Da li je sloboda izbora iluzija?

Zar nije torta hladna

Aktivan član
Poruka
1.199
Ovo pitanje postavlja temeljno pitanje o prirodi ljudske slobode i autonomije. Pitanje ispituje da li su naši izbori zaista slobodni ili su zapravo određeni unapred vanjskim faktorima poput nasleđa, okoline, društvenih uslova ili čak determinizma. Možemo istražiti različite filozofske perspektive, poput determinizma, slobodne volje ili filozofije uma, kako bismo oblikovali argumente i raspravili o prirodi ljudske slobode i mogućnosti izbora.

Ovo pitanje postavlja temeljno pitanje o prirodi ljudske slobode i autonomije. Pitanje ispituje da li su naši izbori zaista slobodni ili su zapravo određeni unapred vanjskim faktorima poput nasleđa, okoline, društvenih uslova ili čak determinizma. Možemo istražiti različite filozofske perspektive, poput determinizma, slobodne volje ili filozofije uma, kako bismo oblikovali argumente i raspravili o prirodi ljudske slobode i mogućnosti izbora.
Postoji sloboda izbora, ali postoji i iluzija slobode izbora.
Da bi se do slobode izbora došlo, mora se osvestiti paket definicija
i uverenja kojima su naše reakcije uslovljene. Inače samo nesvesno
reagujemo, po navikama.

Ljudi imaju tendenciju da traže konzistentnost između svojih uverenja, stavova i ponašanja. Kada se suoče sa izborom koji nije u skladu sa njihovim postojećim uverenjima, mogu iskusiti kognitivnu disonancu - neugodno stanje koje podstiče preispitivanje sopstvenih uverenja i izaziva unutrašnji konflikt. Kako bi izbegli ovaj konflikt, ljudi često biraju opcije koje su u skladu sa njihovim prethodnim uverenjima, čak i ako to znači da su njihovi izbori suženi ili da su izloženi manipulaciji.

Ljudi imaju tendenciju da traže konzistentnost između svojih uverenja, stavova i ponašanja. Kada se suoče sa izborom koji nije u skladu sa njihovim postojećim uverenjima, mogu iskusiti kognitivnu disonancu - neugodno stanje koje podstiče preispitivanje sopstvenih uverenja i izaziva unutrašnji konflikt. Kako bi izbegli ovaj konflikt, ljudi često biraju opcije koje su u skladu sa njihovim prethodnim uverenjima, čak i ako to znači da su njihovi izbori suženi ili da su izloženi manipulaciji.
A nekada biraju hrabro i upadaju u nepoznato, što do tada nije bilo deo uverenja niti je sigurna zona.
To je potrebno ponekad u životu

Msilim da nije iluzija i da je oko toga glavna "borba". biram svaki dan šta ću.

Biram bliske osobe, biram da li ću se intimizirati sa nekim ili ne. Biram da li ću da lenstvujem ili ću da pišem rad. Biram liniju manjeg otpora ili hrabro da stanem na crtu. Biram sigurno ili da uskočim u nešto nesigurno što me jako privlači, itd. Šta odaberem vodi me dalje, niz novih puteva i raskrsnica se otvara

Msilim da nije iluzija i da je oko toga glavna "borba". biram svaki dan šta ću.

Biram bliske osobe, biram da li ću se intimizirati sa nekim ili ne. Biram da li ću da lenstvujem ili ću da pišem rad. Biram liniju manjeg otpora ili hrabro da stanem na crtu. Biram sigurno ili da uskočim u nešto nesigurno što me jako privlači, itd. Šta odaberem vodi me dalje, niz novih puteva i raskrsnica se otvara
Vjerovatno se niko neće složiti samnom, ali ja to gledam ovako,
- Da, biramo, bliske osobe, šta ćemo da radimo, koji put da izaberemo, jedan ili dva, itd. nazvaćemo to slobodna volja, imamo slobodu izbora, ali ključno pitanje je zašto to uopšte radimo? Šta je to iza zašto, i je li to odraz slobode ili ne?
- Sve što je deo programa, nije slobodno, mi smo taj deo, u programu prirode, kao bića, sa svim našim potrebama, željama, voljom itd. Život svakog bića je uslovljen, samim tim suštinski nije slobodan.
- Kako ja mogu biti slobodan, ako imam potrebu bilo kakvu, da jedem, pijem, da se družim, da imam seksualnu potrebu, potrebu za adrenalinom, potrebu da nešto radim, bilo kakvu želju da imam? Da, slobonda volja nam je data, da izaberemo partnera, jelo, piće, čime ćemo se baviti itd. ali, ta slobodna volja u suštini služi, tako da ona suštinski nije slobodna.
- Npr. programi. Svaki program je sluga. Program ako ima opciju da izabere nešto random (nazovimo to slobodna volja programa), u svojoj suštini random jeste neodredjeni slobodan zbor programa u vezi nečega, ali zašto uopšte pravi izbor za to nešto? Odgovor je, jer služi, jer je program, kodira i ograničen, ima svoj kapacitet, domen, suštinski nije slobodan, baš kao i ljudi.

Pa ima teorija da smo programirani biologijom i nekim obrascima vaspitanja.
I kažeš kada program random bira on već ima opciju randoma.

I ja sam uslovljena time npr što ocanisam upoznala, što sam odrasla tu i tu itd. Nađu tim, iako ta sloboda nije prevelika, ipak verujem da jeste jer u svakom momentu odlučujemo šta ćemo. Recimo htedoh ti odgovoriti kasnije, ali onda se mislim bolje sad jer ću posle da zaronim u jedan rad. Moje odluke na osnovu iskustva.

Ili recimo neki biraju sigurne zone. Reših da se upustim u nešto rizično. I dok drugi sede i misle, ja recimo živim taj rizičan potez koji je ispao dobar. Nisu to sve velike stvari, ali nismo ni mi neki veliki događaj 😏

Back