REPUBLIKANCI IZNENAĐENI: Jasan znak da kampanja Trumpa još uvijek nije razvila funkcionalnu strategiju za Harris
“Mislim da je ona ozbiljnija nego što republikanci daju kredita. Biće to kratka kampanja, što joj ide u korist".
Prije 12 min
Republikanski senatori kažu da je kampanja Donalda Trumpa bila iznenađena odlukom predsjednika Bidena da se povuče iz utrke za reizbor i da je tim bivšeg predsjednika zakazao u odgovoru na nagli porast popularnosti potpredsjednice Harris.
Neki republikanski senatori smatraju da je bivši predsjednik Trump trebao predvidjeti ovu promjenu na vrhu demokratske liste i da je trebao pripremiti poruku i političku strategiju nekoliko sedmica unaprijed.
Oni vide Trumpovu nespretno vođenu raspravu o rasnom naslijeđu Harris na konferenciji Nacionalnog udruženja crnih novinara kao jasan znak da kampanja Trumpa još uvijek nije razvila funkcionalnu strategiju za Harris, piše
The Hill.
Republikanski zakonodavci također smatraju da je Trumpov izbor senatora JD Vancea (R-Ohio) za njegovog potpredsjednika dokaz da Trump nije očekivao da će Biden izaći iz utrke. Oni se brinu da Vanceova otvorena stajališta o ograničavanju abortusa i njegova tvrdnja da “neudate dame sa mačkama” vode zemlju igraju u ruke poruci koju će Harris i demokrati usmjeriti u jesen.
Jedan republikanski senator koji je razgovarao s Trumpom prije nego što je najavio Vancea kao svog potpredsjednika rekao je da je bivši predsjednik izrazio skepticizam da će Biden izaći iz utrke.
“Mislim da su bili iznenađeni. Mislim da su bili šokirani”, rekao je senator. “Mislim da je bilo šokantno kada su se demokrati vrlo brzo ponovo ujedinili i pružili podršku Harris.”
“Mislim da je ona ozbiljnija nego što republikanci daju kredita. Biće to kratka kampanja, što joj ide u korist. Biće to sprint. Mi smo navikli na duge kampanje. Ova će se završiti brzo. To joj pomaže”, rekao je senator o Harris, koja je u julu najavila da je prikupila 310 miliona dolara za svoju kampanju.
On je rekao da je Trumpov izbor Vancea kao svog potpredsjednika kako bi se borio protiv Bidenove snage u Michiganu i Pennsylvaniji pokazao da je očekivao Bidenovu kandidaturu na jesen.
Drugi senator koji je u kontaktu s Trumpom, koji je tražio anonimnost da bi iskreno govorio o kampanji, rekao je da republikanski kandidat i njegov tim nisu bili spremni da se cela demokratska stranka ujedini iza Harris u nekoliko dana nakon Bidenove odluke da se povuče.
“Mislim da je to bilo iznenađenje,” rekao je zakonodavac. “Nisam se iznenadio. Već sam se kladio na drugog kandidata. Ono što me impresioniralo je koliko su se brzo ujedinili” oko Harris.
Senator Lindsey Graham (R-S.C.), jedan od najbližih Trumpovih saveznika u Senatu, insistirao je u intervjuu za The Hill da je Trump smatrao da je moguće da Harris preuzme demokratsku listu.
Ali Graham je priznao da Trump ima poteškoća u pronalaženju poruke koja bi bila efikasna protiv Harris u svjetlu velike entuzijazma demokrata o njenoj kampanji.
“Teško je, ona je sada u periodu medenog mjeseca. Mislim da je put naprijed to što je ona osnažila odluku o povlačenju iz Afganistana, bila je carica granice, itd. Njezini politički izbori su bili katastrofalni za našu zemlju. Mislim da je to tema,” rekao je.
Demokrati kažu da republikanci pogrešno predstavljaju Harrisov rekord nazivajući je “caricom granica”, ističući da je bila ovlaštena da vodi na adresiranju uzroka migracije iz zemalja sjevernog trougla Gvajane, Salvador i Honduras, a ne da bude zadužena za sigurnost granica, kako se navodi.
