Da li je ok zdipiti knjigu?

Ja mislim da "zdipiti" knjigu nije greh! Na Sajmu ili iz knjizare, ako ste brzoruki, "leva ruka, desni dzep", mozda chak i iz biblioteke, ako vam bibliotekarka bash ide na zivce ili ako su generalno bezobrazni. Ajde, da vidim, paa "Portret umetnika u mladosti", ono lepo zeleno izdanje :) Paaa, Pekic o Zlatnom runu, da li vi uopshte znate koliko je to velika knjiga? :twisted: Zatim, mali Oxford recnik 'talijanskog ! :shock: I opet se ne osecam krivom, pre bih rekla da sam u.m.e.sh.n.a. :wink:

Ali sam apsolutno protiv "pozajmljivanja" od prijatelja na neodredjeni vremenski period! A i generalno protiv kradje od pojedinaca, recimo od preprodavca, narochito ako se taj chovek izdrzava od prodaje knjiga, i ako ih svaki bozji dan tegli od stana do mesta gde prodaje.

Eto, znachi nije greh, kao ni kradja treshanja, recimo !

mr_pleasure:
Aradia:
mr_pleasure:
Aradia:
mr_pleasure:
Castro:
Sta mislite o kradji knjiga, ako da zasto, ako ne isto zasto, nisam u dilemi samo me zanima sta vi mislite. :lol:

kada sam bio klinac uvek sam krao knjige po bibliotekama. narocito kada je bibliotekarka neka matora zenetina za ustima u obliku chmara koja mrzi ceo svet, a narocito one koji se smeju. a nekako se uvek potrefi da su takve. jedino ako je neki super chika onda sam sav fini.
Da! Primetila sam da u bibliotekama vlada neka gadna mizantropija!
Sto se tice kradje knjiga,postoji jedna koju nisam vratila u biblioteku(Don Kihot-iz 1.godine),sto se isto moze smatrati kradjom!!!

ladno i meni je don kihot prva kjiga koju sam popalio. a kada kazem kradja onda naravno mislm na pozajmljene knjige.
Don Kihot...cudno,verovatno to ima veze sa NECIM u knjizi!Jednostavno te natera da je ne vratis.Ko zna zasto je to dobro (ili mozda ne?)...

ma jok, nisam je nikada skroz do kraj procitao. u to vreme sam uglavnom cedio bubuljice i svadao se po kuci, a ovako sam sebi dokazivao da sam stvarno buntovnik.
:shock:
nisam je ni ja procitala.......
8)

Jednom sam zdipila knjigu...dugo je nisam mogla naci, a kada sam je konacno nasla cena je bila nerealno visoka...posto nisma htela knjizari da platim porez malo sam se igrala...
To isto vece sam dobila knjigu na poklon od nekog ko je ju je "uredno" platio
P.S. Nisam imala grizu savesti

hm krasti ili ne krasti?
uopste nije pitanje...krasti,naravno...i ne stidim se toga jer knjigu,hleb i cvet nije grehota ukrasti...naravno da treba birati mesto zlocina ...biblioteka mi je zao jer su stvarno katastrofalno snabdvene inace ali se ne libim bezobrazno skupih izdanja po knjizarama i ponosni sam vlasnik lepog broja maznutih knjiga i ne grize me savest i bas me briga ...uostalom ,poklanjam ukradene knjige pa vam ja dodjem kao Robin Hud... :D

natasafilipovic:
hm krasti ili ne krasti?
uopste nije pitanje...krasti,naravno...i ne stidim se toga jer knjigu,hleb i cvet nije grehota ukrasti...naravno da treba birati mesto zlocina ...biblioteka mi je zao jer su stvarno katastrofalno snabdvene inace ali se ne libim bezobrazno skupih izdanja po knjizarama i ponosni sam vlasnik lepog broja maznutih knjiga i ne grize me savest i bas me briga ...uostalom ,poklanjam ukradene knjige pa vam ja dodjem kao Robin Hud... :D
Ne volem knjige iz biblioteke, svi ti pecati, pa oznake, glupi i manje glupi komentari na marginama, podvuceno pa potpisano, selotejpi i karbofiksi. Jednom sam cak pronasao spljeskanu bubasvabu i spljeskanu spagetu (bolonese :D ) na razmaku od nekoliko stranica. Pa kosa, razne dlake, nokti :? , telesne izlucevine... Cega sve nema. Cuo sam i o likovima koji su pronalazili i novcanice od 50 eura (sto nije lose ukoliko to nije buva koju su pustili bibliotekari u cilju popularisanja biblioteka :D :D ). Sve u svemu, knjige iz biblioteke me neodoljivo asociraju na "nocne dame" na kraju svog radnog veka.
Nego, jel' zna neko dobru knjizaru, pogodnu za segrta Sir Olivera :twisted: ?

