Da li je pametno biti iskren?

Aha...Ok...A ja kad se na Forumu sretnem sa neistinom i kad to kazem-budem sankcionisan. Znaci argumentima dokazes coveku da NIJE u pravu i NECE da prihvatio...Sve mu sazvaces, nacrtas i-dzaba...Ne zeli da prizna. I do cega je dovle amoja iskrenost...Da sam napustio forum...Da sam MOIO da me banuju...Ali NEKO nije dao...I dugo se uopste nisam ni logovao...I onda se neki dan slucajno logujem na STARi acc... Sve u svemu-nije mi iskrenost puno toga dobrog donela u zivotu...naprotiv...
A to je već druga tema, kako drugi prihvataju tvoju iskrenost. Iz iskustva, oni koji su skloni laganju, ne umeju ni da prihvate tuđu iskrenost.

Zar to nije proracunatost? Vid manipulacije? Onda je bolje reci : “ Nisam uvek iskren/a “ ?
Zasto bi se tako prema nekome ponasali?
Не, то је емоционална интелигенција која у основи има емпатију тј. осећај за емоционалне потребе особе преко пута. Неки тренуци једноставно нису за истину.

1.Da li je pametno biti iskren kada upoznajemo neku novu osobu?
2.Da li je pametno biti iskren na internet društvenim mrežama?
3.Ili je bolje da prećutimo neke svoja mišljenja i eventualno se poslužimo sa tzv "belom laži"?
1. Slabo da upoznajem nove ljude, a i kad upoznajem generalno nikad ne zapitkujem, vec pustim da ljudi sami kazu sta zele o sebi i obicno se drzim reciprociteta, iz pocetka je to jako malo detalja, ali s vremenom bude vise, mada niti ja imam potrebu da znam sve o drugima i obrnuto,
zapravo iz mog iskustva rekao bih da ljudi vise zele da pricaju o sebi i sa mnom su dosta iskreni- iako sam dosta direktan i kazem sta mislim, ne ismevam ljude - i mislim da je to ono cega se vecina ljudi boji- ismevanja i osude

2. Uglavnom kazem sta mislim, a i nemam sta da krijem- a da li ce me ostali forumasi voleti ili ne- zapravo i nije moj problem, ionako sam uvek bio maverik i nikad se nisam volio utopiti ni u jednu grupu, i ako me ostali izopste, boli me uvo,
sta je najgora stvar koja se moze desiti?

3. Treba izbegavati laz, no treba obratiti paznju na vreme i nacin.
Ne moraju se sve karte otvoriti odjednom.

Citat (koji se pogresno pripisuje W. Churchill-u):
„Kada imate 20 godina, brinete se šta svi misle, kada imate 40 prestajete da brinete šta svi misle,
kada imate 60, shvatate da- niko nije ni razmišljao o vama?

Poslednja izmena:
Šta znači volontirati informacije?

rule #1: never volunteer the information!
(keep your mouth shut. Don't ever volunteer information, kids. You never know what information the other party has, and you can always give information if asked for it)

ukratko nikad ne daj vise informacija nego sto je zaista minimalno potrebno.
ovo pogotovo vazi za policiju

ako se setim odakle sam pokupio - poslacu

Pogledajte prilog 1689476Često čujemo, tokom razgovora reči "Ja sam potpuno iskren-iskrena. I sami za sebe kažemo da smo iskreni.

Iskrenost je vrlina i verujem da se i danas ceni.

Da li je pametno biti iskren kada upoznajemo neku novu osobu?

Da li je pametno biti iskren na internet društvenim mrežama?

Ili je bolje da prećutimo neke svoja mišljenja i eventualno se poslužimo sa tzv "belom laži"?

Šta vi mislite?

Foto: Pexels.com
Biti iskren i biti otvoren su dve razlicite stvari koje, nazalost, mnogi odrasli ljudi ne umeju da razdvoje.
Iskren si kad ne lazes.
Otvoren si kad ne skrivas stvari o sebi.
Ljudi, nazalost, kada nisi otvoren jer ne zelis da budes, imas svoje razloge, cesto procene sa nisi iskren - naravno, totalno pogresno.

Treba biti iskren potpuno, a otvoren do one mere u kojoj se osecamo udobno, i to je to.
I vecina ljudi i jeste takvo.

