Tu su i štampani mediji od kojih su sedmične novine one najuticajnije izrazito propozicione a postoje i dnevne novine naklonjene opoziciji uključujući i tabolidne.
Već sam citirao odredbu ustava o nadležnosti predsednika da predstavlja R.Srbiju u inostranstvu.Isto uključuje i parafiranje sporazuma.Parafiranje ne obavezuje Narodnu Skupštinu da sporazum i ratifikuje.
U vezi korone i fudbalske reprezentacije već sam objasnio da je su Vučićeva istupanja u pogledu tih tema nešto kao forumašenje.
Evo čisto jedan primer iz moje porodice, kad moja stara mama kaže da je Vučić izjavio na TV da im on obezbedjuje penzije, i da kad dodju “oni drugi” na vlast neće biti ni za penzije…
Pa onda ona moli komšije da je voze na glasanje, da ne ni ostala bez penzije…

Jel se to isto svrstava pod forumanjenje?

Ne da ne uključuje nego direktno zabranjuje.
Predstavljanje Srbije podrazumeva da bude recimo na otvaranju Olimpijade ili nekoj paradi,ide na prijeme i otvara neki put, a ne da kupuje oružje,određuje nadležnosti pokrajina,nabavlja respiratore i dogovara trase gasovoda....a kamoli da potpisuje ili "parafira" bez odluka skupštine.
To je u potpunosti u nadležnosti vlade i skupštine.

To je ta "tanana" razlika između parlamentarne demokratije koja Srbija po Ustavu formalno jeste i autokratske njegove privatne države koja je de fakto.
E to sada ova deca menjaju. Zato je nenadležan .

Tačno je da trenutno Srbija nije totalna diktatura, ali to nije što ovaj tvoj bolesnik nema volje, jer bi vrlo rado taj korak napravio, nego ga malo geografija zakočila. Barem jednom da ista pomogne ovoj zemlji.
Nista od toga sto si ti pobrojao zvanicno ne radi zvalousti, ugovore (o kupovini oruzja, izgradnji autoputeva, rusenju delova grada, kupovini respiratora itd) on NE potpisuje, mislim da on konkretno i detaljno ni ne dogovara te stvari. Njemu se od strane njegovih saradnika prezentuje nesto takvo, on im da nalog da to odrade a zatim izadje na TV i saopsti javnosti da ce se to desiti. Nema on kapacitete da formira neku eekonomsku ili tehnicku ideju, on je samo politicar, sabere 1+2=3 i to brze bolje otrci da saopsti kao svoju ideju jer pati od toga da bude u centru paznje, da bude stravicno upucen i obavesten - vise od bilo koga u selu, da zna mnogo uticajnih svetskih ljudi koji su mu jelte prijatelji. Od toga mu ekstremnno raste ego a to je vec psiholoski fenomen.

Naravno da takvo njegovo ponasanje iritira nekoga ko nije za njega i njegovu partiju (koliko puta ste culi od demonstanata da zele da ga skinu sa TV-a) ali mislim da njega i zabole za to, on cilja svoje glasace - cilja ih sveprisutnoscu i sveznanjem te oni imaju uverenje da je zvalousti neminovnost za Srbiju jer nikoga drugoga nema ko mu je i za prineti.

Srbija nije diktatura ma sta vi mislili, jeste autokratija ali opet to je vas i problem opozicije. Za Zapad ocito nije, zabole ih, niko jos nije uveo sankcije zvaloustom.

Iz istog razloga iz kojeg su emigranti iz Jugoslavije na zapadu samo sebi znano poštovali Tita, a iz njegove države pobegli zbog siromaštva i nezaposlenosti. Hteli to da priznamo ili ne ipak u inostranstvu obitavaju uglavnom prostiji ljudi iz Srbije, iz pasivnih krajeva gde logika nije jača strana, uglavnom su bez višeg obrazovanja. Previše je očekivati da kamiondžija poveže 2+2 i shvati da je u Srbiji nešto trulo, oni donesu pare iz inostranstva i lepo kupuju u Srbiji pa misle da je tako i za ostale. Uz to najveći broj "Srba" po inostranstvu uopšte nisu ni Srbi već Vlasi, Romi, Muslimani koji samo imaju srpska dokumenta i realno ih boli briga za politiku, gledaju samo koliko mogu da kupe nemačkom platom u Srbiji.
…brate, al si se nalupao u ovom postu…

Često na nekim temama se susrećem sa mišljenjima ljudi, naših ljudi, koji ne žive u Srbiji da je Srbija sada idealna zemlja za život. Naravno da imaju sva prava da tako misle ali me zanima na osnovu čega oni dobiju tu sliku, da li je nostaligija ili odgovor leži u uzrocima zašto su otišli iz svoje zemlje.
Razlog lezi u nesto nizem IQ, Dnevnoj dozi gorcine i zalosti sto se nisu odselili, ne daj Boze, u Rusiju ili Kinu, i naravno tu je nemogucnost da se licno svadjaju sa rodbinom kada se okupe po slavama, rodjendanima, sahranama i krstenjima.

