Да ли је Република Србија платила превисоку цену због ратова у којима није учествовала у Хрватској и Босни и Херцеговини и да ли је могло другачије?

Srboskizborim

Veoma poznat
Poruka
10.581
-Свима је познато да је Република Србија "сатанизована" због ратова у Хрватској и Босни и Херцеговини а за које је пресудама Међународног Суда Правде утврђено да није у њима учествовала (пресуде по тужбама за агресију и геноцид).

- Економске санкције и страховит суноврат Републике Србије на економском плану у периоду ратова у Хрватској и Босни и Херцеговини (хиперинфлација, недостатак основних потреба, криза, редови и др и др).

- Бомбардовање Републике Србије од стране НАТО пакта, под изговорим да се спречи "Сребреница" (Босна и Херцеговина) на Косову и Метохији.

- 5 октобар 2000 године, који је замало произвео грађански рат.

- Унутарсрпске оптужбе за издају Републике Српске Крајине у Београду и "маћехински однос" према Републици Српској у рату (блокада на Дрини и др).

- И др и др невоље које су задесиле Републику Србију због ратова у Хрватској и Босни и Херцеговини.

-Данашње несмањено оптуживање Републике Србије као "кривца" за ратове иако је МСП пресудио да Република Србија није учесник ратова, те стварање непријатељских коалиција од стране политика у српском окружењу (албанска, бошњачка, хрватска, сад нажалост све више и црногорска и македонска, иако код њих није било рата са Србима).

Питање, да ли је могло другачије?
Да је Република Србија могла неком другачијом политиком да се поштеди свих тих невоља које су је задесиле у тим годинама?

Да ли је могло другачије?
 
Poslednja izmena:
Ne znam od kud ti da je presuđeno da Srbija nije učestvovala u ratovima, upravo suprotno.
Sud se vodio oko toga je li SRJ odgovorna za genocid u BiH. Presudeno je da je djelimično odgovorna.

Međunarodni sud pravde u Hagu donio je 26. februara 2007. godine Presudu o predmetu BiH protiv Srbije i Crne Gore zbog kršenja Konvencije o spriječavanju i kažnjavanju zločina genocida kojom je okončao četrnaestogodišnji spor.


Presudom je utvrđeno:

1. Da je Srbija prekršila obavezu spriječavanja genocida iz Konvencije o spriječavanju i kažnjavanju zločina genocida u vezi sa događajima koji su se desili u Srebrenici u julu 1995.godine.

2. Da je Srbija prekršila obaveze iz Konvencije o spriječavanju i kažnjavanju zločina genocida time što nije predala Ratka Mladića optuženog za genocid, saučešništvo u genocidu, radi suđenja pred Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju, čime je propustila da u cjelosti sarađuje sa Tribunalom.

3. Da Srbija nije ispunila obaveze iz privremenih mjera koje je Sud naredio 8. aprila i 13. septembra 1993.godine u ovom predmetu, tako što je propustila poduzeti sve mjere koje je imala na raspolaganju da spriječi genocid u Srebrenici u julu 1995. godine.

4.(Sud) je odlučio da Srbija mora odmah preduzeti efikasne korake da bi osigurala ispunjenje svojih obaveza prema Konvenciji o spriječavanju i kažnjavanju zločina genocida kako su definisane u članu II Konvencije ili bilo koje druge mjere propisane članom III Konvencije, i predati optužene za genocid ili drugi od tih zločina za suđenje Međunarodnom krivičnom tribunlau te u cjelosti sarađivati s Tribunalom.

5. (Sud) je utvrdio da, u vezi s kršenjem obaveza navedenih u podstavu 5 i 7 zaključak Suda u tim podstavovima predstavlja odgovarajuću satisfakciju, te da ovo nije predmet u kojem bi bilo odgovarajuće narediti plaćanje kompenzacije ili narediti davanje garancija i uvjerenja da se kršenje neće ponoviti

6. Presudom je utvrđeno da su bosanski Srbi osmislili i implementirali genocid u i oko Srebrenice, kao i da je genocid počinjen u ime vlasti Republike Srpske.
 
Činjenice utvrđene ili potvrđene presudom


1. Međunarodni sud pravde prvi put u historiji je utvrdio odgovornost jedne države zbog kršenja Konvencije o spriječavanju i kažnjavanju zločina genocida.

2. Predmet ovog spora nije bilo utvrđivanje karaktera oružanog sukoba u BiH, niti je utvrđivanje karaktera oružanog sukoba uslov za utvrđivanje postojanja genocida. Zločin genocida može se počiniti u bilo kojem oružanom sukobu, ali i u vrijeme mira. Stoga ovo pitanje nije bio predmet posebne pažnje Suda.

