Quantcast

Da li je ovo za decu?

winkler

Aktivan član
Poruka
1.251
Dobili smo na poklon cd sa dečijim pesmicama "Ko se peva, taj se voli". Nastao u okviru istoimenog projekta, u izdanju Kreativne grupe "Dečja zemlja" ( u saradnji sa nekoliko domova za decu bez roditeljskog staranja u Srbiji ).
Cd se ne moze ni kupiti, ni prodati, samo dobiti na poklon, tako na njemu piše. Kompozitor je LJuba Ninkovic, tekstopisac Jovica Tišma, a peva Boda Ninković.
Lepo, zaista lepo. Do sada nismo puštali, jer je moja devojčica trenutno u fazi obožavanja hora "Kolibri", te se taj DVD non-stop vrti i po ceo dan to slušamo i gledamo. Juče uzeh ovaj dc, rekoh, hajde da joj pustim, da vidim kako će da reaguje, kad vidim ima i tekstove pesama. Bacim pogled - pesmice kao pesmice... sve osim jedne, koja me je tako zbunila da nemam reči. Pitam se - da li je ovo pesmica za decu, da li treba ovo puštati deci da slušaju i kolika je mogućnost da dete od, npr. 5 godina shvati ovako nešto. Otkucaću reči i staviti u spojler, jer je malo duža.
Nisam sigurna želim li ovo da puštam svojoj deci, nisam sigurna mogu li ovako nešto razumeti:
Balada o jednoj Ani

Ana je imala ogromno srce
za dečje igre, tajne i želje,
za priče, pesme, smejanje, radost,
za ljubav, drugove i prijatelje.

Ana je maštala:kada poraste
biće princeza i ništa drugo!
Sa princem, lepim kao iz bajke,
živeće srećno i dugo, dugo...

Posle je maštala da bude zvezda -
u svetu čuvena glumica Ana,
koja svoj prelepi dečiji osmeh
ljudima poklanja s naslovnih strana!

Al' dan pre trinaestog rodjendana,
u srce njeno slila se tama
prepuna grdnje i ružnih psovki...
Svadjali su se tata i mama!

Svadjali su se i sutradan,
posle sutradan svakoga dana...
"Kraj tol'ke mržnje kako će mene
moći da vole..." mislila je Ana!

I uplaši se od samoće,
a srce prazno poče da boli.
Gorko je, gorko plakala Ana
šapćući: "Mene niko ne voli!"

Život joj postade besmislen, prazan,
ogromno srce ispuni strah,
dok jedne večeri u mračnom parku,
od nekog ne dobi beli prah!

Kao čarolijom - sve se promeni!
Al' kratko traje lažna sreća
jer čarolija brzo prolazi,
a posle nje je tuga još veća!

Iz dana u dan kopni sve više.
Prebrzo Ana poče da stari,
a za paketić sreće u prahu
prodavala je iz kuće stvari!


Jer nije znala istinu ovu:
U lažnom svetu sve je lažno!
Kako doći do belog praha -
samo to joj je bilo važno!

Zamenila je sobu detinjstva
za mračni ćošak u suterenu,
za dve tablete lažne sreće,
il' ubog igle u tanku venu...!


A jedne večeri u mračnom parku
dan pre četrnaestog rodjendana,
svoju umornu dečju dušu
ispustila je mala Ana!


Sutradan u nekim novinama,
opet se život narugao Ani:
"Još jedna nevina žrtva droge!" -
bila je vest na poslednjoj strani!

U lažnom svetu sve je lažno -
lažna je ljubav, lažna je sreća,
lažna je radost, pa za tren prodje,
samo je tuga veća i veća...!

Eto, otkucah... Može li dete ovo razumeti na pravi način? Deci kog uzrasta je ovo uopšte namenjeno? Da li je opravdan moj strah da se može desiti upravo suprotno - da se probudi dečja radoznalost i želja za probanjem novog, eto i u pesmi opisanog?
I, da, na kraju - totalno mi je nebulozna veza - ako ti se mama i tata svadjaju, pazi da ne završiš kao žrtva droge u nekom mračnom suturenu, i kao vest na poslednjoj strani novina!!!
Da li je do mene i mog ( pogrešnog? ) rezonovanja, ili ova pesmica jednostavno nije za decu?

