Da li je Srbija spremna za uvođenje evra?

Da li je Srbija spremna za uvođenje evra?

• Jeste

glasova: 11 45,8%
  • Nije

glasova: 4 16,7%
  • Nije, i neće biti ni u dalekoj budućnosti.

glasova: 9 37,5%

• Ukupno glasova
    24
Pa zamisli da vam se sad preslikaju cene u evre, pa da vidite koliko je Srbija, zapravo, skupa :D
Ko zna, mozda bi vas nateralo da izadjete na ulice i nesto uradite 🙄
kao da sad ne mogu da preračunaju!
realni kurs dinara je sada oko 200-250 din.
kad sam bio nedavno u Srbiji u DM-u dezodorans Nivea košta 550 din. isti onaj koji je u Nemačkoj oko 2,5€ a koji je do pre godinu dana koštao 1,5€.

Продавнице треба да примају било коју валуту, али пази,
то је услуга продавнице, а не законска обавеза !

Продавница на крају радног времена иде у мењачницу и мења девизе у домаћу кинту
јер је дужна да дневни пазар предаје у домаћој валути.

Дакле примање девиза је услуга продавнице !
Не може...

Држава мора да регулише токове новца а не приватници, који заобилазе закон по правилу...

Држава мора да регулише токове новца а не приватници, који заобилазе закон по правилу...

Држава је самим тим што је одобрила трговину у девизама,
затим овластила мењачнице да раде,
и на крају централна банка прима пазаре само у домаћој валути
све регулисала.

Е сад, ако неко пристане да му на улици продају циглу ...
То је друга ствар !

kao da sad ne mogu da preračunaju!
realni kurs dinara je sada oko 200-250 din.
kad sam bio nedavno u Srbiji u DM-u dezodorans Nivea košta 550 din. isti onaj koji je u Nemačkoj oko 2,5€ a koji je do pre godinu dana koštao 1,5€.
Bojim se da se to događa na čitavom Balkanu, cene su konkurentne i često su vece od Zapadnih, plate debelo zaostaju.

U Hrvatskoj su cene isle gore, cak su i više za neke proizvode nego u starijim članicama EU. Plate isto idu gore , ali puno sporije. Imaju veliki problem sa odlaskom radne snage na Zapad...
Cijene su išle gore i prije eura. Najveća inflacija u Hrvatskoj je bila 2022. a euro je uveden 01.01.2023. Prosječna plaća za 2023. u odnosu na 2022. je narasla za oko 13%, a inflacija je oko 8.5%.

Uvek je bolje kad imas svoju lokalnu regulaciju prometa novca , to je neverovatno da ljudi ne znaju...
Jedna opstina u SFRJ je imala svoju lokalnu valutu , nije bitno koja, i samo zbog toga su imali bolji standard i uspesniju privredu....lose je sto su okosnici takve monetarne nezavisnosti neki privredni subjekti i kad drustvo resi da shebe te privredne subjekte, shebace i tu lokalnu valutu...

Ali to je valjda i ocekivano...to jeste rat protiv te opstine...

A glupo je tumaciti da je isto kad je evro platezno sredstvo ili kad je evro samo iskaz vrednosti robe koja je u domacoj valuti....
To uopste nisu iste stvari....tu se Evro koristi kao zlatna poluga iako nije, smesno jeste, ali se tako koristi....kao zlatna rezerva...

Cijene su išle gore i prije eura. Najveća inflacija u Hrvatskoj je bila 2022. a euro je uveden 01.01.2023. Prosječna plaća za 2023. u odnosu na 2022. je narasla za oko 13%, a inflacija je oko 8.5%.
Jeste, išle su cene i pre uvođenja evra, jer je kuna čvrsto vezana zanj. U redu je i to sto su plaće išle gore 5% realnih. Ali na osnovu čega su išle plate gore, na račun veće proizvodnje? Bojim se da ne, ide se na račun viših cena. To smo videli u turističkoj sezoni, vidim ponekad i u ceni osnovnih namirnica. Recimo , hleb(kruh) je skuplji nego recimo u Sloveniji, recimo čokolade su puno skuplje,... Benzin je tu negde, meso je malo jeftinije ali ne kvalitetnije, uglavnom uvoz.A Slavonija prazna, otišli ljudi u Nemacku.Pitam se kakva je platna bilanca sa inostranstvom. Mnogi turisti kažu da će morati menjati destinaciju, preskupo...
Radne snage fali, uvažaju se stranci, čak ni srpska ekavica ne smeta u tom slučaju 😄😃
Ali to je zapravo, i širi problem, evropski.
Ako završni račun na kraju godine bude barem donekle, ok, inače...slijedi potop.
Zar smo se zbog toga borili , pitaju se borci. 😁😁😁😁😁😁

