Quantcast

Da li je ovo za decu?

RaniMraz

Zainteresovan član
Poruka
431
Ne verujem da pesma može da navuče dete na drogu ali mi se ne dopada i ne bih je puštala svojoj deci jer je smatram preozbiljnom za njihov uzrast - 8 i 6. Mada, nikad se ne zna, možda ipak ima vaspitni efekat po klince. Nisam psiholog i ne bih se kladila kako dečiji mozak može da reaguje na takve sadržaje.

Sećam se dok ja bila u osnovnoj školi, znači pre nekih 20-ak godina, postojala je takođe neka pesmica o nekoj narkomanki. Drugarica, čiji brat je u to vreme već bio navučen na droge, mi je to upisala u spomenar. Ne sećam se tačno teksta pesme ali se odlično sećam kako me je isprepadalo kad sam pročitala da se tamo neka drogirala i umrla mlada od droge - toliko da u životu nisam pomislila ni da vidim drogu a kamoli nešto više. Na drugaricu je imalo isti efekat, mada je odrastala uz narkomana ;) Ipak, imala sam 13-14 godina kad sam čula tu pesmicu i imala prvi razgovor sa roditeljima na temu droge.

Ova pesmica za predškolski uzrast nikako ne može da prođe a uz to je, i za stariju decu, preterano slikovita ;) Nema potrebe da se pominje beli prah i bodenje u venu da bi se objasnila narkomanija a relacija između svađe roditelja i drogiranja je krajnje neumesna.
 

tina niš

Zainteresovan član
Poruka
205
"Pesmica" je baš teška, napisana jezikom nerazumljivim za dete u tom uzrastu, ne znam, nije mi jasno kako su se odlučili da je stave na cd.Čini mi se da bi i dete u nekom uzrastu, recimo niži razredi osnovne škole, ovo teško razumelo, a i nameće se pitanje kakav će efekat pesma da napravi.Možda stvarno nije loša ideja da se ovim pozabave novine, mada s obzirom na razne Dvorove, Farme, Parove, mislim da im neće biti interesantno.
 

Regina Mills

Buduća legenda
Poruka
46.705
Pesma je odlicna, ali ne za dete od 5 godina jer ne moze da je shvati. O takvim stavrima sa detetom treba poceti pricom "ne uzimaj nista od nepoznatih" da bi tek na nekom uzrastu od 9-10 godina zaista mogla da objasnis detetu o cemu se radi a da ono shvati.

Sto se radoznalosti tice, to je zabluda. Cak i ako proba iz radoznalosti (mada bih pre rekla iz neinformisanosti i gluposti) retko ko nastavlja sa koriscenjem jer deca koja do droge dodju na ovaj nacin najcesce tom svetu ne pripadaju i sami se iskljucuju iz takvog drustva.
 

Софија

Buduća legenda
Poruka
47.422
Dobili smo na poklon cd sa dečijim pesmicama "Ko se peva, taj se voli". Nastao u okviru istoimenog projekta, u izdanju Kreativne grupe "Dečja zemlja" ( u saradnji sa nekoliko domova za decu bez roditeljskog staranja u Srbiji ).
Cd se ne moze ni kupiti, ni prodati, samo dobiti na poklon, tako na njemu piše. Kompozitor je LJuba Ninkovic, tekstopisac Jovica Tišma, a peva Boda Ninković.
Lepo, zaista lepo. Do sada nismo puštali, jer je moja devojčica trenutno u fazi obožavanja hora "Kolibri", te se taj DVD non-stop vrti i po ceo dan to slušamo i gledamo. Juče uzeh ovaj dc, rekoh, hajde da joj pustim, da vidim kako će da reaguje, kad vidim ima i tekstove pesama. Bacim pogled - pesmice kao pesmice... sve osim jedne, koja me je tako zbunila da nemam reči. Pitam se - da li je ovo pesmica za decu, da li treba ovo puštati deci da slušaju i kolika je mogućnost da dete od, npr. 5 godina shvati ovako nešto. Otkucaću reči i staviti u spojler, jer je malo duža.
Nisam sigurna želim li ovo da puštam svojoj deci, nisam sigurna mogu li ovako nešto razumeti:
Balada o jednoj Ani

Ana je imala ogromno srce
za dečje igre, tajne i želje,
za priče, pesme, smejanje, radost,
za ljubav, drugove i prijatelje.

Ana je maštala:kada poraste
biće princeza i ništa drugo!
Sa princem, lepim kao iz bajke,
živeće srećno i dugo, dugo...

Posle je maštala da bude zvezda -
u svetu čuvena glumica Ana,
koja svoj prelepi dečiji osmeh
ljudima poklanja s naslovnih strana!

