Da li je prirodno mrzeti ljude koji pripadaju drugacijim "grupama"?

Kada pogledamo oko sebe vidimo mrznju na sve strane , pogotovo prema grupama koje su drugacije od nas , prema ljudima iz drugih nacija , drugih verskih opredeljenja , seksualnih opredeljenja, cak i boje koze.
Mislim da je to cak bilo i korisno kada smo ziveli u malim plemenima , bilo je korisno biti sumnjicav prema plemenu sa druge strane brda , korisno za prezivljavanje , danas naravno to nema nikakvog smisla ali vecina ljudi bar na nekom nivou i dalje gaji takve emocije prema ljudima iz drugih " grupa ".
Da li mislite da je prirodno ili samo poremecaj ?
Ne mrzim nikoga,ali ne dozvoljavam da mi neko nesto namece po pitanju bilo cega.Doslo je vreme da normalan covek danas nema nikakva prava,a mnoge grupacije koje su nastale kasnije imaju sve.To me vise boli nego ista.

Prirodno je cuditi se ili izbegavati, ali mrznja je naucena u ovom drustvu koje mrznju nagradjuje i koje mrznju smatra posedovanjem svog stava. Nemam mrznju prema razlicitijim grupacijama, ali zato sam sav svoj nagon za mrznjom usmerio jedino bas na tu vecinu koja bezrazlozno mrzi drugacije, i na one koje cine nasilja iz svoje potrebe za uzdizanjem a ne za odbranom ili osvetom, ali nazalost, takva je vecina ljudi ili su takvi najglasniji. U prevodu, mrzim skoro sve ljude ali na strani sam onih koji su ugrozeni od strane vecine ljudi. Npr. nemam mrznju prema gejevima, ja nisam gej, ali zato puno mrzim sve ljude koji mrze gejeve i slicne, to ne znaci i da cu prihvatiti nazive "roditelj 1 i roditelj 2", i slicno gledam i sve druge manjinske i drugacije populacije koje trpe mrznju.

Najjace je sto ljudi koji mrze masu nekim svojim empatijama dok cesto bas mene smatraju kao nekog bez trunke empatije ni prema kome, mozda samo zato jer nemam selektivnu empatiju ni prema kojoj odredjenoj grupaciji nego imam onakvu koja obuhvata sve koji su u losoj situaciji, bez pravljenja selektivne pravde, npr. mnogi ce empatisati sa bolesnima, isto cu i ja, ali ti drugi zato nece uopste empatisati sa neokupanim beskucnicima nego ce ih smatrati ko zna cime ili ce verovatno imati i mrznju prema njima. Vecina ce imati mrznju prema neokupanim beskucnicima, mentalno bolesnima, i mnogim "nepopularnim" ugrozenim grupacijama, ali ce mozda neko od njih i poslati SMS poruku nekom za lecenje od neke fizicke bolesti (i to zavisi ko je u pitanju, ako je neko stariji i muskarac tad vec nije steta za njega), ali takav ce npr. istovremeno biti zagovornik kapitalizma ili socijal-darvinizma ne znajuci da su njegovi stavovi u stvari i uzrok zasto se neki lece SMS porukama, dok je moj stav taj da treba pisati peticiju da to obuhvata drzavno zdravstvo, i uopsteno, zelim socijalnu pravdu. Ali, neka sam neempatican.

Poslednja izmena:
Kada pogledamo oko sebe vidimo mrznju na sve strane , pogotovo prema grupama koje su drugacije od nas , prema ljudima iz drugih nacija , drugih verskih opredeljenja , seksualnih opredeljenja, cak i boje koze.
Mislim da je to cak bilo i korisno kada smo ziveli u malim plemenima , bilo je korisno biti sumnjicav prema plemenu sa druge strane brda , korisno za prezivljavanje , danas naravno to nema nikakvog smisla ali vecina ljudi bar na nekom nivou i dalje gaji takve emocije prema ljudima iz drugih " grupa ".
Ako misliš konkretno na Srbe, onda je sasvim racionalna mržnja prema određenim nacijama i verskim grupama u komšiluku koje već vekovima rade na našem istrebljenju. A znam da u svetu ima i mnogih drugih naroda koji imaju slična iskustva.
Ako pod drugim seksualnim opredeljenjima misliš na gejeve...njih niko nije mrzeo dok nisu počeli da se nameću normalnom svetu sa svojim paradama i performansima. Evo na zapadu im je sad najnovija želja da vaspitavaju tuđu decu u školama, i mislim da je samo pitanje vremena kad će i ovim našima to pasti na pamet.

