Гамбино
Elita
- Poruka
- 15.973
Можемо да уведемо евро, али боље је задржимо динар и да манипулишемо системом закуцаног динара или слободног дивљачког динара.
Donji video pokazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Pa jesmo. Uveli smo euro i nije loše. Bolje je. Plaće rastu, standard rasteJes ko Hrvati što su .
kao da sad ne mogu da preračunaju!Pa zamisli da vam se sad preslikaju cene u evre, pa da vidite koliko je Srbija, zapravo, skupa
Ko zna, mozda bi vas nateralo da izadjete na ulice i nesto uradite
Spremni za mobilizaciju za istočni front?Pa jesmo. Uveli smo euro i nije loše. Bolje je. Plaće rastu, standard raste
Не може...Продавнице треба да примају било коју валуту, али пази,
то је услуга продавнице, а не законска обавеза !
Продавница на крају радног времена иде у мењачницу и мења девизе у домаћу кинту
јер је дужна да дневни пазар предаје у домаћој валути.
Дакле примање девиза је услуга продавнице !
U Hrvatskoj su cene isle gore, cak su i više za neke proizvode nego u starijim članicama EU. Plate isto idu gore , ali puno sporije. Imaju veliki problem sa odlaskom radne snage na Zapad...Jes ko Hrvati što su .
Nadoknadiće im SFREU .U Hrvatskoj su cene isle gore, cak su i više za neke proizvode nego u starijim članicama EU. Plate isto idu gore , ali puno sporije. Imaju veliki problem sa odlaskom radne snage na Zapad...
Држава мора да регулише токове новца а не приватници, који заобилазе закон по правилу...
Bojim se da se to događa na čitavom Balkanu, cene su konkurentne i često su vece od Zapadnih, plate debelo zaostaju.kao da sad ne mogu da preračunaju!
realni kurs dinara je sada oko 200-250 din.
kad sam bio nedavno u Srbiji u DM-u dezodorans Nivea košta 550 din. isti onaj koji je u Nemačkoj oko 2,5€ a koji je do pre godinu dana koštao 1,5€.
Hoće.gde god otvorimo oglase li cene preovladava euro
tako da narod nece puno osetiti razlike
Cijene su išle gore i prije eura. Najveća inflacija u Hrvatskoj je bila 2022. a euro je uveden 01.01.2023. Prosječna plaća za 2023. u odnosu na 2022. je narasla za oko 13%, a inflacija je oko 8.5%.U Hrvatskoj su cene isle gore, cak su i više za neke proizvode nego u starijim članicama EU. Plate isto idu gore , ali puno sporije. Imaju veliki problem sa odlaskom radne snage na Zapad...
Jeste, išle su cene i pre uvođenja evra, jer je kuna čvrsto vezana zanj. U redu je i to sto su plaće išle gore 5% realnih. Ali na osnovu čega su išle plate gore, na račun veće proizvodnje? Bojim se da ne, ide se na račun viših cena. To smo videli u turističkoj sezoni, vidim ponekad i u ceni osnovnih namirnica. Recimo , hleb(kruh) je skuplji nego recimo u Sloveniji, recimo čokolade su puno skuplje,... Benzin je tu negde, meso je malo jeftinije ali ne kvalitetnije, uglavnom uvoz.A Slavonija prazna, otišli ljudi u Nemacku.Pitam se kakva je platna bilanca sa inostranstvom. Mnogi turisti kažu da će morati menjati destinaciju, preskupo...Cijene su išle gore i prije eura. Najveća inflacija u Hrvatskoj je bila 2022. a euro je uveden 01.01.2023. Prosječna plaća za 2023. u odnosu na 2022. je narasla za oko 13%, a inflacija je oko 8.5%.
Cijene su išle gore zato jer su svuda išle gore. Proizvodnja je stala svuda, u cijelom svijetu. I kad se to pokrenulo, pokrenulo se svuda istovremeno. Svi su trebali sve odmah. Potražnja je uvelike nadmašila ponudu i cijene su rasle. A još se na to nadovezao i napad Rusije na Ukrajinu i jbg. A Europa je takav kontinent gdje se puno stvari uvozi. Nema veze s uvođenjem eura. Isto tako je i sa radnom snagom. Ušli smo u EU, onaj moratorij je prošao, ljudi su mogli slobodno ići kud hoće. Išli su gdje je bolje, i desilo se isto. Zbog masovnog odlaska desio se manjak radne snage i poslodavci su morali povećavati plaće da bi zadržali bar nešto od radne snage. A i usklađivanje sa EU direktivom da mi imali plaća mora biti minimalno 50% prosječne bruto plaće. Tako da je evo od Nove godine to 970€ bruto.Jeste, išle su cene i pre uvođenja evra, jer je kuna čvrsto vezana zanj. U redu je i to sto su plaće išle gore 5% realnih. Ali na osnovu čega su išle plate gore, na račun veće proizvodnje? Bojim se da ne, ide se na račun viših cena. To smo videli u turističkoj sezoni, vidim ponekad i u ceni osnovnih namirnica. Recimo , hleb(kruh) je skuplji nego recimo u Sloveniji, recimo čokolade su puno skuplje,... Benzin je tu negde, meso je malo jeftinije ali ne kvalitetnije, uglavnom uvoz.A Slavonija prazna, otišli ljudi u Nemacku.Pitam se kakva je platna bilanca sa inostranstvom. Mnogi turisti kažu da će morati menjati destinaciju, preskupo...
Radne snage fali, uvažaju se stranci, čak ni srpska ekavica ne smeta u tom slučaju
Ali to je zapravo, i širi problem, evropski.
Ako završni račun na kraju godine bude barem donekle, ok, inače...slijedi potop.
Zar smo se zbog toga borili , pitaju se borci.
Stanovništvo se uvećava..Pa jesmo. Uveli smo euro i nije loše. Bolje je. Plaće rastu, standard raste
Ja se ne buni, ne pada mi na pamet da radim kod vas. Niste moj nivo.Cijene su išle gore zato jer su svuda išle gore. Proizvodnja je stala svuda, u cijelom svijetu. I kad se to pokrenulo, pokrenulo se svuda istovremeno. Svi su trebali sve odmah. Potražnja je uvelike nadmašila ponudu i cijene su rasle. A još se na to nadovezao i napad Rusije na Ukrajinu i jbg. A Europa je takav kontinent gdje se puno stvari uvozi. Nema veze s uvođenjem eura. Isto tako je i sa radnom snagom. Ušli smo u EU, onaj moratorij je prošao, ljudi su mogli slobodno ići kud hoće. Išli su gdje je bolje, i desilo se isto. Zbog masovnog odlaska desio se manjak radne snage i poslodavci su morali povećavati plaće da bi zadržali bar nešto od radne snage. A i usklađivanje sa EU direktivom da mi imali plaća mora biti minimalno 50% prosječne bruto plaće. Tako da je evo od Nove godine to 970€ bruto.
Ne znam zašto se vi bunite kad i vi masovno dolazite ovamo na rad.
Nitko te ni ne zove. Koji su normalni neka dođu. Nisi ni ti naš nivoJa se ne buni, ne pada mi na pamet da radim kod vas. Niste moj nivo.
Pahaha ako je tako kao sto ti nagadjas, onda su cene 200-300% skuplje u Srbiji nego u Nemackoj nprEvro propada.
Štampa se ko dinari devedesetih.
Realni kurs evra je 70 - 80 dinara
2.000 за господина.Zasto uvoditi evro kada je dinar zahvaljujuci Gospodinu Predsedniku Aleksandru Vucicu stabilan, a zemlja zivi mir i sigurnost