Jeste, išle su cene i pre uvođenja evra, jer je kuna čvrsto vezana zanj. U redu je i to sto su plaće išle gore 5% realnih. Ali na osnovu čega su išle plate gore, na račun veće proizvodnje? Bojim se da ne, ide se na račun viših cena. To smo videli u turističkoj sezoni, vidim ponekad i u ceni osnovnih namirnica. Recimo , hleb(kruh) je skuplji nego recimo u Sloveniji, recimo čokolade su puno skuplje,... Benzin je tu negde, meso je malo jeftinije ali ne kvalitetnije, uglavnom uvoz.A Slavonija prazna, otišli ljudi u Nemacku.Pitam se kakva je platna bilanca sa inostranstvom. Mnogi turisti kažu da će morati menjati destinaciju, preskupo...
Radne snage fali, uvažaju se stranci, čak ni srpska ekavica ne smeta u tom slučaju 😄😃
Ali to je zapravo, i širi problem, evropski.
Ako završni račun na kraju godine bude barem donekle, ok, inače...slijedi potop.
Zar smo se zbog toga borili , pitaju se borci. 😁😁😁😁😁😁
Cijene su išle gore zato jer su svuda išle gore. Proizvodnja je stala svuda, u cijelom svijetu. I kad se to pokrenulo, pokrenulo se svuda istovremeno. Svi su trebali sve odmah. Potražnja je uvelike nadmašila ponudu i cijene su rasle. A još se na to nadovezao i napad Rusije na Ukrajinu i jbg. A Europa je takav kontinent gdje se puno stvari uvozi. Nema veze s uvođenjem eura. Isto tako je i sa radnom snagom. Ušli smo u EU, onaj moratorij je prošao, ljudi su mogli slobodno ići kud hoće. Išli su gdje je bolje, i desilo se isto. Zbog masovnog odlaska desio se manjak radne snage i poslodavci su morali povećavati plaće da bi zadržali bar nešto od radne snage. A i usklađivanje sa EU direktivom da mi imali plaća mora biti minimalno 50% prosječne bruto plaće. Tako da je evo od Nove godine to 970€ bruto.
Ne znam zašto se vi bunite kad i vi masovno dolazite ovamo na rad.

Cijene su išle gore zato jer su svuda išle gore. Proizvodnja je stala svuda, u cijelom svijetu. I kad se to pokrenulo, pokrenulo se svuda istovremeno. Svi su trebali sve odmah. Potražnja je uvelike nadmašila ponudu i cijene su rasle. A još se na to nadovezao i napad Rusije na Ukrajinu i jbg. A Europa je takav kontinent gdje se puno stvari uvozi. Nema veze s uvođenjem eura. Isto tako je i sa radnom snagom. Ušli smo u EU, onaj moratorij je prošao, ljudi su mogli slobodno ići kud hoće. Išli su gdje je bolje, i desilo se isto. Zbog masovnog odlaska desio se manjak radne snage i poslodavci su morali povećavati plaće da bi zadržali bar nešto od radne snage. A i usklađivanje sa EU direktivom da mi imali plaća mora biti minimalno 50% prosječne bruto plaće. Tako da je evo od Nove godine to 970€ bruto.
Ne znam zašto se vi bunite kad i vi masovno dolazite ovamo na rad.
Ja se ne buni, ne pada mi na pamet da radim kod vas. Niste moj nivo.

Back