Al' dan pre trinaestog rodjendana,
u srce njeno slila se tama
prepuna grdnje i ružnih psovki...
Svadjali su se tata i mama!

Svadjali su se i sutradan,
posle sutradan svakoga dana...
"Kraj tol'ke mržnje kako će mene
moći da vole..." mislila je Ana!

I uplaši se od samoće,
a srce prazno poče da boli.
Gorko je, gorko plakala Ana
šapćući: "Mene niko ne voli!"

Život joj postade besmislen, prazan,
ogromno srce ispuni strah,
dok jedne večeri u mračnom parku,
od nekog ne dobi beli prah!

Kao čarolijom - sve se promeni!
Al' kratko traje lažna sreća
jer čarolija brzo prolazi,
a posle nje je tuga još veća!

Iz dana u dan kopni sve više.
Prebrzo Ana poče da stari,
a za paketić sreće u prahu
prodavala je iz kuće stvari!


Jer nije znala istinu ovu:
U lažnom svetu sve je lažno!
Kako doći do belog praha -
samo to joj je bilo važno!

Zamenila je sobu detinjstva
za mračni ćošak u suterenu,
za dve tablete lažne sreće,
il' ubog igle u tanku venu...!


A jedne večeri u mračnom parku
dan pre četrnaestog rodjendana,
svoju umornu dečju dušu
ispustila je mala Ana!


Sutradan u nekim novinama,
opet se život narugao Ani:
"Još jedna nevina žrtva droge!" -
bila je vest na poslednjoj strani!

U lažnom svetu sve je lažno -
lažna je ljubav, lažna je sreća,
lažna je radost, pa za tren prodje,
samo je tuga veća i veća...!

Eto, otkucah... Može li dete ovo razumeti na pravi način? Deci kog uzrasta je ovo uopšte namenjeno? Da li je opravdan moj strah da se može desiti upravo suprotno - da se probudi dečja radoznalost i želja za probanjem novog, eto i u pesmi opisanog?
I, da, na kraju - totalno mi je nebulozna veza - ako ti se mama i tata svadjaju, pazi da ne završiš kao žrtva droge u nekom mračnom suturenu, i kao vest na poslednjoj strani novina!!!
Da li je do mene i mog ( pogrešnog? ) rezonovanja, ili ova pesmica jednostavno nije za decu?

Ово је пре песма за родитеље, оне који занемаре своју децу у концентрисању на своје брачне проблеме.

Поучна је, али није за децу.
 

Ванда

Elita
Poruka
18.031
Али, стихови који говоре о томе да мама и тата који се свађају неће волети дете..безвезно скроз!
Зашто не би волели дете ако се не воле међусобно?
Као да се тиме оправдава коришћење дроге, и као да је нормално да се дрогирају деца из разорених бракова! Будалаштине!
 

Regina Mills

Buduća legenda
Poruka
46.705
Али, стихови који говоре о томе да мама и тата који се свађају неће волети дете..безвезно скроз!
Зашто не би волели дете ако се не воле међусобно?
Као да се тиме оправдава коришћење дроге, и као да је нормално да се дрогирају деца из разорених бракова! Будалаштине!

Statisticki gledano (a kao sto znamo statistika je tacan zbir netacnih podataka) najvise narkomana dolazi iz nestabilnih irazorenih brakova, kao i iz razvedenih brakova gde dete preuzima na sebe krivicu za razvod roditelja (krivica je nacesce iracionalne prirode, ali dete ne moze da se nosi sa stavrnoscu jer se bezbedno mestozvano njegova porodica raspalo).
 

Ванда

Elita
Poruka
18.031
Statisticki gledano (a kao sto znamo statistika je tacan zbir netacnih podataka) najvise narkomana dolazi iz nestabilnih irazorenih brakova, kao i iz razvedenih brakova gde dete preuzima na sebe krivicu za razvod roditelja (krivica je nacesce iracionalne prirode, ali dete ne moze da se nosi sa stavrnoscu jer se bezbedno mestozvano njegova porodica raspalo).