Hahahahaaaaa.Umirem od smeha.Ja se stvarno izvinjavam ali trenutno se ne osećam baš najbolje....hahahaaaaaaa...:hahaha::hahaha::dash:
 

Andric J

Zainteresovan član
Poruka
227
Pretpostavljam da i svoju decu drzis pod staklenim zvonom. Ja bih pre uvela predmet posvecen problemima u ponasanju nego narodnu tradiciju i te glupetarije.

Sto se tice zvona, apsolutno se slazem.
Sta vise, smatram da je to opasnije za dijete nego da cuje i goru (realniju) pjesmu od ove !

Iskreno se pitam i trenutno razmisljam, da li roditelji zasita toliko sterilisu zivot oko svog djeteta ili je to vise neka brizno pateticna prica ?
Sjetih se da je neko spomenuo i cenzuru prica (djevojcica sa sibicama - mislim) itd. Itd. - da li vi to zaista radite svojoj djeci ?
 

_Ata_

Iskusan
Poruka
6.344
O tom držanju deteta pod staklenim zvonom sam ranije na nekoj od tema pisala. To jeste kontraproduktivno i svakako nije edukativno, u smislu osposobljavanja deteta za budući samostalni život. Medjutim, nije svaki način dobar način.
Postavila sam ovu temu, imajući u vidu prvenstveno moje dvogodišnje dete. Neko bi rekao sad - ih, bre, dve godine, šta ona zna? Medjutim, ona mnogo zna. Eto, sa svoje dve godinice, ona savršeno otpeva prvu strofu pesmice "decu ne donose rode", ili "moja mašta smišlja svašta" i još dosta pesmica. Kada kažem savršeno, mislim na to da ni jednu reč ne ispušta, a naravno, izgovori, tj. otpeva je onako kako ume da prelomi jezik. Jako mnogo toga i razume, dakle nije da ponavlja reči kao papagaj. I šta da joj uključim tu pesmicu, čuje je nekoliko puta i krene da peva? Nisam sigurna da je to pravi način, a ni pravo vreme za edukaciju tog tipa.
Drugo, mališa, tada sedmogodišnjak, došao je i pitao me - kako to tata pravi bebu? Eto, taj mi je primer prvi pao na pamet. Od ranije je znao kako to mama rodi bebu, to sam mu objasnila dok sam bila trudna sa malenom, i sasvim je to prirodno prihvatio. Kada sam mu objasnila, približavajući to njegovom uzrastu, ali savršeno istinito i zaista onako kako i jeste, kako se deca prave, komentarisao je - aaahaaaa, znači takooooo.... znao sam da ona priča o spajanju mrvica hleba u stomaku nije tačna, ne može od hrane da nastane beba. A tu je priču čuo u vrtiću, davno. Eto, i detetu je objašnjeno ono što ga zanima, a da mu ni jedna netačna tvrdnja nije rečena. Trebalo mu je malo vremena da shvati da mu piša ne služi samo za fiziološke potrebe, i ni sada mu nije najjasnije šta su to hormoni i zašto se bude tek sa "puuunoooo" godina, ali i dalje radimo na tome.Pričamo kada god pokaže interesovanje.
Zamišljam kako bi njegova mala glavica shvatila tako teške stvari da sam se oslonila na edukaciju drugog tipa, da sam mu pustila tako neku pesmicu, ili neki hipotetički filmić. Da li bi se uplašio, da li bi mu bilo smešno, da li bi se postideo... i najbitnije od svega, da li bi i onda, sa tim i na taj način stečenim vrlo šturim znanjem o tome, došao da me pita da mu objasnim? Ili bi zamišljao, ko zna na kakav način, to u svojoj maloj pametnoj glavici?
Pesma, kada je pametno uradjena, može podržati i učvrstiti znanje koje je dete već steklo, film takodje. Ali razgovor, i objašnjavanje onoliko puta koliko dete traži, rečima koje može da razume, uz korišćenje gestikulacije, pa i crtanje na papiru, ako treba - nema alternativu! Edukacija na pogrešan način, po mom skromnom mišljenju, može biti pogubnija od držanja pod staklenim zvonom. Dete zamišlja, predstavlja sebi stvari koje ne vidi i pokušava da razume kroz slike koje zamišlja. A pesma nije pravi način da se detetu objasni i da ono to zamisli kako jeste.
Ja sam dala primer pravljenja beba, primer iz normalnog, svakodnevnog života, dakle sasvim normalna i prirodna stvar. A kada je o narkomaniji reč, mora se biti neuporedivo oprezniji. To nije ni prirodno, ni normalno, ali nažalost, jeste svakodnevno. Dvogodišnje dete zaista još uvek ne treba edukovati o tome, po mom mišljenju. A sedmogodišnje treba, ali ne kroz pesmicu. Razgovor, sto puta vodjen, pa ni to nije dovoljno.
I još jedna važna stvar. Detetu pustimo pesmicu bilo kada, i onda kada mu nije do razgovora, i onda kada je umorno, i kada je nervozno, i kada bi se igralo...dakle, i u pogrešnom trenutku, a razgovaramo sa njim onda kada ono inicira razgovor, ili kada procenimo da je dobar trenutak. Dakle, onda kada je dete, po našoj proceni, spremno da prati razgovor i konstruktivno učestvuje u njemu.
Edukacija male dece se sprovodi kroz zabavu, naravno. Ali zabava i bezazlena igra dece treba da ostane baš to i samo to - njihovo vreme za opuštanje, i naravno učenje, ali ne tako teških stvari. A pesmice svrstavam u ovu drugu kategoriju.
O načinu na koji ova pesma prezentuje problem, i o njenoj edukativnoj vrednosti, moglo bi se što-šta reći, ali drugom prilikom.
 