Je*i ga,ne treba krasti,ali shto se tiche biblioteka : pozajmila sam iz Gradske 3 knjige i maznula ih,a posle tri! godine mi je doshla tuzba i platila sam ihihihiiiiiii.Zamisli fazon:tri osobe u celiji,zashto?prva:ja sam ubio choveka,druga:ja opljachko banku,danka:ja nisam vratila knjige u biblioteku...Naravouchenije ove priche:NE KRADI KNJIGE IZ GRADSKE BIBLIOTEKE!!!

Castro:
natasafilipovic:
hm krasti ili ne krasti?
Ne volem knjige iz biblioteke, svi ti pecati, pa oznake, glupi i manje glupi komentari na marginama, podvuceno pa potpisano, selotejpi i karbofiksi. Jednom sam cak pronasao spljeskanu bubasvabu i spljeskanu spagetu (bolonese :D ) na razmaku od nekoliko stranica. Pa kosa, razne dlake, nokti :? , telesne izlucevine... Cega sve nema. Cuo sam i o likovima koji su pronalazili i novcanice od 50 eura (sto nije lose ukoliko to nije buva koju su pustili bibliotekari u cilju popularisanja biblioteka :D :D ). Sve u svemu, knjige iz biblioteke me neodoljivo asociraju na "nocne dame" na kraju svog radnog veka.

uh pa to je bas problem, zato se ti uvuci u ku...prezervativ pa zivi. samo da znas i nove knjige su pune olova, pa ti vidi.

mr_pleasure:
Castro:
natasafilipovic:
hm krasti ili ne krasti?

uh pa to je bas problem, zato se ti uvuci u ku...prezervativ pa zivi. samo da znas i nove knjige su pune olova, pa ti vidi.

Uvuci se ti, volis da njuskas stare knjige, a? Da sam znao da cu pisanjem onoga gore dirnuti nekoga u naj intimnija osecanja nikad ne bih to napisao, sorry. A sto se tice olova, ima ga neuporedivo vise u starim knjigama, olovo je pocelo da se izbacuje iz tehnologije stampe jos pre trideset godina, samo da znas.

Kad sam bila na prvoj godini faksa, trebalo je da nabavim neku udzbenik iz statistike, ali je izdanje bilo staro,pa sam ja bezuspesno trazila i trazila tu knjigu.Na kraju cujem da je ima u gradskoj biblioteci,ali oni su davali knjigu na koriscenje od mesec dana maksimalno, a meni je ta knjiga bila potrebna za ceo semestar.I onda moja najbolja drugarica i ja resimo da pomenuto delo marnemo.To je bilo komicno.Nas dve , fina deca, uplasena ali odlucna,razradimo taktiku i krenemo.Otisle smo u biblioteku, i dok smo kao razgledale police, marnemo tu knjigu,tj. ja je deponujem u svoj ranac.Premrle smo od straha.I sve to prodje bezbolno, bile smo totalno hepi sto smo se na sledecem predavanju pojavile sa knjigom koju je retko ko imao.Ali...Sledi deo zbog kog vam sve ovo pricam.Posle par dana proradi meni savest(ne pitajte gde je bila dok sam krala knjigu)i osecala sam se odvratno.Sve sam zamisljala nekog ubogog siromasnog studenta koji odlazi u biblioteku da trazi pomenutu knjigu, koju bi naravno i pozajmio da je ja nisam ukrala.Ispricam ja drugarici svoj trip i kazem kako sam cvrsto resila da knjigu iskopiram, i da je vratim.Naravno ona se frapirala i nije mogla da veruje.I tako se scena sa pocetka price, ponovila.Ja u biblioteci(ovaj put bez moralne podrske drugarice),razgledam, fol knjige na policama, a ustvari vrebam priliku da knjigu vratim na mesto a da niko ne vidi.Jer, zamislite blama, da su me onda uhvatili, pa kome bih ja onda objasnila da sam dosla da vratim , a ne da ukradem knjigu.Sve je proslo ok.Bila sam zesce ponosna na sebe.Ali ipak taj ispit ko za inat nisam mogla da polozim godinu dana.Ne smem ni da pomislim, koliko bih ga dugo polagala, da pomenutu knjigu uopste nisam vratila... :lol: :lol: :lol:

Nemam obicaj da kradem knjige iz knjizara ili biblioteka, ali imam obicaj da pozajmim knjigu od poznanika ili prijatelja i da je svesno nikad ne vratim. Ako taj ne zna gde mu je knjiga i kome je dao onda je nije ni vredan. Pa bas zato i ne volim da dajem knjige na zajam, i zahvaljijici tome i imam puno knjiga.

Marraya:
Nemam obicaj da kradem knjige iz knjizara ili biblioteka, ali imam obicaj da pozajmim knjigu od poznanika ili prijatelja i da je svesno nikad ne vratim. Ako taj ne zna gde mu je knjiga i kome je dao onda je nije ni vredan. Pa bas zato i ne volim da dajem knjige na zajam, i zahvaljijici tome i imam puno knjiga.

Marraya, izvuci i neku temu iz 2003. :!: :?:
Bolje da umesto što povampiruješ teme, sama otvoriš neku..ili se uhvatiš za uši i zaigraš :wink: Može Mika Antić jedno 200-ti put?

Usput, pošto sam se već zatekao :lol:
Sasvim je u redu ukrasti knjigu, jer je krajnji korisnik - čitalac. Ako se knjige kradu iz drugih razloga, onda to nema opravdanja.
Kradite ako čitate slobodno, i pazite da vas ne uhvate.

childintime:
Ne znam da li znate,ali ukrasti knjigu nije greh!Cak i ako te uhvate u kradji,po zakonu nema kazne za to,osim verbalne.Ja bih vas zamolila da ipak ne kradete iz gradskih ili skolskih biblioteka,dovoljno su bedne i lose snabdevene i bez kradja.Ako vec ne mozete odoleti da zdipite neku-tu su vam knjizare,ili sajmovi.Ja se na sajmu ponekad zanesem...

nije greh ukrasti knjigu, lek i hranu 8)

što se zakona tiče, roba u vrednosti do 5 evra kada se ukrade, ne kažnjava se. Ali, naša murija to ne zna (ili se pravi da ne zna). Imam drugaricu koja je svojevremno kao pripravnik prisustvovala ročištima tog tipa, pa mi je pričala kroz kakvu torutur ljudi prolaze kad ih nahvataju u prodavnici da nešto ćornu. Na kraju, nikom ništa, nema kazne.
Al vam sledi maltretman raznoraznih.
Što se tiče nevraćanja knjiga u bibl., e tu posle nekog vremena ideš u drugi opštinski da platiš penale (poprilične), al može na rate :D . U svakom slučaju knjigu moraš da vratiš,ili ti zaračunaju 1.000 dinara pride.
Znači, kradite pametno - nikad iz biblioteke :wink: Sajam je . .... :oops: ekstra!
najbolja knjiga koju sam ikada ćapila bila je Lešek Kolakovski :D
A vama? Koja je najbolja, čime se najviše ponosite?

Marraya:

:shock: :shock: :shock:
ybt!

:twisted: :twisted: :twisted: :!: :!: :!:
(zabranjeno je da se psuje)

kad bi MENI to uradila, ili kad bi mi u RL rekla tako nešto oči u oči...u najmanju ruku, provela bi život kao nezaposlena, trunula bi u bedi sa socijalnom pomoći. Ako kradeš od prijatelja, što ne bi i od firme? Posledice dopiši sama.

znači, zatrla bih ti seme. Tvoje ime bi bilo izbrisano iz pamćenja planete. Vanish 4 U!
Ma, da bacim ja neki spel ovako onlajn da vidimo dal radi

...Разредни нас је у средњој школи учио да не треба красти књиге из библиотеке, него само из књижаре! Хммм...морам да признам да је било пар ситуација кад га нисам послушала... :oops: Ал то је било јаче од мене! 8)

А највећи улов ми је било 4 књиге одједном, и то само зато што је трговац у књижари био нељубазан и одбрусио ми кад сам га нешто питала....Требало је некако му се осветити...Не сећам се више које су књиге биле у питању! :oops: :)

