Da li je pametno biti iskren?

Džudi S

Brišem spam
Moderator
Poruka
6.843
FORUM.jpgČesto čujemo, tokom razgovora reči "Ja sam potpuno iskren-iskrena. I sami za sebe kažemo da smo iskreni.

Iskrenost je vrlina i verujem da se i danas ceni.

Da li je pametno biti iskren kada upoznajemo neku novu osobu?

Da li je pametno biti iskren na internet društvenim mrežama?

Ili je bolje da prećutimo neke svoja mišljenja i eventualno se poslužimo sa tzv "belom laži"?

Šta vi mislite?

Foto: Pexels.com

Iskrenost je vrlina i verujem da se i danas ceni.
Neki moj doživljaj je da i nije baš tako, bar što se cenjenja od strane drugih tiče.
Da li je pametno biti iskren kada upoznajemo neku novu osobu?
Zavisi od konteksta upoznavanja, generalno je ok mada neka priča o ozbiljnijim stvarima i nije pretežno nužna.
Da li je pametno biti iskren na internet društvenim mrežama?
Zavisi od same sredine i ljudi kojima smo okruženi, u osnovi nije pametno jer iskrenost na online mrežama najčešće donosi dosta problema. Mahom osuda/izopštavanje od drugih, konflikt sa osobama koje neko naše mišljenje trigeruje, mogućnost da se nešto što smo rekli pogrešno protumači i sl.
Sa pozitivnije strane jeste to što je iskrenost online i neki dobar filter za distanciranje od osoba sa kojima bi imali potencijalne sukobe, ako se na iskrenost doda i neka sposobnost raspoznavanja laži onda tu već postoji neki smisao.
Ili je bolje da prećutimo neke svoja mišljenja i eventualno se poslužimo sa tzv "belom laži"?
Zavisi od situacije do situacije, nema tu nekog generalnog pravila.

Није ту реч о памети већ о емиционалној зрелости.
Нити је свака истина потребна, нити се мора саопштавати директно.
Неке истине повреде, а нису неопходне.
По мом мишљењу, саопштавање истине треба да корелира са штетом коју ће произвести у датом тренутку.
Проценити особу преко пута, њене потребе, реализованост истих, па тек онда 'пуцати'.

Није ту реч о памети већ о емиционалној зрелости.
Нити је свака истина потребна, нити се мора саопштавати директно.
Неке истине повреде, а нису неопходне.
По мом мишљењу, саопштавање истине треба да корелира са штетом коју ће произвести у датом тренутку.
Проценити особу преко пута, њене потребе, реализованост истих, па тек онда 'пуцати'.
Zar to nije proracunatost? Vid manipulacije? Onda je bolje reci : “ Nisam uvek iskren/a “ ?
Zasto bi se tako prema nekome ponasali?

Mislim da je jako bitno i na koji način saopštavaš istinu. Često koristim izraze kojima kažem istinu, ali prilično ublaženu. Jer ne prihvataju svi moj način izražavanja niti mogu da procene da li je iskrenost ili zlonamernost u izražavanju. Ovo se odnosi na internet komunikaciju. U RL je tu i govor tela, koji olakša prepoznavanje istine. I da, nije uvek pametno biti iskren, ali kao neko ko se spetlja kada pokuša nešto da slaže, ja i nemam nešto izbora :mrgreen:

Iskrena sam i veoma retko, gotovo nikada ne koristim male, bezazlene "bele laži. Mislim da je besmisleno koristiti te "bele laži " ( Da, dobro ti stoji ta frizura ).

Iskrena sam i van interneta i na internetu.
Aha...Ok...A ja kad se na Forumu sretnem sa neistinom i kad to kazem-budem sankcionisan. Znaci argumentima dokazes coveku da NIJE u pravu i NECE da prihvatio...Sve mu sazvaces, nacrtas i-dzaba...Ne zeli da prizna. I do cega je dovle amoja iskrenost...Da sam napustio forum...Da sam MOIO da me banuju...Ali NEKO nije dao...I dugo se uopste nisam ni logovao...I onda se neki dan slucajno logujem na STARi acc... Sve u svemu-nije mi iskrenost puno toga dobrog donela u zivotu...naprotiv...

Back