Da li je Niš bugarski grad, a Južna Morava Morava Bulgarica?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
У истој књизи има и...

Дакле разликује Словене (Sclavonians) и Македонце од Бугара и Срба...

http://www.montenegrina.net/pages/pages1/istorija/crnojevici/o_balkanskim_krajevima_i_narodima.htm

Soluna, preslavnog grada Makedonije. Odande stranom istog moreuza prema jugu zaobilazeći planinu Atos i preko dolina i gora prelazeći Strumu, koja dijeli Makedonce od Tračana

И трачани разликуjе? :hahaha:

Архаизам ;)

Он управо ти скицира ову карту:

489px-NationalitiesOfSoutheasternEuropePallasNagyLexikon.jpg

Odatle putujući preko planine Žeglgova, doline Konopnice, banje Velbužd (=Ćustendil) i mosta na Strumi, koja dijeli Makedonce od Tribala ili Bugara, blizu Crvenog brijega, prošavši šume Samokova i prostranu pustoš planine Hema, koji se kod Tribala, njegovih stanovnika, naziva Kostenaco, dosta teškim putem silazi se na Maricu, to jest na rijeku Hebr, i do polja Filipolja ili Romanije, gdje se ovaj donji put, udaljen od Skoplja 230 hiljada koraka, spaja sa gornjim sa planine Vasilice ili Rodopa koji vodi u te ravnice.
------------

Браво за младог македонисту из 15. века!! :) :) :)

И трачани разликуjе? :hahaha:

Трачани или Тракијци као и Македонци су у суштини засебне нације само што су се Македонци успешно спротставили б'лгаризацији. Овој документ потврђуе то.

Poslednja izmena od moderatora:

..polje Godomin, nedaleko odatle, pošto se pređe rijeka Mala Morava i pošto se na lijevoj strani rijeke ostave polja Brailove, preko sela Braničeva, pored slavnog hrama Resave, grobnice kraljeva i čuvenih kneževa, stiže se do Niša, nekada, kao što se vidi po ruševinama, slavnog grada. Sada je skoro sveden na selo, a naseljavaju ga Turci i Bugari..

Svi boldovani toponimi su u današnjoj Rumuniji..put skreće (ne ide prema Brajli- rumunskoj Brajli kod Crnog mora), nego se duž reke Olte (ovde Male Morave) spušta preko sela (rumunskog današnjeg sela) Braničeva do "Nicopolisa"- u principu sam "Nicopolis" pripadao je većim delom Vlaškoj nego Meziji - , koji naseljavaju Turci i Blgari.

Imam taj Segonov put nacrtan ,ima negde i po forumu, ali evo sada približne mape:

dunavister.png

A inače ima mnogo toponima (i sačuvanih i sakrivenih) "Niševa" ,Nišava i Knišava u srednjem veku:
jantra_mapa.jpg

Posle Berlinskog kongresa reka na kojoj se nalazi Nisopolis (10ak km od Trnova) naziva se antičkim imenom Jantra (po utvvrđenju Iatrus), to će biti ta čuvena "bugarska Morava", atropofirana u naslovu teme, do koje su Bugari u osvajanjima stigli.

[
Odatle putujući preko planine Žeglgova, doline Konopnice, banje Velbužd (=Ćustendil) i mosta na Strumi, koja dijeli Makedonce od Tribala ili Bugara, blizu Crvenog brijega, prošavši šume Samokova i prostranu pustoš planine Hema, koji se kod Tribala, njegovih stanovnika, naziva Kostenaco, dosta teškim putem silazi se na Maricu, to jest na rijeku Hebr, i do polja Filipolja ili Romanije, gdje se ovaj donji put, udaljen od Skoplja 230 hiljada koraka, spaja sa gornjim sa planine Vasilice ili Rodopa koji vodi u te ravnice.

Kod Trajanovih vrata (Kostenec, Kostenaco) bio je susret Barbarose i Nemanje...što je pogrešno danas tumačeno (od sledbenika bugarskog ministra Jirečeka ) kao Niš kod Ćele- Kule..
Kad već pomenuh Nemanju, njegovi rodoslovi su jasni - njegova je teritorija NIZ Dunav , sve do Crnog mora

tccn.png

Poslednja izmena:

Ок, нека буде архаизам, али како онда знаш када прича архаизам а када не? Т.ј. када прича о Бугарима је исто архаизам или говори о територији, регија а не етницитет?