Статистички гледано, истина је, јер таква деца продају себе или ствари из куће. Они који то не морају да раде, обично не упадају у статистику, јер их покривају богати родитељи. Статистички гледано, највећи проценат наркомана је међу богатим и славним људима. Само што они не умиру по парковима, него се мало лече код Бети Форд (на пример), а после се опет дрогирају...
 

marixa

Domaćin
Poruka
4.516
Pesma bi eventualno mogla da posluži kao uvodni deo na časovima odeljenske ili gradjanskog, kao i na nekim gradskim tribinama o narkomaniji i problemima mladih. Umesto dosadnih referata koje niko ne sluša, mogla bi da se ponudi ova pesma i nakon slušanja kreće se sa diskusijom. Deca vole da ih neko nešto pita i da se uvaži njihovo mišljenje. Onaj ko vodi tribinu ili radionicu, recimo neki psiholog, verovatno bi bio dovoljno vešt da dečje misli i ideje usmeri na pravu stranu. Razgovor, pre svega, a verujem da bi osnovce ovaj tekst naveo na iskrene i veoma pametne odgovore i razmišljanja. Deca su mnogo zrelija nego što mi mislimo da jesu.
 

Ванда

Elita
Poruka
18.031
Знате ли шта би моји мали ђаци рекли на ово?
Ако се нису свађали родитељи до њене тринаесте године, онда је она имала шансу да одрасте у љубави. :) И већ је могла формирати своје ставове.
Песма нема никакву дидактичку оправданост, личи на ,,предЗмајевске'' песме у којима су маторци световали децу и тиме се још више удаљавали од деце.
Иначе, мислим да је ово тежак шунд, јефтина демагошка шаралада.
Шта песма поручује?
Ако се мама и тата буду свађали, умрећеш у парку од дроге? :eek: Банализујем, знам. Иначе, ,,душу дала'' баш за едукацију деце без родитеља. :sad2:
 

_Ata_

Iskusan
Poruka
6.344
Statistički gledano, sve je relativno ;)
Vidim da su na ovoj temi svi složni u jednom - nije za decu. Ali, ta pesmica je na cd-u koji je namenjen deci! Deca su, skupa sa Bodom Ninkovićem, pevala, deci je prezentovano, deci se poklanja. Odredjen broj dece će ga ( pre )slušati.
Pokušavam da se stavim u položaj malene dečje glavice, kada čuje za beli prah ( ovo je još najbezbolnije od svih strašnih reči ), pa za prodavanje stvari, pa za iglu u tankoj veni, pa za devojčicu koja dan pre svog rodjendana ispušta napaćenu dečju dušu... pa pride za mamu i tatu, koji su puni mržnje i strašnih psovki, a detetu je zbog toga srce ... kako beše... veliko i prazno i bolno. :sad2: Kako će ovo delovati na dečja osećanja, kako će deca to zamišljati, a znamo da im je mašta nepresušna i nepredvidiva?
Pitam se na šta li su autori mislili? Kako li su oni predvideli, ako su uopšte predvideli, da će deca primiti ovu pesmu? :think:
 

Ванда

Elita
Poruka
18.031
Statistički gledano, sve je relativno ;)
Vidim da su na ovoj temi svi složni u jednom - nije za decu. Ali, ta pesmica je na cd-u koji je namenjen deci! Deca su, skupa sa Bodom Ninkovićem, pevala, deci je prezentovano, deci se poklanja. Odredjen broj dece će ga ( pre )slušati.
Pokušavam da se stavim u položaj malene dečje glavice, kada čuje za beli prah ( ovo je još najbezbolnije od svih strašnih reči ), pa za prodavanje stvari, pa za iglu u tankoj veni, pa za devojčicu koja dan pre svog rodjendana ispušta napaćenu dečju dušu... pa pride za mamu i tatu, koji su puni mržnje i strašnih psovki, a detetu je zbog toga srce ... kako beše... veliko i prazno i bolno. :sad2: Kako će ovo delovati na dečja osećanja, kako će deca to zamišljati, a znamo da im je mašta nepresušna i nepredvidiva?
Pitam se na šta li su autori mislili? Kako li su oni predvideli, ako su uopšte predvideli, da će deca primiti ovu pesmu? :think:

Предвидели су да ће мазнути паре за ,,пројекат'', што су и учинили!
Ее, где је комисија за шунд као у Титина времена... :(
 

Gotika

Ističe se
Poruka
2.476
Danas sam gledala jednu dobru i poučnu emisiju na jednoj susednoji televiziji....tema je o roditeljima koji se svađaju ili su pred razvodom...i oni sami najčešće povređuju prava sopstvenog deteta, time što dete uče da mrzi drugog roditelja (najćešće je otac taj koga treba mrzeti)....zaključak je da ti roditelji nisu u stanju da adekvatno pruže ljubav svom detetu, jer su obuzeti mržnjom u odnosu na drugog roditelja...zaključak je da veliki broj roditelja se nikada ne razvede, i dete nikada ne bude oslobođeno njihove međusobne mržnje, i da je za decu daleko povoljnije da im se roditelji razvedu i da mržnja prestane (jer se događa da i posle razvoda jedan od roditelja godinama ne bude izlečen od mržnje prema drugom roditelju)....to ipak govori u prilog činjenici da pojedini roditelji ne gaje dovoljno ljubavi prema svojoj deci, i da ustvari su okrenuti sebi i svom, na neki način ljubavno-bračnom problemu...to je dobar rasadnik da dete krene u bilo koji vid stranputice, a tu ulazi i droga.
A i pesma je napisana nekako na rogobatan način....o ovakvim temama treba razgovarati...možda je slikarstvo pre forma kojom se treba poslužiti, možda ni to...sigurno nije za decu do 12god..pričam opet kao laik, dozvoljavam da nisam u pravu.
 

