Da li je nirvana ništavilo?

drugi su svuda oko tebe...tj. ako ćemo pravo oni i nisu drugi jer smo svi ćelije istog
Dragi prvo sebe voleti.pod broj 1.
Nepriznavanje sebi apsolutnog znacaja je negiranje ljudske vrednosti.
Kako moze covek verovati voleti nesto drugo ako nije u stanju da veruje u sebe.
Egoizam samo osporava znacaj druge osobe stavlja drugog na marginu.
Pitanje kako da volim druge kao sebe.
E kad to dostignes s to je ljubav.

Dragi prvo sebe voleti.pod broj 1.
Nepriznavanje sebi apsolutnog znacaja je negiranje ljudske vrednosti.
Kako moze covek verovati voleti nesto drugo ako nije u stanju da veruje u sebe.
Egoizam samo osporava znacaj druge osobe stavlja drugog na marginu.
Pitanje kako da volim druge kao sebe.
E kad to dostignes s to je ljubav.
kad se odrekneš ega onda imaš automatski slobodnu ljubav prema sebi i drugima...dok god si pod vlašću ega to što nazivaš ljubav prema sebi je samo narcisoidno uživanje u iluziji soptvene više vrednosti a ne stvarna briga za sopstvenu dobrobit i aktivan rad na toj dobrobiti...

Obilježavajući budistički praznik Dan nirvane, smrt istorijskog Bude, ovaj govor i pitanja i odgovori će raspravljati o značenju i stvarnosti nirvane i njenom odnosu prema životu i smrti. Većina Amerikanaca ima pogrešno mišljenje da je nirvana neka vrsta budističkog raja. Međutim, "nirvana" doslovno znači "gašenje" ili "ispuhivanje", na način na koji se gasi plamen svijeće.
https://bffct.org/bff/events/nirvana-blowing-out-the-flame-of-a-candle/

Ako je bezuslovna ta tvoja ljubav prema ljudima moras verovati u sve ljude beskonacno i bezuslovno.
svi smo mi ista energija života odnosno Boga...umesto da sudiš nekome da ima višu ili nižu vrednost i na osnovu toga mu daješ ili ukraćuješ ego ljubav, trebalo bi da shvatiš da bi verovatno postupila isto kao ta osoba da si živela život te osobe...ego sudi..kad Isus kaže ne sudite on misli odreknite se ega i budite bezuslovna ljubav prema svima jer svako je Bog ( sve što učinite bilo kom od ljudi to ste učinili njemu kaže Isus..bejah gladan i nahraniste me....) samo ima obrisanu svest o tome i različitu predistoriju od drugih...

svi smo mi ista energija života odnosno Boga...umesto da sudiš nekome da ima višu ili nižu vrednost i na osnovu toga mu daješ ili ukraćuješ ego ljubav, trebalo bi da shvatiš da bi verovatno postupila isto kao ta osoba da si živela život te osobe...ego sudi..kad Isus kaže ne sudite on misli odreknite se ega i budite bezuslovna ljubav prema svima jer svako je Bog ( sve što učinite bilo kom od ljudi to ste učinili njemu kaže Isus..bejah gladan i nahraniste me....) samo ima obrisanu svest o tome i različitu predistoriju od drugih...
Ако, дакле, закон царски извршујете по писму: Љуби ближњег као самог себе, добро чините;

Nirvana i ništavilo" je izraz koji povezuje dva filozofska pojma iz različitih tradicija, ali koji se često poistovećuju ili shvataju kao slični. Da bismo razumeli relaciju između ova dva pojma, važno je razmotriti njihovo značenje u kontekstu:
  1. Nirvana: U budizmu, nirvana je stanje krajnjeg oslobođenja od patnje, želje i samsare (kruga rađanja i umiranja). To je stanje potpunog smirenja, bez osećanja ega, i izlaz iz ciklusa života i smrti.
  2. Ništavilo: U zapadnoj filozofiji, ništavilo se često povezuje sa pojmom nepostojanja ili apsolutnog nebića. U egzistencijalizmu, na primer, ništavilo se odnosi na osećaj apsolutne praznine i besmisla.
Relacija: Iako oba pojma govore o nekoj vrsti "praznine", njihov filozofski kontekst je različit. Nirvana se doživljava kao pozitivno stanje oslobođenja i mira, dok je ništavilo često povezano sa negativnim osećajem nepostojanja i besmisla. Nirvana se ne shvata kao "ništa" u smislu potpunog nepostojanja, već kao stanje oslobođenja od iluzija i patnje. Ništavilo, s druge strane, može označavati apsolutnu prazninu i nepostojanje u metafizičkom ili egzistencijalističkom smislu.
Dakle, relacija između ova dva pojma može se razumeti kao razlika između duhovnog oslobođenja (nirvana) i filozofskog ili egzistencijalnog koncepta apsolutne praznine (ništavilo).