Evo čisto jedan primer iz moje porodice, kad moja stara mama kaže da je Vučić izjavio na TV da im on obezbedjuje penzije, i da kad dodju “oni drugi” na vlast neće biti ni za penzije…
Pa onda ona moli komšije da je voze na glasanje, da ne ni ostala bez penzije…

Jel se to isto svrstava pod forumanjenje?
Vučić je političar i samim tim manipulator i lažovčina.Neko se upeca na njegovu priču,neko drugi na priču opozicionih lidera.Politička scena je jedan glib,kaljuža,kanalizacija tako reći.

Zavisi koliko su i dalje u kontaktu sa Srbijom.
Neko ko vise ne dolazi ovde vremenom ce izgubiti interesovanje za stanje u Srb.
Znaci, sve je individualno.

…brate, al si se nalupao u ovom postu…
Zašto? Ko obrazovan iz dijaspore podržava Vučića? Podržavaju ga ljudi iz siromašnih krajeva koji nisu videli Beograd ili Novi Sad u životu i kad dođu na odmor da potroše pare i vide nešto izvan svojeg mesta rođenja odmah to povezuju sa Vučićem. "Vidi autoput, da nema Vučića to ne bi postojalo, vidi tržni centar, gledaj šta je Vučić sve napravio za Srbiju"

Mnogi nasi ljudi iz Canade/USA koji su se iselili '90-tih su dosli u penzionerske godine i njih provode negde na Balkanu. Sretao sam neke od njih redovno u jednoj od dve crkve, nasim prodavnicama, na koncertima, filmskom festivalu, neke sam sretao i poslovno... jednog dana samo primetis da ih nema, nisi ni pomsilio na njih mesecima ili godinama ali se zapitas gde je Petar Petrovic Peca, da li je umro, odselio se negde, mozda se vratio u zavicaj? Onda ti kazu neki zajednicki poznanici da je pre par meseci ili godina trajno otisao sa svojom gospodjom u zavicaj.

Pa tako sam ja recimo pre iseljenja znao samo jednu osobu koja ima veze sa Trebinjem a danas znam bar 5-6 porodica koje zive u tom hercegovackom gradu te sam pre godinu i ja otisao u posetu tom gradu posle 39 godina od kad sam napustio kasarnu Sava Kovacevic. Imaju ljudi svoju komunu, komunu Vankuvercana na Trebisnjici. Tako je i Herceg Novom, Novom Sadu, Beogradu, Fruskoj Gori, Negotinu i ko zna kojim jos mestima. Ljudi se sele sa nekim penzijama koje su odlicne za balkanske uslove, na Balkanu je jos prilicno jeftino, pogotovo su jeftine zdravstvene usluge (mislim na privatne bolnice) koje im sve vise trebaju, nekretnine su povoljne. A kao ogroman benefit tu su im prijatelji iz mladosti i rodbina, deca su se i ovako rasula po Kanadama i Amerikama.

I meni su deca hiljadama kilometara od mene, jedno je cak na tom istom kontinentu gde je i Srbija. Sta mi ostaje? Da se u penziji druzim po Keju sa Dusanom Petricicem kanadskim izbeglicom u rodni Zemun, ako bude ziv do mog penzionisanja ili da pravim drustvo monasima u fruskogorskom manastiru sa druge strane plota moga placa? Da, Srbija je idealna za ziveti, pogotovo sto ne zavisim ni od koga iz nje.

Zašto? Ko obrazovan iz dijaspore podržava Vučića? Podržavaju ga ljudi iz siromašnih krajeva koji nisu videli Beograd ili Novi Sad u životu i kad dođu na odmor da potroše pare i vide nešto izvan svojeg mesta rođenja odmah to povezuju sa Vučićem. "Vidi autoput, da nema Vučića to ne bi postojalo, vidi tržni centar, gledaj šta je Vučić sve napravio za Srbiju"

Ovo objasnjenje nije u duhu tvog prethodnog posta...