Vidi....problem je sto ne smes reci da je neko CIgan-iako oni sami sebe tako zovu-ili da je neko derpe)ne oni sebe NE ZOVU gejevi). Isto kao i ovaj klinac sto je pobio 9 ljudi-ZASTO javnost nema pravo da zna IDENTITET monstruma-ne to za mene nije covek to je MONSTRUM!
Kako god da okrenes bilo kakva mrznja nema smisla , kako god ti nazvao bilo koga cista je slucajnost sto ti ne pripadas toj grupi.
Cak i ovaj mali monstrum , niko ne moze da kaze da je normalan , sto znaci da ima neki poremecaj , ali niko ne bira taj poremecaj , tako da opet mozes da smatras sebe srecnim sto ti nemas njegov mozak , jer da imas ti bi uradio ono sto je on uradio , tako da ga treba zatvoriti zauvek jer je pretnja drugima , ali treba gledati na njega kao na divlju zivotinju ili prirodnu nepogodu , psihopata ne moze da bira da ne bude psihopata , opet mrznja nema smisla i time samo mucis sebe.

Ako misliš konkretno na Srbe, onda je sasvim racionalna mržnja prema određenim nacijama i verskim grupama u komšiluku koje već vekovima rade na našem istrebljenju. A znam da u svetu ima i mnogih drugih naroda koji imaju slična iskustva.
Ako pod drugim seksualnim opredeljenjima misliš na gejeve...njih niko nije mrzeo dok nisu počeli da se nameću normalnom svetu sa svojim paradama i performansima. Evo na zapadu im je sad najnovija želja da vaspitavaju tuđu decu u školama, i mislim da je samo pitanje vremena kad će i ovim našima to pasti na pamet.
Opet grupises ljude , odatle mrznja i potice , ja ljude gledam individualno.

prirodno je ali je poremećaj...ja se trudim da ne budem ni u jednoj grupi...

verovati je jedno a zastrasivati druge da, ako ne veruju u to u sta ti verujes, da ce docekati vecnu smrt. Sta je to nego prisila zastrasivanjem da i druga strana prihvati tvoje verovanje.
Ako je necija vera zastrasivanje nekome to je onda njegov problem a ne moje vere.
Zavisi od percepcije.
Pogresnom percepcijom i mozemo upasti u mrznju...

Ako je necija vera zastrasivanje nekome to je onda njegov problem a ne moje vere.
Zavisi od percepcije.
Pogresnom percepcijom i mozemo upasti u mrznju...
necija vera je stvar licne prirode i ne tice se nikoga. Veruj i tranzistor ako oces, tvoja zelja, al ako sagovorniku sugerises vecnu smrt zato sto ne zeli da se "probudi" , to jest ne zeli da "spozna pravog Boga", onda je to pretnja kojom se zeli prisiliti "zrtvu" da se prikljuci toj religiji prihvatajuci sve obaveze clanstva sto ukljucuje dalje "PROPOVEDANJE" i "vrbovanje" "nevernika" istim metodama kojima je i novi vernik uvucen u tu religiju.
Takvom strategijom "zastrasivanja" , tvorci takvih religija sami sebi kontriraju jer stime pokazuju da Jehova nije Bog milosrdja i ljubavi prema svojoj "deci" pa cak i onoj "odmetnutoj" , nevernickoj "deci", vec tom hipotetickom bozanstvu dodaavaju ljudske osobine osvete, kazne..........za "neposlusnost". A ta kazna je "vecna smrt". Takvu kaznu hipoteticki Bog ne poznaje i jasno je da taj sistem "kazni i nagrada" dolazi iz sistema ljudske civilizacije.
A taj aktuelni sistem civilizacije, kao sto vidimo, u raspadu je .........i, nadamo se da ce "novi" Bog imati vise stvoriteljskog, ocinskog, osecaja za svoju decu i da ce SIRITI SVOJU REC I DELO LJUBAVLJU a ne pretnjama o vecnoj smrti ako ne sirimo njegovo ucenje po svetu.

necija vera je stvar licne prirode i ne tice se nikoga. Veruj i tranzistor ako oces, tvoja zelja, al ako sagovorniku sugerises vecnu smrt zato sto ne zeli da se "probudi" , to jest ne zeli da "spozna pravog Boga", onda je to pretnja kojom se zeli prisiliti "zrtvu" da se prikljuci toj religiji prihvatajuci sve obaveze clanstva sto ukljucuje dalje "PROPOVEDANJE" i "vrbovanje" "nevernika" istim metodama kojima je i novi vernik uvucen u tu religiju.
Takvom strategijom "zastrasivanja" , tvorci takvih religija sami sebi kontriraju jer stime pokazuju da Jehova nije Bog milosrdja i ljubavi prema svojoj "deci" pa cak i onoj "odmetnutoj" , nevernickoj "deci", vec tom hipotetickom bozanstvu dodaavaju ljudske osobine osvete, kazne..........za "neposlusnost". A ta kazna je "vecna smrt". Takvu kaznu hipoteticki Bog ne poznaje i jasno je da taj sistem "kazni i nagrada" dolazi iz sistema ljudske civilizacije.
A taj aktuelni sistem civilizacije, kao sto vidimo, u raspadu je .........i, nadamo se da ce "novi" Bog imati vise stvoriteljskog, ocinskog, osecaja za svoju decu i da ce SIRITI SVOJU REC I DELO LJUBAVLJU a ne pretnjama o vecnoj smrti ako ne sirimo njegovo ucenje po svetu.
Pa eto zbog pogresne percepcije ljudi i mrze tudju veru...
To sto ti vidis negde zastrasivanje i vrbovanje je licno tvoj problem
Vera daje ljubav nadu mir
a sastavni do vere je i propovedanje tako je Hrist radio
zbog ljubavi prema ljudima