E, sad, to sto, npr, neko nije otvoren sa nama onoliko koliko bismo mi voleli - pa mozda je malo i do nas :)

Да ли сваком форумашу кажеш баш све што мислиш о њему? 🤔

Или не мора да буде форумша. Може бити познаник, комшија, дете, супруг . . .
Uglavnom da, pre ili kasnije. Ljudima koje volim sve kazem. Zavisi od toga, koliko mi je stalo do koga. Nekog koga malo znam ili me se me tice, ne posmatram uopste, bas nikako. Zasto gubiti energiju?

Да ли је онда боље нешто прећутати, или се евентуално може послужити са малом белом лажи?
diplomatija ili ako bas istina boli bolje prvo proceniti kome se servira.nisu svi mentalno izgradjeni da prihvate bolne istine.jos ce i "glasnika"da lincuju😑
I ne vredi svakom ni reci "istinu".bolje precutati nasmesiti se i samo promeniti temu.ljudi su to.
Nekom je ono sto kazes i mislis da je istina laz ili pokusaj manipulacije.
Cak i bliskim ljudima kada treba nesto tako da saopstim vrlo pazljivo biram izraze i reci.mozda i gresimo.sta je u stvari istina?nama istina drugima ne.
Kada je nesto licno ili licna korist svima je samo njegova istina jedina istina.
Bolje "bele" lazi ponekad...

Zavisi od situacije , ako te baka pita da li je lep kolac koji ti je napravila ja bih joj rekao da je vrhunski cak i da ima ukus kao motorno ulje ( mada ne znam taj ukus al verovatno nije najbolji ) , to moze da se smatra kao laz , ali je po meni skroz prihvatljiva laz, cak i dobra.
Ima onaj Dzim Kerijev film gde ne moze da laze i kako sve ode u tri lepe , u sustini lazi odrzavaju funkcionisanje drustva :D :D :D

daa, reći ću,... tvrdim, da sam najiskreniji od svih (vas) ,.. ali nisam iskren do kraja,..
možda se nameće pitanje: Zašto ? - paa, može mi se,.. osećam se udobno, ne zavisim od vas i vašeg suda,.. to mi hrani ego,.. to "može mi se",..
Kada mi neko napiše (kaže) ja sam iskren - nije,.. nije iskren. I sam Dostojevski je napisao da - jedna istina nanese više štete nego hiljadu laži.
Pravo pitanje je možda : Zašto i kada treba biti iskren a kada neiskren.. To je Skot Pek lepo objašnjavao,.. bele, sive i crne,.. laži ?
Pitanja ovde na forumu su test pitanja, na kojima (kao) upoznajemo ljude - koliko su lažljivi ili duhoviti... iskrenost - prema proceni i prilici.
( i ma šta mi odgovorili, više ću posmatrati i "študirati" vaše razmišljanje nego iskrenost. )

Pogledajte prilog 1689476Često čujemo, tokom razgovora reči "Ja sam potpuno iskren-iskrena. I sami za sebe kažemo da smo iskreni.

Ili je bolje da prećutimo neke svoja mišljenja i eventualno se poslužimo sa tzv "belom laži"?

Šta vi mislite?

Ne znam.
Ja sam uvek bio iskren mnogo me kosstalo.
Necu da se menjam nikada.
Jedino sam promenio kod sebe to sto sada umem da recutim ponekad nesto.
Ali ako progovorim onda uvek u glavu i to direktom...nikakav krosse ni aperkat.
Bass me briga sto ljude boli istina...
Mislim da se iskrenost na duge staze isplati ali treba biti oprezan.
Ljudi su zlobni i umeju da iskoriste to protiv iskrenih.

Biti iskren i biti otvoren su dve razlicite stvari koje, nazalost, mnogi odrasli ljudi ne umeju da razdvoje.
Iskren si kad ne lazes.
Otvoren si kad ne skrivas stvari o sebi.
Ljudi, nazalost, kada nisi otvoren jer ne zelis da budes, imas svoje razloge, cesto procene sa nisi iskren - naravno, totalno pogresno.
Ово је апсолутно тачно.

Šta vi mislite?

Jeste ako imas cim da branis tu iskrenost

Back