Da li ljudi koji ne žive u Srbiji mogu imati pravu sliku o životu u Srbiji?

Lagerta

Supermoderator
Poruka
25.464
Često na nekim temama se susrećem sa mišljenjima ljudi, naših ljudi, koji ne žive u Srbiji da je Srbija sada idealna zemlja za život. Naravno da imaju sva prava da tako misle ali me zanima na osnovu čega oni dobiju tu sliku, da li je nostaligija ili odgovor leži u uzrocima zašto su otišli iz svoje zemlje.

Često na nekim temama se susrećem sa mišljenjima ljudi, naših ljudi, koji ne žive u Srbiji da je Srbija sada idealna zemlja za život. Naravno da imaju sva prava da tako misle ali me zanima na osnovu čega oni dobiju tu sliku, da li je nostaligija ili odgovor leži u uzrocima zašto su otišli iz svoje zemlje.

Valjda bi se vratili da je tako. A to nikome ne pada na pamet.

I dalje se iz Srbije masovno samo beži. Niko se ne vraća.

Svi su otišli zato što im se ukazala prilika. Niko nije zato sto im smeta $lob, D$ ili $n$. Znaju da je ovde qrchyna i još dugo biti će. Sad neki sto gledaju preko Instagram opozicionih profila dešavanja kao Kr€ni prom€ni, €ko $tr@z@ i drugi je već lična stvar hejta koji osećaju prema svakoj vlasti sa dozom nostalgije. Verujem da ih ta nostalgija prodje kad im legne 1500 do 2000 $€ umesto 500 600 €.

Mislim da je tu najvaznije koliko je neko daleko u prostoru a bogami i u vremenu. Svako od nas ima neku svoju sliku Srbije gde god da smo ovde ili onde, koja nimalo ne mora da bude reprezentativna i da korektno opisuje zivot u Srbiji. Cak i oni koji zive u Srbiji, siguran sam ne znaju gde zive (u sirem Srpskom smislu).

Ljudi vole sebe, pa onda i one sa kojima se identifikuju...To je njihova drzava, njihov narod i tu se osecaju bolje, nego tamo gde su stranci... Jos im ovo vreme daje vise mogucnosti i vise izbora, te iz bogatijih drustava mogu uzeti samo ono sto im treba, tehnologiju, automobil, novac, a uzivati tamo gde ima manje pravila, jer to daje osecaj vece slobode... Nije sreca nuzno u uredjenosti nekog drustva, pre da je tu dosada, red, rad, disciplina, monotonija, obaveza...Ovde se gotovo uvek zivelo gore nego danas, sto se tice standarda i poredjenja sa tim zemljama u koje se obicno ide da bi se zaradilo....Ovde jos imas za dz, mnogo toga sto se tamo placa ili sto ne moze da se kupi...

Jeste, Srbija je odlicna zemlja za zivot ako ne moras da radis u njoj za drzavu ili gazdu koji te malo placa. Moj rodjeni brat i par drugara ili rade za strane kompanije ili imaju svoj privatan biznis nevezan od drustvenog sistema i stanja u drzavi. Bez problema su mogli ili mogu da odu napolje i nastave da se bave tim ali im je u Srbiji odlicno jer je jeftina za zivot, jer tu imaju korene, jer ne vide bolje mesto za zivot, jer je zivot u Srbiji jos poprilicno opusten. Ne gledaju uopste ili bar preterano RTS da im zvalousti dosadi da ga ne mogu smisliti, ne dotice ih korupcija i partokratija koja je rasprostranjena u svetu u kom oni nemaju interese, redovno putuju na zimovanja i letovanja, obilaze evropske gradove, idu na koncerte po tim gradovima, po muzejima...

Ah, da, ni deca im ne idu u drzavne skole, zavrsili su privatne osnovne i srednje skole po Beogradu, studiraju po Italiji ili Nemackoj. Tu su im nadohvat ruke roditelji, prijatelji, rodbina... zive malo na selu, malo u gradu, placaju zene koje im spremaju zimnicu, ciste kuce, kuvaju ruckove.

Da li moj brat zivi bolje nego ja? Da, ocito jer ja od toga mogu sebi samo ponesto da priustim iako zivim negde gde sam placen mnogo vise od njega, gde je dzrava uredjena i gde ne gledam RTS.

Ja sam otisao iz te zemlje zato sto mi je bilo tesno, zato sto su me ye.b.ali na poslu, zato sto sam uvek imao ideju da zivim ovde gde zivim zadnjih 17 godina.

Eh, da, nisam docekao zvaloustog da dodje na vlast. Ali sve je to isti qrc, Murta i Kurta.

Edit.
Zaboravih na najvazniju stvar, u Srbiji se odlicno jede. Sve ostalo je upitno.

