Da li je nirvana ništavilo?

Kao čuješ za neke istočnjačke religije i sve ti je tako novo i zabavno
i onda pljas, nirvana = ništavilo. :lol:
Da li ste samo poverovali da se zaista radi o ništavilu ili ste istražili
pravo značenje te reči?
nije nirvana nistavilo, i pogresno se povezuje sa moksom kod hinduista;
ti znas vec da sam ja rekao da sam dosegao nirvanu,
Nije nirvana neka apstraktna ideja nego stanje svesti za koje se tvrdi da su neki dostigli.
JA, ali da sebe ne podmecem, vec evo odavde je dobro polaziste za tvoju, tj JASNINU temu, samo sto treba ispraviti ove unose, ali ima istine u njima, znaci dobra su polazista ova dva unosa [nabo sam ih iz prve, u paketu:lol:]
Готама Буда је говорио: „Нирвана је највећа срећа“ - tj. nastupa posle nje, zato kazemo utrnuce... kazem, trevba procistiti ove unose, samo sto se ja ne bavim vise dalekoistocnim religijama, ni njihovom praksom

Нирвана - Википедија

1725503496456.png
Wikipedia
https://sr.wikipedia.org › Нирвана

·Translate this page

... нирвана је њихово утрнуће, одсуство или «касније небивање«. Теравада. уреди · Теравадини тврде да је нирвана позитивна, наглашавајући њену узвишеност као ...

Мокша - Википедија

1725503498662.png
Wikipedia
https://sr.wikipedia.org › Мокша

·Translate this page

Мокша у будизму. уреди. Главни чланак: Нирвана. Мокша се у будизму назива нирвана (ниббана) одн. утрнуће, угашеност. Разлика у тумачењу ослобођења у хиндуизму ...
Nirvana je utrnuće svih čovekovih želja, stanje blaženstva.
blizu si, ali odakle izvire blazenstvo?
pozvan si da iskomentarises sta sam iznad izneo, jer si ucen covek
Potpuno je nebulozno da neko teži -"ništavilu". Podmetačina crkvenih krugova da se stvori odbojnost, al šta ćeš kad su neki naivni pa se baš lepo primili...
ovo si u pravu, ali zasto bi neko tezio najvecoj sreci?

Poslednja izmena:
Aha, znači nemaš nikakve želje pa si srećan zbog toga?
ne; razni su srecni zbog raznog, to je bezveze, zavisi kako smo "bazdareni", ali upitah iznad, ko kaze da je sreca smisao zivota uopste? ne kazem da trebamo da budemio nesretni, ali jel moramo bas svi da budemo srecni? jel mozemo, jel to posteno? itd... neke cak usrecuje tudja nesreca
jel se secas kada ISUS govori o blazenstvima/
e, a zasto JS insistiraju da je rec o gresci?
https://www.jw.org/sr-latn/biblioteka/časopisi/w19841001/Sreća-uprkos-svetu-bez-zakona-i-ljubavi/
2 Pre devetnaest vekova je Isus Hrist, sin ’srećnog Boga’, izneo poznatu Besedu na gori. Po Mateju 3:1—12, ova beseda je počela takozvanim „blaženstvima“. Međutim, prema grčkom jeziku, na koji je preveden izveštaj učenika Mateja o zemaljskom životu Isusa Hrista, trebalo bi da se zovu „prizivi sreće“. Čak i u izveštaju po Mateju na jevrejskom jeziku upotrebljena je jevrejska reč za „sreću“.
znaci, ja mogu sve da vas dovedem do odgovora, ali trebamo da idemo postupno, i da se razumemo...

