Da li je sport nezdrav?

Zdravo ili nezdravo, do kraja zivota ne planiram da prestanem da se bavim sportom (rekreativno), sve i da znam da ce mi skratiti zivot, jer je to ono sto cini da se osecam svojim i slobodnim, i pomaze da filtriram stres. Dzaba je ziveti 120 godina ako je zivot neispunjen zbog izbegavanja raznih stvari, bitniji je kvalitet.
To jeste istina da je teretana lek za kompleksaše.

U teretanu nisam krocio u zivotu, iskljucivo dugoprugasko trcanje napolju
Uvek treba vagati između pozitivnih i negativnih pojava, maratonski bubreg je tvoja realnost, sa druge strane istina je da se stres može kontrolisati delimično kroz sport, moguce da u nekim izuzetnim okolnostima i kod nekoh retkih ljudi sport ima pozitivne strane, ali to pozitivno je iz sasvim drugih razloga, što nam sport daje neku vrstu svrsishodnosti ili nešto slično tome..

Kako to važi za vaterpoliste koji imaju probleme sa sinusima samo zato jer su bili u vodi i umereno trenirali. Boks ima povrede mozga koje se ne vide na prvi pogled pa ti ta analogija kao nešto i može da prođe, ali sam siguran da svi bokseri pate od CTE(NFL) ali se kod nas to slabo dijagnostikuje, kod nas se ADHD nikako ne dijagostikuje a u SAD je praktilno zakon. Boks ima endemske povrede usled umerenog treninga nego se pogrešno dijagnostikuju kod nas.
I boks je postao balet naspram 70tih...
Oni koji se bave boksom već imaju problem u glavi, ne moraju da budu i povređeni u ringu.

Ali, ima i veći ultimate fight show...
Ili baletani wrestleri američki..

DŽudo, niko te ne primorava da se vataš sa drugim džudistom ali to je Tvoje da li ćeš...

Pametni su objasnili da oni koji se pronađu u nečemu odigravaju svoju ulogu Bića. Oni koji ne oni se traže i rade svoje kako znaju i umeju. Najviše se to odnosi na kapacitet Uma. Kod životinja je jednostavno, to je što je, a kod ljudi ono si što kakvu ulogu dobiješ...

Povredjen si pa se žališ ili?
Znao si rizike...mnogi otpadnu iz pro sporta jer jednostavno nisu za to...

Uvek treba vagati između pozitivnih i negativnih pojava, maratonski bubreg je tvoja realnost, sa druge strane istina je da se stres može kontrolisati delimično kroz sport, moguce da u nekim izuzetnim okolnostima i kod nekoh retkih ljudi sport ima pozitivne strane.
Redovno kontrolisem i bubrege i jetru zbog druge hronicne bolesti, i trenutno nemam nikakvih problema, a kao sto sam i rekao, sve i da ce me to ubiti jednog dana, vise bih voleo da se posvetim onome sto volim nego da se ceo zivot suzdrzavam od toga. Na meni je da postujem svoj organizam, hidriranjem, pravilnom tehnikom itd, da bih od ovoga stvorio sto dugorocniju aktivnost. A i ako bih morao da biram, radije bih izabrao da me srcka strefi pre vremena, nego da me namuci neki rak kasnije

Kako to važi za vaterpoliste koji imaju probleme sa sinusima samo zato jer su bili u vodi i umereno trenirali. Boks ima povrede mozga koje se ne vide na prvi pogled pa ti ta analogija kao nešto i može da prođe, ali sam siguran da svi bokseri pate od CTE(NFL) ali se kod nas to slabo dijagnostikuje, kod nas se ADHD nikako ne dijagostikuje a u SAD je praktilno zakon. Boks ima endemske povrede usled umerenog treninga nego se pogrešno dijagnostikuju kod nas.

Ja ne zivim "kod nas", svi koji treniraju i rekreativno prolaze kroz detaljne sistematske preglede (isto kao i profesionalci), na sta nas obavezuje i Zakon a i lokalna pravila gradske uprave za sport.

Nema nista zdravije od umerenog rekreativnog bavljenja sportom.

Ti pokusavas da rekreativce strpas u isti kos kao profesionalce, sto je van svake pameti i logike.

