Konrad-19
Buduća legenda
- Poruka
- 35.519
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Pa Austrija je vladala brojnim narodima u centralnoj Evropi.Ok, u ekonomskom smislu to im nije godilo. Ali i Austrija je bila na periferiji i nije imala kolonije pa je u društvenom i kulturnom smislu ipak bila civilizacija za poludivlju i totalno nerazvijenu Italiju koja uprkos tome što nije pala pod Turke ipak 1900. godine nije bila ni 10% bolja od Balkana, a BDP po stanovniku joj je bio uporediv sa Grčkom.
aljek siftar ce nam platiti za ovo silovanje srbije... cyvsanoneProsiptarska
To ti je tvoj balanser koji je ocuvao suverenitet u meri da ne znas ni gde su ti granice.
Nije isto vladati brojnim narodima i imati kolonije. Drugi narodi u Austrijskom carstvu su imali građanska i ljudska prava, pravo na jezik, religiju, učestvovali su u ekonomskom životu države kao ravnopravni činilac. U kolonijama su držani robovi, a domorodačko stanovništvo je proterivano iz svojih domova. Austrija je bila centar slobode i ljudskih prava u poređenju sa Francuskom na primer.Pa Austrija je vladala brojnim narodima u centralnoj Evropi.
Jeste, ali su ti narodi u neku ruku ekonomski eksplatisani od strane Beča pa se bogatstvo slivalo tamo.Nije isto vladati brojnim narodima i imati kolonije. Drugi narodi u Austrijskom carstvu su imali građanska i ljudska prava, pravo na jezik, religiju, učestvovali su u ekonomskom životu države kao ravnopravni činilac. U kolonijama su držani robovi, a domorodačko stanovništvo je proterivano iz svojih domova. Austrija je bila centar slobode i ljudskih prava u poređenju sa Francuskom na primer.
Bogati su uvek eksploatisali sirotinju. Naravno da se bogatstvo slivalo u Beč jer su ga bogati tamo odnosili. Bogatstvo se sliva i iz sela u grad ,iz grada u prestonicu. Prema toj logici Beograd eksploatiše ostatak Srbije koja živi tri puta gore od Beograda. Međutim u Austriji su svi narodi uživali mnogo više slobode nego u Ruskoj Imperiji gde su na primer brutalno eksploatisali seljake po Rusiji i Ukrajini i držali ih do 1860ih kao roblje koje ne sme ni da izađe iz sela. Čak je i u Osmanskom carstvu položaj seljaka bio bolji nego u Rusiji. Položaj Srba u Austriji je uvek bio povlašćen i daleko bolji nego u većini zemalja tog doba.Jeste, ali su ti narodi u neku ruku ekonomski eksplatisani od strane Beča pa se bogatstvo slivalo tamo.
Ne bih baš rekao da je tako. Učestvovanje Srba u vlasti u AU je bilo malo zastupljeno. Kmetstvo i feudalizam su u Austrijskom carstvu ukinuti nakon 1848. godine. Rusija je kmetstvo ukinula 1861. godine na primer.Položaj Srba u Austriji je uvek bio povlašćen i daleko bolji nego u većini zemalja tog doba.
Jeste ali gledaj procenat slobodnog stanovništva. Austrijski Srbi su kao deo Vojne Krajine imali posebne povlastice i nisu bili kmetovi. Čak i oni koji su bili kmetovi u Austriji su bili u dosta boljem položaju nego ljudi u Rusiji ili u Španiji na primer. Kmetstvo su prve ukidale protestantske države na severu, Austrija je dosta učila od svojeg suseda na severu, od Prusije.Ne bih baš rekao da je tako. Učestvovanje Srba u vlasti u AU je bilo malo zastupljeno. Kmetstvo i feudalizam su u Austrijskom carstvu ukinuti nakon 1848. godine. Rusija je kmetstvo ukinula 1861. godine na primer.
Mnogi Srbi u AU su bili slobodni jer su ratovali za račun monarhije protiv Otomanskog carstva. Kmet je kmet, zavisan seljak koji je bio u vazalnom odnosu prema svom vlastelinu.Jeste ali gledaj procenat slobodnog stanovništva. Austrijski Srbi su kao deo Vojne Krajine imali posebne povlastice i nisu bili kmetovi. Čak i oni koji su bili kmetovi u Austriji su bili u dosta boljem položaju nego ljudi u Rusiji ili u Španiji na primer. Kmetstvo su prve ukidale protestantske države na severu, Austrija je dosta učila od svojeg suseda na severu, od Prusije.
Svejedno, položaj naroda u Austriji je bio daleko od položaja kolonizovanih crnaca ili Indijaca u Britanskom ili Francuskom carstvu. Austrija je bila tipična kapitalistička država gde nije važno poreklo sve dok imaš novac, a kod ovih drugih je bila važna boja kože i poreklo tako da Indijci u Britanskoj armiji nisu mogli ni bedan oficirski čin da imaju, kamoli nešto ozbiljnije.Mnogi Srbi u AU su bili slobodni jer su ratovali za račun monarhije protiv Otomanskog carstva. Kmet je kmet, zavisan seljak koji je bio u vazalnom odnosu prema svom vlastelinu.