У сваком случајевима, Бугари су били мало познати, много касније, ево рецимо овај Енглез шта каже у 19 веку, једва пола века пре формирање модерне Бугарске. Он у Софији види Грке који су нагињу Србима у борби против Турака. Нема Бугара.
http://books.google.com/books?id=ChsPAQAAMAAJ&lpg=PA339&ots=sKhcYVFJsl&dq=sofia%20is%20a%20mean%20town%20john%20galt&pg=PA339#v=onepage&q&f=false

"The ordinary population is estimated at ten thousand souls chiefly Greeks prone to join the Servians against the Turks"
books.png

То је тај шопски део, чија околна села 1878-e прешли на српску страну против Бугарску, за 3 године без пореза. Ако то вреди за тероторију око данашњу престоницу Бугарску шта онда рећи за западније крајеве, Ниш као неку причу о вековном бугарском континуетету ...

Poslednja izmena:
Трачани или Тракијци као и Македонци су у суштини засебне нације само што су се Македонци успешно спротставили б'лгаризацији. Овој документ потврђуе то.

Да, засебне нациje у... Сталин и Тито. :hahaha:

Ок, нека буде архаизам, али како онда знаш када прича архаизам а када не? Т.ј. када прича о Бугарима је исто архаизам или говори о територији, регија а не етницитет?

А Срби и Србиjа у Сегона ниjе архаизам?

У сваком случајевима, Бугари су били мало познати...

Нема Бугари у Бугарскоj. :ok:

То је тај шопски део, чија околна села 1878-e прешли на српску страну против Бугарску..

Шопи, Тракиjци, Добруджанци сви су против Бугарску, али у Тракиja и Добрудjа ниjе било српска воjска да "прешли на српску страну". :mrgreen:

Podsetite me da stavim kartu gde se vidi da je Pirgos/Pirot na obali Dunava, blizu sela Morave i reke Jantre u severoistočnoj Bugarskoj,a da je Izvor=Ismur iz ovog teksta "golemo" mestance pored Tetova (današnjeg bugarskog Tetevena).

:hahaha::hahaha: Географиjа и историja made in Srebrena.

Антун Вранчић, 16 век Клисура (у општини Сурдулица)

klz1417085657h.jpg

Софиja - "Трибали, односно Бугари"
Пловдив - Турци, Бугари и Срби :per:

стр. 133

https://www.scribd.com/doc/120139184/Alberto-Fortis-Put-Po-Dalmaciji

Benedikt Kuripesic. Putopis kroz Bosnu, Srbiju, Bugarsku i Rumeliju 1530

rgh1358432442n.jpg

Prilozi

• klz1417085657h.jpg
    klz1417085657h.jpg
    84,8 KB · Pregleda: 6

A sopi kakvi su? :hahaha:

Da te pitam - kad si toliko siguran da su se makedonci sprotivili bugarizaciji, zasto sad trazat bugarsko drzavjanstvo?

A mozes li da objasnis kakva je bila ta bugarizacija? Moj pradeda je rodjen u Bitolju i je bugarin. Kto je njega bugarizirao?

Bio li si nekad u Bugarskoj? Da ti je neko sop rekao da nije bugarin? Ili i oni su bugarizirani? :eek:

Podsetite me da stavim kartu gde se vidi da je Pirgos/Pirot na obali Dunava, blizu sela Morave i reke Jantre u severoistočnoj Bugarskoj,a da je Izvor=Ismur iz ovog teksta "golemo" mestance pored Tetova (današnjeg bugarskog Tetevena).

Joj ovo bice interesantno. :hahaha: Molim te samo da napises kto je crtao mapu!

Прилог бр.79
Представници трнске нахијe цару Александру:
Молба да Русија не дозволи да Трн са нахијом уђе у састав Бугарске
Т е л е г р а м № 15
Трн, 14. маја 1879.

Његовом Императорском Величанству Цару свију Руса Александру II
преко г. Персијана Београд.

Србски народ нахије Трнске у најдубљој покорности на иљаде скупљен данас око чланова Међународне Комисије у Знепољу моли Ваше Царско Величанство да издате Високи и милостиви налог Заступнику Руском члану Комисије Међународне да не повлачи границу између наше нахије и Бугарске по Берлинском уговору, јер ми као Срби нећемо да будемо Бугари.

