Da li kremacija utice na vasu dusu?

Sto bi bio greh kad i onako posle izvesnog vremena telo postaje prah samo je proces dosta sporiji.

Dusa nema vise telo i to je smrt jer se odvaja zauvek od fizickog tela tako da je telo posle smrti nebitno osim sto sluzi za odavanje poste i za utehu onih koji su jos zivi.Taj koji je umro mozda se oprasta sa svojim telom a i sa svojim bliznjima sad zavisi ko kako veruje.
Mozda dusa tj ta individualna zivotna energija se radja opet u nekom alternativnom univerzumu ili nastavlja reinkarnacijim u sledeci zivot.Mozda tamo negde dobija to isto telo jos bolje savrsenu verziju koje mu svemocni bog daruje, besmrtno.

Ako bi trebalo da se vaskrsne to ako je bog svemocan ne predstavlja nikakav problem.Kao sto je adama od praha stvorio tako ce opet da od zemlje i tog praha opet da vaskrsne tu osobu sa dusom.

Sakle to nebitno logicki i glupo je reci da je greh.Svi postaju prah pre ili kasnije pa i ova planeta nece da bude zauvek.
To da izlazi iz tela stvarno je bez dokaza.
Voleli bi samo je to tacno.

To da izlazi iz tela stvarno je bez dokaza.
Voleli bi samo je to tacno.

Pa onda po tome idemo ka naucnom objasnjenju i tako da da je totalno nebitno kako nekog sahrajujes i kako zeli da bude sahranjen.

Naucnici povezuju zivot i dusu kao individualnu energiju koja putuje i kruzi i postoji uz materiju.Obe su neunistive.Ta energija odlazi ka izvoru sto je kao bog i po nekom zakonu prirode univerzuma ili boga ona se krece i prelazi u razna stanja pa i kruzi beskonacno...Konacna smrt ne postoji vec samo prelazak iz jednog stanja u drugo tako da dobijamo novo telo jer materija ne moze bez energije a energija je pokretac, zivot.Materija je zauvek mrtva bezivotna, energija je zauvek ziva i krece se.Smrt nastaje kad se energija odvoji od materije tela upravo i tad materija postane nebitna tj telo.Energija moze da se krece i prolazi kroz faze do novog tela koje moze biti nematerijalno nama nesto ne pojmivo sada, ima neki novi vid postojanja fazu ili pa da dobije pronadje tj stopi se opet u materiju kao sto je stvoren adam recimo tako energija dobije novo telo.Mi mozda nismo svesni te tranzicije i dozivljavamo to kao san i trenutak.

To je neka teorija a ima ih vise cak da se sve ponavlja sa mozda drukcijem ishidima i da sve pulsira kroz neku vremensku petlju tj paradoks nama besto tesko shvatiti.

Ja sam agnostik ali logicki na osnovu podataka i onog sto znam i te neke prirodne zakone i filozofske i one duhovne koje su neshvatljive a nadziru se znam da je materija i telo nebitno i da se odvaja energija od materije usled smrti tj dusa.Duhovnom sveu tj dusi ne treba materija.Zivot stopljen sa materijom je proces razvoja energije i duse ka sledecoj fazi nama neznanoj i nepojmivoj ja bar tako shvatam.

Crknes, istrulis i kao možeš da vaskrsnes.
Crknes, izgoris i kao ne možeš da vaskrsnes.
Gluposti na glupostima.
Dokaz za postojanje duše, ne postoji.
Dokaz za vaskrsenje, ne postoji.
Dokaz za gluposti religije, sveočigledan.

Nema dokaza i za nepostojanje duse.
Nema dokaza i da vaskrsenje ne postoji, ne mislim na sad da kad umres ovde ozivis nego negd tamo nekad na nekoj drugoj ravni postojanja nama jos nepojmivoj.

Ostalo je sve tacno.

...a dokaz da su ateisticke glupostarije u podemu jeste sve ovo sto si naveo.
A ha. Sto ne vaskrsavaju sveci onda? Crkve malo malo pa proglase nekoga za sveca, i kao neka chuda i gluposti, i onda odes da vidis te relikvije ili mosti, i nista posebno. Crkvene trice i kucine.

Nema dokaza i za nepostojanje duse.
Nema dokaza i da vaskrsenje ne postoji, ne mislim na sad da kad umres ovde ozivis nego negd tamo nekad na nekoj drugoj ravni postojanja nama jos nepojmivoj.

Ostalo je sve tacno.
Ja ne pricam o nekom tamo postojanju, ja pricam za sada i ovde.

A ha. Sto ne vaskrsavaju sveci onda?
A ko je uopste rekao da sveci trebaju danas vaskrsavati ?
Crkve malo malo pa proglase nekoga za sveca,
Nisu bvre to crkve vec razno razne verske zajednice koje potpuno neopravdano koriste naziv "hriscanske"dok ujedno blage veze nemaju sa izvornim hriscanstvom !!!
i kao neka chuda i gluposti, i onda odes da vidis te relikvije ili mosti, i nista posebno. Crkvene trice i kucine.
Sa ovim se potpuno slazem s tim sto ponavljam,nisu to crkvene trice vec paganske.
Ja ne pricam o nekom tamo postojanju, ja pricam za sada i ovde.
Ovo sam ti vec pokijasnio,ako treba ponavjam i dopreciziram.

