Da li je važnije ko je rekao ili šta je rekao?

Imam problem sa autoritetima, tj. nemam ih, nemam taj osećaj da mi neko može biti autoritet. Mogu samo da osetim poštovanje prema nekome.
Mudra osoba da kaže nešto netačno? Pa čovek je, a čovek greši i treba da greši. Ne treba da bude savršen jer bez obzira koliko je mudar uči do poslednjeg daha.
Osoba sa lošom reputacijom da kaže nešto vredno i važno? Naravno, što da ne, to znači da je počela da uči, možda ima nade za nju?

Za stvari za koje nije bitan kontekst, nije bitno ko je rekao.

Za stvari gde je bitan kontekst, bitnije je ko je rekao.

U malo rastegljivijem smislu, jer je naravno kontekst uvek najbitnija stvar u govoru.

Tipa, za lekarske dijagnoze, potpuno je nebitno ko je rekao, bitno je samo da li je dijagnoza tacna.

Za recenice tipa 'Ma nije on za tebe', koje zavise samo i iskljucivo od konteksta, jedino je bitno ko je rekao.

Za stvari za koje nije bitan kontekst, nije bitno ko je rekao.

Za stvari gde je bitan kontekst, bitnije je ko je rekao.

U malo rastegljivijem smislu, jer je naravno kontekst uvek najbitnija stvar u govoru.

Tipa, za lekarske dijagnoze, potpuno je nebitno ko je rekao, bitno je samo da li je dijagnoza tacna.

Za recenice tipa 'Ma nije on za tebe', koje zavise samo i iskljucivo od konteksta, jedino je bitno ko je rekao.
Kako si uspeo ovo ovako da obrneš..:think:

Kako ćeš znati da li je dijagnoza tačna, ako nije rekao neko stručan? Mogu
li ja da ti dam dijagnozu? Ko zna.. možda će biti i tačna..

Ako si već napravio izbor s kim ćeš biti, kakve veze ima šta drugi kažu, pa
ko god da su?

Da li vam je autoritet ključan ili sadržaj?

Može li se desiti da neko koga smatrate mudrim, kaže nekada i nešto
što nije tačno? I obrnuto... Može li osoba sa lošom reputacijom da kaže
nešto što ima vrednost i važnost?
Pa, dobro... Smešno mi je kad mi priča neko ko ima katastrofalan brak kako da se udajem i slično. Ili, moja razredna iz osnovne-ne voli decu, a ceo život radi sa njima i penziju zaradi, i svet proputova, sve zahvaljujući deci. Skrati suknju za u školu pa kuka kako je dečaci odmeravaju, a devojčice joj zavide. 😂

Kako si uspeo ovo ovako da obrneš..:think:

Kako ćeš znati da li je dijagnoza tačna, ako nije rekao neko stručan? Mogu
li ja da ti dam dijagnozu? Ko zna.. možda će biti i tačna..

Ako si već napravio izbor s kim ćeš biti, kakve veze ima šta drugi kažu, pa
ko god da su?

Taj koji je strucan, mora da da dijagnozu tako sto prvo uzme bris, pa ga posalje na patologiju, ili tako sto uradi MRI, ili ultra-zvuk itd. Ako lupa dijagnoze iz glave, moze da bude strucan 1000 puta, ali to sto kaze je lupanje, da bi izvukao terapiju iz dpeta.

To sto sam ja napravio izbore, ne znaci da nemam rang listu misljenja ljudi. Nije mi isto misljenje nekog koga postujem, i nekog za kog me zabole.

Taj koji je strucan, mora da da dijagnozu tako sto prvo uzme bris, pa ga posalje na patologiju, ili tako sto uradi MRI, ili ultra-zvuk itd. Ako lupa dijagnoze iz glave, moze da bude strucan 1000 puta, ali to sto kaze je lupanje, da bi izvukao terapiju iz dpeta.

To sto sam ja napravio izbore, ne znaci da nemam rang listu misljenja ljudi. Nije mi isto misljenje nekog koga postujem, i nekog za kog me zabole.
Da, ali prvo mora da bude stručan, tako da zna kakve preglede treba
obaviti, a onda i da bi razumeo rezultate pregleda.

Onaj ko me poštuje, neće mi se mešati u život.

Bitno je ko govori, bitno je šta govori i bitna je namera zašto je rekao to što je rekao. Dakle, sve je bitno ;)
Zašto je baš sve toliko bitno i da li je uvek toliko bitno?

Recimo, ideš gradom sa nekim pitanjem u glavi i neko od slučajnih prolaznika
izgovori reč i li rečenicu koja ti rasvetli zavrzlamu. Jel bitno ko je to, što je to
rekao i slično?

Da, ali prvo mora da bude stručan, tako da zna kakve preglede treba
obaviti, a onda i da bi razumeo rezultate pregleda.