Dakle neko pogresno percepcira tudju veru i onda mrzi tu percepciju.

Poslednja izmena:
Pa eto zbog pogresne percepcije ljudi i mrze tudju veru...
To sto ti vidis negde zastrasivanje i vrbovanje je licno tvoj problem
Vera daje ljubav nadu mir
a sastavni do vere je i propovedanje tako je Hrist radio
zbog ljubavi prema ljudima
a sta se propoveda i zasto? Nije problem u "materijalu", problem je kako se prema nekome ko ne zeli da je u tome, odnose clanovi tih ekstremnih religija i sekti. Ni najmanje sa ljubavlju i tolerancijom.
Ne verujem da ti je nepoznato da postoji vecna smrt i da postoji spasenje, (prema JS-terminologiji).
Pa jel mozes da objasnis sta se pod time podrazumeva.Ko se moze nadati uskrsnucu, vecnom zivotu u raju (novom svetu) a ko ce posle uskrsnuca otici u vecnu smrt?
Pojasni, al oprezno da ne naneses stetu JS-sledbenicima.

a sta se propoveda i zasto? Nije problem u "materijalu", problem je kako se prema nekome ko ne zeli da je u tome, odnose clanovi tih ekstremnih religija i sekti. Ni najmanje sa ljubavlju i tolerancijom.
Ne verujem da ti je nepoznato da postoji vecna smrt i da postoji spasenje, (prema JS-terminologiji).
Pa jel mozes da objasnis sta se pod time podrazumeva.Ko se moze nadati uskrsnucu, vecnom zivotu u raju (novom svetu) a ko ce posle uskrsnuca otici u vecnu smrt?
Treba pokusati shvatiti svakoga , vernici imaju potrebu da veruju i jednostavno im je mozak " nastelovan" na drugu frekvenciju od ljudi koji jednostavno ne mogu da poveruju u takve stvari, niti su oni birali svoju frekvenciju niti mi nasu.

Treba pokusati shvatiti svakoga , vernici imaju potrebu da veruju i jednostavno im je mozak " nastelovan" na drugu frekvenciju od ljudi koji jednostavno ne mogu da poveruju u takve stvari, niti su oni birali svoju frekvenciju niti mi nasu.
Da treba razumeti.
Postavljas pitanja koja se ticu religije a ne psihologije. Izvoli pa na religiji pitaj sta te zanima.
A psiholoski treba razumeti razlicitosti pa i u religioznom smislu.
Ja licno i ne moram znati ili razeti tudju veru ali je trebam postovati.
Kao i pravo coveka na te osnovne ljudske slobode.
Kao sto rekoh zbog pogresnog razumevanja dolazi i do predrasuda.
I samo na temelju predrasuda neki mrze tudju veru.
Takodje kao sto sam vec rekla pogresna percepcija stvara pogresnu sliku.
Dakle potrebno je razumeti druge ili ih bar tolerisati.
Jer pogresno razumevanje dovodi do predrasuda a iz toga se radja nesklonost pa mrznja.
Samo iz nerazumevanja
A propovrdanje je sastavni deo vere.
Ako ne razumes informisi se.

Poslednja izmena:
apsolutno. Milijarde ljudi ne bi duhovno prezivelo bez religiozne potpore. Nisu svi mentalno sposobni da se nose sa egzistencijalnim problemima. Problem je sto je ta dobra zamisao, da religija sluzi kao ohrabrenje i uteha onom duhovno slabijem delu covecanstva, instrumentalizovana i deformisana od strane careva i politicara pa je kao takva postala manje atraktivna za potrebe covecanstva nanoseci vise stete nego koristi ljudskoj civilizaciji.

Sve je to rezutat ispiranja mozga, kojem smo svakodnevno podrvrgnuti u svim državama sveta.

To je zastranjenje.
Ipak razumem ljude koji su prošli ratove i stradanja od strane pripadnika pojedinih naroda (vojske, policije i drugih sistema). Razumem da ne vole ili ne mogu da vole neki narod jer je to jače od njih.

Ali kad neko "ne voli" ili čak "mrzi" neki narod ili versku grupu...jednostavno mi se ne sviđa ta osoba.

Priznajem užasava me i odbija me.

Back