Da li je revolucija moguća ?

Revolucija kao realna ideja je moguca ako je bar jedna takva ideja realno moguca. Ti si sam dao primjer prestanka pusenja kao ralne revolucije. Dakle realna revolucija je moguca. ne znam sta vise ima da se razgovara, sam si dao definicje koje daju odgovor na pitanje.

...
Pokušaj misliti
o tome kao nepristrasni posmatrač planete Zemlje
...
Iz tog rakursa mi javi kako idu stvari...

Iz te visine i gledam
i vidim da čovek ne može da skoči više od 3 metra,
retki mogu 8,5 m,
a ima jedan skočio 9 metara.

Znam Dražo da si biće bez energije
( da imaš jaja bio bi predsednik sa tolikom pameću )
ali nađi negde neki džul, ukradi, pozajmi
i reci da ili ne !

Poslednja izmena:
Revolucija kao realna ideja je moguca ako je bar jedna takva ideja realno moguca. Ti si sam dao primjer prestanka pusenja kao ralne revolucije. Dakle realna revolucija je moguca. ne znam sta vise ima da se razgovara, sam si dao definicje koje daju odgovor na pitanje.

Prestanak pušenja da,
ali ne na silu i dok se zavisnik nije dobro očadio ( godinama ).

Ono moš' se ostavi tri dana al' posle nadoknadiš ...

Dakle, nisi me razumeo !

Kada pitam
da li je revolucija moguća,
mislim u opštem smislu,
ne samo društvena
ili ne samo ekonomska.

Kad sazri vrijeme..

Recimo da li je moguće ostaviti pušenje ?

Znam gomilu ( ustvari sve ) ljudi
koji su pušili 30 - 40 godina
stotinama puta ostavljali cigare ( bezuspešno )
a onda jednog dana, cap !
Ne puše više, ali zaista !

Kako si, reko', uspeo ?
Ne znam, kaže !
Jednostavno više mi se ne puši !

To kad shvate da treba da odaberu život ili pušenje

Dakle,
da li su nagle promene moguće ?
Da li su preskakanja moguća ?

Ništa se ne dešava na preskok, ali može tako da se čini...

Recimo,
direktan upis na faks
bez osnovne i srednje škole ?

za snalažljivost ne treba faks ...

BEZ DUHOVNE REVOLUCIJE, TJ. BEZ REVOLUCIJE IDEJA, FIZIČKE REVOLUCIJE SU BESMISLENE

Šta duhovna revolucija podrazumeva ?

Čovek postoji tako što mora da se samoodržava – mora stalno da teži od zla ka dobru, jer to je suština samoodržavanja. Da bi u tome uspeo, svakodnevno mora da ponavlja jedne i iste radnje koje imaju značenje dobra, a izbegava, tj. ne čini one radnje koje imaju značenje zla. Te radnje koje imaju značenje dobra se svode na proizvodnju i potrošnju materijalnih dobara, jer to je jedini način da se čovek održi u životu. Suprotno tome, nerad, neproizvodnja i nedostatak materijalnih dobara ima značenje zla, jer to za svoju posledicu ima postepeno skapavanje od gladi i smrt.

Međutim, problem je to što je čovek društveno biće i mora da živi u zajednici s drugim ljudima, pa su zato ljudi prinuđeni da se samoodržavaju povezano i organizovano – da grade ekonomske zajednice i vrše podelu rada i rezultata rada.

To organizovano samoodržavanje je najbolje prirodno, univerzalno rešenje samoodržavanja, jer ne samoodržavaju se samo ljudi organizovano, već i sve drugo – elementarne čestice unutar svojih ekonomskih zajednica atoma; atomi unutar svojih ekonomskih zajednica, nebeskih tela; nebeska tela unutar svojih ekonomskih zajednica, galaksija; atomi i molekule unutar svojih ekonomskih zajednica, ćelija; ćelije unutar svojih ekonomskih zajednica, tela biljaka, životinja i ljudi; ljudi, mravi, pčele itd unutar svojih ljudskih, mravljih i pčelinjih ekonomskih zajednica.