Kazu ne . dusa je vec napustila vase telo.
A nigde dokaz da jeste.
Naravno da je dusa napustila telo jos odmah, ali se do 40 dana "sunja" okolo, a posle ide ili u pakao ili u raj. Zato je vazno tih 40 dana moliti se svaki dan za nju, svim srcem, ali se umesto toga obicno izadje 40-ti dan na groblje i pozove se pop, svestenik da se zajednicki ocita ta najvaznija molitva.

Inace, smetram da kremacija skodi dusi na drugi nacin, a to je sto ce se o vakrsenju mrtvih ljudi pojaviti sa citavim (sahranjenim, ali podmladjenim) telom, a kod kremacije je telo prah i ne znam kako ce.

Verovatno utice jer u suprotnom se ne bi toliko trudili oko mumificiranja i slicnih metoda.
Duhovnom sveu tj dusi ne treba materija.Zivot stopljen sa materijom je proces razvoja energije i duse ka sledecoj fazi nama neznanoj i nepojmivoj ja bar tako shvatam.
Da je to tako ne bi se stalno reinkarnirala. U duhovnom svetu se ocigledno snalazi kao guska u magli i mora natrag u materiju.
Naravno da je dusa napustila telo jos odmah, ali se do 40 dana "sunja" okolo, a posle ide ili u pakao ili u raj. Zato je vazno tih 40 dana moliti se svaki dan za nju, svim srcem, ali se umesto toga obicno izadje 40-ti dan na groblje i pozove se pop, svestenik da se zajednicki ocita ta najvaznija molitva.
Inace, smetram da kremacija skodi dusi na drugi nacin, a to je sto ce se o vakrsenju mrtvih ljudi pojaviti sa citavim (sahranjenim, ali podmladjenim) telom, a kod kremacije je telo prah i ne znam kako ce.
Opet paradoks, ljudi bi u tom slucaju postali andjeli i demoni, oni uobicajeni postaju suvisni. Do materijalnog vaskrsenja dolazi upravo iz istih razloga kao i do reinkarnacije, jer covek nije duhovno nego materijalno bice.

Verovatno utice jer u suprotnom se ne bi toliko trudili oko mumificiranja i slicnih metoda.

Da je to tako ne bi se stalno reinkarnirala. U duhovnom svetu se ocigledno snalazi kao guska u magli i mora natrag u materiju.

Opet paradoks, ljudi bi u tom slucaju postali andjeli i demoni, oni uobicajeni postaju suvisni. Do materijalnog vaskrsenja dolazi upravo iz istih razloga kao i do reinkarnacije, jer covek nije duhovno nego materijalno bice.
Odsetaj sa tom tvojom reinkarnacijom, i uopste, samo odsetaj od mene ti koji ne znas ni za kakav duhovni pojam ni pristojnost, zauvek.

Mozda ljydi koji zele da se kremiraju ne zeli da vaskrsne .
Pobedili boga ali malo sutra.

Poslednja izmena:
Ali to znaci da su oni u kriogenim komorama u velikoj prednosti u odnosu na ostale. Kupili vecnost za par miliona dolara?

Kriogenizacijom do vaskrsnuca?

U kakvoj prednosti?
Ležati na odru pet minuta nakon smrti, ili ovog što će da odlede...nema nikakve razlike. Mrtvac je mrtvac i taj se nije rodio koji će mu život vratiti...osim Hrista koji je dobio moć...

U kakvoj prednosti?
Ležati na odru pet minuta nakon smrti, ili ovog što će da odlede...nema nikakve razlike. Mrtvac je mrtvac i taj se nije rodio koji će mu život vratiti...osim Hrista koji je dobio moć...
U prednosti za fizicko vaskrsenje. Nego, ako govorimo o hibernaciji, postoji i treca mogucnost a to je 'zimski san' kao u samadi pecinama... nacin da se zavara smrt... niti su se pretvorili u prah, niti vratili duh :p lukavo smisljeno...

U prednosti za fizicko vaskrsenje. Nego, ako govorimo o hibernaciji, postoji i treca mogucnost a to je 'zimski san' kao u samadi pecinama... nacin da se zavara smrt... niti su se pretvorili u prah, niti vratili duh :p lukavo smisljeno...
Bogu je svejedno u bili kojoj varijanti, začas će te sklopi ponovo...
Nikakvu prednost ti ne daje ni jedna kriogenika...mrtav si pa si mrtav...
To što se nije vratilo u prah, ne znači da prah nije...nikakve koristi od mrtvog tela i ako se nije raspalo...
A ono što nije živo, bez duha je...

Back