Pa u principu svaka kultura ima neku svoju verziju i viziju raja, tipa istočnjacima je to nirvana, severnoameričkim indijancima su to večna lovišta, nema je to ne znam nekakva prelepa plaža ili vrt gde ćemo večno da uživamo , ne znam starim Vikinzima je to bila valhala, ono svako ima neku svoju verziju, doduse ne svaka kultura, već ja mislim da je to individualno i da svaka osoba zapravo ima neku svoju ličnu percepciju i viziju raja, sad da meni kažeš raj, ono verovatno bi mi prvo palo na pamet i prvo bi pomislio kao nekakav večiti letnji raspust ili večiti godišnji odmor gde ono nema posla, nema škole, nema obaveza, nema briga , gde smo smo večno mladi i večno klinci i gde je samo ono zezanje, smeh, basket i fudbal ispred zgrade, muzika, bleja i zezanje na klupama u parkiću, neke slatke cice što prolaze i šetkaju okolo, klopa i šta ti ja znam ili ne znam nekakav večiti praznik, sad nekom drugom kad pomeneš raj verovatno pomisli na nešto drugo i ima skroz drugačiju viziju toga, neko treći pomisli na nešto treće u skladu sa nekim svojim iskustvom, sećanjima, senzibilitetom, karakterom, itd, e sad istina je da to verovatno nije ni nikakva plaža ili predivan vrt, ni večiti letnji raspust i večito zezanje, ni ne znam ni ja šta već verovatno neki eterični nivo postojanja nama totalno nezamisliv i nepojmljiv.

Poslednja izmena:
''Postoji područje gde nema ni čvrstog, ni tečnog, ni toplog, ni kretanja, ni ovog sveta,
ni bilo kojeg drugog sveta, ni Sunca, ni Meseca. To ja nazivam ni nastajanjem ni
nestajanjem, ni mirovanjem, ni rađanjem, ni umiranjem. Nema tu ni početka ni kraja.
To je okončanje patnje.

Tu postoji jedino nerođeno, nenastalo, nestvoreno, neuobličeno. Kad ne bi postojalo
to nerođeno, nenastalo, nestvoreno, neuobličeno, bekstvo iz ovoga sveta koji nastanjuje
rođeno, nastalo, stvoreno, uobličeno ne bi bilo moguće.

No, pošto postoji nerođeno, nenastalo, nestvoreno, neuobličeno, zato je moguće bekstvo
iz ovoga sveta koji nastanjuje rođeno, nastalo, stvoreno.''

http://yu-budizam.com/uvod-u-budiza...tiri-plemenite-istine/treca-plemenita-istina/

Бог по себи, колико Га ми можемо себи представити, није ни почетак, ни средина,
ни крај (завршетак); нити је било шта што би се, као од Њега самог по природи ниже,
могло сагледати. Неодређен је, непокретан и непојаван, јер зацело је бескрајно
непојаван (бивајући) изнад свих суштина могућности и енергија (бића).

https://svetosavlje.org/gnosticki-stoslovi-prvi/

Sveti Maksim Ispovednik opisuje Boga onako kako Buda opisuje nirvanu.
Pa ako bi nirvana bila neki satanizam, šta bi onda Bog bio.. 🤔

Kada su pravoslavci prvi put čuli za nirvanu i kako su do tog zaključka
došli? Zna li se šta?
Па кроз Духа сазнајемо све, и прошло и будуће... Нема ту временске границе и услова, већ само виђење свих умних предмета Божијим очима...

Џаба тражиш историју о томе, то су све закључана знања за обичне смртнике...

Па кроз Духа сазнајемо све, и прошло и будуће... Нема ту временске границе и услова, већ само виђење свих умних предмета Божијим очима...

Џаба тражиш историју о томе, то су све закључана знања за обичне смртнике...
Znači ne zna se kako je predrasuda nastala.

Aj sad pročitaj Budin opis Nirvane, pa opis Boga od Svetog Maksima
Ispovednika i odgovori na ono pitanje tamo.

''Postoji područje gde nema ni čvrstog, ni tečnog, ni toplog, ni kretanja, ni ovog sveta,
ni bilo kojeg drugog sveta, ni Sunca, ni Meseca. To ja nazivam ni nastajanjem ni
nestajanjem, ni mirovanjem, ni rađanjem, ni umiranjem. Nema tu ni početka ni kraja.
To je okončanje patnje.

Tu postoji jedino nerođeno, nenastalo, nestvoreno, neuobličeno. Kad ne bi postojalo
to nerođeno, nenastalo, nestvoreno, neuobličeno, bekstvo iz ovoga sveta koji nastanjuje
rođeno, nastalo, stvoreno, uobličeno ne bi bilo moguće.

No, pošto postoji nerođeno, nenastalo, nestvoreno, neuobličeno, zato je moguće bekstvo
iz ovoga sveta koji nastanjuje rođeno, nastalo, stvoreno.''

http://yu-budizam.com/uvod-u-budiza...tiri-plemenite-istine/treca-plemenita-istina/

Бог по себи, колико Га ми можемо себи представити, није ни почетак, ни средина,
ни крај (завршетак); нити је било шта што би се, као од Њега самог по природи ниже,
могло сагледати. Неодређен је, непокретан и непојаван, јер зацело је бескрајно
непојаван (бивајући) изнад свих суштина могућности и енергија (бића).

https://svetosavlje.org/gnosticki-stoslovi-prvi/

Sveti Maksim Ispovednik opisuje Boga onako kako Buda opisuje nirvanu.
Pa ako bi nirvana bila neki satanizam, šta bi onda Bog bio.. 🤔
Зар не увиђаш фундаменталну разлику између тих описа? Нирвана је НЕШТО а Бог је НЕКО. Огромна разлика. Бог је Личност. Нирвана је некакво стање безличности.

Зар не увиђаш фундаменталну разлику између тих описа? Нирвана је НЕШТО а Бог је НЕКО. Огромна разлика. Бог је Личност. Нирвана је некакво стање безличности.
nirvana nije stanje bezličnosti nego stanje bez ega tj. bez gordosti...kad skineš gordost ostane ti od čoveka ono što u suštini on jeste - ljubav, a ljubav je esencija Boga

Back