Da li je shvatanje da je slobodna volja iluzija najbolji put ka empatiji?

Nisam ubacio dusu. Nije dokazano. To mora prvo da se dokaze. Ok mogu da pravim hipotezu. Biras, recimo imas misli izazvane
spoljnim senzacijama, ali vezbom mozes da ih kontrolises, tako da nikada ne padas u afekt i bes, niti ti je u psihi lose.
Meni je trebalo 30+ godina, ali moze.
Ok , ne slazemo se , meni je izuzetno lako da nakon malo koncentracije vidim da se misli jednostavno pojavljuju , ne mogu da ih biram zato sto bih onda morao da pomislim na njih nego sto pomislim na njih.

Ok , ne slazemo se , meni je izuzetno lako da nakon malo koncentracije vidim da se misli jednostavno pojavljuju , ne mogu da ih biram zato sto bih onda morao da pomislim na njih nego sto pomislim na njih.
Rekoh, trebalo mi je mnogo godina. Ne mozes sad bez vezbe, puf i odmah. Dakle treba biti uporan. U Pravoslavlju se to zove smirenje.

Da li kada shvatimo da niko nije birao svoj mozak , genetiku , podsvest ni misli mozemo da potpuno vidimo tu osobu vise kao silu prirode nego kao nekoga ko svesno cini glupa ili zla dela ?
Apsolutno niko nije birao svoj mozak i genetiku. Ali ziveti po impulsima i nagonima i negirati mogucnost izbora je samo lenjost i odricanje odgovornosti.
Imala sam prilike da vidim na jednom stolu dva kamena namerno tako postavljenja jedno pored drugog. Jedan je sirov a drugi obradjen.

Што значи да ако те ја сад позовем на оснивање терористичке ћелије нама шансе да ме одбијеш?
Naravno da bih odbio , zbog savesti ( za koju nisam odgovoran ) , zdravog odrastanja ( za koje nisam odgovoran ) i manjka poremecaja za koje isto nisam odgovoran , znaci opet nema slobodne volje.

Apsolutno niko nije birao svoj mozak i genetiku. Ali ziveti po impulsima i nagonima i negirati mogucnost izbora je samo lenjost i odricanje odgovornosti.
Imala sam prilike da vidim na jednom stolu dva kamena namerno tako postavljenja jedno pored drugog. Jedan je sirov a drugi obradjen.
Svaki izbor dolazi iz neuroloskih procesa za koje mi nismo odgovorni.
Tvoja jaka volja koja ti je dala mogucnost da se odupres losem nagonu je opet dosla iz mraka , iz neuroloskih procesa za koje ti nisi odgovorna.

Naravno da bih odbio , zbog savesti ( za koju nisam odgovoran ) , zdravog odrastanja ( za koje nisam odgovoran ) i manjka poremecaja za koje isto nisam odgovoran , znaci opet nema slobodne volje.
Све побројано су само фактори који утичу на процес доношења одлуке.
Чим си у стању донети одлуку значи да владаш својом слободном вољом.
Пришватио или одбио, нико та није силом натерао на и једно од тога.

Све побројано су само фактори који утичу на процес доношења одлуке.
Чим си у стању донети одлуку значи да владаш својом слободном вољом.
Пришватио или одбио, нико та није силом натерао на и једно од тога.
Ni jedan taj faktor koji je doveo do tvoje odluke nisi odlucio pre nego sto si odlucio , nisi uticao ni na jedan nauroloski proces koji je doveo do tih faktora ili bilo koje druge misli koju imas , pa samim tim ni do konacne odluke.
Konacna odluka je doneta neuroloskim procesima kojih ti nisi ni svestan , a kamoli da mozes da utices na njih,

Na neuronske impulse čovek može da utiče, pa je zato moguća dresura, gde više nemaš svoju volju.
U realnom životu čovek može da utiče na svoje misli, može i da ih kontroliše iako postoje veze koje deluju na procese razmišljanja pre volje za samim razmisljanjem, inicijatori misljenja.
Metafizickim silama koje uticu na nasu svest apsolutno mozemo da "iskljucimo struju" i da koristimo samo svoje iskustvo za donosenje odluka. Iz tog ugla svakako da slobodna volja nije iluzija koju nije moguce kontrolisati.

