Da li književnost odumire?

Sensei

Master
Moderator
Poruka
84.028
Ko što reče izvesna Betsi Rid, "književna fikcija je nekada bila centralna za kulturu. Ne više. U digitalnom dobu, ne samo da je fizička knjiga u opadanju, već se dovodi u pitanje i sama ideja o 'teškom' čitanju."

Nove generaciju čitaju samo "pod moranje".

Izgleda da samo "matorci" litaju knjige ovih dana?

memento_mori_to_this_favour_by_william_michael_harnett_c._1879-1024x743.jpg

Manje se čita, ali se zato piše i objavljuje više nego ikada. Kad su NIN-ovu nagradu dobijali Crnjanski i Krleža u konkurenciji je bilo dvadesetak romana iz čitave Jugoslavije. Za prošlu godinu bilo je primljeno 177 romana, a u obzir su dolazila samo djela na srpskom jeziku. Naravno, ogromna većina je sasvim bezvrijedna, ali ljudi očito i dalje imaju potrebu za izražavanjem kroz lijepu književnost.

Tačno je da čitanje ozbiljne umjetničke književnosti nije zastupljeno kao ranije, ali ja, kao ljubitelj književnosti, mislim da to i nije naročito bitno. Dobre knjige i dalje se pišu, pravi čitaoci i dalje ih čitaju.

I da, digitalne forme književnosti samo pomažu, čine knjige dostupnijima. Knjiga je tekst, a ne miris papira i ne znam šta.

Piraterija je takođe problem s jedne strane zato što u siromašnim zemljama čitanje i kupovina knjiga nisu prioritet, a s druge strane čak i neko ko ima finansijskih mogućnosti neće da kupi knjigu. Tu ne računam bibliofile koji stvarno daju lepe pare za knjige. U 18. veku, kada se roman, pojavio književnost su održavale žene (ne sa sela) pošto su one imale vremena da čitaju. Što se tiče interesovanja za čitanje smatram da ono opada i još se smatra beskorisnim i zaludnim (s takvim sam se mišljenjem bar ja susrela) ili ako ne to onda nečim perifernim. Setite se samo kakvih je izdanja bilo u SFRJ. Nije ni bitno da li se čitalo, ali nekoga u vrhu je bilo briga da li će književnost postojati ili ne. Ovo je sve in my humble opinion, naravno.

Manje se čita, ali se zato piše i objavljuje više nego ikada. Kad su NIN-ovu nagradu dobijali Crnjanski i Krleža u konkurenciji je bilo dvadesetak romana iz čitave Jugoslavije. Za prošlu godinu bilo je primljeno 177 romana, a u obzir su dolazila samo djela na srpskom jeziku. Naravno, ogromna većina je sasvim bezvrijedna, ali ljudi očito i dalje imaju potrebu za izražavanjem kroz lijepu književnost.

Tačno je da čitanje ozbiljne umjetničke književnosti nije zastupljeno kao ranije, ali ja, kao ljubitelj književnosti, mislim da to i nije naročito bitno. Dobre knjige i dalje se pišu, pravi čitaoci i dalje ih čitaju.

I da, digitalne forme književnosti samo pomažu, čine knjige dostupnijima. Knjiga je tekst, a ne miris papira i ne znam šta.
To je "problem" bumerske generacije. Zamišljaju kako će da se penzionišu i ževe na nekom lepom mestu i pišu knjige.

Da, hiperprodukcija.

Ne treba generalizovati. Ima i dalje dosta klinaca koji čitaju. A nešto ne pamtim ni prije 30 godina da su svi trčali da čitaju Tomasa Mana i Prusta.
Mislim da čovek hoće da kaže da je nestalo dečje radoznalosti u pogledu knjiga odnosno otkrivanja sveta kroz knjige. Pogotovo što nove generacije NE POZNAJU SVET PRE INTERNETA. 😮 To je jako važno naglasiti.

Niko ne bi da čita , al ' svi bi da pišu.

Izdavačka kuća "Kontrast izdavaštvo" je sad u apr/ maju imala pesnički konkurs. Lepo. Ali je zanimljivo da je prva nagrada 300e. Stiglo im je 12.152 poslatih pesama. Da li su u Srbiji svi poete ili je ljudima potrebno tih 300e ? :sad2:
Na lokalne konkurse gde ne postoje nagrade, ne stigne ni 20ak pesama, a ovde 12152 ! :sad2:
Žiriju će eksplodirati mozak od čitanja, slova će im se istopiti pred očima i pomešati.
Pevaj Srbijo. Al malo i čitaj.

IMG_20230605_135937.jpg

Da li ste primetili oko sebe da sve manje ljudi čita knjige?
Ne, imam utisak da se cita. Izdavacke kuce ne propadaju, ni kod nas ni u svetu. Naravno da postoji dobar deo stanovnistva koji slabo cita ali verujem da je tako uvek bilo. S druge strane postoji jaka citalacka baza. Ima buducnosti za knjizevnost, beletristiku, fikciju...samo je pitanje kvaliteta dela.

Back