Da li je stvaranje života etički i smisleno u svetu apsurda i prolaznosti?

Skafander

Poznat
Poruka
8.867

Ljudi, moram da podelim nešto što me izjeda i da pitam iskreno:

Znam da život može biti lep, da se može uživati u svakom trenutku, ali svesnost o prolaznosti je prokletstvo. Sve što volimo, svi koje volimo, sve što gradimo – nestaje. I pitam se: čemu onda stvarati nove živote? Ako bih pitao nekog nerođenog da li želi da se rodi, iskreno – rekao bi ne. Niko ne bira da se rodi, niko ne pita da li želi da uđe u svet apsurda, patnje i smrti.

Ljudi su instinktivno uplašeni od smrti, egoistični su, žele da žive jer žele da jedu, da se zabavljaju, da dominiraju ili uživaju – primitivni instinkt. Ja volim život i "uživam" u svom, ali da sam se pitao da li da se rodim, ne bih želeo da postojim. Čak i kad bi život bio lep i kratak, znajući da će sve nestati, čini mi se glupim da ga stvaram za nekog drugog.

Ne bih mogao da im obezbedim lagodan život – morali bi da rade, da se snalaze u svetu koji je izopačen, egoističan, pun mržnje, ratova i nepravde. Ne želim „internet decu“ koja će biti pod uticajem društva koje je deformisano, ne želim da se borim, svađam i patim tokom njihovog puberteta, posebno ovde u Srbiji, gde je sve još teže.

Ako bih ih stvorio samo zbog svoje želje za ljubavlju, bio bih egoista i neodgovoran. I opet, čak i kad ne mogu da stvorim decu, osećam tugu – želim da doživim tu vrstu ljubavi i bliskosti koju deca donose. I strahujem stalno, jer znam da bi svet uništio ili deformisao njihov život.

I sada dolazim do kraja – ne smeta mi smrt, ali bih voleo da ostavim trag u postojanju, ne ljudima, nego uopšte. Želim da moja svest ili delo imaju težinu, da nisu beznačajni, ali sve što znam govori da je sve prolazno i besmisleno, čak i planete i zvezde. Trag ne mora biti večan, ali tražim apsolut, nešto što ne može da se poništi.

Pa pitam vas:

• Da li je stvaranje novog života opravdano u svetu apsurda, patnje i prolaznosti?
  • Da li bi bilo etički da neko stvara decu zbog svoje želje za ljubavlju, kad ne može da im pruži sigurnost, moral i smisao?
  • Postoji li način da čovek ostavi stvaran, neuništiv trag u postojanju, i šta bi to realno značilo?

Ne tražim olake odgovore, ne tražim utehu u „živeti i uživati“. Tražim brutalnu istinu: šta je ispravno, a šta je samo egoistični instinkt?

Dodatak:

Praviti decu znači preneti im apsurd, patnju i prolaznost bez njihovog izbora.

To bi, u mojoj logici, bilo svesno nametanje patnje → gotovo sadistički čin.

Preventivno ne stvaranje novih života = najdoslednija i etički „čista“ odluka.

Moj život može biti lep dok traje, ali apsurd i prolaznost čine ga problematičnim.

Produžavanje ili stvaranje novih života u apsurdnom svetu je neozbiljno, nezrelo i etički problematično.

Moja logika je dosledna: uživaj u trenutnom iskustvu, ali ne nameći apsurd i patnju novim svestima.

Ako je život apsurdan, prolazan, pun patnje i smrtan, da li je Bog koji je sve to „dizajnirao“ dobar ili loš?

Praviti decu u svetu gde je život apsurdan, prolazan i proklet saznanjem o smrti, mogao bi se smatrati oblikom sadizma — jer im automatski prenosiš patnju i apsurd, bez njihovog pristanka.

Stoga je sistem života inherentno glup ili nepromišljen.

