Da li je pas nesto cime se hvalimo ili je to nas naj drug!?

• Začetnik teme Začetnik teme milaki
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Bijeli Ocnjak:
...jer ne volim sugave i olinjale pse.

Nemoj pogresno da me razumes, ali mislim da neko ko ovako razmislja NE MOZE DA VOLI ZIVOTINJE.
Verovatno ne nosis garderobu ako nije markirana ili gresim?

Imam 2 mesanca, a do pre dve godine imao sam i nemackog ovcara. Da li ces mi verovati ako ti kazem da su mesanci mnogo privrzeniji i odaniji psi? Iako su oboje spaseni sa ulice, ni jedno nije olinjalo i sugavo. Da nekim slucajem tvoj pas nije rodjen u odgajivacnici, vec u nekoj rupi i da je bio prepusten sam sebi, mislis da ne bi bio bas "takav" kakve pse ti ne volis?! Ne budi smesan/a...

Za Britni, koja sad ima 10 meseci, NIKO do sada nije rekao da je ruzna, a 95% onih koji su je videli(onih 5% su ljudi koji se profesionalno bave odgajanjem pasa ili su kinoloske sudije) kazu da je lepsa od Miska, nemackog ovcara. Mogu i postaviti slike ako sumnjas u to.

Hteo sam da kazem, ako neko zaista voli pse, volece ih nezavisno od toga da li su rasni ili ne.

P.S. Za 10-ak dana opet cu imati psa sa sampionskim rodovnikom, ali i sledeci put kad vidim stene na ulici potrudicu se da mu pronadjem krov nad glavom. Uvek se nadje neko kome nije bitna rasa, vec pas. :wink:

Bijeli Ocnjak:
0077:
Uzmeš ga sa ulice na primer što te tužno gleda...što ide za tobom ...što je slatko JEDNOSTAVNO što voliš pse.Ti palo na pamet...neki od ovih razloga??A u dvorištu imaš dva šampiona???
onda najbolje da otvoris azil za pse. ovih po ulici ima malo previse, pa bi dvoriste brzo prestalo pretrpano. ucinio bi sebi veliko zadovljstvo a vlasnicima pasa i ostalim ljudima veliku uslugu.
i iskreno, nije mi palo na pamet, jer ne volim sugave i olinjale pse. moze biti da mi neces povjerovati...
i znas sta, ja uopste ne sumnjam da ti volis i ljude cim imas ljubavi i razumijevanja za zivotinje. DA LI TE JE NEKAD NEKO MALO CIGANCE POGLEDALO TUZNIM OKICAMA?njemu su toplina doma i briga potrebniji nego psu. Ti palo na pamet...?????
Jeste i to mnogo puta...A da ti kažem da ih dovedem kući nahranim okupam i obučem ne bi verovao.A da ti kažem da im ne dajem kad prose i to ne bi verovao...Baš sam neki čudan tip... :roll:
A da ti još kažem da lutalicama kupim burek i to ne bi verovao...slažem se da sve lutalice ne možeš da smestiš u dvorište.Ni sve Cigančiće da nahraniš i uljudiš...ali uradi to jedanput...možda zbog savesti i videćeš,bole se osećaš 8)