Zdravo ili nezdravo, do kraja zivota ne planiram da prestanem da se bavim sportom (rekreativno), sve i da znam da ce mi skratiti zivot, jer je to ono sto cini da se osecam svojim i slobodnim, i pomaze da filtriram stres. Dzaba je ziveti 120 godina ako je zivot neispunjen zbog izbegavanja raznih stvari, bitniji je kvalitet.

Ako se bavis lepo i umereno, i to te cini srecnim - veca je verovatnoca da ces ziveti i duze i zdravije od onih koji se ne bave uopste.

Powerlifting je sport takođe, koje su endemske povrede/stanja u powerliftingu? Znam za ona oštećenja ključne kosti kod nekih tehnika, šta ima još ako si u tome?

pa, naravno, verovatno najopasnija i najozbiljnija povreda je povreda donjeg dela leđa usled nepravilne tehnike mrtvog dizanja i svih 'hip hinge' pokreta (pokreta gde kukovi idu unazad). ljudi nisu ni svesni koliko koriste kičmu kada dižu teške stvari sa poda, umesto zadnju ložu, a to se vežba i uči, ne dolazi prirodno. noge i dupe i služe da ponesu teret (naročito dupe koje je pored kvadricepsa najjači mišić u telu)

naravno i druge povrede, ušinuća, pucanja ligamenata, dislokacije zglobova, itd, ali to se sve svodi na pravilnu tehniku

nema mi smisla argument da je nešto nezdravo jer se možeš povrediti. povređuješ se zbog tehnike a ne jer je aktivnost po sebi nezdrava

A ko nije kompleksaš? Svi smo utrenirani da odigravamo kompleksne zadatke. Evo tvoj kompleks je pro sport. Nisi uspeo pa zato?

Novak je gladijator 21.veka...
Novak je POTPUNO državni projekat i finansiran od države, zar ti nije bar malo sumnjivo što su države domaćini uvek vlasnici i finansijeri vekih turnira u tenisu, ako tu ima para zasto u tenis nisu usli privatnici, ako u tenisu ima para zasto Nolo nije ulozio svoje pare u tenis, bar to zna najbolje, nego zida zgrade? Da te interesuje tenis znao bi da Viktor troicki bije u tenisu Nola uvek i to sa jednom rukom vezanom iza leđa, ali koga jos to interesuje.

pa, naravno, verovatno najopasnija i najozbiljnija povreda je povreda donjeg dela leđa usled nepravilne tehnike mrtvog dizanja i svih 'hip hinge' pokreta (pokreta gde kukovi idu unazad). ljudi nisu ni svesni koliko koriste kičmu kada dižu teške stvari sa poda, umesto zadnju ložu, a to se vežba i uči, ne dolazi prirodno. noge i dupe i služe da ponesu teret (naročito dupe koje je pored kvadricepsa najjači mišić u telu)

naravno i druge povrede, ušinuća, pucanja ligamenata, dislokacije zglobova, itd, ali to se sve svodi na pravilnu tehniku

nema mi smisla argument da je nešto nezdravo jer se možeš povrediti. povređuješ se zbog tehnike a ne jer je aktivnost po sebi nezdrava
Karfiol uvo je pravilan trening pa nastaje povreda, CTE u NFL je posledica normalnog treninga, vaterpolo ligamneti su meki i skloni povredama jer manjka gravitacije u vodi a ne nepravilan trening, tako da vidis nije sve samo nepravilno treniranje nego je mnogo povreda zbog samog sporta inače Apsolutno postoji zamor materijala kao posledica treninga i uzrokuje povredu.

Pa najpre bi me stres ubio sasvim sigurno da ga ne handle-ujem na neki nacin :)
Ali ti sport pomaže oko hendlovanja stresa ne zbog kardio odlike sporta ili neke druge gluposti koje nam se plasiraju kao pozitivne strane sporta, već zbog sasvim drugih razloga kao npr što ti sport pruža osećaj ispunjenosti/svrhe/zauzetosti/skreće pažnju sa problema/lučenje dopamina/drugo.

Ali ti sport pomaže oko hendlovanja stresa ne zbog kardio odlike sporta ili neke druge gluposti koje nam se plasiraju kao pozitivne strane sporta, već zbog sasvim drugih razloga kao npr što ti sport pruža osećaj ispunjenosti/svrhe/zauzetosti/skreće pažnju sa problema/lučenje dopamina/drugo.
Ti ćeš stvarno me naterati da se bavim sportom...