Citiram:"Hteli to da priznamo ili ne ipak u inostranstvu obitavaju uglavnom prostiji ljudi iz Srbije, iz pasivnih krajeva gde logika nije jača strana, uglavnom su bez višeg obrazovanja. Previše je očekivati da kamiondžija poveže 2+2 i shvati da je u Srbiji nešto trulo, oni donesu pare iz inostranstva i lepo kupuju u Srbiji pa misle da je tako i za ostale. Uz to najveći broj "Srba" po inostranstvu uopšte nisu ni Srbi već Vlasi, Romi, Muslimani koji samo imaju srpska dokumenta i realno ih boli briga za politiku, gledaju samo koliko mogu da kupe nemačkom platom u Srbiji."

Ovo je kao da se neko vratio u 80'te kada je tesko ekonomsko stanje bilo generator odlaska odredjenih struktura.

Od 90' pa nadalje, je potpuno druga situacija, i verovatno stotine hiljada ljudi, mladjih generacija, je emigriralo iz raznih razloga, od nedostatka posla, nemogucnosti napredovanja, studiranja, porodicne situacije, u krajnjem slucaju sticanja novih iskustva... i naravno, postoje oni koji su na privremenom radu, a koji ne bi trebali da se racunaju za ovu temu, jer su dovoljno cesto u Srb da razumeju situaciju.

Tako da te price idem iz Srb jer nemam leba da jedem...je vise nego degutantno za komentiranje

Ovo objasnjenje nije u duhu tvog prethodnog posta...

Citiram:"Hteli to da priznamo ili ne ipak u inostranstvu obitavaju uglavnom prostiji ljudi iz Srbije, iz pasivnih krajeva gde logika nije jača strana, uglavnom su bez višeg obrazovanja. Previše je očekivati da kamiondžija poveže 2+2 i shvati da je u Srbiji nešto trulo, oni donesu pare iz inostranstva i lepo kupuju u Srbiji pa misle da je tako i za ostale. Uz to najveći broj "Srba" po inostranstvu uopšte nisu ni Srbi već Vlasi, Romi, Muslimani koji samo imaju srpska dokumenta i realno ih boli briga za politiku, gledaju samo koliko mogu da kupe nemačkom platom u Srbiji."

Ovo je kao da se neko vratio u 80'te kada je tesko ekonomsko stanje bilo generator odlaska odredjenih struktura.

Od 90' pa nadalje, je potpuno druga situacija, i verovatno stotine hiljada ljudi, mladjih generacija, je emigriralo iz raznih razloga, od nedostatka posla, nemogucnosti napredovanja, studiranja, porodicne situacije, u krajnjem slucaju sticanja novih iskustva... i naravno, postoje oni koji su na privremenom radu, a koji ne bi trebali da se racunaju za ovu temu, jer su dovoljno cesto u Srb da razumeju situaciju.

Tako da te price idem iz Srb jer nemam leba da jedem...je vise nego degutantno za komentiranje
Pa ne znam šta smatraš u mlado ali to je ogroman mit da mladi odlaze iz Srbije. Za trajno uglavnom odlaze ljudi od 40+, to su ljudi koji su preživeli Miloševića i recesiju u ranoj mladosti i oni zato stvarno veruju u Vučića jer za njih je sve ovo stvarno napredak u odnosu na to što su gledali nekad. I ne znam šta je čudno u tome što većina emigranata nemaju fakultetske diplome, makar to nije tajna, sa fakultetskom diplomom ode možda 100 ljudi godišnje iz Srbije, ogromna većina dijaspore su sa srednjim ili samo osnovnim obrazovanjem. Ti očigledno ne znaš koliko ljudi živi na rubu siromaštva i da neki bukvalno stvarno ne bi imali šta da jedu da nisu otišli.

Pa ne znam šta smatraš u mlado ali to je ogroman mit da mladi odlaze iz Srbije. Za trajno uglavnom odlaze ljudi od 40+, to su ljudi koji su preživeli Miloševića i recesiju u ranoj mladosti i oni zato stvarno veruju u Vučića jer za njih je sve ovo stvarno napredak u odnosu na to što su gledali nekad. I ne znam šta je čudno u tome što većina emigranata nemaju fakultetske diplome, makar to nije tajna, sa fakultetskom diplomom ode možda 100 ljudi godišnje iz Srbije, ogromna većina dijaspore su sa srednjim ili samo osnovnim obrazovanjem.
Ne znam koji su tvoji izvori, ali po narativu bi rekao da ti pod emigracijom smatras odlazak u Nemacku i Austriju na privremeni rad.
Ako imas nekih informacija, voleo bi da mi objasnis kako zamisljas proces odlaska nekog od +40 sa osnovnom skolom. Gde oni to mogu da konkurisu za legalan posao?