0077:
Izvini što sam ti se obratio u muškom rodu,Beli očnjak mi tako zvuči.I još nešto nemam ništa protiv takmičarskih ambicija...Ali mi to nekako malo surovo.
Kada sam imao ambicije za takmičenja takmičio sam se i pobeđivao...
nemas frke, jer je bijeli ocnjak ustvari ja i moj suprug. a sto se tice takmicarskih ambicija, vjeruj mi, mi ih uopste nemamo. izveli smo baka na izlozbu samo jednom da bi bio ocijenjen i to zato sto se medjunarodna izlozba pasa odrzava u nasem gradu. bio je prvi u svojoj kategoriji i lagala bih kada bih rekla da nismo bili ponosni. ali to i nije toliko bitno zato sto je on ljubimac,a titule su bitne ljudima koji drze odgajivacnice i zaradjuju na psima.
takodje smo i bili svjedoci pokusaja namjestanja na tom istom takmicenju od strane sudije koji je istovremeno i odgajivac. covjek je bez blama prisao sudiji u petoj grupi (gdje su inace i njegovi psi) i na ocigled svih ostalih mu rekao da obrati paznju na tog i tog psa. tuzno, zar ne?
sigurna sam da svako voli svog LJUBIMCA nesebicnom ljubavlju bez obzira na to da li ima rodovnik ili ne.
o ukusima, jel, ne treba raspravljati. nesto se ne mogu sjetiti da sam nekad vidjela lijepog mjesanca, osim steneta. ali isto tako postoje rasni psi koji su za mene mnoooooooogo ruzni. ali im to, naravno, ne smeta da budu voljeni.
znaci, generalno, volim pse, ali ustvari volim svog, da se ne foliramo.
sto se tice price da su mjesanci pametiji, mislim da nam je svima jasno da je to generalizacija koja ne stoji. jednostavno nema svrhe polemisati.

blackground:
Bijeli Ocnjak:
...jer ne volim sugave i olinjale pse.

Nemoj pogresno da me razumes, ali mislim da neko ko ovako razmislja NE MOZE DA VOLI ZIVOTINJE.
Verovatno ne nosis garderobu ako nije markirana ili gresim?

Imam 2 mesanca, a do pre dve godine imao sam i nemackog ovcara. Da li ces mi verovati ako ti kazem da su mesanci mnogo privrzeniji i odaniji psi? Iako su oboje spaseni sa ulice, ni jedno nije olinjalo i sugavo. Da nekim slucajem tvoj pas nije rodjen u odgajivacnici, vec u nekoj rupi i da je bio prepusten sam sebi, mislis da ne bi bio bas "takav" kakve pse ti ne volis?! Ne budi smesan/a...

Za Britni, koja sad ima 10 meseci, NIKO do sada nije rekao da je ruzna, a 95% onih koji su je videli(onih 5% su ljudi koji se profesionalno bave odgajanjem pasa ili su kinoloske sudije) kazu da je lepsa od Miska, nemackog ovcara. Mogu i postaviti slike ako sumnjas u to.

Hteo sam da kazem, ako neko zaista voli pse, volece ih nezavisno od toga da li su rasni ili ne.

P.S. Za 10-ak dana opet cu imati psa sa sampionskim rodovnikom, ali i sledeci put kad vidim stene na ulici potrudicu se da mu pronadjem krov nad glavom. Uvek se nadje neko kome nije bitna rasa, vec pas. :wink:
znas kako, vrlo rijetko nosim markiranu garderobu i uopste mi nije jasno odakle ti ta ideja. nema veze sa zivotom. bito mi je da je garderoba koju nosim cista i ispeglana. isto tako mi je bitno da je moj pas cist i iscetkan. takodje mi je toliko bitno da jede kvalitetnu hranu,da redovno izlazi vani, da dovoljno trci, da je besprekorno poslusan, da je zdrav, da ne bude sam u stanu vise od par sati dnevno, DA JE SRECAN. sve ovo znaci da mu je potrebno posvetiti puuuuno vremena. vjerovatno to radim zato sto ne volim pse???

e pa sad mozes da mi sudis sto ne volim sugave i olinjale pse. ne volim pa to ti je. ustvari, ne volim ni rasne pse koji izlaze u setaju sami i riskaju po konejnerima. DA NIJE NEODGOVORNIH VLASNIKA NE BI NI BILO PASA LUTALICA, OTROVANIH I POVRIJEDJENIH LJUBIMACA.

mali37:
Obrni na prvu stranu pa vidi sta si napisala o dominaciji i sve ce ti biti jasno.Sto se tice prepiranja nisam jedan od tih, ali ne volim kad neko napadne prvi pa posle kao sta vam je ljudi sto bi se svadjali.
znam ja vrlo dobro sta sam mislila, kao i sta sam napisala. nego ti opet ne citas dobro. tu se nigdje ne spominje moj pas, niti njegova ili moja dominacija.
ne znam kako ti se zove ono "ovo je nesto najgluplje sto sam procitao". to nije ni napad, ni zelja za prepiranjem? mozda potreba za prosipanjem pameti? tesko da ces me ti prosvijetliti, zato, pls, ne pokusavaj.
dakle, STA VAM JE LJUDI, STO BI SE SVADJALI!?

