Da li je rat najveći greh?

Gedeon

Veoma poznat
Poruka
12.951
Odvratne su reči izgovorene između Rusa i Ukrajinaca za vreme ovog nesrećnog rata. Svi mogući i nemogući pogrdni nazivi. Na forumu posvećenom politici se čovek ne može načuditi sa kakvim užitkom se slavi broj pobijenih ovih ili onih vojnika. Priznajem da sam i ja znao podleći propagandi jedne ili druge strane pa se poneti i pisati nedostojne komentare za jednog hrišćanina i vernika.

Šta mislite o ratu sa hrišćanskog i verničkog stajališta stajališta?

Naišao sam na jedan kratak tekst sv. Sofronija Saharova. Ko je Sofronije Saharov:
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Sophrony_(Sakharov)
https://ru.m.wikipedia.org/wiki/Софроний_(Сахаров)

Uspomene arhimandrita Sofronija Saharova o Drugom svetskom ratu

"Za mene se ratni period poklopio s vremenom mog boravka u pustinji Atosa. Moje nastambe bile su pećine na rubovima strmih, gotovo okomitih litica, u koje su u olujnim danima i noćima udarali morski talasi, a ja sam njihove udare osećao ležeći na svojoj ne mekoj postelji.

U tim strašnim godinama za celu Evropu more je odmaralo od parobroda, lađa i kajaka, a ja sam imao veću tišinu nego možda u mirnim godinama. Bilo je to vreme intenzivne molitve za mir u celom svetu, posebno za Rusiju.

Ne jednom sam čuo da su fašisti nameravali dokrajčiti Rusiju. Njihovi oficiri nisu skrivali svoje genocidne planove: osvojena područja podeliti vojnicima koji su se borili na "istočnom" (za Nemce) frontu, ostavljajući oko trideset miliona radnika od celokupnog stanovništva Rusije na zemlji bez prava na obrazovanje, jer su Ruse smatrali podljudima (Untermensch), radnom stokom. Srećom, "Bog ih nije dao, a /njemačka/ svinja ih nije pojela!" /misli se na ljude - ruski narod, prema narodnoj poslovici, primedba prevodioca/

Prošlo je trideset godina, ali mir još nije postignut /sv. Sofronije misli na tadašnji hladni rat/, i tama se još nije raspršila, i svetlost ljubavi još nije jarko obasjala zemlju. U tim strašnim godinama dugo sam molio, posebno noću. Satima sam plakao u svojim molitvama "za mir celog sveta", ali najviše za Rusiju, za ruski narod, kojem je pretila najveća opasnost od gotovo potpunog uništenja.

Istorija čovečanstva puna je svakakvih zločina, ali nema većeg greha od ratova, pogotovo u naše vreme, "svetskih ratova", kada su svi ljudi na ovaj ili onaj način uključeni u "bratoubijstva"; danas se neki "raduju" što su pobijene stotine hiljada, pa i milioni "jedne strane"; sutra se žrtve raduju što je izvršena osveta nad ubicama. I tako je sva zemlja obavijena tamom paklene mržnje, a Duh Sveti napušta duše ljudi, a očaj se useljava u njihova srca..."

Ovo je prevodeno sa ruskog. Komentari u zagradama su moji.

Kada imaš čopor najgore vrste rat je jedina opcija, kraj ratova je ubiti zmiju u glavu....i svakako nije greh odbraniti narod od neprijatelja koji je pokazao kako se ponaša prema porobljenim narodima......U ovom ratu Ukrajina je zauzela mesto Nemačke kao posrednik u vekovnom ratu protiv Rusije....

Kada imaš čopor najgore vrste rat je jedina opcija, kraj ratova je ubiti zmiju u glavu....i svakako nije greh odbraniti narod od neprijatelja koji je pokazao kako se ponaša prema porobljenim narodima......U ovom ratu Ukrajina je zauzela mesto Nemačke kao posrednik u vekovnom ratu protiv Rusije....
Da,. Ukrajina je navučena na jeftinu propagandu da se treba pridružiti evropskoj uniji, demokraciji radi svjetlije ekonomske budućnosti. A skoro sve zemlje koje ulaze u tu uniju propadaju...jer je laž da postoje nadnacionalni bratski interesi. Pri tome su ukrajinci nagovarani da budu više zli prema ruskom stanovništvu u svojoj zemlji jer su Rusi i Putin veliko zlo pa treba ući i u NATO pakt. I tako su počela sva ova sranja.

Da,. Ukrajina je navučena na jeftinu propagandu da se treba pridružiti evropskoj uniji, demokraciji radi svjetlije ekonomske budućnosti. A skoro sve zemlje koje ulaze u tu uniju propadaju...jer je laž da postoje nadnacionalni bratski interesi. Pri tome su ukrajinci nagovarani da budu više zli prema ruskom stanovništvu u svojoj zemlji jer su Rusi i Putin veliko zlo pa treba ući i u NATO pakt. I tako su počela sva ova sranja.
Prvo su plaćali Napoleona da napada Rusiju, pa su Hitlera digli u nebo da napadne rusiju, posle im sve nadoknadili praktično reparaciju platili i naciste sklonili, sad je zelenski izvršitelj.....
Nikad, ali nikad rusi neće dozvoliti NATO u ili evropskim nato vojskama da se usele u ukrajinu kao "mirovnjaci" sa dokazanim lažnim namerama i realno sa toliko ničim izazvanim žrtvama Rusi imaju sva prava da se brane aktivno....

Šta mislite o ratu sa hrišćanskog i verničkog stajališta stajališta?

Rat je rezultat ekonomskih interesa i egoizma. U svakom čovjeku leži egoizam a svaka humanost ima svoju notu egoizma-najradije se daruje i pomaže onome tko je u mojoj zajednici, u mome selu,u mome zaselku da se zajednica ojača radi zajedničkih interesa. Zajednički interesi jedne grupacije najčešće su suprostavljeni interesima druge grupacije. Lako je pišati u potok koji vodi u drugo selo.

Back