Da li je nirvana ništavilo?

Meni je čudno bilo da te religije tako dugo postoje, sa nebrojenim
sledbenicima kroz generacije i generacije, a da teže ništavilu.
Samo mi nikakvog smisla nije imalo. I onda sam postavila pitanje
šta je zapravo nirvana.

Индија и Тибет муче се, и то страшно муче, ни за рај земаљски ни за рај небески,

него за уништење живота, за престанак реинкарнације, за несвест и неосетљивост, за нирвану.

Јер је за њих живот Маја, обмана, и Самсара, вртлог, у коме се налазе и људи и богови.

За њих не постоји ни рај небески нити, још мање, рај земаљски.

Чак ни богови њихови нису у Рају, него у несрећи постојања,

у обмани личног живљења, у вртлогу Самсаре.

И колико људи очекују спасење од богова, исто толико богови очекују спасење од људи.

Због тога је Гаутама Буда имао смелости да каже: Ја сам дошао да спасем људе и богове!

Заиста, лажан је појам о Богу и о човеку тамо где се такав језик могао чути.

Самоуништење је злочин и Нирвана лаж."

"Све си сазнала, Индијо стара, и све си дознала о материјалном и психичком свету,

и све имаш, Индијо богата. Само ти недостаје највеће знање и богатство.

Ниси још дознала за Бога Човекољупца и ниси још осетила

неизмерно богатство Његове љубави и доброте.

То ти Хималаји нису могли дати; то ти нуди Назарет. "

Свети Николај Охридски и Жички

Da, loš prevod, odnosno površan prevod. Nirvana je ništa iz koga sve
nastaje i u šta sve nestaje. Nerođeno, nestvoreno, nenastalo, izvan
svih koncepata. Doslovno, nepojmljivo i nezamislivo. Al mi bi nekako
ipak da zamislimo.. :lol:

Loš prevod su oberučke prihvatili protivnici i ne odustaju od njega.
Naglasak je da je onaj ko je u nirvani, nema više želje i ne trčkara da ih ostvari. Smirio se od bilo kakvih prohteva.

Pogledajte lice bilo kog sveca kod nas ili na istoku Bhawagan i videćete šta je nirvana.

Nirvana je utrnuće svih čovekovih želja, stanje blaženstva.
Potpuno je nebulozno da neko teži -"ništavilu". Podmetačina crkvenih krugova da se stvori odbojnost, al šta ćeš kad su neki naivni pa se baš lepo primili...
to je ista populacija naivnih koji veruju da Vučić čuva Kosovo dok ga on predaje jednu po jednu nadležnost sve maskirajući izdaju glumljenjem patriotizma na nebitnim stvarima......

to je ista populacija naivnih koji veruju da Vučić čuva Kosovo dok ga on predaje jednu po jednu nadležnost sve maskirajući izdaju glumljenjem patriotizma na nebitnim stvarima......

Ne bih se baš složio da je ista populacija, al ima sigurno preklapanja.

Problem je što ljudi donesu sud o nečemu bez da poznaju materiju na osnovu nekih površnih predstava. Govorim i o jako duhovnim ljudima koji nisu ni naivni toliko.
A ima i onaj deo da je nekima prosto Isus zbog svojih blagodati dovoljan, pa ih i ne zanima druga religija i onda se prosto solidarišu s kolektivom.

Naglasak je da je onaj ko je u nirvani, nema više želje i ne trčkara da ih ostvari. Smirio se od bilo kakvih prohteva.

Pogledajte lice bilo kog sveca kod nas ili na istoku Bhawagan i videćete šta je nirvana.
Čovek uvek ima želje. Nevezanost za želje je oslobođenje, a ne
nestanak želja. Nedostatak želja je apatija, bezvoljnost.
Samo da razlikuješ želju od sebe. Postojim ja i postoji želja.

Back