mali37:
Ja ti nisam davao savete da moras da volis lutalice.Navedi mi jedan deo teksta da sam ja prosipao pamet ili davao savete.
Ja sam rekao ono sto mislim isto kao i ti, a razlika je sto moje misljenje nije naislo na osude na forumu od drugih clanova kao tvoje.
dakle, prosipanje pameti:

"Sto se tice koliko su dobri i jaki mesanci pa mnogo jel tu majka priroda pravi selekciju, a ne covek kao kod rasnih pasa sto znaci da samo najjaci opstaju"
MOZE BITI DA SE OVO MOZE SVESTI U KATEGORIJU BISERA. KAKO TI SE ZOVE OVA TEORIJA?

"Jel isto pokupiti cigance sa ulice i psa.da bi usvoio cigance mnogo je komplikovanije jel vecina tih cigancica sto prosi po ulici ima roditelje i nije lako ih usvojiti. "
AJ NAM JOS MALO PRICAJ O PROCEDURI USVAJANJA DJECE, MAJKE TI! BAS ME ZANIMA.
"Beli ocnjak ima svoj stav o kucicima i cigancicima koji je podelio sa nama, ali ja bi mu bio zahvalan ako bi prestao da ga deli jel nije za nas obicne zaljubljenike u kucice i ostale ljubimce jel nemamo taj takmicarski karakter koji on ima."
PODIJELILA SAM "SVOJ STAV" (IAKO TI NISI NI NASLUTIO IRONIJU), TAKO DA NEMA POTREBE DA PRESTAJEM DA RADIM NESTO STO JE VEC PROSLO VRIJEME. KAKVE VEZE NAVODNI TAKMICARSKI KARAKTER IMA SA OVOM PRICOM OSTACE NEPOZNANICA.
"Isto nemamo ni tako dominantne pse kao sto je njegov haski koji je toliko dominantan nad svim ostalim kako kucicima tako i ljudima.Jedino njegov haski ne moze da bude dominantniji od njega, pa ga zato priznaje za vodju copora."
OVO SI TAKO PREDIVNO ENCIKLOPEDIJSKI SROCIO, SAMO SI NAPRAVIO JEDAN MALI PREVID: NEMAS PODATAK O TOME DA LI JE MOJ HASKI DOMINANTAN U ODNOSU NA DRUGE PSE, NA SVOJE GAZDE, A SVAKAKO NE MOZE BITI DOMINANTAN PREMA DRUGIM LJUDIMA. ILI SI IPAK POBRKAO LONCICE, PA JE, UMJESTO DOMINATAN, TREBALO DA KAZES-VISE VRIJEDAN?

Besmisleniju raspravu nisam skoro čitala!
Žali Bože izgubljenog vremena pojedinaca na ovoj temi!
Inače, što se i ne tako loše postavljene teme tiče, rekla bih da sebe smatram ljubiteljem pasa i da mi je sasvim prirodno da nam se ukusi kao i sklonosti razlikuju. Glupost je reći da nema lepih mešanaca, još veća da su svi rasni psi - lepi. Jednostavno, sve je to stvar ukusa. Nego, nešto se zapitah šta bi persona koja se izjasnila da ne voli "šugave i olinjale" pse uradila kad bi njen voljeni ljubimac oboleo i postao takav (slučajno znam za slučaj predivnog labradora kome se to desilo i lečenje ide strašno sporo jer se radi o gljivičnom oboljenju)?
Imala sam i mešance i rasne pse i jednako sam ih volela i jednako o njima brinula. Rasne sam odabrala po svom ukusu i afinitetima, a zanimljivo je to da se kroz istu rasu zaista provlače iste osobine... Možda bih zato što sam pronašla ono špto mi odgovara - pre opet uzela štene iste rase, ali mi je sasvim razumljiva draž i lepota gajenja i druženja sa mešancem.
Inače, lutalice i mašanci nisu sinonimi... Na ulicama se mogu sresti i mnogi rasni psi koji su nekad bili nečiji ljubimci... :( , kao što ima i puno lepih, odnegovanih mešanaca :) .