Btw jel su motori sport, ili formula? Ljudi umrli na istima. Umro je svako bavio se ili ne sportom. Što si toliko ostrašćen?

Novak je kao i Jokić. Izbrušeni dijamant svog sporta. Jokiću je došlo a Novaku je grend slam bio kao Nijagara Tesli...Drugačiji programi sa vrhunskim rezultatima. Sad koliko je sport bitan pojedincu samo zavisi od toga koliko se zanima?

Čudan je ovo svet a život je čudo. Svi smo katalisti svega oko nas. A tebe iritiraju povrede? Why?

I sa svim ovim povredama koje si naveo može da se živi. (Svesno su ušli u rizik da ih imaju, neki i nesvesno ali ko im kriv kad nisu dovoljno svesni o tome šta rade, većina sportista su mladi jer su u najboljim predispozicijama za sport)
Od nekadašnjih sportova samo je pobednik preživeo...

Btw jel su motori sport, ili formula? Ljudi umrli na istima. Umro je svako bavio se ili ne sportom. Što si toliko ostrašćen?

Novak je kao i Jokić. Izbrušeni dijamant svog sporta. Jokiću je došlo a Novaku je grend slam bio kao Nijagara Tesli...Drugačiji programi sa vrhunskim rezultatima. Sad koliko je sport bitan pojedincu samo zavisi od toga koliko se zanima?

Čudan je ovo svet a život je čudo. Svi smo katalisti svega oko nas. A tebe iritiraju povrede? Why?
Iritira me laž u mejstrim medijima i generalno u našoj kulturi da je sport zdrav, to nikako nema utemeljenje u nauci. Inače i sam patim zbog sportskih povreda iz tinejdžerskih/omladinskih dana kada sam trenirao, sada znam da su svi trenizi bili zasnovani na potpunom veštičarenju a ne nauci.

Zapitaj se kako to da su svi košarkaši visoki? Ako igraju košarku samo talentovani kako nema neki od 1,5m visine da je talentovan nego su to uvek visoki? Zapitaj se zasto je ono 90% hala u NBA ligu u vlasništvu države ili lokal samouprave, zar mesto za rad ne mogu sami sebi da naprave ti kosarkasi, nego to moramo mi građani iz budžeta?

Iritira me laž u mejstrim medijima i generalno u našoj kulturi da je sport zdrav, to nikako nema utemeljenje u nauci. Inače i sam patim zbog sportskih povreda iz tinejdžerskih/omladinskih dana kada sam trenirao, sada znam da su svi trenizi bili zasnovani na potpunom veštičarenju a ne nauci.
I jel te terao neko?

Mene onako ali nije mi se dalo...

Teže povrede?

Zapitaj se kako to da su svi košarkaši visoki? Ako igraju košarku samo talentovani kako nema neki od 1,5m visine da je talentovan nego su to uvek visoki? Zapitaj se zasto je ono 90% hala u NBA ligu u vlasništvu države ili lokal samouprave, zar mesto za rad ne mogu sami sebi da naprave ti kosarkasi, nego to moramo mi građani iz budžeta?
Koš.
Konkurencija.
Karakter.
Kostur.
Kvalitet.

Da. Zato što je prepoznato kao opšte dobro.
Bolje sport nego kriminal. Većina sportista je skloniji kriminalu nego nauci. A opet disciplina je suština za oba.

Ljudi koji se najvise bave == profesionalci.
Ti i dalje vrtis istu plocu i poistovecujes profesionalce i rekreativce.

Jedini zakljucak je da apsolutno nista ne znas o sportu.
Gledam ekstremne slučajeve i izvlačim zaključke, kod rekreativaca se nista ne vidi, pola njih trening provede na klupi muvajući mladu mamu u publici, a druga polovina pola treninga gleda smartfon, rekreativci nisu jednstvena celina da ih možemo posmatrati kao jedno, ti možda jesi predan treningu i ozbiljno ga shvataš ali koliko rekreativaca propusti trening bez problema, rekreativci nisu jedinstveni nego je svako svet za sebe, sa druge strane profesionalci su svi isti i svi uvek prisutni na treningu dajući 100% sebe i ako zabusavaju odmah budu izbaceni iz tima a i profi sportisti su uvek genetska čudovišta koji su se rodili tako jaki i sa kapacitetom pluća tako da činjenica da i oni umuru jednako kao običan svet, možda čak i pre, nam govori još više da u sportu nema zdravlja.

Back