Da li je "sprečavanje širenja dezinformacije" cenzura?

Ako posmatraš unazad vreme, naprimer, možeš doći do zaključka da se gušimo u plastici ali zato čuvamo šume ili do toga da je nuklearna energija - ekološki najčistija- stavljena na crnu listu, u narodu.
Nuklearna energija nije najcistija prosto zbog radioaktivnog otpada kojeg ostavlja iza sebe, ali jeste jedno od cistijih resenja.

da se legitimne vesti etiketiraju kaoi dezinformacija ne bi le se postigao nekakav cilj
korona je pokazala i nesto drugo: da internet nije vise samo za informacije nego i za dezinformacije, pri cemu je jako tesko nekad ustanoviti sta je informacija, a sta dezinformacija. i pritom i cenzura.

Gestapo u beogradu je znao tajnu propagande. Nije mnogo izdavao zvanicne izjave, nego je pustao 'buve' u narod a narod navikao na 'predanje sa kolena koleno' nastavio da siri propagandu izmedju sebe.

sad je sve to vise transparentno ali ako hoces doseg onda viralno (informaciju ili dezinformaciju)

E sad se postavlja pitanje šta je zapravo dezinformacija, mislim ako ćemo zaista da cenzurišemo sve dezinformacije onda bi po toj logici trebalo ukinuti sve mejnstrim medije jer upravo glavni mejnstrim mediji su najveći izvor obmana i dezinformacija jer čak i kad iznose neke istinite stvari oni opet to stave u neki kontekst, izvrnu malo kako njima odgovara i kako bi im priča išla u prilog (tipa ne znam Vučić kaže da je pre 6,7 godina minimalac bio 27 hiljada dinara a sad je ne znam zahvaljujući njegovoj genijalnoj politici 45 ili 47 hiljada, jeste to je tačno, ništa tu nije slagao ali recimo "zaboravio" je da kaže da je tad kilo mesa koštalo 300 dinara a da sad kosta 800 dinara ili da je ne znam tad litar dizela bio 70 ili 80 dinara a sada je 200 i tako neke "sitnice" koje mu ne idu u prilog već iznosi neku polu-informaciju i samo ono što njemu ide u prilog praveći od toga nekakav senzacionalizam i skupljajući neke jeftine političke poene).
Mislim zapravo mediji su sad ti koji kreiraju stvarnost i mediji više ne služe da samo izveštavaju o aktuelnostima i šta se dešava i da samo prenose informacije već su sad sami mediji ti koji koji direktno manipulišu i kreiraju stvarnost oko nas (i iza kojih uvek stoji neki kapital i neke strukture moći za čiji interes to i rade).

Mislim zapravo mediji su sad ti koji kreiraju stvarnost i mediji više ne služe da samo izveštavaju o aktuelnostima i šta se dešava i da samo prenose informacije već su sad sami mediji ti koji koji direktno manipulišu i kreiraju stvarnost oko nas (i iza kojih uvek stoji neki kapital i neke strukture moći za čiji interes to i rade).
Te je stoga više nego neophodno da svako iznese šta ima. Kako ćeš da znaš drugu stranu priče ako jedna strana cenzuriše, obično pod okriljem "sprečavanja dezinformacije"

Back