DA LI JE TURSKI KURDISTAN NA PUTU FORMIRANJA

kristiansand

Veoma poznat
Poruka
10.393
http://www.canthink.co.il/המערכת-האיזורית/is-a-turkish-kurdistan-on-the-way.aspx

U Iraku već postoji VISOKO AUTONOMNA POKRAJINA koja se zove IRAČKI KURDISTAN http://en.wikipedia.org/wiki/Iraqi_Kurdistan.
Kurdski jezik je 2-i zvanični jezik u Iraku, posle Arapskog.
Kurdi su narod koji je u srodstvu sa Irancima, Persijancima ali su za razliku od Persijanaca uglavnom Suniti.
U Turskoj čine između 18 i 25% stanovništva a u iraku oko 20%.
Trenutno se radi na internacionalizaciji pitanja Kurda u Turskoj i stvaranja jedne pristojne autonomne polunezavisne kurdske pokrajine u istočnoj Turskoj sa sedištem u Dijarbakiru http://en.wikipedia.org/wiki/Diyarbakır , gradu u kome Kurdi čine preko 95% stanovništva. Dijarbakir je poznat kao GRAD KURDA.
Predsednik tj. gradonačelnik DIJARBAKIRA je čovek iz partije BDP(Partija Mira i Demokratije) koja se administrativnim metodama bori za nezavisnost ZAPADNOG KUDRISTANA.

http://www.canthink.co.il/המערכת-האיזורית/is-a-turkish-kurdistan-on-the-way.aspx

Međutim veliki problem je što su Kurdi pored vojnog ugnjetavani i na političkom polju. Dakle, čak i kada neko od predstavnika Kurda izrazi bilo kakvu želju za bilo kakvom autonomijom, sledi mu minimum 10 godina TURSKOG zatvora.

http://www.ekurd.net/mismas/articles/misc2012/1/turkey3668.htm

Novonastalo međunarodno pravo, NEDVOSMISLENO JE U OVAKVIM SLUČAJEVIMA.
Internacionalizacija KURDSKOG PITANJA U TURSKOJ je neminovna s obzirom na brojna ubijanja i politička proganjanja pripadnika kurdske zajednice u istočnoj Anadoliji, kao i činjenice da Kurdi JEDINO U TURSKOJ NEMAJU AMA BAŠ NIKAKVU AUTONOMIJU, s obzirom da je imaju i u Iraku i u Siriji i u Iranu. U nekim zemljama VEOMA ŠIROKU AUTONOMIJU.

Zamislite Tursku u EU sa nestabilnim Kurdistanom.
Mislim da bi Turska ZARAD svojih EU integracija MORALA da se DOBROVOLJNO odrekne Kurdistana jer to je uslov koji se od skora postavlja SVIM zemljama koje nameravaju da postanu članice EU.
To je jednostavno postala praksa u EU.
A i šta će Turcima zaostao i siromašan Kurdistan, SAMO IM SMETA na njihovom EU putu demokratije i razvoja.

Poslednja izmena:
Свако ко слаби Турску ради добро. Иран мора постати агресивији у региону и кренути да извозу своју власт. Прво у Ирак, па онда у зашто да не и будући Курдисатан. За то им требају леђа неке велике силе или нукеларно оружје ради властите безбедности.

Свако ко слаби Турску ради добро. Иран мора постати агресивији у региону и кренути да извозу своју власт. Прво у Ирак, па онда у зашто да не и будући Курдисатан. За то им требају леђа неке велике силе или нукеларно оружје ради властите безбедности.

Turska je veliki saveznik SAD u regionu Bliskog Istoka ali i Kurdi su takođe saveznici SAD, stoga se mora naći načina da se
Kurdsko pitanje internacionalizuje zarad mira i stabilnosti u tomregionu.
Mislim da bi tu PRE SVIH EU na čelu sa Nemačkom i Francuskom ali i SAD, Iran, Sirija i NR Kina pa i Rusija kao Turski
saveznik, trebale da preuzmu jaču ulogu u rešavanju SIGURNO VEOMA IZRAŽENOG DUGOPOSTOJEĆEG KURDSKOG pitanja
koje preti da postane okidač nestabilnosti u regionu.
Za sada bi jedna VEOMA JAKA autonomija na istoku Turske proizvela zahlađenje uzavrele atmosfere.
Francuska kao osvedočeni prijatelj turske i turskog naroda bi trebala da se jače zauzme oko toga.
U poslednjih nekoliko godina primetan je drastičan rast useljavanja turskog stanovništva u francusku, najveći deo tog stanovništva čine Kurdi.

Курди имају аутономију у Ираку, а у Ирану, иако немају аутономију, у добрим односима су са Иранцима јер су ипак Иранци Персијанци. У Сирији и Турској немају никаква права, мада се можда сад у Сирији ситуација промени, ко зна :ok:

Sto bi rekli - samo vas gledam...