"Besmisleniju raspravu nisam skoro čitala!
Žali Bože izgubljenog vremena pojedinaca na ovoj temi!
Inače, što se i ne tako loše postavljene teme tiče, rekla bih da sebe smatram ljubiteljem pasa i da mi je sasvim prirodno da nam se ukusi kao i sklonosti razlikuju. Glupost je reći da nema lepih mešanaca, još veća da su svi rasni psi - lepi. Jednostavno, sve je to stvar ukusa."
UPRAVO ZATO STO JE STVAR UKUSA NEMA POTREBE PALITI SE OKO TOGA. ALI NIJE STVAR UKUSA RECI DA SU MJESANCI PAMETNIJI I PRIVRZENIJI. TO JE GENERALIZACIJA KOJA NE STOJI I NA KOJU SAM JA REAGOVALA. A ZASTO TO LJUDIMA SMETA???
"Nego, nešto se zapitah šta bi persona koja se izjasnila da ne voli "šugave i olinjale" pse uradila kad bi njen voljeni ljubimac oboleo i postao takav (slučajno znam za slučaj predivnog labradora kome se to desilo i lečenje ide strašno sporo jer se radi o gljivičnom oboljenju)?"
A STA BI TA PERSONA URADILA? SIGURO BI GA IZBACILA NAPOLJE I OSTAVILA "UZVISENIM" LJUBITELJIMA PASA DA GA IZLIJECE I PRUZE MU ONO STO JA NISAM ZATO STO NEMAM OSJECAJA ZA ZIVOTINJE. DAJ, MOLIM TE! ALI CES SE SIGURNO SLOZITI SA MNOM DA JE MANJA VJEROVATNOCA DA CE SE TAKO NESTO DESITI PSU O KOME SE NEKO DOBRO BRINE.
"Imala sam i mešance i rasne pse i jednako sam ih volela i jednako o njima brinula. Rasne sam odabrala po svom ukusu i afinitetima, a zanimljivo je to da se kroz istu rasu zaista provlače iste osobine... Možda bih zato što sam pronašla ono špto mi odgovara - pre opet uzela štene iste rase, ali mi je sasvim razumljiva draž i lepota gajenja i druženja sa mešancem."
BRAVO, ODLICNO SI TO REKLA. KADA BIRAMO STENE, PORED IZGLEDA, KOJI IGRA ULOGU, TRUDIMO SE DA USKLADIMO NARAV I POTREBE PSA SA NASIM STILOM ZIVOTA I MOGUCNOSTIMA. UPRAVO ZATO SU MJESANCI MACKA U DZAKU. ONI NEMAJU ZAJEDNICKE KARAKTERISTIKE, A PONAJMANJE TO DA SU NADNARAVNI NAD DRUGIM PSIMA.
"Inače, lutalice i mašanci nisu sinonimi... Na ulicama se mogu sresti i mnogi rasni psi koji su nekad bili nečiji ljubimci... :( , kao što ima i puno lepih, odnegovanih mešanaca :) "
JASNO, ALI SU UGLAVNOM MJESNCI TI KOJI LUTAJU ULICAMA. ZASTO? ZATO STO SE ONI NE PRODAJU, PA NIKO NEMA KORISTI OD NJIH. E, KADA SE NADJE NEKO KOME SE SVIDE I UZME IH ZA LJUBIMCA, TO JE POHVALNO. SVAKO IMA SVOJ IZBOR. NECETE ME VALJDA NA VJESALA STO JE MOJ IZBOR DRUGACIJI?