Ali, tu se sada javlja jedna problem. Organizacija života, rada i raspodele rezultata rada unutar svih pomenutih ekonomskih zajednica u prirodi, da bi zadovoljila svrsi, tj. da bi se pomoću nje izbeglo svako zlo, a ostvarilo dobro, ne može da bude bilo kakva. Samo pravedna raspodela društveno opravdanog i korisnog rada i rezultata rada maksimalno omogućuje samoodržavanje svih, tj. omogućuje izbegavanje zla, a ostvarenje dobra i nikakva druga. Dokaz tome su sve ekonomske zajednice od kojih je priroda sagrađena, koje sam napred nabrojao - od elementarnih čestica unutar atoma, pa do zajednica ćelija i organa unutar tela biljaka, životinja i ljudi – koje su sve sagrađene na principu pravedne, tj. ravnopravne podele rada i rezultata rada. Čak su i mravlje i pčelinje ekonomske zajednice sagrađene na tom principu. Ljudsko društvo je jedino u prirodi čije ekonomske zajednice se ne grade na principu ravnopravne podele rada i rezultata rada, već neravnopravne i nepravedne. I jedino je koje je u svoju organizaciju rada ukomponovalo i oko 50% društveno neopravdanog i nekorisnog rada, čiji rezultati ne koriste čovekovom samoodržanju, već samouništenju. Ili pak služe samo tome da se nasilno osigura i održi nepravedna i neravnopravna podela rada i rezultata rada. Na primer, političke i verske institucije i njihove administracije, pa menetarni i poreski sistemi i njihove administracije, pa robno-novčani trgovinski sistemi, pa vojni i policijski mehanizmi, te proizvodnja raznih ratnih tehnologija, proizvodnja alkohola i duvana itd. Rad na svemu tome nije društveno opravdan i koristan, jer za svoju posledicu nema samodržanje i dobro, već siromaštvo, otežano življenje, stradanje, patnju i zlo.

Sudeći po svemu tome, čovek nije najsvesnije, najpamenije i najhumanije biće u prirodi, kako smo umislili, već najgluplje i najsvirepije, jer ne poznaje najbolje prirodno rešenje kako da se u životu održi, tj, kako da izbegne svako zlo, a ostvari dobro. Ljudske društvene i ekonomske zajednice su stalni proizvođači svih mogućih, najgorih zala i život u njima za mnoge ljude ima značenje istinskog pakla. To je razlog što ratovi, veliki i mali i revolucije, na Zemlji nikada ne prestaju.

Ti ratovi i revolucije će da traju sve dok ceo svet ne postane samo jedna ekonomska zajednica sa pravednom podelom rada i rezultata rada. Trajaće sve dotle dok se ne ukine sav duštveno neopravdan i nekoristan rada – dok se ne ukinu države kao političke tvorevine, njihove administracije, vojske i ratne tehnologije; dok se ne ukinu poreski, monetarni i trgovinski robno-novčani sistemi; dok se ne ukline proizvodnja duvana i alkohola i raznih narkotika i ljudi prestanu pijani, drogirani i bolesni da se valjaju po planeti, i naravno, dok se ne ukinu sve verske, nacionalne i klasne podele, koje su takođe izvori večitih netrpeljivosti, sukoba, ratova među ljudima i uzroci svakojakih zala. Praviti revolucije i ratove s ciljem da se stvori bolji svet i život, a posle revolucije ne ukinuti sav društveno neopravdani i nekorisni rad i ne sprovesti ravnopravnu podelu rada i rezultata rada, nema nikakvog smisla. Komunističke revolucije i komunizam kao pokušaj uspostvaljanja pravednog društvenog i ekonomskog poretka, upravo zato nije uspeo što posle revolucije nije bio ukinut sav društveno neopravdan i nekoristan rad i što nikada nije bila uspostavljena pravedna podela rada i rezultata rada.