Neki navijaju za raznorazne autonomije i cepkanja po svetu... a nije vam palo na pamet da je to nama vec zveknulo po glavi?

Da li bi priznali za nezavisne drzave, kao sto je to Rusija vec ucinila, dva iscupana dela Gruzije, Juznu Osetiju i Abhaziju?

Neki navijaju za raznorazne autonomije i cepkanja po svetu... a nije vam palo na pamet da je to nama vec zveknulo po glavi?

Da li bi priznali za nezavisne drzave, kao sto je to Rusija vec ucinila, dva iscupana dela Gruzije, Juznu Osetiju i Abhaziju?

Oko za oko zub za zub.Priznao bih nove drzave samo u onima sto su priznali kosmet.

Nisu to identicni slucajevi po medjunarodnom pravu , niti po ustavu SSSR , niti po ustavu Gruzije .....

I kako ti ne pade na pamet cupanje Kosmeta iz Srbije i njegovo priznavanje od strane amerike Zapada - i to posle tromesecnog zlocinackog i varvarskog bombardovanje Srbije ( Rusi nisu gadjali niti jedan jedincati civilni objekat - a mogli su od Tbilisija da naprave Grozni ) ....

Nisu to identicni slucajevi po medjunarodnom pravu , niti po ustavu SSSR , niti po ustavu Gruzije .....

I kako ti ne pade na pamet cupanje Kosmeta iz Srbije i njegovo priznavanje od strane amerike Zapada - i to posle tromesecnog zlocinackog i varvarskog bombardovanje Srbije ( Rusi nisu gadjali niti jedan jedincati civilni objekat - a mogli su od Tbilisija da naprave Grozni ) ....

Bombardovanje je direktan i otvoren cin, jasna poruka... Ali, zaklanjanje za nekakvo medjunarodno pravo za kojim posezu samo oni koji nemaju argumente velikih sila (surovu silu)... ja to nazivam nemoralom... kako god to ne mora drugima da se svidi.

Ako priznajemo jedno cerupanje - onda priznajemo sve.
Ako ne priznajemo - onda nista doveka.

Nema tu "polu-trudan"... ili jeste ili nije.

Не, јер Грузија није признала независност Косова.

Не, јер Грузија није признала независност Косова.

Da, samo sto Gruzija u medjunarodnim odnosima ima jednaka prava kao i mi - nikakva.

Pitam sa namerom, da li bi neki podrzali rusku igru, jer ovde ne moz' da budes desnicar ako nisi za Ruse (mada je meni blago receno naivno da se prvo bude za Ruse pa posle za Srbe... ali razna misljenja jesu dozvoljena, cak i pozeljna).

Ovim pitanjem sam se bavio dosta davno u svojim radovima i zakljucio sam da postojeci svet mora biti reorganizovan kada dostigne stabilnost na jednom visem nivou razvoja.
Sada svetski mocnici to rade na jedan stihijski i nepravedan nacin.Srbi su nemilosrdnom vojnom akcijom proterani iz Hrvatske zato sto su trazili autonomiju!?Da bi Siptari dobili drzavu Pakt je poveo surovi rat protiv tadasnje Jugoslavije!?Turci su oteli skoro pola teritorije Kipru stiteci svoju nacionalnu manjinu?
Pitanje stvaranja novih autonomija i drzava dovodi najcesce do izbijanja ratova medju drzavama i narodima i zato je jedini izlaz za svet da ovu problematiku pravedno postavi kroz nove medjunarodne ugovore.

U Iraku već postoji VISOKO AUTONOMNA POKRAJINA koja se zove IRAČKI KURDISTAN http://en.wikipedia.org/wiki/Iraqi_Kurdistan.
Kurdski jezik je 2-i zvanični jezik u Iraku, posle Arapskog.
Kurdi jedino u Iraku imaju visoku autonomiju.

Kurdi su narod koji je u srodstvu sa Irancima, Persijancima ali su za razliku od Persijanaca uglavnom Suniti.
Greska,Kurdi u Iranu su vecinom Sijiti,barem na teritorijima na kojim su vecina.
I njihova domovina je Iran.

U Turskoj čine između 18 i 25% stanovništva a u iraku oko 20%.
Trenutno se radi na internacionalizaciji pitanja Kurda u Turskoj i stvaranja jedne pristojne autonomne polunezavisne kurdske pokrajine u istočnoj Turskoj sa sedištem u Dijarbakiru http://en.wikipedia.org/wiki/Diyarbakır , gradu u kome Kurdi čine preko 95% stanovništva. Dijarbakir je poznat kao GRAD KURDA.
Predsednik tj. gradonačelnik DIJARBAKIRA je čovek iz partije BDP(Partija Mira i Demokratije) koja se administrativnim metodama bori za nezavisnost ZAPADNOG KUDRISTANA.
Kurdi u Turskoj su u vrlo teskom polozaju,najvise ih ima po vecim gradovima gdje im prijeti asimilacija.