Poslednja izmena:
Pogledaj na yt neki klip od Muđe kojeg postavljacica teme voli da citira, pa ćeš videti da on najviše o sreći priča.
ma, znam to vec, ali mnogi, vecina ako ne svi, su tako bazdareni, na srecu, i treba mala deca da budu sretna, ja to ne sporim, samo kao proka pronalazac pitam cemu ona sluzi

pogledaj Isusov govor na gori o blazenima, jel su oni tada sretni? nikako nisu, ali ce biti ispunjeni svakom srecom u buducnosti, tj. blazenstvom
eto, dao sam odgovor bar neki

Govor na gori

Isusovi blagoslovi predstavljaju namerno izvrtanje uobičajenog shvatanja "blaženstva", odnosno sreće.

jel citas ti sta pise ovde? da nije mozda obrnuto, da sto vi mislite da je uobicajeno to je IZVRNUTO?

jel vidis ti sta ja radim? 99% svega je izvrnuto, ja ispravljam, a ne bi mi bilo dovoljno 1000 zivota sve da pomenem samo 1x.

Poslednja izmena:
Pogledaj na yt neki klip od Muđe kojeg postavljacica teme voli da citira, pa ćeš videti da on najviše o sreći priča.
znaci, ta prica se prima kod duhovno nedoraslih, ili samo dece, jer ne mozes deci da pricas da se pokaju, sta ona imaju da se kaju uopste ako su mala nemaju grehe kao odrasli? vec im pustas da budu sretna...
razumes sta ti pricam? A odrasli su bazdareni na srecu, plus se luci hormon srece, endorfin, upravo uz pomoc takvog bazdarenja, a nirvana nastupa kada se on izluci maksimalno
Готама Буда је говорио: „Нирвана је највећа срећа
koja se opisuje kao utrnuce, u fizickom svetu uporediva sa orgazmom, ili pak anestezijom, znaci nema dalje - -onda shvatis da je sreca samo nacin na koji se ljudi mogu nabazdariti, ali takvi kao mudja se onda nikad ne sete pokajanja, do njih nikad ne dopre hriscanstvo, jer su zarobljeni u svom sretnom bazdarenju, za koje ponavljam da nije zlo, pa deca i trebaju da budu sretna, samo ponavljam da postoji jos nesto, na drugoj strani duhovnog spektra cega se ljudi boje, lici im da je NESRECA HRISTOVA SUDBINA, POTOM APOSTOLA ITD, znamo sta su sve hriscani pretrpeli, "nisu imali srece" nikako, i tesko da hriscanstvo nudi neku srecu, zapravo nikakvu, pre ce biti nesrecu, ne mozemo da se lazemo

ja samo kazem da nije u tome poenta sreca vs nesreca, niti smisao zivota, a ne branim nikome nista, neka svako sam za sebe odluci kako ce da se nabazdari, ja sam sve to odradio, i vise se ne bavim sa time

Poslednja izmena:
pa kaze:
https://sr.wikipedia.org/sr/Нирвана
Буда увиђа да људску дукху (тугу, патњу, страдање) проузрокује танха (жеља, жеђ, жудња), а да насупрот дукхе стоји нирвана, која је сукха (блаженство, највећа срећа).

ali ja kazem da gresna ljudska priroda tuguje, pati i strada i samo tada moze da se seti pokajanja, a ako krene ka velikoj sreci i nirvani onda se nece nikada POKAJATI, ja zapravo ne znam ni jednog pokajanjog, kaze bata south railroad, ne znam gde je sad, da je tesko i da zato nije uspeo, a kajali su se mnogi, samo se nisu pokajali

ja sam bio i tamo i ovamo, pa zato znam oba puta, u stvari ja sam adam najstariji covek, pa sam zato prosao sve puteve koje covek moze da prodje, a ova 2 navodim u paketu da se zna da su suprotnog usmerenja
Matej 11,16Ali kakav ću kazati da je ovaj rod? On je kao djeca koja sjede po ulicama i viču svojijem drugovima,
Matej 11,17I govore: svirasmo vam, i ne igraste; žalismo vam se, i ne jaukaste.

nirvana vam je plafon, a pokajanje patos, eto slikovito da bam objasnim, ali vi ste kao ova deca koja se dovikuju

Poslednja izmena:
nije nirvana nistavilo, i pogresno se povezuje sa moksom kod hinduista;
ti znas vec da sam ja rekao da sam dosegao nirvanu,