Onaj ko me poštuje, neće mi se mešati u život.
Ako trazis drugo misljenje, i drugi lekar, isto strucan, ti kaze drugu dijagnozu, jedino sto je bitno je koja je dijagnoza od te 2 je tacna.

Onaj ko te postuje, ako vidi da ti je neki izbor ultra-retardiran, ce ti to i otvoreno reci. Isto ce ti reci i neko drugi, ko te ne postuje, zato i kazem da je tu jedino bitno ko ti kaze nesto.

Pa, dobro... Smešno mi je kad mi priča neko ko ima katastrofalan brak kako da se udajem i slično. Ili, moja razredna iz osnovne-ne voli decu, a ceo život radi sa njima i penziju zaradi, i svet proputova, sve zahvaljujući deci. Skrati suknju za u školu pa kuka kako je dečaci odmeravaju, a devojčice joj zavide. 😂
Zar ne može iz svog iskustva da ti kaže makar šta da ne radiš?
Ako još nije pronašla rešenje, možda je greške uočila?

Onaj ko te postuje, ako vidi da ti je neki izbor ultra-retardiran, ce ti to i otvoreno reci. Isto ce ti reci i neko drugi, ko te ne postuje, zato i kazem da je tu jedino bitno ko ti kaze nesto.
Svetu se ne može udovoljiti. Ako sam već zapitana oko neke svoje odluke,
mogu sa nekim o tome da razgovaram. Ako nisam, može da priča šta god
hoće.

Zašto je baš sve toliko bitno i da li je uvek toliko bitno?

Recimo, ideš gradom sa nekim pitanjem u glavi i neko od slučajnih prolaznika
izgovori reč i li rečenicu koja ti rasvetli zavrzlamu. Jel bitno ko je to, što je to
rekao i slično?

Bitno je. Na ulici neko može da ti se obrati sa namerom da ti nešto uvali, ili da se sažališ na njegovu fake-tužnu sudbinu pa "doniraš" novac, i slično... dakle, prvo se gleda namera. Posle sve ostalo. Da li će da ti rasvetli zavrzlamu, to ne mora da znači. Možda te usmeri u pogrešnom smeru (loša namera ili nekompetentnost). Tako da svega tu ima, nekako je sve bitno. Čak i bezazleni kompliment nekada krije nameru.

Bitno je. Na ulici neko može da ti se obrati sa namerom da ti nešto uvali, ili da se sažališ na njegovu fake-tužnu sudbinu pa "doniraš" novac, i slično... dakle, prvo se gleda namera. Posle sve ostalo. Da li će da ti rasvetli zavrzlamu, to ne mora da znači. Možda te usmeri u pogrešnom smeru (loša namera ili nekompetentnost). Tako da svega tu ima, nekako je sve bitno. Čak i bezazleni kompliment nekada krije nameru.
Idem tako gradom i razmišljam ''biti ili ne biti'' :lol: koliko razloga za, toliko i
protiv. Podignem pogled a na bilbordu piše ''just do it''. I šta sad mene briga
što su oni to napisali da bi mi prodali patike?

Da li vam je autoritet ključan ili sadržaj?

Može li se desiti da neko koga smatrate mudrim, kaže nekada i nešto
što nije tačno? I obrnuto... Može li osoba sa lošom reputacijom da kaže
nešto što ima vrednost i važnost?

Postoji ona narodna prica o decaku koji je vikao "vuk, vuk" jer mu je bilo dosadno dok je cuvao ovce, pa tako cimao vise puta celo selo.
Medjutim, izgubio je kredibilitet posle par laznih uzbuna, i kada je stvarno vuk naisao i poceo da kolje ovce, dzaba je bilo sto je vikao "vuk, vuk", niko se nije odazvao na uzbunu.

Tako da, kredibilitet jeste bitan. Ali bitnija od svega je istina.

Kada neko o necemu nesto tvrdi, to treba proveriti bez obzira ko i kako kaze.
Zato postoji peer review naucnih radova pre njihove objave, bez obzira koliko jak autoritet je potpisao rad.
Zato postoje i naknadne provere, slicna ispitivanja, pokusaji dokazivanja iste tvrdnje i NAKON sto je rad objavljen.

I u svakodnevnom zivotu se treba slicno ponasati - pokusati proveriti (koliko smo u mogucnosti) istinitost cak i onoga sto dolazi od najjacih autoriteta.

A sto se tice toga da osoba sa uzasnom reputacijom nesto tvrdi sto je mozda i zaista tacno, mislim da je mala verovatnoca da ce iko normalan toj osobi verovati. Ali, opet, elementarna pristojnost zahteva bar minimalan umni napor da se saslusa i razmisli o tome, a mozda i uradi provera toga sto prica.

Back