Dragi "Bjeli ocnjaku", kao prvo nije potrebno da vičeš da bi se tvoja reč čula (velika slova se u ovakvom vidu komunikacije smatraju vikanjem), a drugo, veoma mi je drago što mogu da primetim da je tvoj kruti stav o prednostima držanja rasnih pasa umesto mešanaca sa početka ove rasprave u mnogome omekšao. Naravno da očekujem reakciju i na ovo, čak mogu i da je predvidim, ali ja nemam nameru da dalje vodim bespredmetne rasprave i objašnjavam šta sam htela da kažem i gde sam pogrešno shvaćena ili protumačena. Neka slučajni ili namerni čitaoci sude o tome.
Pozdrav!

ovog su mi otvorali sinteri :cry: moj pokojni Ben

70801Ben-med.jpg

Pocahontas
tvoja kuca je preslatka.Zaista mislim.I ona druga isto.
Moj mešanac je smešniji i mnoooogo ga volim.
Imam jednu drugaricu koja razmišlja našto kao Beli Očnjak i stalno mi govori da izbacim na ulicu ovog ružnog mešanca i ostavim samo labradora.TO NE DOLAZI U OBZIR!!!!!

Beli Očnaku,tvoj komentar o šinterima je neumesan.

Svojevremeno sam čula komentar sa kojim se slažem a to je da su ljubitelji mačaka manji "rasisti" od kinologa.Na izložbama mačaka se mogu takmičiti i mace koje nisu čiste rase i generalno stav prema takvim macama je drugačiji za razliku od kinologa.
Ima ljubitelja pasa (ili da ovo stavim pod navodnike)koji zaista sa prezirom gledaju na mešance i štaviše na ljude koji te pas vole/drže.
U suštini mislim da je jedan od razloga opet novac.

Lepi su oni mesanci pogotovo onaj mali crni.
Bjeli ocnjaku uredu je sto ti nemas razumevanje za nas koji nemamo problema sa tim da li je kuce rasno ili nije jel ja nemam problema sa tim da ih ti ne tolerises to je tvoj stav.Znaci ako ja ne pricam lose o tvom rasnom kucetu lose nemoj ni ti da pricas o mesancima ruzne stvari.Sta hocu da kazem malo vise tolerancije i sve ce biti u redu.Ako ti ne volis mesance ne moras to da delis sa nama koji nemamo problema sa tim.
Pozdrav i nemoj da mislis da ja sad kao glumim neko ludilo pa tebi kao drzim predavanja samo te molim da zadrzis svoje misljenje za sebe.

gigule:
Beli Očnjaku ajde potrudi se bar da bude duhovito sledeći put...ovako niti si uvredila niti si nasmejala...
Pa znaš kako... jedan moj prijatelj ima običaj da kaže kako je glupost jedino što nam ovde ne nedostaje. Posebna kategorija su oni koji smatraju da na sve imaju adekvatan komentar i sami se prepoznaju i tamo gde ih niko nije prozivao :wink:

Machak69:
JA sam divlji ulicni machor sa tikovima :wink: , ona vrsta sto se samozadovoljno sunca na haubi kola, i pretura po kantama u potrazi za nekim presporim misem, uvek spreman da da po nosu nekoj nalickanoj dzukeli ili kucnoj cica-maci. Dosta vise svadje i prepucavanja na kuchecoj temi, daj da vidimo od cega se zivi - a to su, naravno, MACHKE! :lol:

:lol: mačor a jel daš da te maze lepe tete? Jel predeš,barabo mačija,a?

Machak69:
JA sam divlji ulicni machor sa tikovima :wink: , ona vrsta sto se samozadovoljno sunca na haubi kola, i pretura po kantama u potrazi za nekim presporim misem, uvek spreman da da po nosu nekoj nalickanoj dzukeli ili kucnoj cica-maci. Dosta vise svadje i prepucavanja na kuchecoj temi, daj da vidimo od cega se zivi - a to su, naravno, MACHKE! :lol:

Tooo se mačak!!! Nadam se da imaš i malo buva (da presadiš tim nalickanima), dobro dođe i šuga i blago čarupanje :wink:

PS S obzirom na struku, objasni neobaveštenima šta su tikovi :wink:

gigule:
Machak69:

:lol: mačor a jel daš da te maze lepe tete? Jel predeš,barabo mačija,a?

Damemaze, da me maze, dame maze, da me maze dame.....daaaaam(e)!!!!!! :wink:

Back