„Život je glupo osmišljen“ — znači: postoji potencijal lepote i smisla, ali konačnost, apsurd i patnja čine da ceo sistem funkcioniše nelogično ili nepravedno.

Neozbiljno:

Produžavanje života iz instinkta ili straha od smrti, bez razmišljanja o apsurdu i konačnosti, znači da se samo trpi postojanje, a ne da se ono analizira i razume.

Nezrelo:

Zrelost bi, po mojoj logici, značila priznavanje apsurda i konačnosti, i donošenje odluka koje su u skladu s tim.
Produžavanje života „samo da bi se živelo“ ignoriše ovu svest i postavlja život izvan logike, instinktivno, kao da nema granica.

Sve što se dešava nema krajnjeg smisla, pa čak ni lep trenutak ne menja ništa — čemu onda uopšte taj trenutak?

Ako sve nestaje i ne ostaje u memoriji, čemu uopšte sve ovo iskustvo? Koja je korist za mene?

Ako je problem konačnost, onda stvaranje novog života uvodi novu svest koja je automatski „prokleta“ — saznanjem o smrtnosti.

To je suština moje filozofije: bolje je ne stvarati, da ne prenosiš teret.

To nije pesimizam, nego dosledna logika svesti o prolaznosti.

Ako sve nestaje na kraju, onda ni najlepši život ne opravdava to — bolje da ga nema.

Kad već postojim — mogu da volim život.
Ali da sam pre toga imao izbor — ne bih ga izabrao, jer je kratak i završava se.

Da li se život isplati?

Zamisli ranije, pripadnik si ljudske vrste, i napravis bebu, za koju postoji ogromna sansa da ce u sledecih nekoliko godina da umre od sepse u najgorim mukama.

Danas to nije slucaj CAK ni u najsiromasnijim delovima Afrike.

E ako je bilo smisleno tada, onda je danas jedno 32422 puta smislenije.
Tako je. Moja prababa je 4. dete, a najstarija...prethodna 3 su umrla...kod pradeda je slicna situacija. Kod zeninih predaka takodje. A da ne pricamo o deci radjanoj pred Drugi svetski rat na primer. Ili decu koja se radjaju u Gazi.

Nemojmo biti pic(ketine, pravimo decu...

Ako je bilo smisleno u svetu gde pola rodjenih beba umre u roku od par godina, i gde te ceka opasnost bukvalno na svakom kvadratnom centimetru prirode; kako je bilo kroz nekoliko desetina hiljada godina ljudske vrste, onda je sigurno mnogo smislenije danas.

Или можда много мање смислено (данас)..

Zamisli ranije, pripadnik si ljudske vrste, i napravis bebu, za koju postoji ogromna sansa da ce u sledecih nekoliko godina da umre od sepse u najgorim mukama.

Али тада смо били паметнији. Зар не?

Tako je. Moja prababa je 4. dete, a najstarija...prethodna 3 su umrla...kod pradeda je slicna situacija. Kod zeninih predaka takodje. A da ne pricamo o deci radjanoj pred Drugi svetski rat na primer. Ili decu koja se radjaju u Gazi.

..уништавајмо Свет?!

Kako ćeš budućnosti dati šansu za popravak ako ne bude bilo ikoga da popravi budućnost (jer nema rađanja samo zato što je sad loše)?
Screenshot.jpg

На који начин да дође до стварања будућности ако је однос и на основним прегледима према женском свету добрим делом огроман ризик у садашњости?

Шта буде са будућим мајкама које се одсеку при далеко било оваквим сазнањима из следећег цитата а немају пара да оду по друго мишљење?

ii.jpg

Poslednja izmena:

Ko kaze da je bilo smisleno?
Nego su ljudi gledali iz jednog ugla, loseg ugla
Slanje dece da ginu za kralja je isto bilo smisleno a danas vidimo koliko je to bilo glupo
Za hilj god ce se cuditi za sta smo sve slali decu da ginu, ako covecanstvo prezivi

Kako ćeš budućnosti dati šansu za popravak ako ne bude bilo ikoga da popravi budućnost (jer nema rađanja samo zato što je sad loše)?
Ali to sad traje jako dugo, hiljadama godina je loše, nikad kraja patnji i ratovima. Još gore ako je bolje ako znaš da će doći kraj. Kao da je život kazna ili podyebavanje. Čim se rodiš, nevinog te osude na smrtnu kaznu, zbog zločina koji nisi počinio.

