Da li je...

Na taj i mislim..:lol:

Realno, nagon bi po svim osnovama trebalo da bude jaci od straha ali sudeci po svemu ovome sto se danas desava, ocigledno je da filozofija gresi...:)
Ma kad naidje dobra riba ko ce da misli na gubitak porodice i zvocave zene kod kuce,muz joj boxer,ma idi bre 1 krose se prezivi daj chku wohoo
 
Zavisi koji strah, koji nagon, zavisi od okolnosti. Nekad je jedno, nekad drugo. Nakad bude prvo jedno, pa u nuždi postane drugo. Nema univerzalnog pravila.
 
Ego je kriv za sve jer stvara otpornike prema objektivnoj realnosti. To je ono cime se bavio i Niche, kad je ego osetio slobodu, u strahu je okrenuo nagone naopako i poceo da se zatvara u sebe stvarajuci privide realnosti. Ego ne voli istinu, bogobojazljivci ne vole Nicea jer je rekao da je istina zena, istina kao laz dvostruka.
 
Postoji samo jedan nagon i zove se "nagon samoodržanja". On obuhvata sva moguća osećanja, koja mogu da se podele na pozitivna sa značenjem Dobra i negativna sa značenjem Zla. Negativna osećanja sa značenjem Zla se javljaju u svim mogućim slučajevima kad god je postojanje Života ugroženo ili mu je umanjen smisao, a pozitivna sa značenjem Dobra, uvek kada je sve potaman. Iz ovoga može da se izvede zaključak da je Nagon sam Život, kojeg možemo da definišemo kao večitu težnju od nepostojanja sa značenjem Nezadovoljstva i Zla, ka postojanju sa značenjem Zadovoljstva i Dobra.

Imajući na umu da Nagon, tj Život, obuhvata sva moguća osećanja - i pozitivna i negativna - teško je meriti njihovu jačinu i utvrditi da li su jača negativna ili pozitivna, jer intenzitet svakog osećanja - i pozitivnog i negativnog - se stalno menja, raste i pada, zavisno stepena ugroženosti Života kada je reč o negativnim osećanjima ili od blagodeti koje Život omogućuju, kada je reč o pozitivnim osećanjima.

U svakom slučaju, kada je reč o pozitivnim osećanjima, seksualni nagon je verovatno najjači, jer on omogućuje produžetak postojanja Života. A kad je reč o negativnim osećanjima, teško je reći da li je strah za goli život najjače osećanje, jer postoje i druga negativna osećanja čiji intenzitet može da naraste i preko intenziteta osećanja straha, ali nismo imali prilike da dozvolimo da se takva osećanja razviju do kraja da možemo da osetimo njihovu maksimalnu snagu, Kao na primer, oisećanje, gladi, žeđi, gušenja zbog nedostatka vazduha, zatim osećanja bola usled neke teške bolesti ili fizičkog mučenja. Verovatno osećanje bola usled fizičkog mučenja može da bude jače od osećanja straha za goli život, jer kada su teška fizička mučenja u pitanju, smrt, bez i malo straha, kao spas od mučenja može čak i da se poželi. Samoubice, na primer, nemaju strah od smrti, već smrt žele, jer u njoj vode jedinu mogućnost da se spase nekog od mnogobrojnih osećanja Zala koje ih je snašlo.

U svakom slučaju, nije moguće razumeti Život i način na koji on postoji, bez razumevanja Nagona samoodržanja sa zhnačenjem Zakona Dobra i Zla. Zakon Dobra i Zla je osnovni prirodni zakon sem kojeg nikakvi drugi prirrodni zakoni ne postoje. Kao što je i Nagon samoodržanja jedina prirodna sila i pojava, sem koje nikakvih drugih prirodnih sila i pojava nema. To važi za sve nivoe postojanja. Da nije osećanja Dobra i Zla, postojanje Života i Univerzuma ne bi bilo moguće. Zahvaljujući upravo sposobnosti Života da svoje postojanje oseća kao Dobro, a nepostojanje kao Zlo, Život uspeva da večito postoji sam po sebi, kao svoj i Uzrok i Posledica. Gde osećanje Zla uvek ima značenje Uzroka postojanja života, jer ono se uvek javlja kada je Život ugrožen, da ga natera iz pravca ugroženosti i nepostojan ja u pravcu postojanja. A osećanje Dobra uvek ima značenje posledice i ono se javlja uvek kada ugroženost Života prestane i kao takvo, osećanje dobra ima značenje Cilja, Svrhe i Smisla postojanja.
 
