Da li je Novi zavjet Sveto Pismo?

Da...nije Sola Skriptura, nego Pola Skriputra*. :mrgreen:

*OK, znam da NZ ne čini pola knjige.
Kako bre pola scriptura stra je tebi ?
NZ je izuzetno bitan za hriscanstvo ali je cinejnica da nije bilo potrebe da se te knjige spajaju u celinu sa Pismom ili jos preciznije - pokazujem da je Makijeva tvrdnja o velicini kompletiranja kanona u jednu celinu vredna iskljucivo toliko da bi je mogao okaciti macki o rep.

"15. I dugotrpljenje Gospoda našega držite za spasenje, kao što vam i ljubljeni naš brat Pavle po danoj mu mudrosti pisa,
16. Kao što govori o ovome i u svima svojim Poslanicama
, u kojima su neka mjesta teško razumljiva. koja neuki i neutvrđeni izvrću, kao i OSTALA Pisma na svoju sopstvenu propast.
" (2 Petrova 3:15-16).

Kao što vidiš sv. ap. Petar je Pavlove poslanice smatrao Pismom. Ti nisi hrišćanin

Gde pise da su njegove poslanice Pisma a ne poslanice kao sto je rekao ????????
Zasto izmizljas onog cega nema ?

. Nisi čak ni subotar jer ovo ni subotari ne vjeruju. Ti si jevrejska podmetačina hrišćanima.
U redu,sada sam dakle jevrejin i ja kao sto sam obecao - i ovaj se put necu ljutiti,nazovi me kako hoces samo daj se fokusiraj pitanju sta su Pisma iz SZ-ta da bi onda mogao pokazati da su i knjige NZ-ta isto sto i Pismo.
Izvoli.

Kako bre pola scriptura stra je tebi ?
NZ je izuzetno bitan za hriscanstvo ali je cinejnica da nije bilo potrebe da se te knjige spajaju u celinu sa Pismom ili jos preciznije - pokazujem da je Makijeva tvrdnja o velicini kompletiranja kanona u jednu celinu vredna iskljucivo toliko da bi je mogao okaciti macki o rep.
Šala (pošalica, zafrkancija)...šta je tebi?
Tvoj stav nasuprot "protestanskom" Sola Scriptura.

A da si procitas jos jednom zasto sam ti to rekao,nece ti skoditi..ne mogu bre ja da citam umesto tebe
Ajde da formulišemo ovako. Da li Novi zavjet ima jednak autoritet kao Stari?

Ne pise,gotovo,ti to opet krivo tumacis,po naviku !!!

Sada je gotovo !
Еvo da ti olakšam:
"15. и долготрпеливоста на вашиот Господ сметајте ја како спасение, – како што ви напиша и возљубениот наш брат Павле, според дадената му мудрост;
16. како што зборува за тоа и во сите свои посланија, во кои има некои работи тешки за разбирање, што неучените и неутврдените ги изопачуваат, како и другите Писма, за своја погибел.
"

Ajde da formulišemo ovako. Da li Novi zavjet ima jednak autoritet kao Stari?
Knjige ne mogu imati autoritet vec znacaj i kredibilitet i u tom smislu one su neuporedjive - SZ tretira potpuno drugacije aspekte zivota Bozjeg naroda.uspostavlja moralne norme za zivot u generalniom smislu i najavljuje Mesiju koji je trebao doci u buducnosti i ujedno otkriva nam Stvoritelja i Njegovu inicijativu za spasenje svih ljudi pocevsi od Njegovog naroda.
Za razliku od toga NZ nam otkriva Bozjeg Sina Isusa Hrista kao PRVOG I POSLEDNJEG ,daje nam podatke o tome sta je On uradio i zasto i koja je ocekivanja imao od svih onih koji bi odlucili da Ga veruju.
Opisuje nam razvoj prve Njegove crkve i daje nam prorocku knjigu Otkrivenje i sve to definitivni se ne moze i ne sme rangirati u stilu sta je bitnije ili manje bitnije.
To su izuzetno bine duhovne kategorije koje se nikako nemogu zamneiti ili iskljuciti - obe su dakle izuzetno bitne ali nije bilo realne potrebe da budu stavljene u isti omot !
Еvo da ti olakšam:
"15. и долготрпеливоста на вашиот Господ сметајте ја како спасение, – како што ви напиша и возљубениот наш брат Павле, според дадената му мудрост;
16. како што зборува за тоа и во сите свои посланија, во кои има некои работи тешки за разбирање, што неучените и неутврдените ги изопачуваат, како и другите Писма, за своја погибел.
"
I sta si mi ovim olaksao,da skontam da me uoopste ne pratis ?
..to vec znam,nemoj se trudit. :D

Poslednja izmena:
Knjige ne mogu imati autoritet vec znacaj i kredibilitet i u tom smisluone su neuporedjive - SZ tretira potpuno drugacije aspekte zivota Bozjeg naroda.uspostavlja moralne norme za zivot u generalniom smislu i najavljuje Mesiju koji je trebao doci u buducnosti i ujedno otkriva nam Stvoritelja i Njegovu inicijativu za spasenje svih ljudi pocevsi od Njegovog naroda.
Za razliku od toga NZ nam otkriva Bozjeg Sina Isusa Hrista kao PRVOG I POSLEDNJEG ,daje nam podatke o tome sta je On uradio i zasto i koja je ocekivanja imao od svih onih koji bi odlucili da Ga veruju.
Opisuje nam razvoj prve Njegove crkve i daje nam prorocku knjigu Otkrivenje i sve to definitivni se ne mze i ne sme rangirati sta je bitnije ili manje bitnije.
To su izuzetno bine duhovne kategorije koje se nikako nemogu zamneiti ili iskljuciti - obe su izuzetno bitne ali nije bilo realne potrebe da bvudu stavljene u isti omot !
Malo si promjenio ton otkad sam otvorio zasebnu temu.

Back