Svoje glediste mogu da potkrepim svojim iskustvom, svojim odlaskom, brojem prijatelja sa fakulteta sa kojima sam u kontaktu i koji su otisli slicnih godina, a u svojoj profesinalnoj karijeri do sada sam promenio bar 6 velikih gradova (ziveo duze od bar 2 god) u S.Americi, gde sam imao prilike da upoznam mnogo ljudi sa nasih prostora.

Tako da svako od nas ima svoje glediste, a za mene to sto pricas nema smisla, narocito aludiranje na nedostatak intelekta i skole ljudi koji su otisli.

Ne znam koji su tvoji izvori, ali po narativu bi rekao da ti pod emigracijom smatras odlazak u Nemacku i Austriju na privremeni rad.
Upravo mladi uglavnom odlaze na privremeni ili rad na crno na po mesec dana. Na ozbiljan odlazak u pravom smislu se odlučuju zreliji, sa porodicom, sa radnim iskustvom, ne odlaze za trajno klinci od 18 godina.
Svoje glediste mogu da potkrepim svojim iskustvom, svojim odlaskom, brojem prijatelja sa fakulteta sa kojima sam u kontaktu i koji su otisli slicnih godina, a u svojoj profesinalnoj karijeri do sada sam promenio bar 6 velikih gradova u S.Americi, gde sam imao prilike da upoznam mnogo ljudi sa nasih prostora.

Tako da svako od nas ima svoje glediste, a za mene to sto pricas nema smisla.
Zavisi u kojoj oblasti radiš. Osim doktora praktično niko sa fakultetskom diplomom ne odlazi iz Srbije u EU. Makar ja ne znam nikoga ko je u inostranstvu a da ima fakultet. Fakultetska diploma iz Srbije ne vredi ništa ni u Severnoj Makedoniji a kamo li negde u EU, master psihologije iz Srbije može samo da vozi taxi u Nemačkoj ili da lepi pločice.

Upravo mladi uglavnom odlaze na privremeni ili rad na crno na po mesec dana. Na ozbiljan odlazak u pravom smislu se odlučuju zreliji, sa porodicom, sa radnim iskustvom, ne odlaze za trajno klinci od 18 godina.

Zavisi u kojoj oblasti radiš. Osim doktora praktično niko sa fakultetskom diplomom ne odlazi iz Srbije u EU. Makar ja ne znam nikoga ko je u inostranstvu a da ima fakultet. Fakultetska diploma iz Srbije ne vredi ništa ni u Severnoj Makedoniji a kamo li negde u EU, master psihologije iz Srbije može samo da vozi taxi u Nemačkoj ili da lepi pločice.
Vidim da imas dobru nameru, pa i dalje odgovaram na tvoje poruke.
Takodje vidim da nemas iskustva sa odlaskom i pronalaskom posla u unostranstvu.

Razne drzave imaju razne programe, za privremene poslove ili sturcne poslove, a kasnije sticanjem boravka sansa i za duzi ostanak. Vrlo malo zemalja ima program koji nudi direktno apliciranje za trajni boravak, na primer kao Kanada ili Australija.

Velika vecina mladih koji idu u inostranstvo pokusavaju da stvore uslove da studiraju, bilo od pocetka pa sve do doktorske studije i sl, pa na osnovu toga traze posao u toj zemlji.
Profesionalno ostvareni mogu da konkurisu za odredjene poslove, ponekad moraju privremenod da rade odredjene manje odgovorne poslove dok ne sertifikuju diplomu
Ljudi sa srednjom skolom i dalje imaju sansu za posao ako se bave trazenjim zanimaljem u odredjenoj zemlji.
Ljudi sa osnovnom skolom nemaju verovatno 99% sanse da nadju legalno zaposlenje.

Za sve kategorije mora da postoji neka diploma i odredjeno znanje jezika...bez toga odlazak je unapred cesto osudjen na propast. I pored toga, osba mora da je ubedjena da zeli da promeni sredinu, da proba nesto novo, i spremna da prihvati druge narode i njihove obicaje..inace ih ubi nostalgija..i pitanje je vremena kada ce se razocarati.