Nisam rekao da je položaj pokorenih naroda u AU bio kao u kolonijama ali je bio daleko od idealnog.Svejedno, položaj naroda u Austriji je bio daleko od položaja kolonizovanih crnaca ili Indijaca u Britanskom ili Francuskom carstvu. Austrija je bila tipična kapitalistička država gde nije važno poreklo sve dok imaš novac, a kod ovih drugih je bila važna boja kože i poreklo tako da Indijci u Britanskoj armiji nisu mogli ni bedan oficirski čin da imaju, kamoli nešto ozbiljnije.
Da li je u nekoj državi tog vremena položaj naroda bio idealan? Ako govorimo o 19. veku onda je Amerika jak kandidat ali pre 19. veka prosto nema konkurencije Austriji u oblasti religijske i građanske slobode stanovništva. Austrija je prva u Evropi donela zakon o jednakosti svih veroispovesti još u 16. veku.Nisam rekao da je položaj pokorenih naroda u AU bio kao u kolonijama ali je bio daleko od idealnog.
Pa zato što su narodi bili pod jarmom oni su se i borili za nezavisnost. Sloboda veroispovesti je gotovo svuda postojala, čak i u Osmanskom carstvu.Da li je u nekoj državi tog vremena položaj naroda bio idealan? Ako govorimo o 19. veku onda je Amerika jak kandidat ali pre 19. veka prosto nema konkurencije Austriji u oblasti religijske i građanske slobode stanovništva. Austrija je prva u Evropi donela zakon o jednakosti svih veroispovesti još u 16. veku.
Pa sadPa zato što su narodi bili pod jarmom oni su se i borili za nezavisnost. Sloboda veroispovesti je gotovo svuda postojala, čak i u Osmanskom carstvu.
Austrijsko carstvo je bilo poznato po germanizaciji. Sadašnji Grac je bivši slovenski Gradac na primer. Ako je neko hteo da napreduje u državu to je mogao samo uz korišćenje nemačkog jezika. Takav pristup je i dovodio do masovne germanizacije u Austrijskom carstvu. Neretko je bilo da ljudi menjaju imena u nemačka da bi se lakše uklopili i napredovali u društvu.Pa sadda li je u Austriji izvršen neki genocid nad nekim narodom kao u Osmanskom carstvu i da li su ljudi nasilno prevođeni na drugu veru nožem pod grlo? Osmansko carstvo je bilo klanica naroda, ne može se to ni uporediti sa Austrijom.
Kada je Grac germanizovan? Sigurno ne u 17. ili 18. veku nego pre 1000 godina. Da se ne pravimo da u Osmanskom carstvu nije bilo Turkifikacije jer su po gradovima svi islamizovani Balkanci usvajali turski i razgovarali na turskom, uostalom Turci su danas većina u Maloj Aziji putem genocida i turkifikacije stanovništva. Neke islamizovane srpske i albanske porodice u Peći i Prizrenu nisu 1912. znali ni reč srpskog i albanskog jezika pa su u SFRJ razmišljali da proglase turski za službeni jezik na Kosovu.Austrijsko carstvo je bilo poznato po germanizaciji. Sadašnji Grac je bivši slovenski Gradac na primer. Ako je neko hteo da napreduje u državu to je mogao samo uz korišćenje nemačkog jezika. Takav pristup je i dovodio do masovne germanizacije u Austrijskom carstvu. Neretko je bilo da ljudi menjaju imena u nemačka da bi se lakše uklopili i napredovali u društvu.
Germanizacija u AU je bila učestala pojava. Ne znam zašto Osmansko carstvo upoređuješ, ja znam kakav je bio položaj pokorenih naroda u Osmanskom carstvu. Samo sam spomenuo da je i u Osmanskom carstvu postojala sloboda veroispovesti.Kada je Grac germanizovan? Sigurno ne u 17. ili 18. veku nego pre 1000 godina. Da se ne pravimo da u Osmanskom carstvu nije bilo Turkifikacije jer su po gradovima svi islamizovani Balkanci usvajali turski i razgovarali na turskom, uostalom Turci su danas većina u Maloj Aziji putem genocida i turkifikacije stanovništva. Neke islamizovane srpske i albanske porodice u Peći i Prizrenu nisu 1912. znali ni reč srpskog i albanskog jezika pa su u SFRJ razmišljali da proglase turski za službeni jezik na Kosovu.
Jeste ali na papiru. Ta sloboda nije bila ni 10% od austrijske. Greh je čak i porediti državu koja je ostavila samo tulumbu i baklavu iza sebe i državu koja je ostavila železnicu, mostove i velelepne zgrade i dvorove koji danas Novi Sad čine najlepšim gradom u Srbiji.Germanizacija u AU je bila učestala pojava. Ne znam zašto Osmansko carstvo upoređuješ, ja znam kakav je bio položaj pokorenih naroda u Osmanskom carstvu. Samo sam spomenuo da je i u Osmanskom carstvu postojala sloboda veroispovesti.
https://sr.m.wikipedia.org/wiki/Историја_Србије_под_Хабзбуршком_монархијомGermanizacija u AU je bila učestala pojava. Ne znam zašto Osmansko carstvo upoređuješ, ja znam kakav je bio položaj pokorenih naroda u Osmanskom carstvu. Samo sam spomenuo da je i u Osmanskom carstvu postojala sloboda veroispovesti.