Poslednja izmena:
Mislim da je tu najvaznije koliko je neko daleko u prostoru a bogami i u vremenu. Svako od nas ima neku svoju sliku Srbije gde god da smo ovde ili onde, koja nimalo ne mora da bude reprezentativna i da korektno opisuje zivot u Srbiji. Cak i oni koji zive u Srbiji, siguran sam ne znaju gde zive (u sirem Srpskom smislu).
Kad sam se vratio u Srbiju posle moje prve selidbe iz nje, posle nekog vremena ukapiram da se nije mnogo promenilo iako su skembali Milosvica i poprilicno razocaran u istem, korupciju i patokratiju pocnem da pricam sa najboljim drugom jos iz detinjstva, kumom, kolegom i covekom od poverenja (sve to u jednom coveku) o vakuumu u koji sam upao. Slusa on i kaze "alo Rambo druze, nije stao zivot ovde kada si otisao, ziveli smo mi svoje zivote kao i ti svoj tamo, menjao se i nas stari kraj a da nisma ni ja ukapirao iako sam svakodnevno u njemu, ovde su neke nove ribe i neki novi klinci". I to je sustina, cak ni vi koji svaki dan zivite tu ne vidite da je nekome sadasnja Srbnija najbolja Srbija u istoriji i idealno mesto za zivot.

Ja ne znam nikoga ko zivi blizu mog meredijani da misli da se trenutno u Srbiji zivi dobro. Svi mi manje vise, bar jednom godisnje svratimo, i posle tri nedelje boravka nema bas preterano nostalgije za ostankom.
Postoji kategorija emigranata koji su se smorili u inostranstvu, koji nisu prilagodljvi (nisu nikad ni bili) na nove uslove, novu kulturu, znanje jezika...itd, a to su jako bitne stvari ako hocete da budete prihvaceni i novoj zemlji a bogami i poslovno uspesni. Onda godinama otaljavaju posao, natucaju jezik, mrze sve sto je tudje, i mastaju da se vrate u Srbiju jednog dana. Cak mislim da i ti, duboko u sebi, znaju da ih u Srb ne ceka nista bolje, ali su se umorili od zivota tamo negde.
Najveca greska koju neki naprave je sto nisu uspeli kintu da ustede, nego se vrate u Srb sa malo sredstava, misleci sad kad su vec radili u belom svetu, sad ce Srb da bude laca za posao...velika greska!😉

Inace nas porodicni osecaj kada smo u poseti je da su ljudi veoma napeti, nestrpljivi, da ne kazem cak i agresivni...predpostavljam kao posledica nekog unutrasnjeg nezadovoljstva. Velika vecina proizvoda i usluga je skupa i skoro na visini cena u zemljama sa znacajno vecim platama. Stanovi u odnosu na kvalitet je dranje koze sa ledja. Nista se nepostuje, nikakvo pravilo, parkovi prepuni djubreta (NBG), automobili po travi parkirani...kao zemlja treceg sveta..

Problemi u poslu (koliko vidim po recima drugara) su i dalje prisutni, od placanja reketa do naplate istog.
Cak i oni koji su novcano uspesni, ako ne zele da osete čari opsteg nezadovoljstva, moraju da izdvoje svoje zivote u svoja mala drustva, putovanja po inostranstvu itd....

Sve u svemu, volimo Srbiju, rado vidjamo porodicu i prijatelje, saljemo novcanu pomoc kojima treba...ali u zivotu vise nista ne bi radio u Srb...
Jedini porez koji tu placamo je porez na imovinu.

Е извини али ово ти је потпуно бесмислена тема. Људи иду у друге државе из различитих разлога, имају различите ставове и многи се враћају бар на одмор.

Отишао сам из Србије јер сам био грађанин 10 реда, такозвана "избеглица"- не човјек, Србин итд. У свијету брез проблема прихваћен као раван странцима и није им требало 10 година да ме признају за човјека, Србина.
Чудно, зар не?

I mogu i ne mogu u isto vreme.

U Srbiji imaju rodjake, prijatelje, nekretnine, prate bas sve vesti, cesto dolaze....

Sa druge strane ipak nemaju pojma kako izgleda stvarni zivot u Srbiji....cene, korupcija, autobusi GSP....

Ja, kao neko iz dijaspore, otvoreno se zalazem da pravo glasa imaju samo oni koji zive u Srbiji (svako od nas ima prijavljenu adresu u Srbiji) a da mi, ako nam je bas toliko stalo dodjemo u Srbiju i glasamo na izborima na svom glasackom mestu a ne ova farsa sa ambasadama, konzulatima...

Ne znam da li mogu ali neki pod uticajem medija naklonjenih opoziciji,veruju da je u Srbiji na delu teror,diktatura,totalitarna država,medijski mrak i uopšte da je u Srbiji režim sličan režimu u Severnoj Koreji.
Ne pada im na pamet da frustriana i očajna opozicija odašilje lažnu sliku i da je stvarnost bitno ali bitno drukčija iako Srbija sigurno nije šampion demokratije i vladavine prava.