Uprkos tome, Sud je baveći se pitanjem odgovornosti SR Jugoslavije za genocid počinjen u BiH utvrdio da je vojska SR Jugoslavije učestvovala u ratu u Bosni i Hercegovini. Sud konstatuje da postoji mnoštvo dokaza koji potvrđuju direktno ili indiirektno učešće zvanične vojske SR Jugoslavije zajedno sa vojnim snagama bosanskih srba, u vojnim operacijama u Bosni i Hercegovini.
Međunarodni sud pravde utvrdio je učešće SR Jugoslavije u ratu u BiH što razrješava pitanje prirode oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini.

Pored direktnog učešća vojske SR Jugoslavije u vojnim operacijama u BiH, Sud je ustanovio da je SRJ pružala značajnu vojnu i finansijku pomoć Republici Srpskoj bez čije pomoći ova ne bi mogla izvršiti najvažnije vojne i paravojne aktivnosti. Dio te pomoći svakako je upotrebljen u činjenju zločina genocida u i oko Srebrenice.

Također, Sud je utvrdio da je SRJ tokom kritičnog perioda imala mogućnost utjecaja na bosanske Srbe koji su osmislili i proveli genocid u Srebrenici, za razliku od drugih država ugovornica Konvencije o genocidu, zahvaljujući jačini političkih, vojnih i finansijskih veza između SRJ s jedne, i Republike Srpske i VRS s druge strane, koje su iako nešto slabije nego u prethodnom periodu, ipak i u vrijeme događanja u Srebrenici ostale veoma bliske


3. Sud je utvrdio da je u Bosni i Hercegovini počinjen genocid, i da su počinioci genocida postupali u ime Republike Srpske i izvršavali su dijelove javnih ovlasti Republike Srpske.

4. Sud je utvrdio da je genocid počinjen nad bosanskim muslimanima

5. Sud je prihvatio kao dokazane činjenice da su u Bosni i Hercegovini u periodu od 1992. do 1995.godine, nad građanima Bosne i Hercegovine, a naročito nad bosanskim Muslimanima počinjeni zločini u formi ubijanja pripadnika zaštićene grupe, koji su ravni genocidu u fizičkom smislu riječi, tako da oni više ne mogu biti predmet osporavnja. Sud je analizirao događaje u Sarajevu, dolini rijeke Drine kao i u logorima širom Bosne i Hercegovine.

Sud je utvrdio da su tokom perioda 0d 1992. do 1995. godine izvršena masovna ubistva u određenim oblastima i logorima na teritoriji cijele BiH. Meta su uglavnom bilii bosanski Muslimani kao pripadnici zaštićene grupe. Stoga je Sud zaključio da su se na čitavoj teritoriji i u toku cijelog perioda dešavala masovna ubistva i da je materijalni element (actus reus)zločina genocida, kako je definisano u članu II Konvencije ispunjen.Ovakvo stanovište uglavnom je utemljeno na rezultatima krivičnih postupaka okončanim pred ICTY-em.

6. Sud je utvrdio da su na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine bosanski Muslimani kao zaštićena grupa bili žrtve masovnih maltertiranja, prebijanja, silovanja i mučenja koja uzrokuju teške fizičke ili psihičke povrede iz člana II, a koje su ravne genocidu, ali nije dokazano da je to činjeno genocidnom namjerom.

7. U ovom postupku je takđer utvrrđeno da su nad bosanskim Muslimanima vršene deportacije i protjerivanja i da je razarana njihova vjerska, historijska i kulturna baština. Također, uutvrđeno je postojanje logora širom Bosne i Hercegovine u kojima su ljudi ubijani, povređivani ili bili izvrgnuti užasnim uslovima života.

8. U radnjama genocida učestvovali su vojska i policija Republike Srpske

9. Zločin genocida počinjen je u i oko Srebrenice koja je bila Rezolucijom Vijeća sigurnosti broj 819 od 16.aprila 1993. godine ustanovljena kao zaštićena zona UN-a gdje je ubijeno više od 7000 vojno sposobnih muškaraca. Ovaj broj nisu činili samo bosanski muslimani stanovnici Srebrenice nego i mnoge muslimanske izbjeglice iz okolnih regija

10.Srbija nije ispunila obaveze iz privremenih mjera koje je Sud naredio tako što je propustila poduzeti sve mjere koje je imala na raspolaganju da spriječi genocid u Srebrenici u julu 1995.godine.
 
Да ли је Република Србија платила превисоку цену ...
Србија је (нажалост) појела го*но и то огромно, не због тога што наводиш а ни због пресуда ....
 
Србија је (нажалост) појела го*но и то огромно, не због тога што наводиш а ни због пресуда ....