Na taj i mislim..:lol:

Realno, nagon bi po svim osnovama trebalo da bude jaci od straha ali sudeci po svemu ovome sto se danas desava, ocigledno je da filozofija gresi...:)
Hajde da pogledamo malo drugačije:
Potreba za očuvanjem života u najtežim i najrizičnijim situacijama generiše najjaču silu u čoveku koja nadjačava svaku drugu, svaki nagon pa makar bio i seksualni. Ne mora biti virus. Zamisli da se nalaziš u nekom odmaralištu za skijaše u podnožju planine gde si u zagrljaju sa osobom. Odjednom shvatiš da se niz planinu valja lavina snega koji ide pravo ka vašem odmaralištu. Pitaj se da li bi zgrabila što se zgrabiti može i tražila kakav sigurni zaklon ili bi ostala tamo gde jesu zbog pomenutog nagona?
Ne čini li ti se da su u takvim situacijama sila za očuvanjem života i strah upareni i rade zajedno za istu konačnu stvar, a to je da imaš još mnogo prilika da se sretneš sa onom osobom sa kojom si već bila u zagrljaju?
Jeste da je seksualna sila najjača od svih nagonskih ali nije jača od svih sila koje se generišu u čoveku u slučaju susreta sa situacijama koje ugrožavaju život. I još nešto, seksualna sila kao najjača nagonska nije iste snage kod svih ljudi, ne zbog godina već zbog stadijuma duhovne zrelosti tih ljudi.
Onaj ko je u mogućnosti da vlada seksualnim nagonom taj je dosegao vrh duhovnog progresa, nešto gde svi stremimo, svesno ili ne-svesno. Možemo se pitati gde je sada ta nagonska sila nestala? Ona nije nestala nigde, ona je sada preusmerena. Umesto da se ispoljava kroz najnižu čakru kao seksualna sada se podigla mnogo višlje i ispoljava se kroz najviše čakre u čoveku, kao ljubav, potreba da se služi život (voljeni), ili još više, potreba da se služi Osnovni Uzrok, Kreator, Bog.
 
Rekao bi da je strah jaci od nagona. Ali za temeljnu raspravu bi autorica trebala napisati definiciju straha, nagona pa zatim i znacenje "jaci". Uostalom kompleksna smo bica, nismo nikad vodeni iskljucivo strahom ili iskljucivo nagonom.
Louiskrstic imadobre misli
 
da se osvrnem na postavljeno pitanje autorice.

Ako ti iole ličiš na ovu žensku sa slike
i postavljaš ovakva pitanja , šta je veće jabuka - kruška

Onda ću ja definitivno zaključiti da su žene niža vrsta, ili pak vanzmaljac koji nema veze sa ljudskom vrstom.
Nivo gluposti koji žena može sebi dozvoliti je Beskonačan !

Drugo, jebeni virus i jebeni mediji.
Virusa NEMA. Ugasi televizor i vidjet ćeš da je tako.

Čitaj alternativne vijesti i ugasi jebeni televizor.

Učini nešto da mi popraviš sliku na ženski rod.

U stvari evo ponude: možeš se javbiti u inbox i učinit ću da sve tvoje sulude misli nestanu iz te tvoje smušene glave. i ne za uzvrat necu tražiti ništa ali možeš ćeš platiti u novcu kad budeš imala.
Izliječit cu te rado, ali to će da te košta
 
Strah je instinkt.
Nagon je nesto nesvesno..

Sva moguća osećanja - i pozitivna i negativna - pa i strah, su nagonska. Reč "nagon" je zajednička, zbirna imenica za sva osećanja. Sve ono što Život oseća kao Zlo, ima značenje "NE", od toga ima strah i od toga beži. A sve ono što oseća ka Dobro, ima značenje "DA" i ka tome teži i to je način na koji se Život samoodava.
 
Strah je najefikasniji nagon.

Nema novca dok god se ne bojiš bezgaćništva. Nema vitkog tela bez straha od gojaznosti. Nema osmočasovnog sna bez straha od posledica petočasovnog sna.
nema samoubojstva bez straha od....cega?
pakao nistavilo cega bi se bojo samo odgadjas neminovno jedino ako vjerujes u raj al to ti je mehanizmom umjetnim
 
Hajde da postavimo stvari ovako..da pokusam da opravdam svoje misljenje da je nagon jaci..

U jednoj pecini je muskarac u drugoj pecini je zena.
Izmedju te dve pecine je pedeset metara brisanog prostora koji cuva lav ( da ne kazem virus :lol: ).
Opstanak covecanstva zavisi od njih dvoje..

Da li ce muskarac pokusati da prevazidje strah od smrti i skokne do pecine u kojoj je zena
i obrnuto ili ce svako umreti u svojoj pecini jer se plase lava?
 
Poslednja izmena:

Back
Top