Da li je studiranje elektroenergetike promašaj?

KnezNez

Zainteresovan član
Poruka
142
Pozdrav. Upisao sam elektrotehnički fakultet. Prilikom upisa na listi želja naveo sam informatiku kao prvu želju, elektroenergetiku drugu, konverzije energije treću, telekomunikacije četvrtu i automatiku i robotiku sam stavio zadnju. Inače se bavim programiranjem a bilo mi je "glupo" da se ograničim samo na računarstvo i informatiku iako sam stavio prvu hahahaha, pa sam htio da upoznam i neku drugu oblast koja je odvojena od informatike a koja bi mi sutra pomogla na tržištu rada a možda i u pokretanju sopstvenog biznisa. Primljen sam na elektroenergetiku. Moji su iznervirani zato što smatraju da je to potpuni promašaj i da sam napravio životnu grešku. Meni više ništa nije jasno. Čuo sam lično kako osoba koja je završila elektroenergetiku radi u fabrici u odjeljenju za automatiku i robotu. Čitavo ljeto sam pod velikim stresom prouzročenim od strane mojih roditelja. Po njima sam trebao automatiku i robotiku upisat mada me to baš i ne interesuje toliko. Jednostavno samo želim da budem inžinjer elektrotehnike koji će imati znanja iz više oblasti i koja će mu pomoći sutra da se snađe u praksi. Da li će mene studiranje ove oblasti spriječiti da ja sutra nađem posao u IT industriji u slučaju da budem imao znanje? Da li su loši poslovi sa završenom elektroenergetikom u smislu da su slabo plaćeni i zahtijevaju iznimno veliki fizički napor. DA LI SE UOPŠTE GLEDA KOJI SE SMJER ZAVRŠIO? Ljudi na ivici sam suicida bio mjesec dana zbog gluposti kojih sam se naslušao. Ljeto sam proveo na tabletama za smirenje dok su moji vršnjaci provodili na moru sa društvom. Ovo me je psihički oslabilo.

Dobra je energetika ,nije ultra zanimljiva kao robotika automatika informatika.
Imas 3 zice na visokom naponu i 4-5 zica na niskom naponu, nema mnogo zajebancije .
Iskreno najbolje m bilo kad sam motao zice (4 stepen) energeticarski posao pri telekomunikacijama, ladovina teska .
A tako je bilo i za VSS , sad kako im je u projektnom ne znam .
Kolega sa Vss elektroenergetica radi sad u Kanadi kao programer automatike za pogone u fabrikama , a pre toga je bio sef rukovodilac u firmi za telekomunikacije u delu za energetiku .
T ja sam zavrsio SSS elekto za rashladne uredjaje pa otisao u telekomunikacije u energetiku , pa presao u istoj i sledecim firmama bas telekomunikacije .
N zapadu traze skolu ali ako imas i znanje i sa SSS i zelis to isplivas brzo.

Iskreno na kraju se smeje dispecer u nekoj elektrodistribuciji kad ljudi pocnu da se busaju ko ima najvazniji posao . Dovoljno da obori trafo daljinski i sve ode u materinu :)
Batali ambicije svojih roditelja

Dobra je energetika ,nije ultra zanimljiva kao robotika automatika informatika.
Imas 3 zice na visokom naponu i 4-5 zica na niskom naponu, nema mnogo zajebancije .
Iskreno najbolje m bilo kad sam motao zice (4 stepen) energeticarski posao pri telekomunikacijama, ladovina teska .
A tako je bilo i za VSS , sad kako im je u projektnom ne znam .
Kolega sa Vss elektroenergetica radi sad u Kanadi kao programer automatike za pogone u fabrikama , a pre toga je bio sef rukovodilac u firmi za telekomunikacije u delu za energetiku .
T ja sam zavrsio SSS elekto za rashladne uredjaje pa otisao u telekomunikacije u energetiku , pa presao u istoj i sledecim firmama bas telekomunikacije .
N zapadu traze skolu ali ako imas i znanje i sa SSS i zelis to isplivas brzo.

Iskreno na kraju se smeje dispecer u nekoj elektrodistribuciji kad ljudi pocnu da se busaju ko ima najvazniji posao . Dovoljno da obori trafo daljinski i sve ode u materinu :)
Batali ambicije svojih roditelja
Кажеш три жице?
Боље би ти било да ниси у опште одговарао.

Енергетика или неки други смер, ствар је афинитета. Ако се будеш водио одговором "ладовине", онда немој ни студирати.
Енергетика је озбиљан смер и тражи да се греје столица. Она се не учи напамет, мора се разумети.
Сад, колико те она интересује, то већ није питање за форум.

Zar sad nije najbolje i najtraženije programiranje?
Znam dva lika koji su završila energetiku, jedan radi u hidroelektrani kaže posao prava ladovina, pomalo dosadan al je uletio preko štele, drugi razvlači kablove u Njemačkoj (radi kao električar).

