Naišao sam na jedan kratak tekst sv. Sofronija Saharova. Ko je Sofronije Saharov:
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Sophrony_(Sakharov)
https://ru.m.wikipedia.org/wiki/Софроний_(Сахаров)
Uspomene arhimandrita Sofronija Saharova o Drugom svetskom ratu
"Za mene se ratni period poklopio s vremenom mog boravka u pustinji Atosa. Moje nastambe bile su pećine na rubovima strmih, gotovo okomitih litica, u koje su u olujnim danima i noćima udarali morski talasi, a ja sam njihove udare osećao ležeći na svojoj ne mekoj postelji.
U tim strašnim godinama za celu Evropu more je odmaralo od parobroda, lađa i kajaka, a ja sam imao veću tišinu nego možda u mirnim godinama. Bilo je to vreme intenzivne molitve za mir u celom svetu, posebno za Rusiju.
Ne jednom sam čuo da su fašisti nameravali dokrajčiti Rusiju. Njihovi oficiri nisu skrivali svoje genocidne planove: osvojena područja podeliti vojnicima koji su se borili na "istočnom" (za Nemce) frontu, ostavljajući oko trideset miliona radnika od celokupnog stanovništva Rusije na zemlji bez prava na obrazovanje, jer su Ruse smatrali podljudima (Untermensch), radnom stokom. Srećom, "Bog ih nije dao, a /njemačka/ svinja ih nije pojela!" /misli se na ljude - ruski narod, prema narodnoj poslovici, primedba prevodioca/
Prošlo je trideset godina, ali mir još nije postignut /sv. Sofronije misli na tadašnji hladni rat/, i tama se još nije raspršila, i svetlost ljubavi još nije jarko obasjala zemlju. U tim strašnim godinama dugo sam molio, posebno noću. Satima sam plakao u svojim molitvama "za mir celog sveta", ali najviše za Rusiju, za ruski narod, kojem je pretila najveća opasnost od gotovo potpunog uništenja.
Istorija čovečanstva puna je svakakvih zločina, ali
nema većeg greha od ratova, pogotovo u naše vreme, "svetskih ratova", kada su svi ljudi na ovaj ili onaj način uključeni u "bratoubijstva"; danas se neki "raduju" što su pobijene stotine hiljada, pa i milioni "jedne strane"; sutra se žrtve raduju što je izvršena osveta nad ubicama. I tako je sva zemlja obavijena tamom paklene mržnje, a Duh Sveti napušta duše ljudi, a očaj se useljava u njihova srca..."
Ovo je prevodeno sa ruskog. Komentari u zagradama su moji.