Poruka
51.003
Kampanja protiv droge je, očigledno, dobar način da se svašta provuče i ponešto zaradi.

Pre svega, sama reč "čarolija" u detetu izaziva pozitivne asocijacije. :confused:
Drugo, ne postoje roditelji koji se nisu posvađali. U pesmici ispada da je podnošljiv samo život kakvog ga zamišljamo (ideal).
I tako je mala Ana iz pesme, umesto na prvoj (kao nedosanjana zvezda), završila na poslednjoj strani (kao pokojnica). Ja tu uviđam malko kiča ali, dobro, ajde de ...
Ne, ova pesma nije za decu. Nisam sigurna ni da je za odrasle.
Podseti me na akciju koja se neko vreme sprovodila po osnovnim školama: dođe inspektor MUP, poređa po katedri lulicu za krek, špriceve, kutijicu sa ekstazijem, kesicu heriona ... i onda počne da objašnjava šta čemu služi i kako se koristi. Posle njega nastupa psiholog koji monotonim glasom opali monolog pun stručnih termina. Naravno, ne sete se da dovedu nekog lečenog narkomana koji bi svojim rečima opisao koje muke je preživeo (i zadao drugima).
Edukacija po pitanju ovakvih problema još nije (dobro) osmišljena.
 

Regina Mills

Buduća legenda
Poruka
46.618
Sto se tice zvona, apsolutno se slazem.
Sta vise, smatram da je to opasnije za dijete nego da cuje i goru (realniju) pjesmu od ove !

Iskreno se pitam i trenutno razmisljam, da li roditelji zasita toliko sterilisu zivot oko svog djeteta ili je to vise neka brizno pateticna prica ?
Sjetih se da je neko spomenuo i cenzuru prica (djevojcica sa sibicama - mislim) itd. Itd. - da li vi to zaista radite svojoj djeci ?

Dobro receno.

Deci ne treba uvesti cenzuru, nego im treba objasniti sta za sta sluzi. Cenzurisanjem dobiajs kontra efekat. I jako je bitno ne praviti famu oko droge, alkohola, seksa i slicnih stvari vec detetu objasniti da je to sastavni deo zivota.

Da bi odraslo u zdravu i uravnotezenu licnost dete mora da zna sta je sta. Ono treba da proba alkohol i da zna kako se pije i kada se pije, a ne da cim ne bude pod nadzorom roditelaj da se iz ciste znatizelje napije i obeznani jer nije nauceno. Sazem se da drogu ne treba ni da proba, ali mora da zna da ona postoji.
 

Andric J

Zainteresovan član
Poruka
227
O tom držanju deteta pod staklenim zvonom sam ranije na nekoj od tema pisala. To jeste kontraproduktivno i svakako nije edukativno, u smislu osposobljavanja deteta za budući samostalni život. Medjutim, nije svaki način dobar način.
Postavila sam ovu temu, imajući u vidu prvenstveno moje dvogodišnje dete. Neko bi rekao sad - ih, bre, dve godine, šta ona zna? Medjutim, ona mnogo zna... .. ...
O načinu na koji ova pesma prezentuje problem, i o njenoj edukativnoj vrednosti, moglo bi se što-šta reći, ali drugom prilikom.