Ванда

Elita
Poruka
18.031
Једном давно, колегиница која је сад у пензији, дала ђацима овакав задатак(лупетам бројеве):
,,У дому за децу без родитеља било је укупно 16 наставника, од тога половина наставница. Деца из Дома хтела су наставницама да купе по каранфил за 8. март. ( :eek::eek:) Један каранфил кошта 400 динара. Колико је деце у дому, ако се зна да је свако дете дало по 100 динара?''
Отприлике тако.
Ја сам била згрожена! Замислите ту морбидну причу! Задатак са децом из Дома требао је да ,,освести'' ђаке да постоје и деца без родитеља. :dash:
Питам ја, одакле тој деци новац за каранфиле, кад ни родитеље немају!? :eek: Каже колегиница, неважно је то, из задатка се уочава и њихова добра воља. :roll:
И на крају, она додаје, важно је да се задатак уради, то је провера множења и дељења! :dash: Па зашто онда множиш и делиш преко деце без родитеља??? :rtfm:
СВЕ што се деци прича, мора имати неки смисао!
Не може да неко каже ,,Није важно, лепа је мелодија, нека деца певају!''
Деца виде све, верујте ми! Од свега ће нешто запамтити, у свему нешто на њих остави утисак. Зато се мора пазити шта им се и како презентује. Још је важније КАКО.
 

_Ata_

Iskusan
Poruka
6.344
Једном давно, колегиница која је сад у пензији, дала ђацима овакав задатак(лупетам бројеве):
,,У дому за децу без родитеља било је укупно 16 наставника, од тога половина наставница. Деца из Дома хтела су наставницама да купе по каранфил за 8. март. ( :eek::eek:) Један каранфил кошта 400 динара. Колико је деце у дому, ако се зна да је свако дете дало по 100 динара?''
Отприлике тако.
Ја сам била згрожена! Замислите ту морбидну причу! Задатак са децом из Дома требао је да ,,освести'' ђаке да постоје и деца без родитеља. :dash:
Питам ја, одакле тој деци новац за каранфиле, кад ни родитеље немају!? :eek: Каже колегиница, неважно је то, из задатка се уочава и њихова добра воља. :roll:
И на крају, она додаје, важно је да се задатак уради, то је провера множења и дељења! :dash: Па зашто онда множиш и делиш преко деце без родитеља??? :rtfm:
СВЕ што се деци прича, мора имати неки смисао!
Не може да неко каже ,,Није важно, лепа је мелодија, нека деца певају!''
Деца виде све, верујте ми! Од свега ће нешто запамтити, у свему нешто на њих остави утисак. Зато се мора пазити шта им се и како презентује. Још је важније КАКО.

:eek::eek::eek:
Nemam reči. Osoba koja je ceo radni vek provela u prosvetno-pedagoškom radu, dozvoli sebi ovako nešto??? :confused:
Pa šta se ja onda zanosim i šta očekujem od muzičara i glumca? :eek:
 

Ванда

Elita
Poruka
18.031
:eek::eek::eek:
Nemam reči. Osoba koja je ceo radni vek provela u prosvetno-pedagoškom radu, dozvoli sebi ovako nešto??? :confused:
Pa šta se ja onda zanosim i šta očekujem od muzičara i glumca? :eek:

То су та иста гледања. Одрасли људи који мисле да световањем у смислу ,,Но, нооо, израшће ти реп!'' могу да утичу на децу и да их усмере на прави пут.
 