Наша земља то је Стара Србија, свети наши Владаоци Немањићи понајвише међу нама живише. Нас су Турци као Србе покорили. Наш језик Србски је језик, наши обичаји и народни и религиозни то су прави Србски обичаји. Гусле и Славе Крсних имена уздржале су у нама непрекидно свежу и будну Српску свест кроз наше дуго петстолетно робовање.

Кад је наша храбра Српска војска као сајузник славне и храбре Руске војске нас петостољетног ропства ослободила; и мајки Србији повратила најпре похитасмо Богу се помолити за Ваше Царско Величанство као ослободиоца и виновника и нашег Србског ослобођења и наше суплемене браће Бугари (!).

Кад би сад ми подпали под Бугарску Кнежевину, ми би изгубили и своје име Србско и своју Србску Народност коју смо под Турцима кроз петстољетног (!) робовања очували. Што нас Турци Бугарима зваше и што смо морали име Србско под Бугарским именом крити док смо робови турски били, као и што смо и Грцима од Турака називани, то данас у здравље Вашег Императорског Величаества нити морамо нити хоћемо.
Кад се је Берлински Уговор исправити морао у Румелији и на другом месту, то и част и слава Великодушног Вашег Царског Величанства ослободиоца Балканских Славена, као и корист и узајамност Славенства и света Циљ Вашим Императорским Величанством подузетога рата на Балкану неопходно захтевају да се Србцки народ Нахије Трнске неодваја од Србске Кнежевине и нелишава Отачества.

Тако Вашем Императорском Величанству Бог и Господ у свему помагао за Благо Вашег Царског Дома, Руском Народу, свега Словенства и човечанства, недајте да Србеки народ Нахије Трнске раздваја се од Србије и подпадне под Бугароку, која може срећна и јака бити и без Србских земаља.
Вашег Императорског Величанства Представници Србског Народа Нахије Трнске, Прота Јован Поповић. Глигорије Васиљевнћ, Михаил Раденковић, Општина Трнска, председник Општине Топча и т.д. са подписима свију обштина.

Архив ИИ. Инв. бр. 23/147, Сигн. ХХШ/2. — Оригинал.

Benedikt Kuripesic. Putopis kroz Bosnu, Srbiju, Bugarsku i Rumeliju 1530

Vendski govore Srbi :zper:
Ima takođe mnogo svedočanstava putopisaca po kojima se govori ilirski na teritoriji što će postati Bugarskom 1878 i 1885.godine.

Autohtoni Blgari, pak, nisu govorili slovenskim jezikom, nijednim narečjem bilo kog slovenskog jezika

A sopi kakvi su? :hahaha:

Da te pitam - kad si toliko siguran da su se makedonci sprotivili bugarizaciji, zasto sad trazat bugarsko drzavjanstvo?

A mozes li da objasnis kakva je bila ta bugarizacija? Moj pradeda je rodjen u Bitolju i je bugarin. Kto je njega bugarizirao?

Bio li si nekad u Bugarskoj? Da ti je neko sop rekao da nije bugarin? Ili i oni su bugarizirani? :eek:
Iz istog razloga zasto siptari sa KiM traze srpske pasose ili Srbi i ostali madjarske pasose. Sto se tice Sopa, ima ih ovde kod mene u Krusevcu. I nisu Bugari, iako su na ov. Ali ih sigurno ima koji sebe smatraju Bugarima, to ne poricem.

Трн, 14. маја 1879.

Потписале са пиштољ уперен у леђа? :mrgreen:
Где су Срби у Шопско пре и после српска воjска? :think:

Autohtoni Blgari, pak, nisu govorili slovenskim jezikom, nijednim narečjem bilo kog slovenskog jezika

Autohtoni Blgari? У ком веку? Ја сам овде цитирао путописи из 15 - 16 век?
Нисам знао да су Бугари из 15-16 век неСловени? Хвала пуно! То je непознато историчарима. :hahaha:

Poslednja izmena:
Bugari su mesavina kao sto su i ostali narodi sirom sveta. Danasnji Bugari smatraju da poticu od Tracana, Slovena i azijskih Bugara. Ovi zadnji su u jednom periodu cinili ratnicku elitu i dali ime narodu iako su bili u manjini. Originalni azijski (turski) Bugari izgubili su svoj jezik i usvojili slovenski. Slicno se desilo sa Madjarima koji su genetski mnogo slicniji Slovenima neko azijskim Ugrima koji su stvorili Madjarsku, sem da je tamo preovladao azijski jezik.