Republikanski strateti u Senatu našli su se u žurbi u nedjelju popodne kada je Biden napustio utrku i sljedećeg ponedjeljka kako bi prikupili detalje o Harrisovom rekordu u odsustvu dobro koordinisanog odgovora koji je vodila Trumpova kampanja.
Trump je više puta iznosio netačne tvrdnje o Harrisovom rekordu tokom svog prvog kampanjskog mitinga u četvrtak od kada je postala pretendenta demokrata i djelovao je daleko manje upućen u njen rekord nego u Bidenov.
Optužio je Harris, lažno, da želi da poveća starosnu granicu za Socijalno osiguranje, da vodi krivične i građanske optužbe protiv njega i da želi da zabrani crveno meso u borbi protiv klimatskih promjena.
U srijedu, Trump je iznio jedan od najvećih bombaških napisa kampanje tako što je lažno tvrdio da je Harris prihvatila svoju crnu identitet samo pre nekoliko godina i insistirao da čak ne zna da li je crna ili Indijanka.
Komentari su izazvali buru na Capitol Hillu. Demokrati su osudili Trumpovo ruganje Harrisovom rasnom identitetu dok su republikanci žurili da se distanciraju od izjava svog kandidata.
GOP senatori su rekli da Trumpova reakcija na Harrisov ulazak u utrku pokazuje karakteristike nekoga ko nije bio spreman za dramatičan preokret u trci, iako je Biden bio pod velikim pritiskom da se povuče od neuspjelog debata 27. juna.
Trump je u četvrtak ponovo pokušao da iskoristi Harrisovu rasu kao temu tako što je dijelio fotografiju Harris u sari, tradicionalnoj indijskoj odjeći, pored njene majke, koja je rođena u Chennaiju, Indija.
“Hvala Kamali na lijepimm slikama koje si poslala iz prošlih godina! Tvoja toplina, prijateljstvo i ljubav prema tvojoj indijskoj baštini su veoma cijenjeni,” napisao je Trump u ironičnom opisu.
Njegov post je u suprotnosti sa savjetom saveznika GOP senatora koji su ga savjetovali da u četvrtak prestane sa razgovorima o rasi i fokusira se na političke razlike.
“Ako se kandiduješ za predsjednika ili želiš da budeš izvršni direktor kompanije, kampanja zasnovana na uvredama pojedinca - trebali bismo biti daleko od toga. Ne bi trebalo da bude riječ o tome koje uvredljivo ime nazivaš nekoga,” rekla je senatorica Lisa Murkowski (R-Alaska) u četvrtak.
“Treba da se fokusiramo na pitanja. Mislim da američki narod zaslužuje više od onoga što trenutno vidimo u ovom pristupu kampanji. Mislim da je to pogrešno,” dodala je.
Treći republikanski senator rekao je da Trump “nije bio pripremljen” za Bidenovo povlačenje i za demokratsku saglasnost oko Harris kao njihovog kandidata tako brzo.
Zakonodavac je rekao da se Trump čini kao da je pretpostavio da će politički argumenti koje je pravio protiv Bidena moći da se uspješno presele na njegovu potpredsjednicu, ali Harrisov politički brend se za sada pokazao kao otporan na stare napade koji su korišteni protiv predsjednika.
“Mislim da su računali da ako se to desi, negativnost koju je doživjela u tri i po godine odmah preuzme, i to se nije desilo,” rekao je senator.
Četvrti republikanski senator koji je jak Trumpov saveznik rekao je, “Mislim da su bili malo iznenađeni,” misleći na Trumpa i njegovu unutrašnju grupu savjetnika.
“Neprestano sam čuo od svojih demokratskih kolega da nema šanse da predsjednik Biden ne bude u trci jer je jedini koji je ikada pobijedio Trumpa, i da će ostati uz njega kroz sve. A onda se to nije desilo,” rekao je zakonodavac. “Sva konvencionalna mudrost, čak i od demokrata, bila je da će Biden ići do kraja.”