Naravno, da bi se u svetu uspostavila pravedna podela rada i rezultata rada i da bi se eliminisao sav društveno neopravdan i nekoristan rad, besmisleno je pokretati bilo kakvu novu svetsku revoluciju, jer revolucojom se to ne može postići. Može se postići isključivo duhovnom revolucijom, tj. revolucijom ideja, odnosno podizanjem svesti svih ljudi sveta na nivo znanja najboljeg prirodnog rešenja samoodržanja, tj. na nivo znanja nužnosti eleiminisanja svih oblika društveno nepotrebnog i nekorisnog rada i nužnosti uspostavljanja ravnopravnog društvenog i ekonomskog poretka sa pravednom podelom rada i rezultata rada. Jer ako napravomo fizičku revoluciju samo zato jer ne možemo više da podnosimo zlo, a nemamo ideju šta posle revolucije treba da uradimo da bi nam bilo dobro, tj. ako posle revolucije i dalje ostanu političke, verske, nacionalne i klasne podele, institucije i njihove administracije, ako ostanu monetarni, poreski i robno-novčani trgovinski sistemi, ako i dalje ostanu vojni i policijski mehanizmi i ratne tehnologije, kao što je to bio slučaj sa komunističkim revolucijama, tada nismo uradili ništa. Jer u tom slučaju promenili su se samo ljudi, a stare ideje i stara organizacija života i rada je ostala ista, kao što su i zla koja iz takve organizacije proizilaze, ostala ista.

Bez duhovne revolucije, tj. bez revolucije ideja, fizičke revolucije su besmislene. To je razlog što svi fizički ratovi i revolucije koje su ljudi vodili tokom istorije nisu doneli ništa novo. Imali smo samo razvoj prirodnih nauka ii tehnološki napredak, a naše duhovne nauke već hiljadama godina stoje u mestu.

Poslednja izmena:
Nema preskakanja,
mora evolucija !

Dobro si zakljucio. :)
Izmedju ostalog, revolucija je nemoguca jer iznova i iznova sa ovog sveta odlaze stare i dolaze nove generacije koje nemaju bas nikakvog iskustva i znanja (niti poseduju prethodno stecena dotadasnja saznanja/iskustva civilizacije) i nemaju nikakve veze sa revolucijama pa moraju sve iznova da uce od nule sto je vec vrsta evolucije samo po sebi...

Budite malo oprezniji s procenama da revolucije nisu moguće!
Revolucija ne mora biti nasilna,može biti korenita prihvatanjem sasvim novih obrazaca te
formiranja novog mejnstrima.
Primer:Kad bi vanzemaljci stigli i uspostavili neposredni kontakt,te nas informisali o mnogim
(i filozofskim i religijskim i socijalnim) fundamentalnim istinama,to bi pokrenulo čitavu kulturnu,
društvenu i teničko-tehnološku revoluciju i to najverovatnije bez akcidentnih propratnih pojava...
(Ovo je desna strana algoritamske jednačine-leva su sled pozicija pre desne...)

Ukoliko bismo opravdano mogli zaključiti da revolucije više nisu moguće-to bi značilo
da je naša civilizacija prevalila svoj zenit i da je na zalasku,te da joj nema spasa...Pa...moguće...:(

Poslednja izmena:
...
Primer:Kad bi vanzemaljci stigli
...

Hmmm, interesntna mogućnost !
Vredi da je razmotrimo, mada moram sada da idem na posao.

Evo na brzaka,
pada mi na pamet
"vanzemaljci" Evropljani koji stigoše u Ameriku pre 5 vekova !

Indijanci, ne deluju kao da su stvarno napredovali, šta misliš ?

Indijanci 21. veka.jpg

Poslednja izmena:
Budite malo oprezniji s procenama da revolucije nisu moguće!
Revolucija ne mora biti nasilna,može biti korenita prihvatanjem sasvim novih obrazaca te
formiranja novog mejnstrima.
Primer:Kad bi vanzemaljci stigli i uspostavili neposredni kontakt,te nas informisali o mnogim
(i filozofskim i religijskim i socijalnim) fundamentalnim istinama,to bi pokrenulo čitavu kulturnu,
društvenu i teničko-tehnološku revoluciju i to najverovatnije bez akcidentnih propratnih pojava...
(Ovo je desna strana algoritamske jednačine-leva su sled pozicija pre desne...)