A ni Srbi ni Hrvati nemaju slovenski narodni naziv nego sarmatski ili iranski.

Geneticka slicnost medju balkancima je ocita, uprkos jezickih razlika i istorije. Ovde ukljucujem Srbe, Hrvate, Bosance, Crnogorce, Albance, Makedonce, Bugare, Rumune i u dobroj meri Grke i Madjare. Nemoguce je po fizickom izgledu da se sigurno odredi narodna pripadnost.

Ovde ukljucujem Srbe, Hrvate, Bosance, Crnogorce, Albance, Makedonce, Bugare, Rumune i u dobroj meri Grke i Madjare. Nemoguce je po fizickom izgledu da se sigurno odredi narodna pripadnost.

Ви и Бугари сте дуго време у историји били једно цело веројатно зато имате доста заедничко. Имате и словенско наравно. Има вас Власа и код нас у Македонији до душе много у Охриду али доста у Битоли на пример.

Iz istog razloga zasto siptari sa KiM traze srpske pasose ili Srbi i ostali madjarske pasose. Sto se tice Sopa, ima ih ovde kod mene u Krusevcu. I nisu Bugari, iako su na ov. Ali ih sigurno ima koji sebe smatraju Bugarima, to ne poricem.

Нема ти то везе имаш у Мк Србе кои су на ов и ја их имам у фамилију. Не од шопи наравно него Србомакедонци.

ova nam je "maddam" Šiptarka useljena skoro u Kroaciju, odaje je govor , izraz "Šopkinja" pa jos malim slovom , permutovana zamenica kto-tko, skraćeni infinitivi, uopšte upotreba infinitiva, mešanje muško- ženskih rodova,nakaradna konstrukcija rečenica, polupismenost
Ne pampim kto bese pisao da su sopi digle ustanak protiv bugara, ali to su gluposti. Ljudi, pazite sta pisete bre!!! Nije smesno, tuzno je kad se citat takvi gluposti. Ja sam sopkinja ali sam Bugarka.

Moj pradeda je rodjen u Bitolju i je bugarin. Kto je njega bugarizirao?Bio li si nekad u Bugarskoj? Da ti je neko sop rekao da nije bugarin?
------
Vlasi su posle Berlinskog kongresa blgarizovani istim nasilnim postupkom kao i Srbi . Tek sad skoro kad je Blgaria morala da formalno prizna, zbog ulaska u EZ, da čak i kod njih (kao što je to slučaj u Albaniji) postoje nacionalne manjine, pa je neki deo potomaka Vlaha konačno mogao da bira izjašnjenje.
Inače su svi oni iz istorije, tzv "kumanski vladari" Blgarie, ustvari iz Vlaške.
--------

Нисам знао да су Бугари из 15-16 век неСловени? Хвала пуно! То je непознато историчарима. :hahaha:

Za tebe verujem da imaš krvi tih autohtonh, vidi se azijska karaktristika u svakom trećem postu- podmetanja (kao u gornjoj slučaju, kad izvrćeš n moje reči), falsifikovanja, prilepljivanja, izvrtanja itd..

Poslednja izmena:
Нема ти то везе имаш у Мк Србе кои су на ов и ја их имам у фамилију. Не од шопи наравно него Србомакедонци.

Licno poznajem nekoliko porodica u blizini, koje su inace doseljenici u Ks. Sebe smatraju Srbima, ali kazu da su sopskog porekla, kao Sumadinci. Srbi ne moraju biti na ic,svako ko se oseca duhovno kao Srbin je nas brat ili sestra. Bez obzira na boju koze, veroispovest ili poreklo, taj je dobrodosao u srpski nacionalni korpus.

Нисам знао да су Бугари из 15-16 век неСловени? Хвала пуно! То je непознато историчарима.

A da mozes da se vratis kroz vreme u 7 veku i da se obratis nekom buginu sa :

- "Hej ti prato Turko Bugarine.."...Odmah bi ti se nasmejao i ne bi te shvatio zasto ga ne nazivas samo bugarin.

Da se vratis u 14 vek i da se obratis nekom Bugarinu sa :

- "Hej ti Slovenski Bugarine" smejao bi ti se u lice, ne bi te shvatio zasto ga ne nazivas samo bugarin.

Ne postoje Turski,Tatarski i Slovenski Bugari...Postoje samo Bugari a sve ostalo je samo besmislica..
Vasa besmislica koja je ocigledno zahvatila ceo balkan...

