Da li je svemir beskrajan?

Da li je svemir beskrajan?

• da

• ne

• ne znam

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Rechke:
Sad te tek ne razumem :) Na osnovu čega bi Bog bio pod okriljem definicije? Ako je on njen tvorac on joj određuje suštinu i nalazi se iznad nje... Jesu li ovo tvoji nezavisni stavovi ili su izgrađeni na nečijim postavkama?

- Auu bre, kako ne razumes? Ponavljam, definicija = svojstvo/a. Hajde sad malo razmisli. Da li bi taj Bog imao nekakva svojstva? Cekaj bre, pa kako ne bi?! Kazes ON (Bog), sto podrazumeva nesto, a nesto podrazumeva svojstva. Prema tome, on nikako ne bih mogao biti iznad definicije, jer i sam predstavlja istu, it to uvek i neizbezno od samog pocetka. Poenta u tome je da nista ne moze da pobegne od definisanosti, nista ne moze da pobegne od toga da je nesto, ma sta god i kako god, "uvek si nesto".

- Ovo su moji zakljucci do kojih sam vremenom, filozofirajuci ovde i tamo, dosao. Medjutim, ljudi imaju poteskoca da shvate o cemu ja to pricam. Koliko je meni poznato, razumela me je samo jedna devojka sa jednog americkog fil. foruma. Neki su bili blizu, dok vecina uopste nije ni zainteresovana.

- Iz ovoga sto pokusavam da ti objasnim proizilazi to da realnost svakako nije konacna, jer definicija ne moze biti konacna, da realnost nema starost, jer definicija ne moze imati pocetak i kraj, ...

Poslednja izmena:
- Auu bre, kako ne razumes? Ponavljam, definicija = svojstvo/a. Hajde sad malo razmisli. Da li bi taj Bog imao nekakva svojstva? Cekaj bre, pa kako ne bi?! Kazes ON (Bog), sto podrazumeva nesto, a nesto podrazumeva svojstva. Prema tome, on nikako ne bih mogao biti iznad definicije, jer i sam predstavlja istu, it to uvek i neizbezno od samog pocetka. Poenta u tome je da nista ne moze da pobegne od definisanosti, nista ne moze da pobegne od toga da je nesto, ma sta god i kako god, "uvek si nesto".

- Ovo su moji zakljucci do kojih sam vremenom, filozofirajuci ovde i tamo, dosao. Medjutim, ljudi imaju poteskoca da shvate o cemu ja to pricam. Koliko je meni poznato, razumela me je samo jedna devojka sa jednog americkog fil. foruma. Neki su bili blizu, dok vecina uopste nije ni zainteresovana.

- Iz ovoga sto pokusavam da ti objasnim proizilazi to da realnost svakako nije konacna, jer definicija ne moze biti konacna, da realnost nema starost, jer definicija ne moze imati pocetak i kraj, ...

Ako bismo govorili o Bogu (sa velikim "B") ne možemo ništa sa sigurnošću reći o njemu, pa ni to da ima neka svojstva. Iako je On nešto (a nešto po tebi mora imati svojstva) ta svojstva ne bi bila iste prirode kao i svojstva ostalog postojanja, ne možeš ga spoznati sa stanovišta ljudske logike.

Da li iz ovoga sledi da po tebi ni svemir nije konačan?

Rechke:
Ako bismo govorili o Bogu (sa velikim "B") ne možemo ništa sa sigurnošću reći o njemu, pa ni to da ima neka svojstva. Iako je On nešto (a nešto po tebi mora imati svojstva) ta svojstva ne bi bila iste prirode kao i svojstva ostalog postojanja, ne možeš ga spoznati sa stanovišta ljudske logike.

- Rechke, svojstva su svojstva, ne postoje ovakva ili onakva, a kamoli nikakva. Ne moze nesto da jeste a da nije. Ti pricas o Bogu, dakle, u pitanju je nesto (svojstva/definisanost), a onda u nastavku kazes "... ne možemo ništa sa sigurnošću reći o njemu, pa ni to da ima neka svojstva". ???!

Da li iz ovoga sledi da po tebi ni svemir nije konačan?

- Definicija je neizbezna. Sta mi to govori? Da ne postoji izvan iste. A zasto? Pa zato sto nista ne moze da pobegne od toga da je nesto. Navedi mi jednu jedinu stvar koja jeste a nije. Dakle, definicija ne moze biti konacna. To podrazumeva drugu stranu, a nje opet ne moze biti. Dakle, definicija je "cudoviste" sa beskonacnim "apetitom", "nema bezanja". Isto tako, sa druge strane, definicija ne moze imati ni pocetak ni kraj. Jednom recju, beskonacna je u svakom pogledu.

