Da li ljubav zavisi od slobodne volje?

Tea

Veoma poznat
Moderator
Poruka
12.874
Ako ljubav zavisi od naše slobodne volje, zašto ne prestanu da vole oni koji bi hteli da prestanu; naprotiv, plaču od bola i robuju ljubavi, čak i oni ponosni ljudi koji inače smatraju ropstvo za najveće zlo; i rado se lišavaju zbog ljubavi nečeg čega se inače nikada nisu hteli odreći; i nose svoju ljubav kao bolest ili okov; i žive u strahu da ne izgube samo onog kog vole.

Evo jednog citata Jovana Ducica koji sam ja nekad umnogome podrzavala ali sad imam neko drugo razmisljanje. Voljela bih da cujem sto mislite vi o ovome?

Nije slobodna ako se nezrelo mesa sa zaljubljenoscu,prava ljubav opusta i rasterecuje,osecam se prvo voljeno da bih zavoleo,ako nestane ljubavi i to se svesno desi obostrano ne preko noci,nema iznenadjenja poput danasnjih nebuloznih modernih prica o prevarama i plivanja u mutnom,msm kad uporedim veze i vezice mogu da izdvojim sta je ljubav sta toxicni odnos,u kom je vecina koja isto to naziva ljubavlju

Da si me ovo pitala u nekim ranim dvadesetim, možda pre tinejdžerskim, umrla bih braneći stav da ne ovisi o slobodnoj volji :)
Stava sam da svaka simpatija, a kamoli zaljubljenost može preći u ljubav.Kad kažem ljubav mislim na onu najiskreniju, najčistiju Ljubav.
No da bi mi u potpunosti shvatili šta je slobodna volja, šta je u stvari Ljubav koju poznajemo koliko i Život, a dok mi sve to lepo posložimo, između
se svašta izdogađa. :)
Možda to i nije samo po sebi toliko loše.Ono što bih negde ostavila mladima u amanet je da ne žure, da daju vremenu vremena da se iskristališe jedan odnos.
( ili još bolje; volite jer jedino vredno života je Ljubav ). Život je Ljubav - Ljubav je Život. ( moja najkraća definicija jednog i drugog )
Nekad ne treba mnogo, sa zrelošću biva sve jednostavnije i brže.

Teško je sebi priznati da se nešto loše učinilo bez naše volje, dakle, bez slobodne volje.
Sad, koliko je za nešto bilo uzročno-posledičnih rezultata, koliko neznanja, koliko nečeg drugog...na kraju i ne biva važno.

Ljubav je ideja...ideja koju imamo o tome kako voleti...
O procesu koji donosi puno toga, ali nekako u njega ubacimo i mnogo ocekivanja...sto ne bi trebalo...nije obavezno vezano....

O kako bih voleo da sad imamo slojeve , pa vam sad kazem sad cemo pricati uopsteno , kao da ste deca.....a tamo tri stepenika dalje cemo pricati kao ljudi od 30 o ljubavi...
Da li bi pristali na to?
Jer nemam nacina da vam priblizim neko putovanje na isti nacin kao kad ste deca od 10 12 godina i sve vam je zeleno da zelenije ne moze da bude, sve se krece , voz postaje posebno mesto gde deca imaju svoj pokretni svet....i kad putovanje ka istim mestima posmatrate u 30 godina....Nije cak ni isto, iako su polazna i krajnja stanica ista....

Zato cu odustati od te lepe namere, koja je mozda za neku knjigu , ali nije za forum...
Jedna recenica koja se moze nastaviti , nastavite je....

ljubav nije odluka, ni izbor, možda intuiticija i nagon bića ...
volja da se voli, da, to je iskonska potreba da voliš i da budeš voljen ali ne bih to nazvala slobodnom voljom, jer želja da se voli i dalje nije ljubav.
kad se ljubav desi to je kao reka koja se oseti, mnogo pre nego se uvidi a onda počne da teče i raste... i ti bežiš ali ne možeš da pobegneš, ili se prepuštaš jer ne možeš drugačije, nema slobode u tom prepuštanju, jer je jača od volje

Back