DIVA_
Početnik
- Poruka
- 13
I Beograd je veći deo Srednjeg veka bio mađarski grad.
A pre toga Beograd je bio Bugarski i bio je u Bugarski kraljevinom.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
I Beograd je veći deo Srednjeg veka bio mađarski grad.
У истој књизи има и...
Дакле разликује Словене (Sclavonians) и Македонце од Бугара и Срба...
Soluna, preslavnog grada Makedonije. Odande stranom istog moreuza prema jugu zaobilazeći planinu Atos i preko dolina i gora prelazeći Strumu, koja dijeli Makedonce od Tračana

Gospodzice- gospodza, kad budem tebe pitala nešto lično, ti slobodno odgovori.
Dotad proveri koja je razlika između geografije i istorije.
http://www.montenegrina.net/pages/pages1/istorija/crnojevici/o_balkanskim_krajevima_i_narodima.htm
И трачани разликуjе?
Архаизам![]()

И трачани разликуjе?![]()
Odatle putujući preko planine Žeglgova, doline Konopnice, banje Velbužd (=Ćustendil) i mosta na Strumi, koja dijeli Makedonce od Tribala ili Bugara, blizu Crvenog brijega, prošavši šume Samokova i prostranu pustoš planine Hema, koji se kod Tribala, njegovih stanovnika, naziva Kostenaco, dosta teškim putem silazi se na Maricu, to jest na rijeku Hebr, i do polja Filipolja ili Romanije, gdje se ovaj donji put, udaljen od Skoplja 230 hiljada koraka, spaja sa gornjim sa planine Vasilice ili Rodopa koji vodi u te ravnice.
http://www.montenegrina.net/pages/pages1/istorija/crnojevici/o_balkanskim_krajevima_i_narodima.htm
И трачани разликуjе?
Архаизам![]()
Podsetite me da stavim kartu gde se vidi da je Pirgos/Pirot na obali Dunava, blizu sela Morave i reke Jantre u severoistočnoj Bugarskoj,a da je Izvor=Ismur iz ovog teksta "golemo" mestance pored Tetova (današnjeg bugarskog Tetevena).Бертрандон де ла Брокијер , Путовање преко мора, 15 век
http://www.istorijskabiblioteka.com/art:bertrandon-de-la-brokijer
![]()
Нема Бугари у Бугарске.
Трачани или Тракијци као и Македонци су у суштини засебне нације само што су се Македонци успешно спротставили б'лгаризацији. Овој документ потврђуе то.

Ок, нека буде архаизам, али како онда знаш када прича архаизам а када не? Т.ј. када прича о Бугарима је исто архаизам или говори о територији, регија а не етницитет?
У сваком случајевима, Бугари су били мало познати...

То је тај шопски део, чија околна села 1878-e прешли на српску страну против Бугарску..

Podsetite me da stavim kartu gde se vidi da je Pirgos/Pirot na obali Dunava, blizu sela Morave i reke Jantre u severoistočnoj Bugarskoj,a da je Izvor=Ismur iz ovog teksta "golemo" mestance pored Tetova (današnjeg bugarskog Tetevena).

Географиjа и историja made in Srebrena.

Трачани или Тракијци као и Македонци су у суштини засебне нације само што су се Македонци успешно спротставили б'лгаризацији. Овој документ потврђуе то.

Podsetite me da stavim kartu gde se vidi da je Pirgos/Pirot na obali Dunava, blizu sela Morave i reke Jantre u severoistočnoj Bugarskoj,a da je Izvor=Ismur iz ovog teksta "golemo" mestance pored Tetova (današnjeg bugarskog Tetevena).
Molim te samo da napises kto je crtao mapu!Benedikt Kuripesic. Putopis kroz Bosnu, Srbiju, Bugarsku i Rumeliju 1530

Iz istog razloga zasto siptari sa KiM traze srpske pasose ili Srbi i ostali madjarske pasose. Sto se tice Sopa, ima ih ovde kod mene u Krusevcu. I nisu Bugari, iako su na ov. Ali ih sigurno ima koji sebe smatraju Bugarima, to ne poricem.A sopi kakvi su?
Da te pitam - kad si toliko siguran da su se makedonci sprotivili bugarizaciji, zasto sad trazat bugarsko drzavjanstvo?
A mozes li da objasnis kakva je bila ta bugarizacija? Moj pradeda je rodjen u Bitolju i je bugarin. Kto je njega bugarizirao?
Bio li si nekad u Bugarskoj? Da ti je neko sop rekao da nije bugarin? Ili i oni su bugarizirani?![]()
Трн, 14. маја 1879.

Autohtoni Blgari, pak, nisu govorili slovenskim jezikom, nijednim narečjem bilo kog slovenskog jezika