JA, ali da sebe ne podmecem, vec evo odavde je dobro polaziste za tvoju, tj JASNINU temu, samo sto treba ispraviti ove unose, ali ima istine u njima, znaci dobra su polazista ova dva unosa [nabo sam ih iz prve, u paketu:lol:]
Готама Буда је говорио: „Нирвана је највећа срећа“ - tj. nastupa posle nje, zato kazemo utrnuce... kazem, trevba procistiti ove unose, samo sto se ja ne bavim vise dalekoistocnim religijama, ni njihovom praksom

Нирвана - Википедија

Pogledajte prilog 1604045
Wikipedia
https://sr.wikipedia.org › Нирвана

·Translate this page

... нирвана је њихово утрнуће, одсуство или «касније небивање«. Теравада. уреди · Теравадини тврде да је нирвана позитивна, наглашавајући њену узвишеност као ...

Мокша - Википедија

Pogledajte prilog 1604046
Wikipedia
https://sr.wikipedia.org › Мокша

·Translate this page

Мокша у будизму. уреди. Главни чланак: Нирвана. Мокша се у будизму назива нирвана (ниббана) одн. утрнуће, угашеност. Разлика у тумачењу ослобођења у хиндуизму ...

blizu si, ali odakle izvire blazenstvo?
pozvan si da iskomentarises sta sam iznad izneo, jer si ucen covek

ovo si u pravu, ali zasto bi neko tezio najvecoj sreci?
Čekaj, ja sad ništa ne razumem. Jesi ti bio u nirvani ili nisi?

I ako si bio, kako znaš da si bio u pravoj nirvani?

Pa ne znam za druge, kažu neki da su bili.

Nema načina da znamo da su bili ako ne kažu.
ja mislim da sam posteno dozirao linkove i licno iskustvo, da kazemo pola-pola da ne bude da diskutujem sam sa sobom, vec da se na nesto nadovezujem, i to nesto je vecinom tacno
inace ti vidis da ja i svim nazovi hriscanima samo prigovaram, ispadam oportunista
ovde isto, ne bi trebalo da se mistifikuje, ja cak improvoizujem, evo kao da sam znao, a tek sam sada naucio
да насупрот дукхе стоји нирвана, која је сукха (блаженство, највећа срећа).
sad upravo sam kliknuo

Sukha je sanskritska i pali reč koja označava sreću. U budizmu, sreća je osećaj lakoće, blagostanja i zadovoljstva, može se kretati u rasponu od blage do veoma intenzivne, a može biti trenutna ili trajna.[1]

znaci nabazdaren si na srecu, i samo meris taj raspon, a nirvana ti je maksimum, najveca sreca, rec koju sam ja upotrebio je UTRNUCE koje nastupa, to je moje iskustvo, a ne znam ovi koji su unosili u wiki, odakle znaju...eto, jel posteno diskutujem? ako to nije prava, onda sam ziveo u zabludi da sam dosegao nirvanu, eto, ja samo mislim da ovi kao jasna pripisuju nirvani ono sto ona nije, a vidimo i hinduisti mokshu, sto nema veze sa nirvanom

Pričaju o sreći, ali ne uslovljenoj sreći. Srećan sam zbog toga što
nemam želja. Blesavo.. Onda čim se želja javi postaješ ponovo
nesrećan..
Sreća je prirodno čovekovo stanje i to je nešto ka čemu svi teže.
Šta god da uradiš, radiš da bi bio srećan ili da ne bi bio nesrećan.
To možeš sam za sebe da proveriš. Kreneš da preispituješ sve
što radiš u toku dana i konačan motiv je uvek težnja ka sreći.

Pričaju o sreći, ali ne uslovljenoj sreći. Srećan sam zbog toga što
nemam želja. Blesavo.. Onda čim se želja javi postaješ ponovo
nesrećan..
Sreća je prirodno čovekovo stanje i to je nešto ka čemu svi teže.
Šta god da uradiš, radiš da bi bio srećan ili da ne bi bio nesrećan.
To možeš sam za sebe da proveriš. Kreneš da preispituješ sve
što radiš u toku dana i konačan motiv je uvek težnja ka sreći.
Ali sreća je samo koncept. A što kaže baki, nekima je sreća tuda nesreća.

Back