Da li je Niš bugarski grad, a Južna Morava Morava Bulgarica?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

iamaphoney

Veoma poznat
Banovan
Poruka
14.452
Problem nejasnog etnickog razgranicenja izmedju Srba i Bugara predstavljaju Torlaci i Sopi? jesi li oni Srbi ili Bugari ili prelaz izmedju ova dva etnosa..ili su cak posebna etnicka skupina! u svim srednjevekovnim izvorima Nis se spominje kao bugarski grad nikako srpski, isto je i sa Pirotom,Leskovcem,Vranjem,Prokupljem...da li je zapravo velika Morava(i juzna) granica izmedju srpskog i bugarskog naroda?

Problem nejasnog etnickog razgranicenja izmedju Srba i Bugara predstavljaju Torlaci i Sopi? jesi li oni Srbi ili Bugari ili prelaz izmedju ova dva etnosa..ili su cak posebna etnicka skupina! u svim srednjevekovnim izvorima Nis se spominje kao bugarski grad nikako srpski, isto je i sa Pirotom,Leskovcem,Vranjem,Prokupljem...da li je zapravo velika Morava(i juzna) granica izmedju srpskog i bugarskog naroda?

Stanovništvo u dolini Južne Morave se izjašnjava Srbima u 99% slučajeva. Oni uglavnom i jesu Srbi + nešto Bugara i trećih slovenskih plemena koji su se naselili na tim prostorima pa utopili u srpsko društvo tokom 1208-1427, kada su ova mesta bila pod srpskom vlašću.

Ukratko, nije.

Stanovništvo u dolini Južne Morave se izjašnjava Srbima u 99% slučajeva. Oni uglavnom i jesu Srbi + nešto Bugara i trećih slovenskih plemena koji su se naselili na tim prostorima pa utopili u srpsko društvo tokom 1208-1427, kada su ova mesta bila pod srpskom vlašću.

Ukratko, nije.
zasto je pre formiranja modernih nacija nis uvek bio pominjan kao bugarski grad? argumentovano molim..

zasto je pre formiranja modernih nacija nis uvek bio pominjan kao bugarski grad? argumentovano molim..

Ne znam u kojim se tačno izvorime Niš pominje kao bugarski grad i odakle ti to, ali uopšte nije u svim.

Na primer, u listu Mihaila Silađija 1458. Niš je ne samo srpski grad nego i stari posed Mrnjavčevića.

Onda je tu i putopisac Štefan Gerlah koji (1578) kaže da u Nišu žive Srbi.

I Beograd je veći deo Srednjeg veka bio mađarski grad. Pa niko ne kaže da je to Mađarska.

Nisam ni rekao da je Nis bugarski grad. U Nisu su vecinom ziveli Srbi i dok je bio pod bugarskom vlascu. Ove tvrdnje da je Nis bugarski grad verovatno izvlace iz bunara neki Bugari koji bi opet neku veliku Bugarsku ili kako je vec zovu. Ali takvih ima i kod nas. Ljudi jednostalno vole da mesaju istoriju sa sadasnjom realnoscu.

Kojim izvorima? Navedi ih. Ovako zvučiš kao bugarski šovinist.

I, razjasni meni da li misliš na današnji Niš koji je na istom mestu antičke Nisse ili antičkog Naisussa ili antičkih brojnih Nicopolisa?

http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1%84%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%98%D0%B0_%D0%9D%D0%B8%D1%88%D0%B0

Nisam sovinista,realno govoreci dok ne postavim druge izvore na koje sam nailazio evo sr wikipedije,koja ume nekad da bude i malo ostrascena,o Nisu se za vreme turske vladavine uvek govorilo kao o bugarskom gradu,barem u notesu stranih putopisaca etnografa i istoricara..,ja evo pitam vas koji se vise razumete u to, kako vi kazete,da objasnite zasto se juzna Morava zove i bugarska Morava od starine i pitanje Torlaka i Sopa..

Poslednja izmena:
o Nisu se za vreme turske vladavine uvek govorilo kao o bugarskom gradu,barem u notesu stranih putopisaca etnografa i istoricara..

To jednostavno nije tačno.

1557. godine, Levinus Rijm: Niš je u Srbiji.

1578. godine, Štefan Gerlahs: U varoši Niš žive Srbi.

1580. godine, Paolo Kontarini: Niš je srpski grad.

...i tako dalje.

Za npr. Gerlahsa je čak Pirot bugarski grad, tako da se čovek ne može optužiti za nekakvo velikosrpstvo ili ne znam ni ja šta, ali Niš je kod istog tog putopisca srpski.

,ja evo pitam vas koji se vise razumete u to, kako vi kazete,da objasnite zasto se juzna Morava zove i bugarska Morava od starine i pitanje Torlaka i Sopa..

Ko je zove, od koje starine, izvori, primeri...?

http://lyudmilantonov.blogspot.com/2011/02/borders-of-bulgarian-language.html

- - - - - - - - - -

rizmap22.jpg.html

- - - - - - - - - -

rizmap22.jpg.html

- - - - - - - - - -

https://s626.photobucket.com/user/lantonov/media/rizmap22.jpg.html

Ta karta ništa ne znači.

Znamo da je u doba turske vladavine Niš spominjan skoro isključivo kao srpski grad kod stranih putopisaca; da su 1870ih Nišlije imale tajnu separatističku organizaciju koja se zaklinjala na vernost srpskom knjazu i "Mati Srbiji"; da je čak i velikobugarski nacrt mira u San-Stefanu predviđao da Niš pripadne Srbiji; da posle oslobođenja Niša 1878. nije bilo nikakvog otpora srpskoj vlasti; i da se i dan-danas 99% stanovnika tog kraja smatraju Srbima. O Nišu i više nego dovoljno.

Bolje pitanje bi bilo da li je Pirot nekada bio Bugarski grad - ali na to bi morali da odgovore bolji poznavaoci tog grada.

ja sam rekao kakve odgovore ocekujem od vas, koji hocete da negirate moj stav,a ne kada su muslimani otisli,to svi znamo

Tvoj stav smo sasvim lepo negirali raznim argumentima, i za 16. i za 19. vek. (mada sumnjam da je to stvarno tvoj stav, verovatno samo trolaš).

Sad je red na tebi da daš neke prave argumente za taj stav - ako ih ima.

Torlaci i šopi su etničke zajednice koje su u fazi formiranja nacija prihvatili različit nacionalni identitet. Takav slučaj je i sa raznim vlasima, zagorcima, bunjevcima, mijacima itd.
Što se tiče područja Niša , Leskovca i Pirota krajnju odluku taj narod je doneo sredinom pretprošlog stoleća kada su uputili pisma prvo Milošu a zatim Mihailu da žele da se pripoje u njihovu kneževinu, što se na kraju i ostvarilo. Što se tiče mapa , pored GG stranica one su najveći rasadnik dezinfrmacija na netu jer pomoću njih se može "dokazati" bukvalno šta god se želi - a osnovno pitanje je; na osnovu čega su pravljene konkretne mape ?, popisa, konkretnog izveštaja , čega?

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back