Da li je povratak raseljenih na Kosovo realan

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Sa tog Kosova se masovno beži to važi i za Srbe i za Albance a i ostale ne vidim razloga za neki kolektivni povratak raseljenih
Čitam pre neki dan iskustva neke Amerikanke koja je boravila na Kosovu neko vreme - malo jače zaduva vetar - nestaje struja, grejanja odavno nema, liftovi po zgradama ne rade, cela familija živi u kuhinji pored šporeta na drva i to sve u gradu... Koliko bi samo para trebalo uložiti da se tamo koliko-toliko normalizuje život! Kosovo je i u vreme bivše Jugoslavije bilo bure bez dna u koje se samo sipalo i sipalo. Ono što je najviše vredelo na Kosovu bila je plodna zemlja, a i to su zagadili prvo Amerikanci bombama sa osiromašenim uranijumom, a posle i Albanci drogom. Nema tamo ničega osim crkvi i manastira i SPC bi jedina i prosperirala od povratka imovine sa Kosova. Ostatak Srbije bi bio samo na gubitku.

Sa Kosova i Metohije je od 1999. godine proterano i raseljeno, prema podacima Beograda, više od 280.000 nealbanaca, od toga oko 240.000 Srba.
S druge strane, podaci Kancelarije za zajednice Vlade Kosova govore da je broj raseljenih Srba oko 72.000.
Povratak raseljenih koji garantuje Rezolucija 1244 Ujedinjenih nacija, tema je o kojoj se već duži vremenski period ne govori od strane prištinskih zvaničnika, a povratak retko pominju i predstavnici međunarodne zajednice.

"Ne samo da od 2005. godine povratka na Kosovo gotovo i da nema, već sve više Srba poslednjih godina odlazi, posebno posle incidenata na Severu, zabrane srpske robe i upotrebe dinara", kaže dopisnica Euronewsa sa Kosova Anđelka Ćup i dodaje: "Glavni razlog odlaska i izostanka povratka je nedostatak bezbednosti".

Prema podacima UNHCR-a na Kosovo se do 2018. godine vratilo nešto više od 11.000 Srba. Za kasnije podataka nema, a koliko ih tu i živi ne zna se, jer se ili nisu odazvali popisu, ili ih popisivači nisu tražili.link

Šta mislite, da li je povratak raseljenih na Kosovo realan, posebno posle ukidanja srpske policije, sudstva i ostalih institucija

Realan je potpuno ako bi za to postojala volja i podrska drzave.

Sve se danas svodi na pare.

Dajte ljudima dobre plate, sagradite im kuce dole i otici ce automatski 500.000 Srba dole da zivi.

Ali sve dosadasnje vlasti od 2000te do danas nisu smele tako nesto da urade da se ne zamere zapadnim centrima moci.

Koliko je ko od vas puta bio na Kosmetu?

Ja sam bio onomad na Vidovdan . U Gracanici na liturgiji, na Gazimestanu, i u jos jednom manastiru.

Kosovo je jako mala teritorija. Treba ti sat vremena da ga predjes sa kraja na kraj.

Vecina zemljista je i dalje u vlasnistvu Srba.

Sve je u zivotu stvar volje, plana, programa, i realizacije.

Kosovo je tu nama preko brda. Na 10 minuta voznje od Raske.

Jevreja je u danasnjem Izraelu 1904. zivelo jedva 10.000. Danas ih zivi nekoliko miliona.

Kosovo i Metohija ce uvek biti tu na 10-30 minuta voznje od nas. Do nas je samo da li mi zelimo da se borimo da povratimo tu nasu otetu zemlju ili ne.

Ja zelim da se za to borim. Jer je to prelepa zemlja, plodna, lepa, pitoma. Nasa .

Čitam pre neki dan iskustva neke Amerikanke koja je boravila na Kosovu neko vreme - malo jače zaduva vetar - nestaje struja, grejanja odavno nema, liftovi po zgradama ne rade, cela familija živi u kuhinji pored šporeta na drva i to sve u gradu... Koliko bi samo para trebalo uložiti da se tamo koliko-toliko normalizuje život! Kosovo je i u vreme bivše Jugoslavije bilo bure bez dna u koje se samo sipalo i sipalo. Ono što je najviše vredelo na Kosovu bila je plodna zemlja, a i to su zagadili prvo Amerikanci bombama sa osiromašenim uranijumom, a posle i Albanci drogom. Nema tamo ničega osim crkvi i manastira i SPC bi jedina i prosperirala od povratka imovine sa Kosova. Ostatak Srbije bi bio samo na gubitku.
:pop:

Dajte ljudima dobre plate, sagradite im kuce dole i otici ce automatski 500.000 Srba dole da zivi.

Ali sve dosadasnje vlasti od 2000te do danas nisu smele tako nesto da urade da se ne zamere zapadnim centrima moci.

Ja sam bio onomad na Vidovdan . U Gracanici na liturgiji, na Gazimestanu, i u jos jednom manastiru.

Kosovo je jako mala teritorija. Treba ti sat vremena da ga predjes sa kraja na kraj.

Jevreja je u danasnjem Izraelu 1904. zivelo jedva 10.000. Danas ih zivi nekoliko miliona.

Kosovo i Metohija ce uvek biti tu na 10-30 minuta voznje od nas. Do nas je samo da li mi zelimo da se borimo da povratimo tu nasu otetu zemlju ili ne.

Ja zelim da se za to borim. Jer je to prelepa zemlja, plodna, lepa, pitoma. Nasa .
Makar da posle bude kao površina Meseca!

To su gluposti.

Dole se normalno zivi a vecina naroda ima normalne lepe kuce.

Kad si poslednji put bila na Kosmetu?

Ja u prosli petak.

Sa tog Kosova se masovno beži to važi i za Srbe i za Albance a i ostale ne vidim razloga za neki kolektivni povratak raseljenih
Cinično lupanje gluposti o “ekonomskim razlozima” za iseljavanje Srba koje su Šiptari sistematski proterivali neprestanim pritiscima i napadima. To je posledica strahopoštovanja koje Druga Srbija gaji prema Klintonu.

Cinično lupanje gluposti o “ekonomskim razlozima” za iseljavanje Srba koje su Šiptari sistematski proterivali neprestanim pritiscima i napadima. To je posledica strahopoštovanja koje Druga Srbija gaji prema Klintonu.
Očekivano si zažmurio na onaj deo da se i Albanci masovno iseljavaju sa tog Kosova oće to kod vas profi Srba

Svako bi brate, ali problem je sto za Kosovo kad se boris nikad se ne boris protiv albanaca nego ustvari protiv Turaka, Austrougara, Nemaca i danas Amerikanaca. Dakle uvek smo imali jaku velesilu protiv nas i bili smo sami. Recimo rusi s nama nikad nisu isli na Kosovo. Koliko je diplomatija jaka stvar vidi se u snazi Austrougarske da stvori Albaniju, ali i u snazi zapadnih drzava da nateraju Srbiju i Crnu Goru da se povuku bez ispaljenog metka iz Albanije posle prvog balkanskog rata.Nama je vise odgovaralo (srbima i crnogorcima) da ginemo 1913 nakon prvog balkanskog rata protiv zapadnih sila nego danas da budemo tu gde jesmo bez Kosova.

Poslednja izmena:

Back