Da li kupujete?

Da li kupujete?

• kupim to sto mi uzima najvise vremena

• nista ne kupujem sve sama spremim

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
J

Jesen je...

Gost
zanima me da li spremate svu hranu za slavu/Bozic/novu godinu ?

ili kupujete tipa outsource ?

ovde mislim na kolace, one sitne a i na tortu?

da li ste i vi plakali prvi put kad ste krenuli da kupujete to shto ste inache same spremale?
Sama sve, oduvek.
Imam traume od trovanja hranom, pronalaskom svega i svacega, i inace sam gadljiva, to me sprecava da kupim.
Nasla sam meru tako da mi ne bude napor.
Ne preterujem, ranije pripremim sto moze stajati, pravim jednostavnije.
Skoro videla recept za neki lep kolac, kad ono postupak, seckaj rucno suvo voce, te kuva se, te pece se, stoji, glazura...previse, ostace na gledanju. Mozda nekad mimo spice-guzve...
Ranije sam plakala, bukvalno minut do sve zavrsavam, onda sebe kao da doteram, i redovno budem neispavana, nervozna, samo sto ne ujedam.
Pozdravljam da svako proslavi kako god...bitno samo da je u dobrom raspolozenju.

zendeli

Veoma poznat
Moderator
Poruka
11.987
Potpuno je svejedno, važno je da bude sve što nam treba. Većinom sve napravim ali i kad moram da kupim nije mi problem. Od kad znam za sebe u mojoj kući domaćica na Božić ustaje jako rano, da se peče česnica, tako da i ja oko 3 ustanem, jer po nekom običaju doručak mora biti gotov do 6.
Sve sam nastavila kako su baka i mama radile. Volim te neke starinske običaje.

**Freya**

Veoma poznat
Poruka
13.699

da li ste i vi plakali prvi put kad ste krenuli da kupujete to shto ste inache same spremale?

Imam vremena da spremim i imam malu porodicu ali ne kuvam nista komplikovano.

Zapravo, jescemo ribu. Volimo najvise, prvog idemo u goste a drugog na put.
Stvarno je glupo da hrana propada.
Od slatkisa cu praviti samo panj torticu, onaj Buche de Noel. Puna kuca slatkisa iz silnih paketica.

Moj glavni problem trenutno je jelka.
Nisam mogla iz mesta da podignem onu sa busenom a muz radi i ne moze do subote da mi pomogne. E, tu sam psovala sve ekolosko sebi po spisku...tako da ima smisla olaksati sebi praznik kupovinom gotovih stvari, vestackih jelki, pomoci sebi narucenim mesom...nemaju ljudi vremena...

Poslednja Igra Leptira

Veoma poznat
Poruka
13.538
Potpuno je svejedno, važno je da bude sve što nam treba. Većinom sve napravim ali i kad moram da kupim nije mi problem. Od kad znam za sebe u mojoj kući domaćica na Božić ustaje jako rano, da se peče česnica, tako da i ja oko 3 ustanem, jer po nekom običaju doručak mora biti gotov do 6.
Sve sam nastavila kako su baka i mama radile. Volim te neke starinske običaje.
To je meni uvijek bio magican praznik. Kod nas je isto tako. Mama pravi cesnicu i cicvaru. Pece meso nocu. Cesnica i cicvara su mamini rituali, njoj jako bitni. Meni je sva ta hrana nevazna, moze da se pravi, moze da se kupi, ali to okupljanje prije zore me vraca u djetinjstvo i najvece razocaranje mi je bila prosla godina, kada je jedna sestra otputovala sa porodicom a druga odlucila da slavi u svom stanu pa naknadno dodju.

86bogomoljka

Legenda
Poruka
51.042
Нама је сада бака центар како нема мале деце у породици тренутно. Синоћ смо сестре и ја биле код ње, да се дружимо и да јој правимо колаче. Она највише и воли те који су мало лепши када одстоје.

Више волим домаће. Волим да спремим, сервирам... али када немам воље волим и да се изврнем. Ако морам да бирам између два, ја сам више тип жене која воли да је сређено него скувано. Ако кућа није уредна не могу да се опустим, уживам, узмем књигу, гледам филм... нервира ме онај тамо тањирић у судопери, флека на лавабоу... шта год. Не могу ни да уживам у јелу ако кухиња до сервирања није као да се није ни спремало.

