Da li je ovo stvarno moguće - auto koji preskače rupe na putu?

dlugomir

stari roker
Moderator
Poruka
229.775
Viđali smo takve stvari u crtanim filmovima. Međutim, BYD navodno ima auto koji to može stvarno, i to sam, bez vozača.

BYD-ov supersportaš preskače rupe: Da, dobro ste pročitali, preskače rupe!​

Yangwang U9 lansiran je u veljači 2024. po cijeni od 230.000 USD u Kini.

BYD je objavio video koji prikazuje supersportski Yangwang U9 kako vozi bez vozača dok preskače razne prepreke, poput rupa ispunjenih vodom i šiljaka na cesti. Yangwang je BYD-ov premium električni brend, a U9 je njegov drugi automobil nakon terenskog SUV-a U8. U8 je dospio na naslovnice jer može plutati na vodi, dok U9 ima tzv. Disus X ovjes i hidraulični sustav, koji omogućava automobilu da skače ili pleše.

BYD-ovi marketinški stručnjaci sada to podižu na novu razinu i objavljuju video u kojem Yangwang U9 vozi bez vozača na testnoj cesti brzinom od 120 km/h. Prva prepreka na koju nailazi je široka, 2,5 metra, odnosno duga rupa ispunjena vodom. Kako se EV približava, ovjes lansira vozilo preko rupe. Skok je navodno dugačak preko 6 metara.

Sljedeća prepreka je polje šiljaka visine oko 3,5 centimetra. Kao i u prethodnom slučaju, sustav ovjesa Disus X omogućuje da ga U9 preskoči. BYD nije dao nikakve druge detalje o testu, poput toga koji je ADAS (Advanced Driver-Assistance System) korišten. Mnogi već spominju da ovaj Kinez izgleda kao da je pobjegao iz filmova o Jamesu Bondu.

Podsjetimo, Yangwang U9 lansiran je u veljači 2024. po cijeni od 230.000 USD u Kini. Masovna proizvodnja i isporuke započele su šest mjeseci kasnije, u kolovozu. Pokreću ga četiri elektromotora kombinirane snage 960 kW (1287 KS) i vršnog okretnog momenta od 1680 Nm. Može ubrzati od 0-100 km/h za 2.36 sekundi i trkati 400 metara za 9.78 sekundi.
https://revijahak.hr/2025/01/07/byd...fF6xAoma2Y5jHtBr2Y_aem_U2rRZ7Pi1Ted-pDq_XIftA

Da vidimo sad kako to izgleda dok tako malo leti

IMG_20250109_095940.jpg

Rekao bih da Rimac ima priličan razlog za brigu.

Video:

E sad pitanje - da li je ovo stvarno ili neka podvala?
U poslednjem frejmu videa piše da je to samo rađeno za testiranje u kontrolisanim uslovima i da je to praktično prototip, pa se i ne zna da li će produkcioni model to imati. U svakom slučaju se ograđuju u fazonu "to je samo za show" i nemojte to pokušavati kod kuće.

Znači verovatno radi to, ali je pitanje hoće li pravi model u proizvodnji isto raditi to.

Kineska propaganda... šta drugo. Deluje kul i ništa više od toga. Da bi funkcionisalo, moraš pre rupe da imaš odgovarajuću brzinu (da bi uspeo da je preletiš) kao i da se krećeš pravolinijski (inače ćeš da izletiš sa trake). Što znači u samom startu dva uslova koja u realnim uslovima teško da mogu biti ispunjena. Ali kao što rekoh, ovako kao propaganda za nerviranje zapada na foru "evo, vidite šta možemo", nije loše, bez obzira što je neupotrebljivo ;)

Kineska propaganda... šta drugo. Deluje kul i ništa više od toga. Da bi funkcionisalo, moraš pre rupe da imaš odgovarajuću brzinu (da bi uspeo da je preletiš) kao i da se krećeš pravolinijski (inače ćeš da izletiš sa trake). Što znači u samom startu dva uslova koja u realnim uslovima teško da mogu biti ispunjena. Ali kao što rekoh, ovako kao propaganda za nerviranje zapada na foru "evo, vidite šta možemo", nije loše, bez obzira što je neupotrebljivo ;)
Dajmo im sansu, umeju Kinezi nekad i da iznenade, ajde da vidimo.

Ljudi , da ja pitam ,ja sam jednom probao reli , i tad su me ucili da je auto i motor najstabilniji kad su mu tockovi i gume na zemlji , tj da sto manje budem u vazduhu....i to je pilo vodu tada, nesto mi ne izgleda da sam ja naivan bio , i brzina je bila veca i stabilnost kretanja..

Kako to sad automobil da skakuce a to kao stabilno?
Ozbiljno pitam, stvarno nisam mnogo puta probao , al jednom jesam....i stvarno se pokazalo a i brate na sankanju isto brze stignes kad manje letis i na skijanju isto , spustis ti elasticno skije na podlogu , iako mozes duze da letis, bar ja tako radim....i to ne uspori nego bas ubrza spust....iako na TV gledate da spustasi ali oni brzi nekad puste malo duze da lete.......

Ako gresim dajte odmah da to ispravimo , mada ja sad vise necu da cepam preko 50kmph sa skijama to je sigurno...

Back