Србија је појела гомно што није ОТВОРЕНО и поштено бранила свој народ у Лици и на Кордуну.
Овако, у саобраћајкама нам гине око 1500 годишње, 1000 самоубистава, болести, пошасти разне...
...
Да смо ратовали ко људи у САО Крајини, БОМБАРДОВАЊА НЕ БИ НИ БИЛО, а ни РАТА НА КОСОВУ.
Одсекли бисмо своје и од 1993 би владао мир на Блакану.
 
Да неко не би помислио да у коментару овог горе паћеника има мрва истине, имамо пресуду МСП из 2007 у спору БиХ против СРЈ на енглеском (овдје) и на српском (овдје), и ту нигдје ни у једном параграфу неће нашти ништа да се подудара са било којем чланом (6 па 10) које имамо у горњим постовима. Ништа, ни слично.
Могуће да је преузет текст из неке хрватске википедије (тешко, иако у хрватским википедијама имамо свакојаких будалаштина, опет јако тешко јер су ово лагарије, ни они не иду толико далеко), но прије са неког портала, можда Н1, Кликс и слични.
И гомила комотних манипулативних тумачења и лагарија.
Нигдје у пресуди, било којем параграфу нећете наћи формулације
Sud je utvrdio da je u Bosni i Hercegovini počinjen genocid
Sud je utvrdio da je genocid počinjen nad bosanskim muslimanima
i da su počinioci genocida postupali u ime Republike Srpske i izvršavali su dijelove javnih ovlasti Republike Srpske
U radnjama genocida učestvovali su vojska i policija Republike Srpske
ово су једноставно речено лагарије, ништа слично не пише у било којем параграфу поменуте пресуде. Ако неко нађе било шта слично (али не оно, аха ево пише а то значи, што опет значи) да се подудара са наведеним садржајем нека приложи (одмах да кажем, бадава труд). Баш као и други наводи из тог текста који су произвољно тумачење могуће неких параграфа пресуде гдје ипак пише кудикамо другачије.

Чисто да се зна да су то наводи из неког портала (сумњам да је тај паћеник то из своје главе написао) и9 да то нема никаквих сличности са садржајем поменуте пресуде.
 
Da, moglo je drugačije. Umesto da se vojska zamara sa kržljavcima, lepo je trebalo dovući artiljeriju pred Zagreb, srušiti im pola grada i onda uplakanim ustašama diktirati uslove. Sa Bosnom je drugačija priča bila jer su sredine bile etnički izmešane, ali pitanje je da li bi lojavi uopšte nešto pokušali kada bi videli šta se desilo Hrvatima.
 
Постоји заблуда у нашем роду и једно инфантилно поимање ствари, отприлике "ето ми смо требали тако, поставити те захтјеве и то би тако било".
Било би, ал у к**цу.
Сви ови процеси су пројектовани раније, улоге (добри и лоши момци) су одређени раније, и ко ће ту више на*ебати. И то су озбиљнији играчи, неки актери на овим просторима су искористили ту ситуацију, у тим хаотичним временима одлично су прошли, народи које представљају јесу краткорочно боље прошли, дугорочно ће и они на*ебати.
Они који су у име Срба доносили одлуке, једноставно речено, нису се снашли. Пуно лутања, погрешних процјена, вјеровања онима који су нам о глави радили, робовања властољубљу и самољубљу, све то скупа нашем роду, и у Србији и Србима пречанима донијело је много лошег.
Питање, да ли је могло другачије?
Да је Република Србија могла неком другачијом политиком да се поштеди свих тих невоља које су је задесиле у тим годинама?
Наравно да је могло другачије. Могло је испасти боље. И пуно горе.
Оно што су, по мени, лидери у Србији морали, требали, а када су већ почели процеси диференцијације, фрагментације, је стати безрезервно у наш род ван Србије. Ситуација бјеше неповољна, заправо грозна, без савезника, ослонца, санкције, свашта нешто, али морало се мислити "шта послије". Могуће да би сачували РСК барем у неком облику, Српска није могла добити већи простор (49% БиХ), али се олако одустало од српског Сарајева које је имало економску, политичку и симболичку важност.
Могло је испасти и горе, пуно горе, али понављам морало се мислити и "шта послије".
Санкице и економско посртање се није могло избјећи, једно вријеме сиромаштва такође, само малоумни могу вјеровати популистима да се могло, али да се умјесто тог лутања изабрао већи заокрет српству, националном јединству, кохезији, не би имали такав морални, културни и духовни суноврат нације који прати и јако лоша демографска кретања.
Но добро, било, прошло, за проливеним млијеком не вриједи плакати, идемо даље. Надајмо се да ће се и Срби дозвати памети, надајмо се.
 