Pogledajte prilog 1876896

На који начин да дође до стварања будућности ако је однос и на основним прегледима према женском свету добрим делом огроман ризик у садашњости?

Шта буде са будућим мајкама које се одсеку при далеко било оваквим сазнањима из следећег цитата а немају пара да оду по друго мишљење?

Pogledajte prilog 1876901
Ili je to pakao ili su hteli da spasu bebu nepotrebnog života.

Neka postoje oni koji postoje ali ne treba produžavati agoniju zvano čovečanstvo, puno ratova, patnje, gladi, apsurda i besmisla.
Ma probleme treba resavati, a ne bezati od njih. Najlakse je reci "sve treba unistiti, ne treba da postoji". To moze svako. Na problemima treba raditi i resavati ih, treba napredovati i uzdizati se. Druga stvar, vi koji nemate decu imate potpuno drugaciju percepciju stvarnosti, vas bas briga, moze sutra atomska bomba sve da zbrise, jebbe se vama. Treba bezati od tog luzerskog stava , defetizma, prizivanja smaka sveta, "okoncavanja agonije". To nista ne resava, vec potvrdjuje lenjost i ocaj.

A što da praviš decu, zbog sebe, svoje samoće, svog straha, svog instinkta, egoizma ili zbog njih koji ne traže da budu rođeni. A posle ćeš da ima nametneš religiju, naciju, granice, dogme i iluzije, zvane države, patriotizam, da nešto vole što možda ne žele, ali nemaju prava da biraju, da žive u nepravdi, da moraju da rade umesto da uživaju u životu, da ne budi u prirodi, da ih naučiš internetu, da budu lenji, bolesni, egoistični i poročni.
Da se stalno plaše ratova...plus da im je nikad gore sa saznanjem da će umreti i da će umreti svi oni koje vole. To je egoistični sadizam.

Ma probleme treba resavati, a ne bezati od njih. Najlakse je reci "sve treba unistiti, ne treba da postoji". To moze svako. Na problemima treba raditi i resavati ih, treba napredovati i uzdizati se. Druga stvar, vi koji nemate decu imate potpuno drugaciju percepciju stvarnosti, vas bas briga, moze sutra atomska bomba sve da zbrise, jebbe se vama. Treba bezati od tog luzerskog stava , defetizma, prizivanja smaka sveta, "okoncavanja agonije". To nista ne resava, vec potvrdjuje lenjost i ocaj.
Previše si subjektivan. Ja ne kažem da život ne može da bude lep i da ga ne treba živeti ako si već živ. Ali nije odgovorno stvarati nove živote i svesti u ovakvom svetu i ovako koncipiranom životu.

Previše si subjektivan. Ja ne kažem da život ne može da bude lep i da ga ne treba živeti ako si već živ. Ali nije odgovorno stvarati nove živote i svesti u ovakvom svetu i ovako koncipiranom životu.
Pa nije bilo odgovorno ni pred Drugi svetski rat zbog pomahnitalih nacista, takodje ni tokom hladnog rata, zbog moguceg nuklearnog rata... Nije odgovorno ni dobijati decu u Nigeriji gde nema sta da se jede.... Sta bi bilo da su svi tada odustali od pravljenja dece? Danas ljudi ne bi bilo. Nije covecanstvo stvoreno da bude unisteno zbog neprijatnih okolnosti, nego da kroz te okolnosti nesto nauci i izadje jaci i promenjen....

Back