Hajde da delimo i Srbe na "iza Karpata" i "stare" Srbe na balkanu
Hajde da delimo Spance na one starosedeoce i ove "nove" iz Afrike posle muslimanske invazije..

Ништа чудно, Бугарска егзархија је основана 1870 године и постојала је на том подручју до 1878 године и била је главни пропагатор бугарчења становништва како у Нишу тако и касније у пределима који су остали под Турском управом и после 1878.
Bulgarian-Exarchate-1870-1913.jpg

Ovo nisu sinonimi.

Mene bi interesovalo koji je tvoj razlog da, lupkanjem po tastaturi, pobugariš potomke ovih ljudi?

27.Серафим Ранђеловић XIII п. (Тимочка дивизија)
28. Димитрије Ранђеловић XV п. (Тимочка дивизија)
29. Станимир Ранђеловић XV п. (Тимочка дивизија)
31. Рад. Брзаковић XIV п. (бол.) (Тимочка дивизија)
32. Љуба Брзаковић XIV п. (Тимочка дивизија)
34. Душан Брзаковић XV п. (Тимочка дивизија)
39. Раде Бранковић XIV п. (Тимочка дивизија)
42. Сретен Живић XIII п. (Тимочка дивизија)
44. Борча Живић XIV п. (Тимочка дивизија)
45. Мика Љубисављевић т. див. (Тимочка дивизија)
47. Гвозден Љубисављевић XIV п. (Тимочка дивизија)
49. Милен М. Драгићевић V II п. (Тимочка дивизија)
60. Велимир Живковић XIV п. п. (Тимочка дивизија)
61. Влад. А. Живковић XIV п. (Тимочка дивизија)
62. Стојан Живковић XV п. (Тимочка дивизија)
64. Богосав Тасић XIV п. (Тимочка дивизија)
65. Милун М. Стојановић XV п. (Тимочка дивизија)
69. Драг. С. Дикић XIV п. тел. (веза Тимочка дивизија)
75. Милун Алексић XIII п. п. (Тимочка дивизија)
77. Драгутин Трифуновић XIV п. (Тимочка дивизија)

по списку Тихомира Ж. Михајловић, писара 2-ге чете, 1. бат. XIV пука пешадијског
http://www.arhivnis.co.rs/cirilica/idelatnost/br 1/cratdnevnik.htm

pa niko ne spori da je tamo bilo i ljudi koji su se izjasnjavali kao Srbi,a ti kao ne znas kako se prezimena i imena lako menjaju,jos da ne spominjemo u doba nastanka modernih nacija..uglavnom njihov dijalekt je blizi blgarskom jeziku,mozda ne timocka krajna ali tamo od Svrljiga recimo,Nis,Leskovac itd.. to je kao kad bi sad rekli da Hrvati stokavci nisu Srbi a svi znamo da jesu,dakle ako koza laze rog ne laze.

Па добро, не схватам шта хоћеш да кажеш како је тобоже Ниш бугарски град или шта.. ?
Ни мени није баш најјасније каква ти је намера доказивања чега и у ком правцу ?

pa suma sumarum Nis je izvorno srpski grad isto onoliko koliko je Dubrovnik izvorno hrvatski grad,..cilj? da budemo posteni,ako znamo da su bosanski muslimani i hrvati stokavci Srbi,zasto ne bi rekli koga je to i moderna srpska nacija asimilovala..pa setimo se filma zona zamfirova,beogradjanima je skoro trebao prevod da bi razumeli film,a i navijaci imaju obicaj da nislije caste sa blgarske p.cke :cool:

Ништа чудно, Бугарска егзархија је основана 1870 године и постојала је на том подручју до 1878 године
Крштеница из Ниш од 1871 године

У крштеници са шврљотинама и без печата пише да су гдин Алекса и гђа Екатерина добили 18.августа сина Стаменка (или Милана) .:zcepanje:
Лоше се види па не разумем да ли је свештеник на крштењу бебе Милана био Стаменко Јовановић , или је на крштењу бебе Стаменка Јовановића биосвештеник Милан, али исто му дође, ниђе ништа блгарско, осим обрасца хартије.:zcepanje:
А тих година Бугарска као државни ентитет није ни постојала, тек ће је оснивати Аустријанци 8 година касније.