*misutka*:
Kad sam bila na prvoj godini faksa, trebalo je da nabavim neku udzbenik iz statistike, ali je izdanje bilo staro,pa sam ja bezuspesno trazila i trazila tu knjigu.Na kraju cujem da je ima u gradskoj biblioteci,ali oni su davali knjigu na koriscenje od mesec dana maksimalno, a meni je ta knjiga bila potrebna za ceo semestar.I onda moja najbolja drugarica i ja resimo da pomenuto delo marnemo.To je bilo komicno.Nas dve , fina deca, uplasena ali odlucna,razradimo taktiku i krenemo.Otisle smo u biblioteku, i dok smo kao razgledale police, marnemo tu knjigu,tj. ja je deponujem u svoj ranac.Premrle smo od straha.I sve to prodje bezbolno, bile smo totalno hepi sto smo se na sledecem predavanju pojavile sa knjigom koju je retko ko imao.Ali...Sledi deo zbog kog vam sve ovo pricam.Posle par dana proradi meni savest(ne pitajte gde je bila dok sam krala knjigu)i osecala sam se odvratno.Sve sam zamisljala nekog ubogog siromasnog studenta koji odlazi u biblioteku da trazi pomenutu knjigu, koju bi naravno i pozajmio da je ja nisam ukrala.Ispricam ja drugarici svoj trip i kazem kako sam cvrsto resila da knjigu iskopiram, i da je vratim.Naravno ona se frapirala i nije mogla da veruje.I tako se scena sa pocetka price, ponovila.Ja u biblioteci(ovaj put bez moralne podrske drugarice),razgledam, fol knjige na policama, a ustvari vrebam priliku da knjigu vratim na mesto a da niko ne vidi.Jer, zamislite blama, da su me onda uhvatili, pa kome bih ja onda objasnila da sam dosla da vratim , a ne da ukradem knjigu.Sve je proslo ok.Bila sam zesce ponosna na sebe.Ali ipak taj ispit ko za inat nisam mogla da polozim godinu dana.Ne smem ni da pomislim, koliko bih ga dugo polagala, da pomenutu knjigu uopste nisam vratila... :lol: :lol: :lol:

Sjajno!
uopste, super mi je ta ETIKA DRPANJA KNJIGA,
nikako iy biblioteke, moze nekom da zatreba :D

Hellen:
...Разредни нас је у средњој школи учио да не треба красти књиге из библиотеке, него само из књижаре! Хммм...морам да признам да је било пар ситуација кад га нисам послушала... :oops: Ал то је било јаче од мене! 8)

А највећи улов ми је било 4 књиге одједном, и то само зато што је трговац у књижари био нељубазан и одбрусио ми кад сам га нешто питала....Требало је некако му се осветити...Не сећам се више које су књиге биле у питању! :oops: :)

e,
pa i nas je prof.psihologije isto to ucio (doyvoljeno krasti knjige, hranu i lekove, plus objasnnjenja u vidu prica za svaku stavku, posle prof. fliozofija se zabavljao beskrajno na tu temu / mi proveravali istinistos, pitali i njega i prof.knjiz i matematicarku, ona se pokazala kao rigidna - ne treba krasti nikad i nista :lol:

dakle, moj najveci "ulov" (hehehe) bio na sajmu, mislim 5 knjiga
a iz biblioteke skolske (nas tri, nisam mogla da odoloim, one capavale Andrica i Ducica - gluposti, to mozes na svakom koraku da kupis - a ja knjigu iz 1930 i neke, Tin Ujevic, eseji "Skalpel kaosa", neka hrvatska naklada knjizevnika u valjda 500 primeraka :lol:
A na knjizi :shock:
Pecati> nemacka biblioteka, nemacke realke, pa neki socrealisticki pecat, pa neki pre formiranja danasnje gimnazije (bila to neka cudna skola)...i preko svega jedan ex libris.
Znaciiii.....au!

Inace u toj knjizi Tin Ujevic objasnjava sta ce se desiti u buducnosti.
Pa objasnjava svoj strah od tih "velikih" stvari - bioskopa (ovo posebno, plasi se slika na velikom platnu!), aviona, objasnjava da nam sledi (1933!) komercijalizacija kulture, poezije narocito, strah za knjizevnost i sveukupnu umetnost. Ima i nekih politickih momenata, sta je dobro, sta nije...

Back