Na neuronske impulse čovek može da utiče, pa je zato moguća dresura, gde više nemaš svoju volju.
U realnom životu čovek može da utiče na svoje misli, može i da ih kontroliše iako postoje veze koje deluju na procese razmišljanja pre volje za samim razmisljanjem, inicijatori misljenja.
Metafizickim silama koje uticu na nasu svest apsolutno mozemo da "iskljucimo struju" i da koristimo samo svoje iskustvo za donosenje odluka. Iz tog ugla svakako da slobodna volja nije iluzija koju nije moguce kontrolisati.
Metafizicka metoda, vrlo zahtevna metoda, koja ima za osnovu spread spectrum logiku, kaze da ako sakupljate dovoljan broj podataka i relacija, na kraju cete moci dve stvari, da vidite promenu u tom mnostvu , a da ne vidite konkretan uzrok i konkretnu posledicu , i drugo primenjeno unazad mozete da pocnete da otkrivate sakrivene informacije u metafizickom smislu u mnostvu podataka koje pratite.
Slicnost sa spread spectrum logikom je upravo to....
Kod spread spectruma, imate info koja je suvise mala da bi se izdigla iznad shuma, ali ga poveca...Umesto da imate sum 10mV imate 11mV....znaci da je signal 10x manji od suma...
Zato ga niko ne vidi...medjutim, imate tih promena na 10 000 mesta i sabira se 10 000 promena i onda to naraste da bude vece od shuma...Sakriven signal postaje mnogo pojacan i vidljiv...
E sad kod spread spectruma, ne sakrivate signal zbog zastite podataka, nego jer priroda varnici svuda i dodaje svuda shum...ali svuda slucajno , dok vi gledate bas svojih 10 000 pozicija....pa 5000 doda na plus, 5000 doda na minus, sve slucajno se potire...

Ako me neko pita da li ijedna budala moze da koristi metafizicku metodu za proces detekcije ili dobijanja informacija, odgovor je moze...ali treba puno memorije, puno pravljenja preseka...jer kod metafizike mozete ne samo da trazite info na 10000 razlicitih faktora, ekvivalent 10 000 frekvencija kod spread spectruma, nego mozete da trazite 10 000 vremenskih trenutaka....a kod relativno mirnog procesa....
Npr primena metafizike na zdravlje stabilnog pacijenta ce otkriti degradaciju zdravlja u vremenu....tj razlicite reakcije na iste poremecaje zavisno da li su ove ili prosle godine...vecu osetljivost, teze vracanje u ravnotezu..
Naravno to se ne koristi u medicini , cak se mrzi , lekari zovu takve pacijente oni koji previse razmisljaju o svom zdravlju.....ignorisu takve podatke...
Npr lekar ce da popizdi da mu pacijent kaze, doktore ove godine mnogo vise mi pritisak zavisi od temperature prostorije u kojoj se nalazim.....odmah ga proglasava hipohondrom...iako bih ja kao metafizicar to mogao da zovem neki faktor nestabilnosti kod pritiska drasticno povecava uticaj sirenja i skupljanja krvnih sudova na pritisak, mozda je srce oslabilo , to bi bio laicki zakljucak...bas laicki...moze biti volumen krvi smanjen, moze biti manjak hemoglobina pa mu regulacija kiseonika ustvari menja pritisak i protok zavisno od rasirenosti krvnih sudova...
Moze biti unutrasnje krvarenje, jer ono u duzem menja elasticnost sudova...
Znaci lekari znaju za makro faktore, ali imaju problem sa metafizikom u primeni.

Metafizicke informacije čovek moze da oseti pre nego bilo koja masina, da su neuronski signali verovatno bi mogli da ih merimo i desifrujemo, ali izgleda da imaju sasvim drugaciju prirodu, pa jedino prema posldicama, fenomenoloski, mozemo da ih tumacimo...tu ni statistika nije od pomoci, biheviorizam se mozda mesa u fenomenologiju za sta naravno nema naucnih dokaza....

Back