Da li je u Srbiji skuplji porođaj od vantelesne?

kalis

Buduća legenda
VIP
Poruka
34.607
Da li je u Srbiji skuplji porođaj od vantelesne ?

Jeste li dobile pre porođaja informaciju od okoline koliko trebate da odvojite da častite svog ginekologa ?
Da li ste tolliko spremile , ili onoliko koliko ste vi mislile da treba?
Da li ste častile i babicu na porođaju ?
Da li porođaj u Srbiji ima nezvanični cenovnik?
Ili preciznije rečeno, jeste li častile nekoga u bolnici u vezi porođaja?

Jeste li imale izdatke "čašćavanja" za porođaj, i da li je to bilo po vašoj volji, ili onoliko "koliko narod uobičajeno daje".

Muški , ako svratite na temu, jel otišla jedna plata na čašćavanje društva i familije za rođenje deteta ili ste sedeli sami u šoku " jaoooo, stiglo dete ! " Sa mešavinom sreće i neodređenog straha

U trenutku porođaja sam bila u nekom gradiću u unutrašnjosti, i komšiluk kaže, "Komšinice, ovde ti je 300e da se porodiš" Ops !
Kako bre?! Ja nešto nisam propratila da u mom rodnom gradu "ima cenovnik" , ali kad smo začeprkali po toj temi , videli smo koliko smo bili do tad neupućeni. Ujna zove iz Požarevca i kaže " Moja se bratanica porodila pre par godina u BG" (gde sam trebala i ja)razgovara ona sa mojom mamom pa kaže, " tad je bilo 500e, a kalis nosi dvoje, bez 1000evra ne krećite u porodilište. " :eek: I to onako, nonšalantno izgovara mojoj mami ko 'dobar dan ' da kaže.
Majka se argumenovano sa njom objašnjava da se to ne sme naplaćivati, muž govori" ne dam novac za porođaj , kakva ste vi banana država!"(on je iz ne-banana države :roll: ) i danima se polemisalo oko toga šta ćemo i kako ćemo, a ja se već vidim kako se ko Petrija (u "Petrijinom vencu"), porađam negde u dvorištu...

U Srbiji sve ima nezvanični cenovnik, a tek mi je kriminal što se mora častiti po krštenjima, svadbama, a naaaaročito porođajima.

Tako rizična stvar, kao što je donošenje novog života na svet, uz sve muke koje se dese, ne bi smela biti praćena još dodatno i mitom i korupcijom.

A pogotovo mi se povraća što tretman trudnice zavisi od platežne moći čašćavanja, kao da sirotinji nije dovoljno što je sirotinja, no će te još tretirati užasno zato što nemaš da ih platiš.

Pa onda plati da ti isti ti lekari privatno vode trudnoću, pa počasti kad se porodi, pa počasti za svaki slučaj još jednom...

Užas sve u svemu.

da odgovorim na temu :
Pored svih bombastičnih cifara kojih smo se naslušali, nismo dali "po cenovniku" nego smo častili cifrom kojom smo mi hteli. I sestru jednu (koja je kao sve organizovala), i doktorku.
Stvarno nam niko u bolnici nije spominjao ništa, niti direktno tražio, ali u razgovoru sa ostalim porodiljama smo ustanovili da priče po kuloarima jesu nezvanični cenovnik.

Nikom ni dinara
Takav stav je imao i moj muž, a ja brinem, hoće li me onda zavlačiti na porođajnom stolu da me ne porode na vreme, da ostanem bez plodove vode i bez dece, a došla do samog kraja. Mada nisam se nešto puno stresirala, imala sam moju gomilicu "zanedajbože" pa bi se iskombinovala nekako. 😁
Tek, ostati bez dece bilo čijim hirom nije dolazilo u obzir.
Mada moram priznati da su mnogo otezali sa porođajem i načelnik ih poterao na hitan porođaj, jer ušla sam već u deveti sa blizancima, i debelo zagazila , a niko porođaj ne spominje. Kao čeka se .Šta se čeka niko ne zna. Kao prirodne kontrakcije itd, a ova dvojica unutra, zalegli, čini mi se nisu imali nameru do prvog razreda da izlaze :roll:

Takav stav je imao i moj muž, a ja brinem, hoće li me onda zavlačiti na porođajnom stolu da me ne porode na vreme, da ostanem bez plodove vode i bez dece, a došla do samog kraja. Mada nisam se nešto puno stresirala, imala sam moju gomilicu "zanedajbože" pa bi se iskombinovala nekako. 😁
Tek, ostati bez dece bilo čijim hirom nije dolazilo u obzir.
Mada moram priznati da su mnogo otezali sa porođajem i načelnik ih poterao na hitan porođaj, jer ušla sam već u deveti sa blizancima, i debelo zagazila , a niko porođaj ne spominje. Kao čeka se .Šta se čeka niko ne zna. Kao prirodne kontrakcije itd, a ova dvojica unutra, zalegli, čini mi se nisu imali nameru do prvog razreda da izlaze :roll:
Dali pare ili ne na porodiljama se uce klinci na praksi ,filozof samo nadgleda i govori kako je dobro iseckano i frankestajn dobro usiveno ,nek je bog u pomoci svakom ko im ide i bebama

Irski zdravstveni sistem ima mnogo problema, ali svi su ljubazni, nikome ništa nisam platila. Prije nego te dodirnu kažu šta će uraditi i pitaju da li smiju. Potrebno je tvoje odobrenje da prisustvuje student, specijalizant i sl.

