da li je znanje beskorisno?

• Začetnik teme Začetnik teme Derer
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
cesto sam se nasao u situaciji da ljudima pokusavam da objasnm neke stvari
razni ljudi, razne stvari, uvek isti rezultat- neuspeh
pretpostavimo da nije do mene u smislu da lose objasnjavam ili da nisam u pravu (nemam znanje)
da li to znaci da je znanje samo po sebi beskorisno sem onome koji ga poseduje jer nicemu ne sluzi, nemoguce ga je preneti?
ili je mozda problem u ljudima, da li su ljudi beskorisno parce mesa oko koga se ni ne treba truditi?

o znanju.. ovako ti nekako stvari stoje ...najinteligentniji, najbolji studenti ne postavljaju normative, na žalost .. oni skloni kriminalu, politici zauzmu vlast i svojim osrednjim znanjem postave normativ ... tako da je onima sa više znanja otežano kretanje i korištenje vlastitog znanja...
..kriminalci žele poštovanje..i najbolje ga dobijaju u svojim krugovima ili među onima koji još manje znaju pa im ugodno društvo...
..o korisnosti Znanja .. čovječanstvo ga dobija na kašičice ..

Знање је неопходно, а не бескорисно. Само што ту постоји једна квака. Да би пренео неко знање нбекоме, мораш га заииста имати, и то дубински, а не само као информацију. Информисаонст и образовање нису исто. Уз то мораш да имаш и личну харизму и дигнитет. А то зато ншто живимо у времену сумње и критике. У крајњој и банализованој фази просветитељства и завршној етапи интелектуалне културе. А онда подразумева, да се људи уче да постављају питања , али да не трагају за одговоима. Да питају да би денунцирали а не да би сазнали. Такав је дух времена, и ту се ништа не може. Нарочито је тако код нас,, јер смо ми најсекуларније друштво у овом делу европе, и то смо били у целиј новијој историји. А опет, узроци за то су дубоки и леже у чињеници да је овде дуго времена Црквена власт била грчка а не наша, српска. Још од како је Милош Обилић послао свог убицу Марка Црвењака да убије Владику Леонтија, иначе Грка, који је радио против првог српског устанка, постоји тај тврди секуларизам. Међутим , то не значи да нисмо баштинили духовну културу. Јесмо, Од ње смо одустали тек негде подкрај великог рата и приликом стварања Југославије. И тако даље, и тако даље.

ne bih se slozio , imao sam nastanike koji su mnogo znali ali nisu znali objasniti.

isto tako neke slabije koji su imali smisla za poducavanje.

valjda obrenovic.

znanje je individualna stvar i poneki put osecam , posebno sada u doba informacija da je znanje svuda i samo ga treba usvojiti.normalno ko zeli to.

pretpostavimo da nije do mene u smislu da lose objasnjavam ili da nisam u pravu (nemam znanje)
da li to znaci da je znanje samo po sebi beskorisno sem onome koji ga poseduje jer nicemu ne sluzi, nemoguce ga je preneti?
ili je mozda problem u ljudima, da li su ljudi beskorisno parce mesa oko koga se ni ne treba truditi?

Zato što ljudi retko uzimaju iste početne premise u razmišljanju i tako funkcionišu u potpuno različitim sistemima
kad ti hoćeš proizvod tvog sistema da predaš nekom drugom, on mora da nađe povoljno mesto za taj proizvod u svom sistemu, ako nema pravog mesta, neće ga ni prihvatiti
svi saznajni koncepti su zapravo imaginarni, kao i samo znanje, ono je fikcionalitet, al svejedno se ne gubi taj problem da u misaonoj mreži svaki fikcionalitet mora imati svoju poziciju i dobro upadati u kalup koji mu je namenjen

SMISAO ZIVOTA JE BALANS - PSIHICKI, FIZICKI, DUHOVNI, EMOCIONALNI...

a ne - sticanje znanja.

:klap: ...lep govor
n-BARACK-OBAMA-FROWN-large570.jpg

ti generalno imash taj stav da se oko ljudi ne treba truditi, tako da ne znam zashto postavljash pitanje, ili bash zato :lol:
ne mozesh da objasnish nishta onome ko ne zeli da slusha ili ne moze da razume, i ne vidim u chemu je problem
zashto bi nekome objashnjavao neshto , osim ako to nije tvoja iskonska potreba da umesto ogledala upotrebish i sagovornika kao metu za prosipanje svojih bisera, uglavnom negde vec vidjenih

svako zna ono što želi

Nije problem u tome da li je ili nije beskorisno već u tome što hoćeš da nametneš svoje vidjenje drugim ljudima. Njih baš bole uvo za tvoje ili moje vidjenje kada već imaju svoje koje već žive.

Mimo toga; Znanje je neophodno. Jednima da ga upotrebe u proizvodnji nečega, drugima da ga prenesu ostalima a treći da bi mogli da primene ono što je neko napravio.
Potrebno je i znanje koje još nije primenjivo a koje služi da bi se trasirao dalji put čoveku. I ono je potrebno ali opet ne svima u jednakoj meri....
Naravno da postoji ono znanje koje može biti običan balast ali neko ne ume da ga se otarasi.

Sve u svemu, svako sam odlučuje šta mu i u kolikoj meri treba ili ne treba. Praktično, svako uzima ono i u onolikoj meri kako nalaže njegovo stanje svesti iz kojeg izviru odgovarajuće potrebe i interesovanja.
Stanje svesti osobe je zakon a ne bilo koga drugog sa strane.

Poslednja izmena:

tvoje znanje je samo tvoje
ako to nisi shvatio do sad nikad neces shvatiti

i ne razumem logiku, dokazati totalnom strancu nesto sto ne mozes da dokazes najrodjenijem.... utopija.

tvoje znanje je samo tvoje
ako to nisi shvatio do sad nikad neces shvatiti

i ne razumem logiku, dokazati totalnom strancu nesto sto ne mozes da dokazes najrodjenijem.... utopija.

Ima još i gore:evo ovde na "filozofiji":pokušavaju nepoznatima dokazati nešto u šta ni sami ne veruju ili nisu ubeđeni!:mrgreen:
Onima na pdf reliđn sam više puta i rekao da dolaze na taj podforum iz sumnje u svoju veru pa nadgornjavanjem sebi stvaraju
privid da je učvršćuju...Ali,samo poput "E" od "Eka" šire svoju paranoju raznolikošću mnoštva aspekata jedne te iste nebuloze...:mrgreen:
(A ti se mani Eka kad si već bio na Atosu...;))

Back