Sve je ok i sve razumijem. Ja i nisam davao neki komentar na pjesmicu. U iscitavanju raznih tekstova zapelo mi je nesto drugo za oko i to sam prokomentarisao. Licno ne smatram pjesmicu bitnom niti posebno upecatljivom kada je u pitanju djecija glavica. Pitanje je za razvojnu psihologiju djeteta sta ono moze prihvatiti a sta ne. No o tome pisati sada bi bio beskraj. Ali ono sto je sigurno jeste da je procjena roditelja u tom smislu cesto i krajnje nerealna. Sveukupno to moze biti neka druga tema.
Pjesmicu ne bih ni komentarisao.
 

Родољуб

Početnik
Poruka
5
Никако није за децу! :!:
Можда за неку позоришну представу или родитеље.

Ово се уклапа у општу тенденцију у друштву када се превише причајући и указујући на проблем у ствари исти афирмише. Требало би што више пропагирари праве вредности а не само указивати на оно што не ваља
 

Earring

Elita
Banovan
Poruka
21.129
Никако није за децу! :!:
Можда за неку позоришну представу или родитеље.

Ово се уклапа у општу тенденцију у друштву када се превише причајући и указујући на проблем у ствари исти афирмише. Требало би што више пропагирари праве вредности а не само указивати на оно што не ваља

e potpuno se slazem
 

_Ata_

Iskusan
Poruka
6.344
Постоји ли негде та песма у аудио формату, да може да се чује?

Ja tek sad ovo vidim :rumenko:
Pa presnimiću je sa cd-a na komp, pa ću zamoliti muža, jer ja ne umem, da napravimo nešto što može da se okači na you tube, pa ću prebaciti ovde. Ne verujem da ćemo moći danas, možda tek večeras, ili sutra. Ali svakako ću okačiti klip, kakav bio, bitno da se čuje pesmica.
 

latisa

Veoma poznat
Poruka
13.668
Ja se sad setih da je imala neka pesmica o marihuani i Ani (o5), koja je umrla zbog iste. Ali je ona stigla do mene tek kad sam bila 6. razred osnovne. Ja mom detetu koje ima 6-8 godina (da ga imam) ne bih to pustila.
 
Poslednja izmena:

Otrovana

Obećava
Poruka
55
Pesma je ocajna... Medjutim kod deteta vrtickog uzrasta ne bi izazvala nikakvu reakciju.
Deca skolskog uzrasta su je prerasla i oni se vec uveliko po dvoristima vrtica razmenjuju sa narko dilerima.
Roditelji gledaju sa terasa i ne reaguju jer su njihova petogodisnja deca premalena da razumeju sta je droga...
 

Otrovana

Obećava
Poruka
55
Pesma svakako nije za dete vrtickog uzrasta i ne bi izazvala nikakvu reakciju jer njegova mala glava ne moze cak ni uz ogromnu kolicinu maste da poveze o cemu se u pesmi radi.
Deca skolskog uzrasta su ovu pesmu prerasla i oni se dvoristima vrtica razmenjuju na velikom odmoru sa narko dilerima.
 

Emily_Bg

Aktivan član
Poruka
1.771
Mislim da pesma nije ni malo za decu, jer je ne mogu shvatiti. Sama po sebi nije losa, ali neko ko je malo i ko ne zna sta je ''beli prah'', kakvo je to bodenje iglom u venu (a nema veze sa doktorima) i slicno, ne moze da je shvati na pravi nacin.
Moguce da je pesma, namenjena roditeljima, mada mi to opet zvuci cudno. Nisam za to da se deca sklanjaju od svega negativnog, a kada to kazem mislim na surove scene, negativne junake i teske price. Treba da vide i tu stranu sveta, jer ce se jednom sresti sa njom. Ja sam za to da se deci prvo objasni koliko je naprimer droga negativna, sta sve nosi, i zasto treba da se cuvaju toga, a tek onda da im se pustaju poucne pesme, filmovi i ostalo. Mislim da tek kada ih uputimo sta je to i zasto ne valja, mogu da shvate slikovit primer na pravi nacin. Sve sto je opasno i zabranjeno kod dece budi neku radoznalost, zato roditelj ili pedagog mora biti oprezan. Misljanje sam da su sva deca razlicita: neko vidi potresnu sliku ili scenu i uplasi se , a neko opet ne. Ali svakako , smatram da je edukacija na prvom mestu , pa tek onda primeri.
 
stanje
Ova tema je zatvorena zbog neaktivnosti. Molim objavite novu temu i pridružite se diskusiji.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.