У току турске окупације Нишка епархија је била у саставу Пећке патријаршије (значајни су били: митрополит Јоаникије, који је 1722. године обновио цркву светог Николе; Георгије Поповић, потоњи епископ темишварски)..затим Васељенске патријаршије.(значајни су били: епископ Мелентије, обешен 1821.спред Тврђавског моста.; митрополит нишки Јоаникије II, који је 1856. године осветио темеље новог нишког Саборног храма.

Први епископ (београдске митрополије) на челу Нишке (Ћеле-кулске) епархије био је свештеник Виктор Чолаковић рођен у Турској (Румелији, средњи део Балкан планине- данашња Блгариа) ,у малом селу (данашњи Калофер) код Рашке долине, на водоразделници реке Рашке и Тунџе.

Ami Bue
http://hr.wikipedia.org/wiki/Ami_Boué
1854.
amibuenaslovna1854.png

amibue1854raska.png

Српски превод
Од Павла (село у области Поибрене ) се стиже до Илиџе или Лизе у долини Рашке, која носи то или турско име Вопче.Ако се иде од Филипоља(данас Пловдив) стиже се преко Чобан Бунара у долину Вопче. Очигледно је да карта г. Киперта је у овом делу погрешна,а Бечка је заправо тачна,зато што ме је г. Фрер уверио са сигурношћу,да када се прође водоразделница Рашке и Тунџе ,долази се до села Калофер.

Бугарски превод постоји на нету:
От Павла се отива в Илиджа или Лиза в долината на Рашка, която носи тук или по-надолу турското наименование Вопче. Ако се тръгне от Филипополи, се стига Илиджа чрез Чобан-Бунар (овчарски кладенец), като се върви по долината на Вопче. Там има топли хидросерни води. Очевидно е, че картата на г. Киперт е погрешна в този пункт от пътя, а виенската е доста точна, защото г. Фрер ме увери със сигурност, че след като се премине водоразделът при изворите на Рашка и на Тонджа, се минава селото Калофер

По овом путопису, Рашка долина је ово:
scaled.php

па што већ рече Атентатор више пута, како је све српско до реке Тунџе до 1878.године, и ко ту измишља неке "блгарске енклаве" 700 км западно?
Ваљда је то онај стари блгарски комплекс да не желе да буду Турци ни с Турцима, него Европљани, а њима је Србија тај Запад и та Европа ;)
То би било као да Мађари, на основу промене топонима почну да налазе неке "унгарске енклаве" у Грчкој, или Словаци у Штајерској.

Питање на који ниси одговорио било је :
Mene bi interesovalo koji je tvoj razlog da, lupkanjem po tastaturi, pobugariš potomke ovih ljudi? (потомке ратника из прослављене Тимочке дивизије)

И ти ли си Блгарче?Нема разлога да кријеш, види како солиста Кхан не крије.

Poslednja izmena:
pa suma sumarum Nis je izvorno srpski grad isto onoliko koliko je Dubrovnik izvorno hrvatski grad,..cilj? da budemo posteni,ako znamo da su bosanski muslimani i hrvati stokavci Srbi,zasto ne bi rekli koga je to i moderna srpska nacija asimilovala..pa setimo se filma zona zamfirova,beogradjanima je skoro trebao prevod da bi razumeli film,a i navijaci imaju obicaj da nislije caste sa blgarske p.cke :cool:

Сума сумарум ... не видим закључак.
Откуд знаш да Бугарима не треба превод за Зона Замфирова? Уосталом од свих официјални језика Балкана , језик у филму Зона Замфирова је можда најближи македонском, дакле испада да је Ниш изворно македонски град? Дали би прича била окренута наопачке да је за темељ српског књижевног језика изабран нишки а не херцеговачки дијалекат?

Ако је изворно бугарски град, питао сам пар страница пре ајде опет:
http://forum.krstarica.com/showthread.php/706078-Da-li-je-Ni%C5%A1-bugarski-grad-a-Ju%C5%BEna-Morava-Morava-Bulgarica?p=29208975&viewfull=1#post29208975

које су то суштинске разлике између не само Шопа и Торлака већ и Срба и Бугара пре, рецимо 200 година? Не може се причати дали је српско или бугарско ако претходно не дефинишемо шта је српско или бугарско, зар не? Ако се све своди на етикете, српске етикете се може наћи далеко источније од Ниша. Већ је нешто од тога постављено ако треба поставићу још, само не видим шта то може суштински да објасни или промени.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back