Primere koji ti navodis, nije odlazak u inostrastvo, nego cisto snalazenje u sivoj zoni ...otici cu u Nemacku pa ce komsija Mika da mi nadje zenu da se ozenim za pare, ili ce da mi da njegovu vozacku da vozim taxi...itd..

Sta hocu da kazem je da odlazak u inostranstvo je ozbilja rabota, koja zahteva vreme za istrazivanje mogucnosti, volju, nesto novca i puno vremena da se radi na sebi.

Nemoj molim te, sad će da dođe da mi postavi Milu i Dinka :D
:D
35D90AEE-66D4-427D-BC78-43C737CF526E.webp

Nista od toga sto si ti pobrojao zvanicno ne radi zvalousti, ugovore (o kupovini oruzja, izgradnji autoputeva, rusenju delova grada, kupovini respiratora itd) on NE potpisuje, mislim da on konkretno i detaljno ni ne dogovara te stvari. Njemu se od strane njegovih saradnika prezentuje nesto takvo, on im da nalog da to odrade a zatim izadje na TV i saopsti javnosti da ce se to desiti. Nema on kapacitete da formira neku eekonomsku ili tehnicku ideju, on je samo politicar, sabere 1+2=3 i to brze bolje otrci da saopsti kao svoju ideju jer pati od toga da bude u centru paznje, da bude stravicno upucen i obavesten - vise od bilo koga u selu, da zna mnogo uticajnih svetskih ljudi koji su mu jelte prijatelji. Od toga mu ekstremnno raste ego a to je vec psiholoski fenomen.

Naravno da takvo njegovo ponasanje iritira nekoga ko nije za njega i njegovu partiju (koliko puta ste culi od demonstanata da zele da ga skinu sa TV-a) ali mislim da njega i zabole za to, on cilja svoje glasace - cilja ih sveprisutnoscu i sveznanjem te oni imaju uverenje da je zvalousti neminovnost za Srbiju jer nikoga drugoga nema ko mu je i za prineti.

Srbija nije diktatura ma sta vi mislili, jeste autokratija ali opet to je vas i problem opozicije. Za Zapad ocito nije, zabole ih, niko jos nije uveo sankcije zvaloustom.
:tick:

Daj ne zayeb.avajte se, u Vankuveru je glasalo 84 (osamdeset i cetiri) glasaca. Od 15 hiljada Srba u tom gradu ( i 20 hiljada u celoj provinciji). To je recimo oko 1 (jedan) % svih Srba koji imaju pravo da glasaju, odnosno drzavljani su Srbije iznad 18 godina. I onda ces na osnovu tih 70-tak baba/deda koji provode vreme u dalekom Vankuveru gledajuci TV dnevnike i politicke emisije iz Srbije (jer nikada nisu naucili engleski jezik) ili 10-tak propalih novinarki sa RTS-a ili B92 koje su se udale u Kanadu da tvrdis kakvo je politicko raspolozenje medju dijasporom u Vankuveru.

Jednostavno ljude mrzi da pale kola i idu nekih 25-30km daleko na glasacko mesto vikendom kada obavljaju sve one stvari koje ne mogu radnim danom. Na izbore izlaze samo zaludni i to pod uslovom da su maksimalno popaljeni na srpske medije, svi ostali zive svoje zivote jer im apsolutno nista ne znaci ko je na vlasti u Srbiji. Mnogo vaznije im je da skinu ili odbrane manekena iz Ottawe.

95% Srba koji zive u Vankuveru (i celoj Kanadi pa i u USA) je doslo u novu domovinu jos pre nego sto je Vucic zajahao pa nemaju osecaj koji imate vi u Srbiji prema njemu. Kad ti Srbi jednom u godinu-dve-tri dodju u Srbiju i vide da ona izgleda bolje nego pre 15 ili 25 godina jos im je manje stalo da se upustaju u politicke obracune u Srbiji.
oni gastarbajteri, koji se secaju srpskih socijalista i srpskih radikala, kada je litar benzina bio 5 maraka, a plata 3 marke, psuju cim vide AV...znaju oni odlicno, ko je taj hohstapler

Na osnovu prakse da pare stvaraju bafer oko osobe, pa se lakse zivi ....onaj ko je u inostranstvu i zaradi novac, on kad dodje on stvori mehur oko sebe i onda ne oseca uopste srbiju , nego je stalno u tom mehuru....nadje nekog lokalca da mu je veza izmedju mehura i Srbije i iako je u Srbiji ustvari je u mehuru...

Back