Manastirka
Buduća legenda
- Poruka
- 25.133
Imamo kuću i reku u kojoj možeš pecati do mile volje. 😁Što ne kupite prženu ribu?
A Ša sad i ja, možda imate kuću i neki fišeraj.. : )
Imamo kuću i reku u kojoj možeš pecati do mile volje. 😁Što ne kupite prženu ribu?
A Ša sad i ja, možda imate kuću i neki fišeraj.. : )
I decembru i januaru ko Pablo: )Imamo kuću i reku u kojoj možeš pecati do mile volje. 😁
😆I decembru i januaru ko Pablo: )
Sasa jedete letnju ribu u mestu što je bila aaaaaaa... 🤣
Sama sve, oduvek.zanima me da li spremate svu hranu za slavu/Bozic/novu godinu ?
ili kupujete tipa outsource ?
ovde mislim na kolace, one sitne a i na tortu?
da li ste i vi plakali prvi put kad ste krenuli da kupujete to shto ste inache same spremale?
zanima me da li spremate svu hranu za slavu/Bozic/novu godinu ?
da li ste i vi plakali prvi put kad ste krenuli da kupujete to shto ste inache same spremale?
To je meni uvijek bio magican praznik. Kod nas je isto tako. Mama pravi cesnicu i cicvaru. Pece meso nocu. Cesnica i cicvara su mamini rituali, njoj jako bitni. Meni je sva ta hrana nevazna, moze da se pravi, moze da se kupi, ali to okupljanje prije zore me vraca u djetinjstvo i najvece razocaranje mi je bila prosla godina, kada je jedna sestra otputovala sa porodicom a druga odlucila da slavi u svom stanu pa naknadno dodju.Potpuno je svejedno, važno je da bude sve što nam treba. Većinom sve napravim ali i kad moram da kupim nije mi problem. Od kad znam za sebe u mojoj kući domaćica na Božić ustaje jako rano, da se peče česnica, tako da i ja oko 3 ustanem, jer po nekom običaju doručak mora biti gotov do 6.
Sve sam nastavila kako su baka i mama radile. Volim te neke starinske običaje.
Мој син редовно иде код бабе и деде са очеве стране. Они су у кући и тамо је то као некада... Иде са дедом у шуму по бадњак, увече се иде до цркве где се он ложи и служи кувано вино. Онда се враћају са сламом а бака баца круњени кукуруз. Па се у ту сламу бацају дарови (деца пијучу, одрасли глуме децуTo je meni uvijek bio magican praznik. Kod nas je isto tako. Mama pravi cesnicu i cicvaru. Pece meso nocu. Cesnica i cicvara su mamini rituali, njoj jako bitni. Meni je sva ta hrana nevazna, moze da se pravi, moze da se kupi, ali to okupljanje prije zore me vraca u djetinjstvo i najvece razocaranje mi je bila prosla godina, kada je jedna sestra otputovala sa porodicom a druga odlucila da slavi u svom stanu pa naknadno dodju.
Cuvena vojvodjanska baklava koju podvaljujete kao cesnicuМој син редовно иде код бабе и деде са очеве стране. Они су у кући и тамо је то као некада... Иде са дедом у шуму по бадњак, увече се иде до цркве где се он ложи и служи кувано вино. Онда се враћају са сламом а бака баца круњени кукуруз. Па се у ту сламу бацају дарови (деца пијучу, одрасли глуме децу). Трпеза је најмање битна.
Главна разлика тамо и овде је чесница. Тамо је чесница погача, а овде слатка, сува пита.
Хаха... Није баклава јер није сочна. Више се лепи за зубе од оног медаCuvena vojvodjanska baklava koju podvaljujete kao cesnicu
Ja obozavam vojvodinu. I ta korindjanja, to mi je jos misterija, nisam ih vidjela nikada, slatke soseve za meso, slatke strudle sa sirom, rezanca sa makom, rezanca sa kupusom.
