Da li je više potrebno ići u na rad u inostranstvo?

Nije tako. Niti je Minhen tako dobar a ni Beograd tako los.
Radi se o tome da nema potrebe govoriti da je standard u Srbiji jednak kao u Nemackoj. Svi znamo da to niej tacno ali treba da se smanjuje taj jaz. Sada je na ljudima da sami odgovore da li se to tako.

Ne pricam o standardu vec o gradovima.
Minhen je daleko ozbiljnija i sredjenija metropola od Beograda.
Beograd je nabacana gomila svega i svacega.
Stvarno je suvisno objasnjavati razliku.

A ljudi danas ne odlaze primarno zbog novca u inostranstvo, niti zbog veceg standarda u finansijskom smislu, vec zbog toga sto je u Srbiji sve degradirano, unisteno i kriminalizovano, i jednostavno zele da im deca rastu u zdravijoj sredini.

Ja smatram da je standard osmeh na licu i da treba biti onde gde ti odgovara , gde si spokojan i zadovoljan. Ako je to Srbija, onda Srbija. Ako si u inostranstvu i gutaš knedle, ma vrati se. Nije sve u parama.Ali proceni gde su ti knedle veće.

Meni je lično Geteburg bio fantastičan, sve mi je odgovaralo, ali nama je bio krah braka, totalan, i dzabe papiri i sve, pokupila sam decu i došla u Srbiju.

Ozbiljne dileme, naravno, za osobu koja ima visoko obrazovanje. Veliko je pitanje da li se vise isplati onom ko ide trbuhom za kruhom, ili onom ko ide za istim poslom samo sa vecom platom. Obicno se sva dobra ne skupe, ni blizu, do najvise 2-3. Dobije se veca plata, bolji grad, ili uredjeniji sistem, ali se zato ljudi izgube u drugom sistemu vrednosti ili nemogucnoscu da se uklope u drustvo ili da ga pronadju, a staro je daleko. Uz to naravno, i porodica faktor. Znam i skucajeve gde su porodicno isli, pa ipet dodje do frke, jer se dopalo tati ali nije mami, a deci jeste, ili obrnuto, u raznim kombinacijama.

Sa druge strane, ljudi koji idu razumom za dostojanstvom, muku muce da prezive jer cesto ne rade poslove koje bi radili u svojoj zemlji. Njih zeza ekonomski faktor.

Mislim da je ono vreme kada su ljudi iz Srbije isli u bolje i bezbednije drustvo tamo vani, a pritom i bolje zaradjivali, letovali, zimovali, i kuce po Srbiji gradili, proslo. Danas je prakticno jednaka muka svuda, samo je drugacije rasporedjena. Na slicne probleme mi kukaju kolege Svedjani i Nemci, samo sto oni sa jedne strane imaju nesto sto mi ovde nemamo, ili obrnuto. Meni zavide sto mogu da pozovem majstora za auto u nedelju i da me primi istog dana, ili sto zevam po restoranima svako malo, a ja njima uredjne povrsine za setnju, odmor, sistem i izvesnost u svakoj situaciji. Dodje meto, idemo u slicne ili iste hotele na moru, trosimo isto, ne zaostajem uopste. Meni plata 3x manja od njihove. Cudno njima, cudno meni. Oni bi hteli u Srbiju, ja bih hteo tamo. Oni gledaju da kupe neke vikendice u Srbiji kada budu otisli u penzije, ja gledam da se domognem casne priliie da odem van. Sve u svemu, uvek je bolje tamo negde, i sladji je onaj drugi naviljak sena koji pase drugi magarac! Zapamtite! Uvek ce biti ceznje za onim drugim. E sad, jedino ako ste zadovoljni i ispunjeni potpuno u zivotu, onda vam nema pomoci ni inostranstvo. Onda to nema veze uopste gde ste, vec kakav zivot imate. Sta da vam radim? Hocu i ja! Ali bice, tamo negde! Sigurno!

ja sam kod mene kada sam gradio kucu placao eletricara 55€/h netto + porez.
Gipsara/molera/zidara za unutrasnju izgradnju (jedan istio covek je bio u pitanju) 30€/h brutto (kod njega nema porez jer ima malu firmu, pa do neke sume ne placa porez).
Keramicara sam uzeo iz Srbije, dogovorili smo pausalnu cenu za 2 kupatila, ali on kad radi u Nemackoj na sat (na crno, naravno) uzima za 20€/h.

Inace firma u kojoj ja radim (grejanje/ventilacija/voda) ima satnicu za montere 65€, a CAD i moj sat (dipl. ing) su trenutno preko 100€ + porez, ali se retko sta radi na sat, obicno se dogovara cena gde se obracunava po ugradjenom delu/metru cevi/m² kanala za ventilaciju i sl. gde je montaza vec ukalkulisana.

ali te sve cene koje sam naveo su za krajnje kupce, naravno, monteri sami dobiju mnogo manje od toga... jedan monter ventilacije moze oko 16-18€ da ocekuje satnicu... monter koji govori nemacki i moze samostalno da radi posao, ne pomocnik.
Машинац си?
Ја сам имао понуду пар фирми раније али нисам отишао.

Back