- E sad, rekoh da definicija ne moze biti konacna. Ona na neki nacin i jeste konacna time sto jeste to sto jeste, definicija(beskonacnost je konacna). Ali necemo sad o tome...

Poslednja izmena:
Jeste. Po zakonima fizike bi trebalo da se siri... :) Svejedno, verujem da se siri!

Mi primećujemo da se stvari unutar njega šire, pomeraju ka "obodu", ali ne znamo da li se njegove granice šire na račun nečega. I ako ovaj svemir koji poznajemo ima granicu, i ako se iza te granice nalazi nešto, da li i to spada u svemir, ili je to, pak , nešto drugo?

I ako se sve unutar svemira širi, "beži" ka "obodu", da li onda svemir ima neki centar od koga se sve udaljava, i da li će ta centralna oblast u tom slučaju možda ostati prazna?

Mi primećujemo da se stvari unutar njega šire, pomeraju ka "obodu", ali ne znamo da li se njegove granice šire na račun nečega. I ako ovaj svemir koji poznajemo ima granicu, i ako se iza te granice nalazi nešto, da li i to spada u svemir, ili je to, pak , nešto drugo?

I ako se sve unutar svemira širi, "beži" ka "obodu", da li onda svemir ima neki centar od koga se sve udaljava, i da li će ta centralna oblast u tom slučaju možda ostati prazna?
Povećava se međuzvjezdani, međugalaktički prostor, kao da izbija iz ničega (kvantnog vakuuma). Kažu da je kosmos homogen u svakoj tački i da nema ni centar ni periferiju, a da je ipak ograničen. To je prilično teško razumjeti.

Interesantno je napomenuti da se otkrivaju sve veći i veći kosmički objekti i da su nastali baš na početku vasione!

Povećava se međuzvjezdani, međugalaktički prostor, kao da izbija iz ničega (kvantnog vakuuma). Kažu da je kosmos homogen u svakoj tački i da nema ni centar ni periferiju, a da je ipak ograničen. To je prilično teško razumjeti.

Interesantno je napomenuti da se otkrivaju sve veći i veći kosmički objekti i da su nastali baš na početku vasione!

Kako može biti homogen u svakoj tački ako je prostor ispunjen različitim telima? Ispunjen i neispunjen (međuzvezdani) prostor moraju se razlikovati po tom kriterijumu

Ako podjemo od predpostavke, da je veliki prasek, pocatak pitanje je sta je kraj ?
Ako zakoni fizike nalazu da akcija izaziva reakciju, znaci akcija je veliki prasak (predpostavljam da znamo kako je nastao ) sledi reakcija kao sirenje svemira.
Medjutim kvantna fizika koja jos uvek ne negira Ajnstajna,( ali je na putu ) tvrdi da je
veliki prasak akcija ( Ajnstajn ) sto znaci sirenje sledi reakcija, skupljanje...
Prosto receno svemir se skuplja. Matematicki prestavljeno sa krivom linijom koja se jednom
sastaje u elipsu (obuhvatajuci svemir ) " rasteze ga " i pretvara u pravu.
Znaci "MI" se ne sirimo nego skupljamo do nekog novog praska.......

Ako podjemo od predpostavke, da je veliki prasek, pocatak pitanje je sta je kraj ?
Ako zakoni fizike nalazu da akcija izaziva reakciju, znaci akcija je veliki prasak (predpostavljam da znamo kako je nastao ) sledi reakcija kao sirenje svemira.
Medjutim kvantna fizika koja jos uvek ne negira Ajnstajna,( ali je na putu ) tvrdi da je
veliki prasak akcija ( Ajnstajn ) sto znaci sirenje sledi reakcija, skupljanje...
Prosto receno svemir se skuplja. Matematicki prestavljeno sa krivom linijom koja se jednom
sastaje u elipsu (obuhvatajuci svemir ) " rasteze ga " i pretvara u pravu.
Znaci "MI" se ne sirimo nego skupljamo do nekog novog praska.......
Ako je Veliki prasak akcija, onda je on morao nastati u momentu u kojem su neposredno prije njega sile akcije i reakcije bile u ravnoteži. Onda je sila akcije (odakle i kako) enormno nadjačala silu reakcije i primorala je na povlačenje, dakle da se sabija kao opruga. U ovom slučaju sila reakcije postaje sve veća i veća a sila akcije sve manja i manja. Tako bi se u jednom momentu ponovo izjenačile ove sile i onda bi nastao obrnuti proces.

Je li ovo moguće? U principu jeste. Prost primjer je nuklearna (termonuklearna) eksplozija. Nuklearna materija sadrži ogromnu količinu energije koja će se pod određenim uslovima trenutno osloboditi u vidu eksplozije i prisiliti okolni prostor da se sabija (akcija). Ako bi bila tačna Teorija Velikog praska, onda to znači da u vasioni postoji mogućnost da se u nekoj njegovoj tački ostvare osluvi koji će isijati u (homogeni) prostor nezamislivu količinu energije. Termonuklearna eksplozija bila bi balon od sapunice u odnosu na Veliki prasak.