Koliko ta kuhinja oslikava daleko imucnije i gradjanskije drustvo od ostalih krajeva.
Dosta je to do genetike. Meni su i tatini i mamini iz slicnih krajeva, stocarski krs ali mamini umiru posle devedesete, deda nedavno sa 96, baba ziva i nema naznaka bolesti. Isto muskarci svi imaju zube. Zenama dosta propadnu u trudnocama. A ti mamini su sladokusci. Tatini su manje gurmani a opet i ranije umiru, razbolijevaju se i svi imaju vjestacke zube. Deda bio mrsavko, zivio na veceri, to mu je bio jedini znacajan obrok, zgranuo bi se dok gleda tatu kako jede i ladno se slogirao, imao visok pritisak a odbijao lijekove.Хаха... Није баклава јер није сочна. Више се лепи за зубе од оног меда
А ово си у праву. Док је мој деда ниже у Србији као дете пио сурутку док се сир чувао за госте, бака је у Срему одрастала на белом хлебу и колачима са орасима. Као два света. Али је он умро са свим својим зубима у 84. години.
Те слатке сосеве и компоте уз месо смо покупли од Словака. Отвориш компот од шљива и једеш уз печењеОдлична је и њихова кобасица са орасима и сувим шљивама! Све се то самеље са месом и тако суши.
Cuvena vojvodjanska baklava koju podvaljujete kao cesnicu
Ja obozavam vojvodinu. I ta korindjanja, to mi je jos misterija, nisam ih vidjela nikada, slatke soseve za meso, slatke strudle sa sirom, rezanca sa makom, rezanca sa kupusom.
Koliko ta kuhinja oslikava daleko imucnije i gradjanskije drustvo od ostalih krajeva.
muskarac koji nije sposoban da kupi gotova jela i olaksa zeni zivot je nulaЖена која за празнике није у стању сама да спреми клопу је домаћица нула.
Једи ваи ваи супицуmuskarac koji nije sposoban da kupi gotova jela i olaksa zeni zivot je nula
😁Pečeno prase je gotovo jelo.
Bas sam o tome razmisljaoPečeno prase je gotovo jelo.
Bas sam o tome razmisljao
Setio sam se dede sa kojim sam isao da ucim da koljem prase ili jagnje i njegovih reci .
On je jos tada govorio da treba da upamtim kako se sprema slavska pecenica jer dolaze vremena kad ce sve da se kupuje iz ducana.
Koliko danas forumskih domacina ume da odere jagu?
Koliko domacica ume da zakolje i ocerupa petla za nedeljsku supu?
Umeli/umele bi da moraju.Bas sam o tome razmisljao
Setio sam se dede sa kojim sam isao da ucim da koljem prase ili jagnje i njegovih reci .
On je jos tada govorio da treba da upamtim kako se sprema slavska pecenica jer dolaze vremena kad ce sve da se kupuje iz ducana.
Koliko danas forumskih domacina ume da odere jagu?
Koliko domacica ume da zakolje i ocerupa petla za nedeljsku supu?
Pravim sve. Sad za NG će to biti neki mix posne i mrsne hrane (jer kćerke mi poste) pa moram praviti duplo. Od mrsnog:supa, lovačke šnicle, pire krompir, salata, neko meze obavezno da ima uz TV. Posno: povrtna supa, oslić, krompir prilog/salata sa lukom. Kolače rijetko posne pravim...ali tu će biti torta. Za NG posna čokoladna....a za Božić naravno sarma, pečenje i torta trostruki užitak.zanima me da li spremate svu hranu za slavu/Bozic/novu godinu ?
To ti kazem.ovo ni moj svekar ne mozhe, jednom mi je isprichao kako je hteo da ocapari petlu glavu i dodaje "stavim ga na panj i sekiru u ruke a on u mene gleda, nisam mogao bacim sekiru i pustim petla" chovek zivi na selu i hrani prasice ali kad treba da ih ubiju zove ljude i plati ih on ne mozhe