Ukoliko bismo opravdano mogli zaključiti da revolucije više nisu moguće-to bi značilo
da je naša civilizacija prevalila svoj zenit i da je na zalasku,te da joj nema spasa...Pa...moguće...:(
to znači da je pre svakog pomišljanja na revolucionarne promene neophodno načiniti evolucioni napredak u svesti pojedinca.
ono što je sigurno je da ti niko ne može te fundamentalne promene (istine) usaditi u glavu ukoliko ti nisi sposoban da te promene prihvatiš.
dakle, prvo je potrebna evoluciona promena svesti kod pojedinca, a tek onda revoluciona promena u društvu.

komunizam je, recimo, sa svojom idejom jednakosti bio utopija zbog toga što pojedinac nije svesno napredovao do visine ideje da mu ne treba više od osnovne potrebe.
nisu uspeli izbaciti pohlepu iz ljudi i ona je na kraju i uništila u principu dobru marksovu ideju.
razlog - društvo je pokušalo da promeni svest pojedinca, a ne svesni pojedinac društvo.

dakle prvo promena svesti kod pojedinca kako bi takav pojedinac mogao da utiče na kolektiv, nikako obrnuto.
to svako od nas treba da uradi sam sa sobom.

Dobro si zakljucio. :)
Izmedju ostalog, revolucija je nemoguca jer iznova i iznova sa ovog sveta odlaze stare i dolaze nove generacije koje nemaju bas nikakvog iskustva i znanja (niti poseduju prethodno stecena dotadasnja saznanja/iskustva civilizacije) i nemaju nikakve veze sa revolucijama pa moraju sve iznova da uce od nule sto je vec vrsta evolucije samo po sebi...

to je delimicno pogresno, kao sto je i razumevanje revolucije ostalih forumasa pogresno, revolucije nikad nisu dizale mase koliko god se nama to cinilo, revolucije su dizali pojedinci poput tesle, ajnstajna i nekih drugih fizicara, ili nekoga poput frojda, marksa i njima slicnih. za mene je revolucija trazenje ideja kroz individue dok ove druge ideje smatram kompleksima, cak smatram i da kod onih koji talasaju mase takodje treba biti obazriv oko toga da li su njihove ideje zaista revolucionarne ili ne. revolucija je mit shvatite to vec jednom.

t. revolucija je mit shvatite to vec jednom.
Nema problema da budeš najpametniji na forumu,ali objasni nam kako je to revolucija mit!
Jer reč mit mi baš i ne ide s rečju revolucija.
Svakako se najveća revolucija ljudske civilizacije desila kad su zasejali prve njive i prezimili
pored njih da bi ih ponovo sejali,napuštajući nomadski način življenja,sačinivši prva naselja...
Molim da u tom smislu označiš revolucionarni mit!
Prelom civilizacije ljudi!

jeste, covek je tako pridobio odredjen stepen slobode da uvidi laz u laznom ali je zamenio stvarno laznim i tako ostao zarobljen laznim. vecina problema covecanstva dolaze iz pogresnog razumevanja egzistencije, ako si vec posadio seme onda moras biti u skladu sa tim sto raste i tako ostajes u skladu i sa prirodom. dalje moj post je bio usmeren na sadasnjost ciji se ekonomski razvoj zasniva na principu da bogati uzimaju od siromasnih da bi bili jos bogatiji i ako ti sama ta apsurdnost nije dovoljna da shvatis da se pletes u mrezu koju su oni ispleli samo za sebe i da sto je veci revolucionarsta zapravo je samo jos veci som kojeg cekaju da mlatnu u glavu kad dodje pravo vreme za to. ja hocu jasnocu i lucidnost, i nikakve i nicije autocenzure me nece spreciti da gledam na svet upravo tako.

Šta se odmah pališ...Pričamo-ša ima veze...
Hajde polako...
Od tih prvih naselja,kad su počeli s obradom zemlje i prvih rezervi za zimu i za nedajbože,
kako je došlo do bogaćenja s jedne i osiromašenja s druge strane?
Prvo se vršila naturalna razmena,onda je za sve valuta bila žito,pa su onda Feničani prvi
novac i počeli trgovati po sredozemlju! Nisu više sejali njive-sve su sticali trgovinom...
I u samim plemenima i naseljima se pojavili glavešine i sveštenici s prvim privilegijama!
Znači:u plemenskoj vlasti,trgovini,monetama i religiji su sadržana prva nepravedna otuđenja robnih viškova...
A šta mislimo o krađi,pozajmicama koje se ne vraćaju,prošnji u to doba?
A šta o vođenju prvih pljačkaških pohoda i čak pljačkaških ratova...Razni pohodi varvara...?
Recimo i Aleksandar je vodio pljačkaške pohode!
Osvajanje kolonija,a o konkvistadorima,uništiteljima čitave civilizacije,da i ne pričamo?