Novonastalo međunarodno pravo, NEDVOSMISLENO JE U OVAKVIM SLUČAJEVIMA.
Internacionalizacija KURDSKOG PITANJA U TURSKOJ je neminovna s obzirom na brojna ubijanja i politička proganjanja pripadnika kurdske zajednice u istočnoj Anadoliji, kao i činjenice da Kurdi JEDINO U TURSKOJ NEMAJU AMA BAŠ NIKAKVU AUTONOMIJU, s obzirom da je imaju i u Iraku i u Siriji i u Iranu. U nekim zemljama VEOMA ŠIROKU AUTONOMIJU.
Kurdi jedino u Iraku imaju autonomiju.

Zamislite Tursku u EU sa nestabilnim Kurdistanom.
Mislim da bi Turska ZARAD svojih EU integracija MORALA da se DOBROVOLJNO odrekne Kurdistana jer to je uslov koji se od skora postavlja SVIM zemljama koje nameravaju da postanu članice EU.
To je jednostavno postala praksa u EU.
A i šta će Turcima zaostao i siromašan Kurdistan, SAMO IM SMETA na njihovom EU putu demokratije i razvoja.
Koja se to zemlja odrice svoje teritorije :think:

Da se Kurdima da široka autonomija u Turskoj.

I pravo na samoopredeljenje do otcepljenja.

Očigledno je da im Turci desetinama godina krše ljudska, nacionalna, građanska i prava kurdskih domaćih životinja.

Da to nije tako, ne bi se desetinama godina ovi bunili.

A kada se to reši, i Tursku i Kurdistan zveknuti sa par bombi, onih velikih, da se taj deo konačno stabilizuje...

Da se Kurdima da široka autonomija u Turskoj.

I pravo na samoopredeljenje do otcepljenja.

Očigledno je da im Turci desetinama godina krše ljudska, nacionalna, građanska i prava kurdskih domaćih životinja.

Da to nije tako, ne bi se desetinama godina ovi bunili.

A kada se to reši, i Tursku i Kurdistan zveknuti sa par bombi, onih velikih, da se taj deo konačno stabilizuje...

Samo bih zeleo da mi potvrdis da si procitao ovu poruku:

Ako krenemo sa cerupanjem - kraja nema.

Ovim pitanjem sam se bavio dosta davno u svojim radovima i zakljucio sam da postojeci svet mora biti reorganizovan kada dostigne stabilnost na jednom visem nivou razvoja.
Sada svetski mocnici to rade na jedan stihijski i nepravedan nacin.Srbi su nemilosrdnom vojnom akcijom proterani iz Hrvatske zato sto su trazili autonomiju!?Da bi Siptari dobili drzavu Pakt je poveo surovi rat protiv tadasnje Jugoslavije!?Turci su oteli skoro pola teritorije Kipru stiteci svoju nacionalnu manjinu?
Pitanje stvaranja novih autonomija i drzava dovodi najcesce do izbijanja ratova medju drzavama i narodima i zato je jedini izlaz za svet da ovu problematiku pravedno postavi kroz nove medjunarodne ugovore.

Bio je jedan plan, plan Z4... Mi smo ga odbili, da ne opisujem kako... a koji je predvidjao da ostanu granice RH, ali da Srbi imaju sve osim toga. Ali ne, mi smo hteli drzavu - i izgubili smo... ali se nismo izgleda naucili na toj gresci.

Нисмо ми борци за правду Платине већ за сопствене интересе, а интерес Србије јесте слаба Турска. Нема правде на овоме свијету.
А ако питаш да ли бих признао Осетију и Абхазију одговор је да бих радио оно што је у интересу Србије у датом тренутку.

Citiras Putina . :D

Doslovno je to rekao kad su amerikanci i Zapad priznali Kosmet ...

A onda je Putin priznao 2 oscupana dela Gruzije - i za mene je njegov moral nepostojeci, ravan nuli, nema ga vise.

Pravdao je to dvostrukim standardima, ali na tu pojavu sam ja svejedno alergican.

I naravno, ne postoji neko sa kojim se 100% slazes, kao ni neko sa kime se 100% ne slazes.

Нисмо ми борци за правду Платине већ за сопствене интересе, а интерес Србије јесте слаба Турска. Нема правде на овоме свијету.
А ако питаш да ли бих признао Осетију и Абхазију одговор је да бих радио оно што је у интересу Србије у датом тренутку.

Razumem ja sta bi mi voleli da se desi - ali mi ne smemo da razmisljamo tako kratkovido, kao ovi nasi politikanti - da zbog jednog izbornog rezultata potopimo buducnost.
Inace ja neke principe tretiram vrlo strogo... neki bi rekli spartanski strogo.

Back