86bogomoljka

Legenda
Poruka
51.042
To je meni uvijek bio magican praznik. Kod nas je isto tako. Mama pravi cesnicu i cicvaru. Pece meso nocu. Cesnica i cicvara su mamini rituali, njoj jako bitni. Meni je sva ta hrana nevazna, moze da se pravi, moze da se kupi, ali to okupljanje prije zore me vraca u djetinjstvo i najvece razocaranje mi je bila prosla godina, kada je jedna sestra otputovala sa porodicom a druga odlucila da slavi u svom stanu pa naknadno dodju.
Мој син редовно иде код бабе и деде са очеве стране. Они су у кући и тамо је то као некада... Иде са дедом у шуму по бадњак, увече се иде до цркве где се он ложи и служи кувано вино. Онда се враћају са сламом а бака баца круњени кукуруз. Па се у ту сламу бацају дарови (деца пијучу, одрасли глуме децу :lol:). Трпеза је најмање битна.
Главна разлика тамо и овде је чесница. Тамо је чесница погача, а овде слатка, сува пита.

Poslednja Igra Leptira

Veoma poznat
Poruka
13.538
Мој син редовно иде код бабе и деде са очеве стране. Они су у кући и тамо је то као некада... Иде са дедом у шуму по бадњак, увече се иде до цркве где се он ложи и служи кувано вино. Онда се враћају са сламом а бака баца круњени кукуруз. Па се у ту сламу бацају дарови (деца пијучу, одрасли глуме децу :lol:). Трпеза је најмање битна.
Главна разлика тамо и овде је чесница. Тамо је чесница погача, а овде слатка, сува пита.
Cuvena vojvodjanska baklava koju podvaljujete kao cesnicu:lol:
Ja obozavam vojvodinu. I ta korindjanja, to mi je jos misterija, nisam ih vidjela nikada, slatke soseve za meso, slatke strudle sa sirom, rezanca sa makom, rezanca sa kupusom.
Koliko ta kuhinja oslikava daleko imucnije i gradjanskije drustvo od ostalih krajeva.

86bogomoljka

Legenda
Poruka
51.042
Ja obozavam vojvodinu. I ta korindjanja, to mi je jos misterija, nisam ih vidjela nikada, slatke soseve za meso, slatke strudle sa sirom, rezanca sa makom, rezanca sa kupusom.
Koliko ta kuhinja oslikava daleko imucnije i gradjanskije drustvo od ostalih krajeva.
Хаха... Није баклава јер није сочна. Више се лепи за зубе од оног меда :lol:

А ово си у праву. Док је мој деда ниже у Србији као дете пио сурутку док се сир чувао за госте, бака је у Срему одрастала на белом хлебу и колачима са орасима. Као два света. Али је он умро са свим својим зубима у 84. години.
Те слатке сосеве и компоте уз месо смо покупли од Словака. Отвориш компот од шљива и једеш уз печење :) Одлична је и њихова кобасица са орасима и сувим шљивама! Све се то самеље са месом и тако суши.

Poslednja izmena:

Poslednja Igra Leptira

Veoma poznat
Poruka
13.538
Хаха... Није баклава јер није сочна. Више се лепи за зубе од оног меда :lol:

А ово си у праву. Док је мој деда ниже у Србији као дете пио сурутку док се сир чувао за госте, бака је у Срему одрастала на белом хлебу и колачима са орасима. Као два света. Али је он умро са свим својим зубима у 84. години.
Те слатке сосеве и компоте уз месо смо покупли од Словака. Отвориш компот од шљива и једеш уз печење :) Одлична је и њихова кобасица са орасима и сувим шљивама! Све се то самеље са месом и тако суши.
Dosta je to do genetike. Meni su i tatini i mamini iz slicnih krajeva, stocarski krs ali mamini umiru posle devedesete, deda nedavno sa 96, baba ziva i nema naznaka bolesti. Isto muskarci svi imaju zube. Zenama dosta propadnu u trudnocama. A ti mamini su sladokusci. Tatini su manje gurmani a opet i ranije umiru, razbolijevaju se i svi imaju vjestacke zube. Deda bio mrsavko, zivio na veceri, to mu je bio jedini znacajan obrok, zgranuo bi se dok gleda tatu kako jede i ladno se slogirao, imao visok pritisak a odbijao lijekove.

**Freya**

Veoma poznat
Poruka
13.699

Kod mene se cesnica sluzila na Badnji dan kao beskvasna pogaca sa paricom. I bilo je skromno. Riba, posan pasulj, ta pogaca i salate. Bez kolaca. Puna zdela suvog voca i oraha...i citrusa.

Za Bozic bi mama napravila meku pogacu, bile bi sarme (koje ne jedem) i neko meso (koje ne jedem) i krompir oko tog mesa (koji jedem!) i mahom Vasina torta.

Za NG bi bila curka jer ja volim...ruska...i torta.

I za sv. Nikolu...to najvise pamtim jer pola grada slavi a druga polovina se gosti. Uvek je svecana atmosfera. Ranije samo rozenka. Ja pravim samo nju.

Muz je Dinarac i kod njegovih sam prvi put videla kajmak u proji, ren uz pecenje...tacno se oseti razlika izmedju juga i...zapada, je l?