nalence

Aktivan član
Poruka
1.857
Čini mi se neko je već pomenuo da u Titovo vreme ovo se ne bi ni štampalo, a još delilo roditeljima.Naravno ne bi onda postojao ni Grand,koji inače na žalost većina sluša pa tako i dečica pored svoje roditelje, a sve ovo navodim jer idući po onim igraonicama gde se proslavljuju rođendani uglavnom se pustaju pesme iz Granda gde sam i sama bila zgranuta i pitajući se imaju li oni neke dečije pesmice na šta sam dobila odgovor od žene koja radi tamo , da imaju ali kada ih pusti, a bude tek jedna, odmah neko dete dođe i buni se jer nije pesma gaćice, brusfalter koji steže ko malter .:dash:
Hoću da kažem da čak neki roditelji i ne obraćaju pažnju šta njihova deca slušaju i već im i sami nameću to , svesno ili nesvesno.I to baš pričam o deci petogodišnjeg uzrasta gde sam bila šokirana.
Što znači i za ovo da me ne bi iznenadilo kada bi neko pustio svom detetu da sluša.:dash:

U svakom slučaju svaka čast postavljačici teme, ne pogledah nik da ga navedem, jer je ipak sela poslušala, pročitala i shvatila šta je i kako je, ali koliko bi njih to odradilo i koliko će njih to da uradi pitanje je.
 

Ванда

Elita
Poruka
18.031
Мало идем ван теме, али, Атакуалпа је као мама сјајна, иначе то мислим о њој, судећи по постовима. :heart: И свака јој част, и на теми, а и на томе што обраћа пажњу на то шта слушају њена деца.
Иначе, већ сам писала, мојој рођеној деци пропадали рођендани јер нису пуштали ,,Гранд'' музику својим другарима. Али нису. И јако сам поносна на њих, одрасли су без тога, и нису одбачени од друштва. Напротив, успели су да се наметну баш тиме што нису део масе.

П.С. После ћу се вратити на тему. :)
 

ZvezdanKa

Veoma poznat
Poruka
10.242
Mislim da decja pesmica treba da bude vesela....vuce, vuce, bubo lenja...to je poucna pesmica o lenjivcu...koja detetu na njemu razumljiv nacin salje poruku da treba da se obrazuje...
:)

a droga, sex itd...se objasnjavaju deci kroz razgovor....cini mi se da su to preozbiljne stvari da bi imale neku decju melodiju....i sa svojim sinom cu o tome otvoreno ragovarati kad dodje vreme...
 

marixa

Domaćin
Poruka
4.516
Deci su danas, na žalost dostupni mnogi sadržaji, koje odrasli često ne mogu da drže pod kontrolom :think:. Zabranjeno za mladje od 18 godina :rumenko:, nije nego! Detetu se ne mogu zatvoriti oči i zapušiti uši, a vide i čuju svaki dan mnoge stvari koje nisu u skladu sa njihovim uzrastom :besna:. To je jedan vid psihičkog maltretiranja dece :dash:.
 

paralijan

Zainteresovan član
Poruka
288
Једном давно, колегиница која је сад у пензији, дала ђацима овакав задатак(лупетам бројеве):
,,У дому за децу без родитеља било је укупно 16 наставника, од тога половина наставница. Деца из Дома хтела су наставницама да купе по каранфил за 8. март. ( :eek::eek:) Један каранфил кошта 400 динара. Колико је деце у дому, ако се зна да је свако дете дало по 100 динара?''
Отприлике тако.
Ја сам била згрожена! Замислите ту морбидну причу! Задатак са децом из Дома требао је да ,,освести'' ђаке да постоје и деца без родитеља. :dash:
Питам ја, одакле тој деци новац за каранфиле, кад ни родитеље немају!? :eek: Каже колегиница, неважно је то, из задатка се уочава и њихова добра воља. :roll:
И на крају, она додаје, важно је да се задатак уради, то је провера множења и дељења! :dash: Па зашто онда множиш и делиш преко деце без родитеља??? :rtfm:
СВЕ што се деци прича, мора имати неки смисао!
Не може да неко каже ,,Није важно, лепа је мелодија, нека деца певају!''
Деца виде све, верујте ми! Од свега ће нешто запамтити, у свему нешто на њих остави утисак. Зато се мора пазити шта им се и како презентује. Још је важније КАКО.
VANDA imam jedno pitanje za tebe, kao prosvetni radnik da li znas pricu zmija mladozenja(lektira za 3.raz.) meni tu nista nije jasno :rumenko: "daj mi zlatnu koku a ja cu ti dozvoliti da provedes noc sa mojim muzem" :dash::dash: nisam znala sta da kazem deci :besna:
i da,jos nesto,hoce uciteljica da im pusti film"monte video...."u sredu ako budu dobri :roll: nisam gledala film,ali sam videla neke "golisave scene" ;) da li je to za uzrast od 10 god.?????:bye:
p.s.po tvojim postovima vidim da si divna........volela bih da se mojoj deci "pala"neka takva kao ti :)
 
stanje
Ova tema je zatvorena zbog neaktivnosti. Molim objavite novu temu i pridružite se diskusiji.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.