Kod nas kad zaustaviš sestru ili doktora u hodniku da pitaš gdje treba da ideš ne znaš da li će da se izgalami na tebe, da li će uopšte da zastane ili će te izignorisati ili će ti stvarno pomoći. Ovdje kad te vide oni se tebi obrate i pitaju da li mogu da pomognu nekako.

Nekako vjerujem da i naši medicinski radnici kad napuste zemlju i počnu negdje drugo da rade odjednom postanu ljubazni.

Iako mislimo da mi ništa ne možemo da promijenimo, to nije uvijek tako. Kada bi svako prijavljivao neprofesionalno ponašanje neko bi morao da reaguje. Ja sam bila ta koja sam prijavila medicinsku sestru koja se derala ne samo na mene već na sve pacijente koji su došli da pokupe nalaze, ali jedino sam ja rekla da ne može tako da mi se obraća, pa je onda po kazni samo meni tražila zdravstvenu knjižicu, a drugima davala nalaze bez knjižice, dovoljno je bilo da kažu ime, umjesto da svima traži knjižicu i da se potpiše ko uzme nalaz jer kako ćeš garantovati da je nalaz preuzet. Ne moram ni da kažem da sam tu dobijala i tuđe nalaze, pa se s pola puta vraćala da ih vratim i to sve zbog njihove greške.

Jeste li dobile pre porođaja informaciju od okoline koliko trebate da odvojite da častite svog ginekologa ?
nisam imala babicu, bio je carski.
prva 2,3x drzavno a onda privatno gde je jedan pregled 10.000 kod profesora.
Castila sam ga sa nekoliko stotina evra i viskijem.

Nisam nista platila.
Niko mi nista nije ni trazio ali sam za porodjaj dosla iz inostranstva i nisam imala nase osiguranje pa sam platila kao stranac po tarifi.
Cascavanje se nije desilo.
Nisam nista trazila, porodili me u osam ujutru, odsetala iz sok sobe na svojim nogama do regularne sobe, tako su mi rekli da treba ako mogu, bila u sobi sa jos tri zene, jela sam svoj keks, malo su tu vikali sto nisam jela pire bez soli, sta su trazili dala sam, pojela sam taj neslani pire, kroz dva dana su dosli i otpustili me.

Spadala sam inace u rizicnu trudnocu zbog visokog ocnog pritiska.
Zato sam i isla na carski koji nikako nisam zelela. Ali okej, moralo ili nije moralo, sta da se radi, zavrsili smo posao i stvarno mi na um nije palo da treba da castim ljude.
Tog coveka bije glas da je opasan ali prema meni je bio blag i fin.

Ovdje se pocasti nakon svega
Babicu koja iznese bebu, 20,25 evra
Dr sa 100eur
A šta ako se ne počasti, neće te pustiti kući ?
U NS pre tridesetak godina niko ništa nije tražio, a u Subotici pre 14 je mm otišao kod načelnika, rekao "ja hoću da prisustvujem porođaju, šta treba za to "
Načelnik je rekao "bris grla i nosa, ali ću vam ja ispisati uput da ne plaćate "
Sad...da li se uplašio da nije neka kontrola, tek...ništa se nikom nije paltilo, mada smo bili spremni ako otvoreno kažu koliko.
A ako im turate pare u ruke, pa naravno da neće odbiti, nisu tražili a to shvataju kao da je čašćavanje.

A šta ako se ne počasti, neće te pustiti kući ?
U NS pre tridesetak godina niko ništa nije tražio, a u Subotici pre 14 je mm otišao kod načelnika, rekao "ja hoću da prisustvujem porođaju, šta treba za to "
Načelnik je rekao "bris grla i nosa, ali ću vam ja ispisati uput da ne plaćate "
Sad...da li se uplašio da nije neka kontrola, tek...ništa se nikom nije paltilo, mada smo bili spremni ako otvoreno kažu koliko.
A ako im turate pare u ruke, pa naravno da neće odbiti, nisu tražili a to shvataju kao da je čašćavanje.
Nista

Meni je moj dr bio "online" 24h i privatno, pocastili smo ga zaista od srca

Ako je čovek nesiguran morase platiti u DE je tako ako nisi osiguran porođaj plaćaš 5000

Back