Poslednja izmena:
Ne znam da li mogu ali neki pod uticajem medija naklonjenih opoziciji,veruju da je u Srbiji na delu teror,diktatura,totalitarna država,medijski mrak i uopšte da je u Srbiji režim sličan režimu u Severnoj Koreji.
Ne pada im na pamet da frustriana i očajna opozicija emanira odašilje lažnu sliku i da je stvarnost bitno ali bitno drukčija iako Srbija sigurno nije šampion demokratije i vladavine prava.
Diktature i velikog medijskog mraka ima. Itekako.

Ali opoziciha?
Kakve ovo veze ima sa opozicijom???

Gledao sam po internetu malo. 1984 je snimljen propagandni "dokumentarac" o navodnom životu i napretku Albanije.Na engleskom, očigledno namenjen propagandi van.Kako je ta propaganda funkcionisala kada tada nije bilo interneta nije mi jasno.Da li su oni te kasete prodavali stranim televizijama pa očekivali da oni to puštaju za svoju publiku, ne znam.
Uglavnom na snimku, ono je raj na zemlji. Jedna balkanska, socijalistička Švajcarska. Svi su srećni, zadovoljni, lepi, lepo obučeni.
Nema mnogo ni pominjanja Hodže (dakle manje nego Vučića) niti direktne pohvale njemu.Pojavljuje se u uvodnoj špici kako maše, ništa se ne govori ide melodija, negde u prvom delu opet se ne pominje direktno osim da su partizani porazili fašističkog neprijatelja, i ima ga u odjavnoj špici opet maše a ne priča se o njemu direktno.
Ispada da su Albanci još u ono vreme imali više kulture i manje isticali kult ličnosti

Koliko imas "opozicionih" medija sa nacionalnom frekvencijom?
Da li se za sve pita jedan covek?
Šta znači to pita se jedan čovek ? Šta tebe kao simpatizera opozicije briga da li će u vladajućoj partiji pa i u vladi koja je kreacija te partija pitati Vučić ili Brnabić ili Vesić.To je interna stvar te partije.
Nije to karakteristika diktature.Diktatura podrazumeva nepostojanje opozicije odnosno nepostojanje slobode govore.Daleko je Srbija od toga da se može da kaže da u istoj ne postoji sloboda govora.

Šta znači to pita se jedan čovek ? Šta tebe kao simpatizera opozicije briga da li će u vladajućoj partiji pa i u vladi koja je kreacija te partija pitati Vučić ili Brnabić ili Vesić.To je interna stvar te partije.
Nije to karakteristika diktature.Diktatura podrazumeva nepostojanje opozicije odnosno nepostojanje slobode govore.Daleko je Srbija od toga da se može da kaže da u istoj ne postoji sloboda govora.
Pojam diktature evoluira.Nije isti za vreme hladnog rata i danas. I Kastro sebe nije smatrao diktatorom jer da citiram "nije imao spomenike dignute njemu u cast" za zivota.
Za Evropske standarde pogotovo neku Svedsku,Finsku,Norvesku, mi smo po demokratiji neko pleme sa neartikulisanim kricima i mene je sramota toga

1. Nisam bas fan opozicije. Samo su mi manje gadni od naprednjaka.
2. Pa kada preCednik sa ceremonijalnim ovlascenjima sudi presudjuje, ispituje ministre, sastavlja vladu, prica o zdravstvenom stanju protestanata, degustira Koka Kolu,, zive fudbalskog selektora..... Kako se to zove?
3. Gde na nacionalnim frekvencijama mozes da cujes drugaciji stav?

1. Nisam bas fan opozicije. Samo su mi manje gadni od naprednjaka.
2. Pa kada preCednik sa ceremonijalnim ovlascenjima sudi presudjuje, ispituje ministre, sastavlja vladu, prica o zdravstvenom stanju protestanata, degustira Koka Kolu,, zive fudbalskog selektora..... Kako se to zove?
3. Gde na nacionalnim frekvencijama mozes da cujes drugaciji stav?
Verujem da su mediji sa nacionalnom frekvencijom naklonjeni vladi ali svaki stanovnik Srbije ima pristup medijima koji nisu naklonjeni vladi.Danas je u Srbiji internet dostupan kao radio pre 35 godina.
Naravno da to što si ti nabrojao nije nikakva diktatura.Verovatno ne vladaš englskim jezikom ali imaš google prevodilac pa možeš da se upoznaš sa značenjem pojma diktatura https://en.wikipedia.org/wiki/Dictatorship
Povremeno odem na hrvatske forume.Kod njih nema toga da se baš svako registruje na forum i da piše kao kod nas :hahaha1:

Back