Dakle, moguće je. Ali je vrlo lako moguće da je sve to samo priviđenje.

Rechke:
Dobro, a ako iza nečega ne postoji nešto, kako onda objasniti i pojmiti to ništa?

- Dobro bre Rechke, ja tebi objasnim da "nista" jeste nesto, objasnim ti zasto i kako i to krajnje opsirno, a ti mi ovako vracas? Znaci sta? Pokazatelj da je napor sa moje strane da ti nesto objasnim bio uzaludan, drugim recima, cisto gubljenje vremena, sto nekada forumi zaista i jesu upravo zbog ovakvih stvari. Da tebe stvarno zanima "kako onda objasniti i pojmiti to ništa?", dijalog izmedju mene i tebe ne bi se zavrsio tamo gde jeste. Zamisli sad ti situaciju gde ti nekome objasnjavas nesto. I tako ti njemu ili njoj objasnjavas da je zapravo ovako a ne onako, da nije to nego ono, sve sami argumenti, zatim usledi to da njemu ili njoj pak nije bas sve jasno, stoga on ili ona postavlja odredjeno pitanje/a, naizgled se zainteresuje i onda odjednom nestane bez traga. A sad najinteresantniji deo price - on to jest ona pojavljuje se posle odredjenog vremena na tom istom mestu i postavlja ono isto pitanje. Ostanes bez reci. Ti se ubi objasnjavajuci, dok se druga strana ponasa ama kao da se nikada nije desilo...

Poslednja izmena:
Da li je beskrajan i da li se širi?
Sinoć sam sa nekim ljudima rapravljao, pa me interesuje šta vi mislite o tome

Не. Мислим да није.
Постоји у људском уну једно ограничење, ограничење способности да схвати величину нечега.
Ваљда ми покушавамо подсвесно да нешто велико упоредимо са нечим што нам је познато да би смо добили прави однос и да би смо разумели величину.
Проблем са свемиром је тај што је он толико велики да једноставно не можемо да га упоредимо са било чим.

Наш ум стога тешко разуме ту величину.
Ми смо раније учили ако се сећате зашто се користило у бајкама "иза седам брда иза седам долина" и учили су нас да је то био прилично велики број и да људи су му придавали магијску вредност али и да једноставно људи нису одувек умели да броје онако како ми умемо. Број "10" био је огроман. Било је "1,2,3,4,5,6,7,8,9, -10" и после "10" било је "пуно"

зашто? Па моје је мишљење- у то време чега су људи имали преко 10? Деце, оваца, коза? Једноставно прој 10 им је био потребан а преко тога- и није.
Погфледајмо стране језике- Словеначки, немачки.
Они броје - до 20.
на немачком "21" се дословно каже "Један и двадесет!"
"22" се каже "Два и двадесет"

Но да не одлутамо, једноставно не резумемо ред величина колико је свемир велики.
Али ако узмемо тврдњу научника да се свемир константно шири- онда је логично да није бесконачан. Јер да јесте бесконачан- не би се ширио- не би имао где јер би цео просор био испуњен- њиме самим.
Дакле- није бесконачан.

- Dobro bre Rechke, ja tebi objasnim da "nista" jeste nesto, objasnim ti zasto i kako i to krajnje opsirno, a ti mi ovako vracas? Znaci sta? Pokazatelj da je napor sa moje strane da ti nesto objasnim bio uzaludan, drugim recima, cisto gubljenje vremena, sto nekada forumi zaista i jesu upravo zbog ovakvih stvari. Da tebe stvarno zanima "kako onda objasniti i pojmiti to ništa?", dijalog izmedju mene i tebe ne bi se zavrsio tamo gde jeste. Zamisli sad ti situaciju gde ti nekome objasnjavas nesto. I tako ti njemu ili njoj objasnjavas da je zapravo ovako a ne onako, da nije to nego ono, sve sami argumenti, zatim usledi to da njemu ili njoj pak nije bas sve jasno, stoga on ili ona postavlja odredjeno pitanje/a, naizgled se zainteresuje i onda odjednom nestane bez traga. A sad najinteresantniji deo price - on to jest ona pojavljuje se posle odredjenog vremena na tom istom mestu i postavlja ono isto pitanje. Ostanes bez reci. Ti se ubi objasnjavajuci, dok se druga strana ponasa ama kao da se nikada nije desilo...