Србија је (нажалост) појела го*но и то огромно, не због тога што наводиш а ни због пресуда ....
Па објасни? Шта је било погрешно?
 
SRBIJA JE TREBALA ODMA DA KRENE U RAT DO KRAJA. I SVEGA OVOGA SRANJA SADA NEBI BILO. MI BI PISALI ISTORIJU KAO POBEDNICI.
Мислиш, мобилизација свих ресурса, пуном капацитетом?
 
naravno ,tada 90tih si mogao da kupis naoruzanja iz istocnog bloka i pvo sistema kolko oces, imali smo resursa industrije i svega sto treba i izlaz na more i komsiluk zeljan deviza da sankcije probijemo. pasivnost ubija!
 
naravno ,tada 90tih si mogao da kupis naoruzanja iz istocnog bloka i pvo sistema kolko oces, imali smo resursa industrije i svega sto treba i izlaz na more i komsiluk zeljan deviza da sankcije probijemo. pasivnost ubija!
Мислим да смо ми Срби имали довољно оружја али се није знало шта се хоће.
Пример оснива се СР Југославија Без српских крајина? Чему онда рат, ако си већ Крајине отцепио од СР Југославије? Даље не укључивањем Србије у пуном капацитету у ратове је довело до вишегодишњег исцрпљивања.
 
naravno kriva je vlast ali i narod, vlast je htela da se obogati i igra visoku politiku i igrice toplo hladno sa zapadom , narod je hteo da sacuva guzicu i bas ga bilo briga.
pa su svi zavrsili kako i treba.
 
SRBIJA JE TREBALA ODMA DA KRENE U RAT DO KRAJA. I SVEGA OVOGA SRANJA SADA NEBI BILO. MI BI PISALI ISTORIJU KAO POBEDNICI.
Srpsko vodstvo je krenulo u rat sa svom JNA tehnikom, samo kad je trebalo mobilizirati Srbijance da sa tom tehnikom ratuju, oni otkazali poslušnost. Poslije toga je poraz pobunjenih Srba u Hrvatskoj i BiH i skupa s njima velikosrpske politike koja ih je pobunila, bilo samo pitanje vremena.
 
Srpsko vodstvo je krenulo u rat sa svom JNA tehnikom, samo kad je trebalo mobilizirati Srbijance da sa tom tehnikom ratuju, oni otkazali poslušnost. Poslije toga je poraz pobunjenih Srba u Hrvatskoj i BiH i skupa s njima velikosrpske politike koja ih je pobunila, bilo samo pitanje vremena.

Ma jok, jer nama nije trebalo ljudstvo da bismo gađali Zagreb ili druge ustaške vukojebine. Prosto zato što nismo imali nameru da osvajamo vaše teritorije, već samo da zaštitimo Srbe tamo.
 
Ma jok, jer nama nije trebalo ljudstvo da bismo gađali Zagreb ili druge ustaške vukojebine. Prosto zato što nismo imali nameru da osvajamo vaše teritorije, već samo da zaštitimo Srbe tamo.

Да се гађао Загреб да ли би нас то изложило удару НАТО пакта? Можда већ 1991 године?
 
Да се гађао Загреб да ли би нас то изложило удару НАТО пакта? Можда већ 1991 године?

Naravno da ne bi, a i da bi, ako je to već bila neminovnost, onda makar da znamo zašto nas bombarduju :kafa:
 

A možda i ne bi, pošto u početku ni Amerikanci nisu zauzimali strane. Da smo kojim slučajem završili taj rat praktično i pre nego što je počeo, tada bi bilo drugačije i u odnosu sa zapadnim svetom. Uzgred, Sarajevo smo čukali, doduše ne intenzitetom kojim smo trebali, pa je opet od početka blokade terorista do NATO udara po srpskim položajima prošlo dobrih par godina...
 
A možda i ne bi, pošto u početku ni Amerikanci nisu zauzimali strane. Da smo kojim slučajem završili taj rat praktično i pre nego što je počeo, tada bi bilo drugačije i u odnosu sa zapadnim svetom. Uzgred, Sarajevo smo čukali, doduše ne intenzitetom kojim smo trebali, pa je opet od početka blokade terorista do NATO udara po srpskim položajima prošlo dobrih par godina...
Добро размишљање.
 
Хрвати су Римокатолици, не би то ЕУ и НАТО гледали мирно.

I Slovenci su rimokatolici, pa je svaka pucnjava tamo prestala kada su dva aviona JNA probila zvučni zid iznad Ljubljane. Nakon toga su Slovenci ekspresno otišli na Brione da potpišu neki smešan sporazum, a sadržaj tog sporazuma već ide na dušu onima koji su ga debilnog i kreirali. Treba li napomenuti da tu nikakva EU ili NATO nisu intervenisali?
 

Back
Top