Kakav si programer, ako ti ide programiranje nemoj se dvoumiti, nastavi taj smer. Najbolje da imaš jedno 20 inžinjera da se raspitaš kakav im je posao, ne da li se njima sviđa, nego da opišu čime se bave...

Ali znaj, šta god da odabereš kajaćeš se (barem do 40e godine) jer si u velikoj dilemi (sam si to sebi napravio)

Pozdrav. Upisao sam elektrotehnički fakultet. Prilikom upisa na listi želja naveo sam informatiku kao prvu želju, elektroenergetiku drugu, konverzije energije treću, telekomunikacije četvrtu i automatiku i robotiku sam stavio zadnju. Inače se bavim programiranjem a bilo mi je "glupo" da se ograničim samo na računarstvo i informatiku iako sam stavio prvu hahahaha, pa sam htio da upoznam i neku drugu oblast koja je odvojena od informatike a koja bi mi sutra pomogla na tržištu rada a možda i u pokretanju sopstvenog biznisa. Primljen sam na elektroenergetiku. Moji su iznervirani zato što smatraju da je to potpuni promašaj i da sam napravio životnu grešku. Meni više ništa nije jasno. Čuo sam lično kako osoba koja je završila elektroenergetiku radi u fabrici u odjeljenju za automatiku i robotu. Čitavo ljeto sam pod velikim stresom prouzročenim od strane mojih roditelja. Po njima sam trebao automatiku i robotiku upisat mada me to baš i ne interesuje toliko. Jednostavno samo želim da budem inžinjer elektrotehnike koji će imati znanja iz više oblasti i koja će mu pomoći sutra da se snađe u praksi. Da li će mene studiranje ove oblasti spriječiti da ja sutra nađem posao u IT industriji u slučaju da budem imao znanje? Da li su loši poslovi sa završenom elektroenergetikom u smislu da su slabo plaćeni i zahtijevaju iznimno veliki fizički napor. DA LI SE UOPŠTE GLEDA KOJI SE SMJER ZAVRŠIO? Ljudi na ivici sam suicida bio mjesec dana zbog gluposti kojih sam se naslušao. Ljeto sam proveo na tabletama za smirenje dok su moji vršnjaci provodili na moru sa društvom. Ovo me je psihički oslabilo.
Od svega toga jedino se gleda ko je zavrsio energetiku, jer na tim projektima ne moze da radi ni jedan drugi smer...zbog trenda informatike svaki dilber moze da tumaci posao koji ne zna. Nisam video optiku kao smer koji svetski trend broj jedan. Informatika je budalastina i najdosadniji posao, cak i ako se bavis zanimljivim stvarima.
Placenost informaticara je trend, dok je od svih poslova na elektrotehnickom fakultetu najisplativija energetika i automatika. Zbog velikog pritiska na informatiku cena struke ce rapidno da padne, kao sto su telekomunikacije pale vec posle 10 godina od pocetka trenda.
A sada tvoja veza sa tim strukama....ti si omasio smer, ali zbog fakulteta mozes da se zaposlis bilo gde i da radis bilo koje poslove iz palete koja se na njemu uci, cak i informatiku i guraj na tu stranu, jer ti inzenjer energetike ne mozes da budes, jer razlika izmedju svih drugih smerova i energetike je opasnost po zivot ljudi, a ti za to nisi spreman, ako si bio na tabletama za takvu glupost kao sto je upis na fakultet ili pritisak roditelja.

Nemoj da se nerviraš zbog drugih šta misle. Suvišno je. Dovoljni su ti pravi vlastiti problemi. Ali i nezrelost utiče na tvoje stanje....

A koliko se budeš trudio, učio, znao, i povezao toliko možeš da očekuješ u budućnosti... Smer je manje bitan.
Uozbiljićeš se vremenom ili biti drop out....

Кажеш три жице?
Боље би ти било да ниси у опште одговарао.

Енергетика или неки други смер, ствар је афинитета. Ако се будеш водио одговором "ладовине", онда немој ни студирати.
Енергетика је озбиљан смер и тражи да се греје столица. Она се не учи напамет, мора се разумети.
Сад, колико те она интересује, то већ није питање за форум.
3 zice na visokom ili 4 na nn tako drugi pocenjuju energetiku
daleko od toga, namotao sam se zica i kablova dok sam to radio bilo mi najbolje

Poslednja izmena od moderatora:
Добар ти је смер. Родитеље немој ништа више ни да питаш, само им стави на знање да је то твој избор, а научи се да игноришеш њихово мишљење. Очигледно дејствују деструктивно, а то ти не треба у животу. Не изводиш ти неку наркоманију или неморалне ствари па да може да им се оправда такво понашање.

Питаш се какав је смер енергетика ?

Преко 150 година је енергија светско питање број 1,
питање енергије је питање моћи неке земље,
а ти се питаш дал то вреди студирати !?

Вреди, а програмирање ће ти бити алат и помоћи да можда спасеш свет ?
Дај Боже ! 🔨

Back