...
...

Šta Aleksandar ?
Pa svi pohodi u istoriji su bili pljačkaški !

Sećam se,
natrpali na moj kamion neki frižider
i šta ti ja znam ...

Ja reko', ovo neću da vozim !

- Hoćeš, hoćeš !
- Dobro, reko', ako je naređenje !
- Jeste, naređenje !

Posle mi objasnili da krađom stvari oslabljujemo neprijatelja ...
I tako mi smirili savest !

( Koja se povremeno budi i kaže
ali mogli smo sekirama da skenjamo taj frižider, ako je da im napakostimo,
a ne ja da ga vozim na vojnom kamionu i brukam se ! )

Šta se odmah pališ...Pričamo-ša ima veze...
Hajde polako...
Od tih prvih naselja,kad su počeli s obradom zemlje i prvih rezervi za zimu i za nedajbože,
kako je došlo do bogaćenja s jedne i osiromašenja s druge strane?
Prvo se vršila naturalna razmena,onda je za sve valuta bila žito,pa su onda Feničani prvi
novac i počeli trgovati po sredozemlju! Nisu više sejali njive-sve su sticali trgovinom...
I u samim plemenima i naseljima se pojavili glavešine i sveštenici s prvim privilegijama!
Znači:u plemenskoj vlasti,trgovini,monetama i religiji su sadržana prva nepravedna otuđenja robnih viškova...
A šta mislimo o krađi,pozajmicama koje se ne vraćaju,prošnji u to doba?
A šta o vođenju prvih pljačkaških pohoda i čak pljačkaških ratova...Razni pohodi varvara...?
Osvajanje kolonija,a o konkvistadorima,uništiteljima čitave civilizacije,da i ne pričamo?

ne treba da brines mnogo o rezervama za zimu ako zivis na sojenici tako da....

jos je platonova skola znala kako gradove osloboditi od svojih zala ...

imali su i grci i persijanci zamaha u kulturi...posle se to izvitoperilo turcima , jevrejima hazarima i ko zna cim...

jednom prilikom sam slusao jednog ambasadora u vatikanu, koji je rekao da kad bi vatikan otkrio neke istorijske cinjenice, takoreci obhelodanio neke svoje artefakte mnoge vodece institucije bi prestale da postoje, mmf, svetska banka i ostala gowna.

ne treba da brines mnogo o rezervama za zimu ako zivis na sojenici tako da....

jos je platonova skola znala kako gradove osloboditi od svojih zala ...

imali su i grci i persijanci zamaha u kulturi...posle se to izvitoperilo turcima , jevrejima hazarima i ko zna cim...

jednom prilikom sam slusao jednog ambasadora u vatikanu, koji je rekao da kad bi vatikan otkrio neke istorijske cinjenice, takoreci obhelodanio neke svoje artefakte mnoge vodece institucije bi prestale da postoje, mmf, svetska banka i ostala gowna.
Nema Vatikan više taj autoritet...Opus Dei kao najkvalitetniji segment -karikatura i sprdnja...
Jastrebovi prizemljeni...
Ono čega se plaše moćnici su intelektualci i umetnici!
Borhes ,recimo ,nuje dobio Nobelovu nagradu...Pisao o planeti Tlen i o izgubljenoj Deklaraciji o nezavisnosti...
Posredno je to značilo napuštanje svih tradicionalnih vrednosati...Neoprostivo...:roll:

politika je danas previse dinamican proces da bi vatikan imao autoritiet, ali su konci ostali....

Snalaze se oni u toj dinamici,ali im mas mediji pokupili klijentelu...
Tv ih načele,a Internet dokusuruje...Zašto bi inače u pojedinim
muslimanskim državama Internet bio skoro sasvim zabranjen
(ili je sasvim sužen),a tv strogo cenzurisana? To je to...Istina je moćnija!

Back