A mnoga jela sam videla tek na forumu. Pasulj sa puno mesa. Moji pasulj kuvaju samo sa lovorom a ovamo na ulju karamelizuju luk sa paprikom i mozda malo suvog mesa, onda sipaju u nezacinjen pasulj i po volji, corbast ili zapecen. Ili boraniju, samo sa belim lukom pa zapecena. Uz to paprike u ulju, recimo.
U mojoj kuci je cicvara umeskano i przeno jaje sa sirom. I danas ne znam sta je prava cicvara.
I imamo przeniju na sto nacina...uprzene zakuske i ljutenice...moja tetka iz NS-a nije uspela muza Madjara da navikne pa se ona prilagodila.

Hrana bliza bugarskoj, cini mi se.
Meni deluje da od Knjazevca pa do Sofije i dole skrooooz do Kavale je slican zivalj. Letos smo prosli tim delom i vidim kuce koje znam. Kada sam iscackala ispostavilo se da to jeste bio "sopovski" zivalj i da su im Grci po oslobodjenju dali ultimatum, ko se nije izjasnio kao Grk bio je raseljen na Tasos i Kefaloniju. Pa danas ima svetlijih i visih ljudi na tim ostrvima, potomaka. Nevezano za temu ali zanimljiva su ta granicna podrucja, mnogo drzava je okruzivalo razjedinjenu Srbiju u to vreme pa su i danas razlike solidne.

Poslednja Igra Leptira

Veoma poznat
Poruka
13.538
Cicvara je nesto najblize vasem belmuzu.
Bar na osnovu recepta. Samo sto se kod mojih, gde god sam jela, pravila sa mlijekom, kajmakom i sirom, ne samo sirom i brasnom.
Mamina je ok ali nije poput one koju je baba pravila. Nije uopste lako naci savrsenu mjeru brasna i tecnosti pa mami nekada bude suvkasta, nekada ne pusti mast. Babina je bila sa njihovim kvalitetnim kajmakom i sirom, posle doda iscjepkan mladi sir da se kao mocarela razvlaci. Ovdje je to tesko naci.
I mi je jedemo sa medom. Toga pojedes bas malo, kasiku dvije, tebe recimo ne mogu ni da zamislim da to jedes:lol:
Ja sam nekoliko puta u Zajecaru htjela da potrazim ima li negdje belmuz, da probam, ali ili drustvo nije znali sta je ili nisu bili zainteresovani, nego idemo na neki klasicniji rucak. Takodje i u Trebinju. Svuda se reklamiraju nekim starim jelima a na kraju nemaju, nijedan nije bio dovoljno etno da tih dana porucim.

buudala

Legenda
Poruka
69.693
Pečeno prase je gotovo jelo.
Bas sam o tome razmisljao
Setio sam se dede sa kojim sam isao da ucim da koljem prase ili jagnje i njegovih reci .
On je jos tada govorio da treba da upamtim kako se sprema slavska pecenica jer dolaze vremena kad ce sve da se kupuje iz ducana.

Koliko danas forumskih domacina ume da odere jagu?

Koliko domacica ume da zakolje i ocerupa petla za nedeljsku supu?

Poslednja izmena:

Miris Pokošene Trave

Buduća legenda
Moderator
Poruka
25.094
Setio sam se dede sa kojim sam isao da ucim da koljem prase ili jagnje i njegovih reci .
On je jos tada govorio da treba da upamtim kako se sprema slavska pecenica jer dolaze vremena kad ce sve da se kupuje iz ducana.

ovo ni moj svekar ne mozhe, jednom mi je isprichao kako je hteo da ocapari petlu glavu i dodaje "stavim ga na panj i sekiru u ruke a on u mene gleda, nisam mogao bacim sekiru i pustim petla" chovek zivi na selu i hrani prasice ali kad treba da ih ubiju zove ljude i plati ih on ne mozhe

U

u654swzt

Gost

Umeli/umele bi da moraju.

mrvica17

Primećen član
Poruka
725

Pravim sve. Sad za NG će to biti neki mix posne i mrsne hrane (jer kćerke mi poste) pa moram praviti duplo. Od mrsnog:supa, lovačke šnicle, pire krompir, salata, neko meze obavezno da ima uz TV. Posno: povrtna supa, oslić, krompir prilog/salata sa lukom. Kolače rijetko posne pravim...ali tu će biti torta. Za NG posna čokoladna....a za Božić naravno sarma, pečenje i torta trostruki užitak.

Inače posna Kinder mi je odlična, mnogo bolja od mrsne verzije, samo što je ćešće pravim, malo mi dosadila pa ću je preskočiti ovaj put.
A ono što ću dokupiti, najvjerovatnije dimljene šnicle od pastrmke i zapravo mi je malo i problem šta još pripremiti od posne hrane da ima da se gricka tokom večeri. :think: Pa ako ima ko kakav prijedlog dobro bi mi došlo.