Da li je samozvana Republika Kosovo genocidna tvorevina?

Da li je samozvana Republika Kosovo genocidna tvorevina?

  • Zavisi mnogo od toga, ko je zaista ubio Olivera Ivanovica (Srbi ili Albanci)

    glasova: 0 0,0%
  • Ne znam sta da mislim, pa cu da se smislim

    glasova: 0 0,0%

  • Ukupno glasova
    12
Mnoge države su nastale na ratu i proterivanju. Zapravo gotovo sve.
Uvodjenje takvog pravila odgovara mozda 10 drzavama.
Kina da hoce, moze da prisvoji Srbiju za 10 godina...
Njima je stvar odluke da li ce ili nece da usmere svoju emigraciju u Srbiju....
Za kineze 3 mil na potezu Srbije je takva laganica da ne mogu da opisem.
Prvo strateski se moze uciniti distributivnim centrom za EU, nesto kao bescarinska zona.
Drugo imaju mogucnost pravljenja montaznih fabrika, jer je boranija na vidiku da ce se radjati u Srbiji.
Za deset godina ucinis zdravstvo , skolstvo totalno nedostupno sirotinji i samo gledaj kako raste alibaba, alideda, aliunuk ili neka varijanta...
Malo mi nezgodno da pominjem banggood posto moze da znaci dobro izhebi nekog...
I onda primenis logiku vecinskog stanovnistva i za sledecih 2x 4 godine iliti dva politicka mandata resis totalno prestrojavanje u kinesku provinciju...
Nego kinezima se vise svidja da niko ne primecuje njihovu politiku, tj ne cackaj prstom u oko...
Ali ekonomski je to dozvoljeno pa je svejedno , zabole te uvo u doba ekonomskog ropstva da robove dobijas preko oruzja, kad ce ti sami doci zbog ekonomije...
Koliko bi skuplje kostalo osvajanje brazilskih ili nekih drugih luka....
Ovako jos ispadnes i prijatelj...

Ako sipci provale sistem, u BG ces morati da vices tungatjeta ili kako se vec izgovara njihov pozdrav...
 
Kosovo i Metohija je okupirana teritorija Republike Srbije.
Zar je potrebna bilo koja definicija vise od toga. :)
„Srbija nikad ne sme da se odrekne tapije nad kosovskom zemljom“
19.11.2019. Kosovo online, Vestionline

commons.wikimedia/Sasa Micic, Manastir Gračanica

Preduslov očuvanja srpske baštine jeste da se Srbija apsolutno nikad u formalno pravnom smislu ne odrekne srpske tapije nad kosovskom zemljom jer bi se onda desilo da srpski spomenici pre ili kasnije postanu kosovski, a uloga Uneska bi bila da samo verifikuje dato stanje, rekao je u razgovoru za Kosovo Onlajn profesor Fakulteta političkih nauka u Banjaluci Srđa Trifković.

– Biti na listi Uneska, ne znači da će Unesko prihvatiti da to kulturno nasleđe pripada određenom narodu kao njegova patrimonija, već jednostavno da taj spomenik postoji na određenoj teritoriji – dodao je Trifković.
On je naglasio da „svojatanje“ kulturnog nasleđa otvara pitanja na duge staze koja često nemaju zadovoljavajući odgovor. Naglašavajući da sličnih primera ima puno, Trifković je naveo „svojatanje srpskih spomenika u severnoj Makedoniji, uključujući i crkve i manastire gde je pokušaj njihove makedonizacije počeo još u vreme Titove Jugoslavije“.
Navodeći primer venecijanske kulturne baštine u Dalmaciji, koja je prema njegovim rečima „vrlo vešto i vrlo uporno pohrvaćena i to je počelo još u vreme kraljevine Jugoslavije“.
– U gradovima koji su bili poznati pod svojim italijanskim imenima kao što su Trau – Trogir, ili Zara – Zadar koji je bio čisto venecijanski grad i po duhu, arhitekturi i stanovništvu, došlo je do promene političke vlasti, samim tim došlo je i do etničkog čišćenja Italijana iz Zadra, a zatim, posle 1945. godine je došlo i do primene principa „čija je teritorija njegovi su i spomenici“. Zato ponavljam, ne sme se ni po koju cenu prihvatiti, makar to bilo i na dugi niz godina, formalno odricanje od srpske tapije nad kosovskometohijskom zemljom jer bi se onda desilo i sa srpskim spomenicima da pre ili kasnije postanu kosovski – kaže on.

– Kada se Poljska proširila do Odre i Nise i kad su stari nemački gradovi, kao što su Štetin i Breslov postali Ščećin i Vroclav ili kada je Kenigsberg postao Kalinjingrad u ruskoj enklavi na Baltiku, od tog trenutka su i kulturni spomenici na toj teritoriji uključujući zamkove, tvrđave, crkve… postali poljsko odnosno rusko kulturno nasleđe. Tako će biti i sa srpskim manastirima, postaće kulturno blago Kosova ukoliko Srbija poklekne i izgubi dah i strpljenje u borbi za njihovo očuvanje – zaključuje Trifković.
 

Back
Top