Cenim tvoj trud, ali kod ovakvih pitanja do kanačnog rešenja nikada se ne može doći. Taman pomisliš da si shvatio, a ono se pojavi još 1001 zašto i kako....
A i sam si rekao da te je shvatila samo jedna devojka na nekom engleskom filozofskom forumu, ako se dobro sećam

Nisam nesto upucen ali bicu metafizicar na trenutak. Naucnici su dokazali da se svemir siri,pratili su i jednostavno dokazali da se vecina zvezda ,galaksija udaljava od nas. Pre koji dan u Cernu su dokazali, ako se nevaram da cestica moze da daodje na cilje pre nego sto je ispaljena, u cilju istrazivanja porekla svemira. Da li se svemir siri na racun necega ne mozemo da znamo (bar ja neznam).Pretpostavljam da izvan svemira ne postoji vreme-prostor ili da van svemira vlada neki drugi vreme-prostor koji je drugaciji od naseg.A mozda je, na kraju krajeva, sve isto kao i ovde: van svemira postoje drugi svemiri koji se ili sudaraju ili medjusobno spajaju.
Ne znam gde sam procitao ali naucnici tvrde da ce svemir poceti da se smanjuje.

To je jedna od opcija, da će svemir početi da se smanjuje. Da će u stvari nastupiti proces suprotan od Velikog praska = Veliko sažimanje. Druga mogućnost koja može da zadesi naš svemir je ta de će svemir nastaviti da se širi, ali da će postepeno usporavati u na kraju se zaustaviti, a treća je da će nastaviti da se širi i da će ubrzavati. Sve zsvisi od gustine svemira, koju mislim da još nisu ustanovili.

A mislim da se izvan svemira ne nalazi ništa, da je beskonačan. Mi ne možemo da zamislimo ništa zato što smo uvek okruženi nečim, uvek postoji nešto. I takođe ne možemo da zamislimo beskonačnost, zato što sve oko nas ima kraj.
To što mi ne možemo da zamislimo nešto, ne znači da to nečto ne postoji.

A mislim da se izvan svemira ne nalazi ništa, da je beskonačan. Mi ne možemo da zamislimo ništa zato što smo uvek okruženi nečim, uvek postoji nešto. I takođe ne možemo da zamislimo beskonačnost, zato što sve oko nas ima kraj.

A šta ako ima "beskrajno" puno svemira?
Na primer imamo mnogo sunčevih sistema u jednom sazvežđu, puno sazvežđa u jednoj galaksiji, puni galaksija u svemiru- a šta ako imamo puno svemira u jednom- čemu?

A šta ako ima "beskrajno" puno svemira?
Na primer imamo mnogo sunčevih sistema u jednom sazvežđu, puno sazvežđa u jednoj galaksiji, puni galaksija u svemiru- a šta ako imamo puno svemira u jednom- čemu?

Tih mnogo vemira opet vodi nekoj beskrajnosti, iza granice svakog od tih svemira nalazi se neki novi i tako unedogled... ali lepo si pitao - u čemu su svi oni? Opet neki svemir...? Ali i on mora biti u nečemu... Opet beskraj... Nepojmljivost....

Tih mnogo vemira opet vodi nekoj beskrajnosti, iza granice svakog od tih svemira nalazi se neki novi i tako unedogled... ali lepo si pitao - u čemu su svi oni? Opet neki svemir...? Ali i on mora biti u nečemu... Opet beskraj... Nepojmljivost....

Da. Baš tako. Nepojmiljivost za NAŠ um.
Pre 1000 godina broj "sto miliona" bio je nepojmljiv.

Ali ne za neke druge rase. zamisli da u nekoj drugoj galaksiji postoji napredna rasa koja se vinula izvan našeg svemira. Došla do drugog, trećeg.... Za njih ne bi bilo nepojmiljivo.

E, sada zamisli da povedu jednog našeg- on bi u roku od par minuta shvatio i pojmio to sve.
Možda je sve problem iskustvene prirode? odnosno nedostatka iskustva i naše ograničenosti našim sposobnostima odnosno manjkom istih?

geja:

- Zar ne vidis protivrecnost u sopstvenom izlaganju?! Obrati paznju.

Mi ne možemo da zamislimo ništa zato što smo uvek okruženi nečim

To što mi ne možemo da zamislimo nešto, ne znači da to nečto ne postoji

- Sam si sebi dao kontru. Prvo izgovaras "nista", a onda to isto "nista" u nastavku pretvaras u "nesto". Dakle sta? Dakle "nista" jeste "nesto". Dakle postoji samo i iskljucivo samo "nesto" / definisanost kako ja to zovem. Kako moze nesto da jeste, a da nije? Gde je tu logika? Razmisljaj malo sam sa sobom pre postavke. Uvek pokusaj da pronadjes neku rupu u svom razmisljanju upravo da ti se ovako nesto ne bi desavalo, da sam sebe oponiras.

Poslednja izmena:

Back