Bugari su mesavina kao sto su i ostali narodi sirom sveta. Danasnji Bugari smatraju da poticu od Tracana, Slovena i azijskih Bugara. Ovi zadnji su u jednom periodu cinili ratnicku elitu i dali ime narodu iako su bili u manjini. Originalni azijski (turski) Bugari izgubili su svoj jezik i usvojili slovenski. Slicno se desilo sa Madjarima koji su genetski mnogo slicniji Slovenima neko azijskim Ugrima koji su stvorili Madjarsku, sem da je tamo preovladao azijski jezik.Autohtoni Blgari, pak, nisu govorili slovenskim jezikom, nijednim narečjem bilo kog slovenskog jezika
Ovde ukljucujem Srbe, Hrvate, Bosance, Crnogorce, Albance, Makedonce, Bugare, Rumune i u dobroj meri Grke i Madjare. Nemoguce je po fizickom izgledu da se sigurno odredi narodna pripadnost.
Iz istog razloga zasto siptari sa KiM traze srpske pasose ili Srbi i ostali madjarske pasose. Sto se tice Sopa, ima ih ovde kod mene u Krusevcu. I nisu Bugari, iako su na ov. Ali ih sigurno ima koji sebe smatraju Bugarima, to ne poricem.
Ne pampim kto bese pisao da su sopi digle ustanak protiv bugara, ali to su gluposti. Ljudi, pazite sta pisete bre!!! Nije smesno, tuzno je kad se citat takvi gluposti. Ja sam sopkinja ali sam Bugarka.
------Moj pradeda je rodjen u Bitolju i je bugarin. Kto je njega bugarizirao?Bio li si nekad u Bugarskoj? Da ti je neko sop rekao da nije bugarin?
Autohtoni Blgari? У ком веку? Ја сам овде цитирао путописи из 15 - 16 век?
Нисам знао да су Бугари из 15-16 век неСловени? Хвала пуно! То je непознато историчарима.![]()
Нема ти то везе имаш у Мк Србе кои су на ов и ја их имам у фамилију. Не од шопи наравно него Србомакедонци.
Autohtoni Blgari? У ком веку? Ја сам овде цитирао путописи из 15 - 16 век?
Нисам знао да су Бугари из 15-16 век неСловени? Хвала пуно! То je непознато историчарима.
Ovo nisu sinonimi.
Mene bi interesovalo koji je tvoj razlog da, lupkanjem po tastaturi, pobugariš potomke ovih ljudi?
27.Серафим Ранђеловић XIII п. (Тимочка дивизија)
28. Димитрије Ранђеловић XV п. (Тимочка дивизија)
29. Станимир Ранђеловић XV п. (Тимочка дивизија)
31. Рад. Брзаковић XIV п. (бол.) (Тимочка дивизија)
32. Љуба Брзаковић XIV п. (Тимочка дивизија)
34. Душан Брзаковић XV п. (Тимочка дивизија)
39. Раде Бранковић XIV п. (Тимочка дивизија)
42. Сретен Живић XIII п. (Тимочка дивизија)
44. Борча Живић XIV п. (Тимочка дивизија)
45. Мика Љубисављевић т. див. (Тимочка дивизија)
47. Гвозден Љубисављевић XIV п. (Тимочка дивизија)
49. Милен М. Драгићевић V II п. (Тимочка дивизија)
60. Велимир Живковић XIV п. п. (Тимочка дивизија)
61. Влад. А. Живковић XIV п. (Тимочка дивизија)
62. Стојан Живковић XV п. (Тимочка дивизија)
64. Богосав Тасић XIV п. (Тимочка дивизија)
65. Милун М. Стојановић XV п. (Тимочка дивизија)
69. Драг. С. Дикић XIV п. тел. (веза Тимочка дивизија)
75. Милун Алексић XIII п. п. (Тимочка дивизија)
77. Драгутин Трифуновић XIV п. (Тимочка дивизија)
по списку Тихомира Ж. Михајловић, писара 2-ге чете, 1. бат. XIV пука пешадијског
http://www.arhivnis.co.rs/cirilica/idelatnost/br 1/cratdnevnik.htm
Па добро, не схватам шта хоћеш да кажеш како је тобоже Ниш бугарски град или шта.. ?
Ни мени није баш најјасније каква ти је намера доказивања чега и у ком правцу ?

Ништа чудно, Бугарска егзархија је основана 1870 године и постојала је на том подручју до 1878 године
Крштеница из Ниш од 1871 године

Ami Bue
http://hr.wikipedia.org/wiki/Ami_Boué
1854.
![]()
![]()
Српски превод
Од Павла (село у области Поибрене ) се стиже до Илиџе или Лизе у долини Рашке, која носи то или турско име Вопче.Ако се иде од Филипоља(данас Пловдив) стиже се преко Чобан Бунара у долину Вопче. Очигледно је да карта г. Киперта је у овом делу погрешна,а Бечка је заправо тачна,зато што ме је г. Фрер уверио са сигурношћу,да када се прође водоразделница Рашке и Тунџе ,долази се до села Калофер.
Бугарски превод постоји на нету:
От Павла се отива в Илиджа или Лиза в долината на Рашка, която носи тук или по-надолу турското наименование Вопче. Ако се тръгне от Филипополи, се стига Илиджа чрез Чобан-Бунар (овчарски кладенец), като се върви по долината на Вопче. Там има топли хидросерни води. Очевидно е, че картата на г. Киперт е погрешна в този пункт от пътя, а виенската е доста точна, защото г. Фрер ме увери със сигурност, че след като се премине водоразделът при изворите на Рашка и на Тонджа, се минава селото Калофер
По овом путопису, Рашка долина је ово:
![]()
pa suma sumarum Nis je izvorno srpski grad isto onoliko koliko je Dubrovnik izvorno hrvatski grad,..cilj? da budemo posteni,ako znamo da su bosanski muslimani i hrvati stokavci Srbi,zasto ne bi rekli koga je to i moderna srpska nacija asimilovala..pa setimo se filma zona zamfirova,beogradjanima je skoro trebao prevod da bi razumeli film,a i navijaci imaju obicaj da nislije caste sa blgarske p.cke![]()